Gå til innhold

Hva skal privatkunder med fiber?


Anbefalte innlegg

LangtGjesp skrev (6 timer siden):

Sjarmerende å tenke på. Det var i mars 2002 jeg fikk installert kabelmodem. Hastigheten var 0.5 Mbit. Vanskelig å begripe i dag, for nå har jeg 75/10. Men det var jo et stort fremskritt fra oppringt forbindelse via et modem som ga 28.8 kbit.

Og ikke minst var det svinedyrt med modem. Mener kostnaden var 8kr pr time. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+3165
Simkin skrev (5 minutter siden):

Og ikke minst var det svinedyrt med modem. Mener kostnaden var 8kr pr time. 

Ja, var utelukket for bruk til lekser i vårt hus.

Var heldige å fikk Lyse fiber tidlig (andre eller tredje utbygningsområde), vil tippe rundt 2002-03.
Med 4 Mbit opp og ned og uten løpende kostnad, var det bare å laste ned så mye virus forkledd som Eminem sanger som man orket via WinMX ?

Har hatt fiber siden, med unntak av 1 år hvor jeg bodde i leid leilighet.
Når jeg skulle kjøpe leilighet etter det, så måtte det være mulighet for fiber (riktignok mye leiligheter å velge i her).

Har 200/200 nå, for det er 50 kroner mer enn hva jobber dekker.
Trenger sjeldent den hastigheten, men for meg er det vel så viktig med responstid og stabilitet, og der er fiber uslålig i forhold til alternativene. 

Får se hvordan det blir med 5G, mulig responstiden og stabiliteten blir bedre med full duplex, men så lenge de har data begrensninger så er det nok uaktuelt.

Lenke til kommentar

For å komme med noen egne tall, ADSL vs fiber:

Jeg hadde "ADSL maks - så mye linjen klarer" fra Eidsiva Bredbånd (lokal aktør), som i prasis tilsa (ca.) 13 Mbps nedlasting / 0,60 Mbps opplasting. Eller tilsvarende ~1,4 MBps ned og ~70 KBps opp.

Daglig bruk:

Jeg brukte opp nedlastingskapasiteten omtrent daglig bare ved 1 enkelt Full-HD (1080p) Youtube video, og selv det gav meg buffering til tider. 720p fungerte OK. Opplasting av alt over 1 GB lot jeg gå over natten. Skulle jeg f.eks. dele en .zip-fil på noen 100 MB så var det "sier fra om en drøy time".

Nåværende fiberlinje er 300 / 300 Mbps fra Telenor. Eller effektivt ~40 MBps ned og det samme opp. Flere parallelle 1080p Youtube videoer går helt uten problemer. Jeg lastet nylig opp en .zip på ~3,7 GB - det tok ganske nøyaktig 1 time (ble noen problemer ved testing av nedlastingen) før filen var klar.

1 / 0 til fiber.

Opp- / nedlasting:

ADSL fungerer slik at når all opplastingshastigheten er brukt (f.eks. laste opp til skyen eller på andre måter sender noe fra min maskin, så strupet det også all nedlasting.

Fiber klarer samtidig ned- og opplasting helt uten slike flaskehalser.

2 / 0 til fiber.

Spilling:

Jeg sitter med League of Legends. Med ADSL lå ping på ~70 ms. Denne hoppet til rundt 90 ms hvis jeg hadde en Youtube video oppe samtidig på en annen skjerm. Måtte enten lukke fanen eller redusere kvaliteten til 480p eller lavere for at den ikke skulle påvirke spillet.

Med fiber ligger pingen på ~40 ms uansett hva jeg gjør ellers på nettet. Og jeg kan nå reagere og spille på en helt annen måte. Føles nå som om jeg måttet holde meg selv tilbake og vente med å trykke for å kompensere for forsinkelsen. Nå kan jeg trykke med en gang og være mye mer aktiv i spillingen, da jeg vet det ikke vil være noen forsinkelser.

Jeg har alltid vært en defensiv spiller (Terran "turling" i StarCraft; 6 års supportspiller i League) og det er kanskje for sent å endre nå, men med lavere ping kan jeg mer aktivt delta i større teamfights uten bekymring.

3 / 0 til fiber.

Pris:

Dette er sikkert varierende fra leverandør til leverandør (og Telehor virker ekstremt grådige når jeg ser på prislisten deres), men hos oss så var totalen med TV (abonnement hos Canal Digital - nå oppsagt) og ADSL m. fasttelefon (Eidsiva Bredbånd - nå oppsagt) omtrent det samme som det vi nå betaler Tenenor for tilsvarende tilbud (fiber + "T-We").

Det er mulig dette vil endre seg når det første "gratis"året er over (det har vært SÅ MYE tull rundt hele fiberprosjektet der jeg bor, med forsinkelser og endringer og mangel på informasjon).

