Gå til innhold

Boliglån og utleie


Anbefalte innlegg

Hei alle sammen.

Tror dette er et veldig godt sted å spørre om dette. Og vær forberedt på en haug med kanskje idiotiske spørsmål. Men selv om jeg er 24 så har jeg allikevel veldig lite erfaring om akkurat dette temaet...

Så temaet er at jeg og dama tenker å ta opp et boliglån etterhvert. Må først og fremst si at dama er fra utlandet, og vi har ikke begynt helt med å få de drømmejobbene her som vi håper på enda, men vi ser godt fram til at det vil sannsynligvis skje. Dersom dette skjer, så står vi til å kunne få boliglån på 4 millioner, og vi har allerede spart en del og ser for oss at vi kan ha til sammen kr5 millioner "til gode" mer eller mindre, nok til egenkapital

Nå så er jo greia at siden hun er fra utlandet så tenker vi oss å reise til hjemmelandet hennes av og til, 6 månder av gangen. Dette i seg selv har kanskje mye å si for våres oppfattet betalingsevne for banken, så kom med en gang og si om dette ikke er lurt, men les hele innlegget først plis.

Vi står ovenfor disse alternativene

-1. Få tak i 2 "leiligheter" eller hva det nå heter på norsk, hver til kr2.5 millioner(mer eller mindre) rundt Oslo. Den ene leier vi ut til 10-12,000 eller noe, mens den andre bor vi rett og slett i. Dersom vi er borte tenker vi å leie ut den vi bor på kort sikt. Men problemet er felleskostnadene som kan påvirke i hvor stor grad vi kan betale tilbake lånet, i tillegg til skatting blir mer styr.

-2. Kjøpe et hus til 3-5 millioner i utkanten av byen, ikke langt unna hvor foreldrene mine bor, og renovere det slik at det har en sokkel-leilighet. Dette vil nok kanskje bli dyrt å få gjennomført, og at leieinntekten vil sannsynligvis ikke bli særlig like høy(men jeg kan nok ta feil med det). Men her kan vi kanskje ha mer plass, inkl hage og foreldrene mine har allerede sagt at de kan godt opptre som "vaktmestere". Men jeg vet ikke hvor lett det blir å leie ut våres del når vi er borte og hvordan det blir når en hybel allerede leies ut. Vi befinner oss også et stykke unna byen men forhåpentligvis nær kollektivtransport

-3. Kjøpe rett og slett bare en leilighet i byen/mindre hus 2-3 millioner så det blir mye mindre krav på boliglån til å få det. Blir kanskje litt lettere med mindre styr over en annen eiendom. Så kan vi leie den ut når vi er borte. Men da har vi også mindre eiendom som vi eier.

 

Håper det er noen her med masse erfaring om dette som kan hjelpe oss og finne ut hva som ville vært det mest lønnsomme valget! 

Endret av Magniko
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Men hvorfor skal dere absolutt brenne opp 5 millioner på bolig? Kan dere ikke bare kjøpe noe til 3mill dere er fornøyd med? Eller 4? Hvorfor akkurat 5 millioner? Og har dere 750'000 i egenkapital for å kjøpe en bolig? 
Kjøper dere to enheter på 2.5mill trenger dere 375'000 i egenkapital på primærboligen og én mill til den andre... Gitt at dere planlegger å bosette dere i Oslo da. 

Og husk dokumentavgifter.  

 

Endret av newman221
Lenke til kommentar
57 minutes ago, newman221 said:

Men hvorfor skal dere absolutt brenne opp 5 millioner på bolig? Kan dere ikke bare kjøpe noe til 3mill dere er fornøyd med? Eller 4? Hvorfor akkurat 5 millioner? Og har dere 750'000 i egenkapital for å kjøpe en bolig? 
Kjøper dere to enheter på 2.5mill trenger dere 375'000 i egenkapital på primærboligen og én mill til den andre... Gitt at dere planlegger å bosette dere i Oslo da. 

Og husk dokumentavgifter.  

 

Grunnen til 5 millioner er mer som et maks "budsjett" vi har når vi ønsker å søke om boliglån. Kan selvfølgelig være mindre, men problemet er at siden området vi ønsker å kjøpe hus, sånn rundt i Asker, så koster fort en eiendom opp mot 5 millioner dersom man i det hele tatt skal ha plass til en sokkel-leilighet også som ikke er et lite bøttekott.

Men dette er snakk om noen år til. Vi har allerede spart om en god sum som jeg ikke ønsker spesifisere, men vi har enda noen år å gå på før vi kan . Sparemålet vårt er 1 mill der vi får litt hjelp av familien til å finansiere resten av EK-behovet dersom vi skulle kjøpt 2 leiligheter. Ellers er jo det ganske greit med 1 mill å bruke på hus

Anngående 2 leiligheter, så kan det godt bli mindre enn 2.5 mill på hver. Kan også senke budsjettet og kjøpe en grei leilighet og en billigere til oss. Men det med leilighet er jo også felleskostnadene, som kan være ganske høye. Og da blir det mye mindre gevinst som kan brukes til å betale ned boliglånet. Vil helst at boliglånet skal nedbetales snarest mulig, istedenfor å sitte igjen med det til jeg blir 60-70.

Og selvom vi hadde hatt full mulighet til å gå inn er ikke veldig keene på å gå inn i boligmarkedet akkurat til disse tider. Skal ikke leke ekspert men det ser veldig mørkt ut framover å kjøpe.

 

Har også oppdatert hovedinnlegget. Et annet alternativ er å gå billigere med en enkel leilighet eller hus og droppe å ha leie ut noe mens vi bor her. Men vil jo helst ha litt mer eiendom til våres formue

Endret av Magniko
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132

Klarer man nå tjene noe på utleie ved 100% lånefinansiering?
Jeg tviler, men må jo ta verdistigning med i betraktningen.

Fordelen med sokkelleilighet er at den kan leies ut skattefritt.
De som leier kan bli gode venner som kan administrere utleie av hoveddelen når dere reiser.

Det som ofte setter en strek i regninga ved leiligheter er fellesutgiftene som plutselig kan skyte i været. Dokumentavgift og meglerhonorar tar det ofte flere år å tjene inn i seg selv. Så er det skatt ved salg om man ikke har bodd der selv.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...