Jeg ser ikke for meg å skulle beholde 300 / 300, da jeg (vi er 2 i huset) ikke trenger så mye, men jeg får vurdere på nytt når jeg får de nye prisene. 100 / 100 + TV til 600 Kr. pr. måned er hva jeg ser som akseptabelt priset.

4 / 1 til fiber.

Endret av PaladinNO
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kan jo også nevne at nye Flight Simulator 2020 som kommer rett over helga med bl.a live air trafikk og dynamisk/live vær anbefales det en nettlinje på 50Mbit. Selv om man kan klare seg på en 20Mbit linje ifølge Microsoft, så blir det bare mer viktig å sitte på en solid fiberlinje for min del når kobbernettet nå blir borte.

Selve spillet blir også på 150GB, stusselig å sitte på 4G, da.

Endret av Simkin
  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 8/6/2020 at 12:44 AM, LangtGjesp said:

Det var i mars 2002 jeg fikk installert kabelmodem. Hastigheten var 0.5 Mbit. Vanskelig å begripe i dag, for nå har jeg 75/10. Men det var jo et stort fremskritt fra oppringt forbindelse via et modem som ga 28.8 kbit.

Nå ble jeg inspirert til å grave litt i gammal epost.  Jeg var så heldig at jeg fikk kabelmodem fra Janco allerede i april 1997.  I en epost fra januar 1999 fant jeg min oppsummering av erfaringer så langt, inkludert noen priser.  For de historisk interesserte:

Fra telemonopolet ble opphevet 1. november 1996 til juli 1998 var både leveransen og faktureringen delt mellom Janco som kabelmodemleverandør og Schibsted Nett (etter hvert Telenor Nextel ) som Internett-leverandør.  Prisen i 1997 var 250 kr/mnd til Janco og 2000 kr/år til SN.   SN tok betalt som for et standard "fri ruk"-abonnement.  Det var altså det du betalte for ubegrenset bruk av modem. Fra juli 1998 overtok Janco også Internett-leveransen, og totalprisen sank ti 349 kr/mnd.  Spesielt dyrt var det altså aldri på denne tiden.

Utfordringene lå mer i at tilbudet var begrenset til noen få som var heldige nok til å bo på et sted der kabelnettet støttet kabelmodem. Disse tallene må tas med en klype salt siden jeg ikke har noen førstehånds opplysninger.  Men på den tiden fikk jeg høre at det var noen titalls kunder i april 1997, og at dette økte til noen få hundre innen juni 1998.  Fra juli 1998 økte utbyggingstakten betydelig og tjenesten ble mer produktifisert på godt og vondt.

Fra starten av var det så vidt jeg vet ingen hastighetsbegresninger per kunde.  Du fikk det systemet kunne levere.  Dette var spesfisert til 10 Mbits/s ned og 768 kbits/s opp i følge mine notater.  Tallene må tas med en klype salt...   Det fantes ikke akkurat noen speedometerløsning på den tiden, men i praktisk bruk opplevde jeg typisk et sted mellom 200 kbits/s og 5 Mbit/s ned.  Det var uansett vanvittig bra ammenlignet med 14.4k modemet det erstattet (ikke oppgradert siden jeg kjøpte det i 1994 og ikke tok meg råd til hoe heftigere).

For ordens skyld: Jeg har jobbet i Nextra/Telenor siden 2000.  Har derfor ikke tenkt å si så mye om dette årtusenet.  Det får vente til neste årtusen ?

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
15 minutes ago, Larzen_91 said:

400+ kr/mnd for over 20 år siden er jo relativt sett fryktelig dyrt da. Spesielt sett i forhold til tjenesten man får og må betale for i dag.

Sikker på det?  Det tilsvarer ca. 620 kr/mnd i dag, men du må jo huske at hvis hastigheten var noe nær top of the line den gangen, så må du også sammenlige med prisen for top of the line i dag og jeg betaler godt 700 kr/mnd for 300/300.

Lenke til kommentar
Larzen_91 skrev (25 minutter siden):

400+ kr/mnd for over 20 år siden er jo relativt sett fryktelig dyrt da. Spesielt sett i forhold til tjenesten man får og må betale for i dag.

Målt opp mot hva dial- up modem kostet per måned så er det ikke så dyrt. Dial- up kostnaden havnet fort på alt fra 300 til 1000kr + per måned, en MP3 låt tok fort ca 15 minutter å laste ned selv på en ok dial- up linje.

Det å installere fiber direkte til boligene er mer hensiktsmessig og fremtidsrettet enn å kun ha fiber frem til en fordelingsboks. Har hatt fiber siden 2012 og vil absolutt ikke ha gått tilbake.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, Larzen_91 said:

Ren inflasjon er en ting, men man må jo også iberegne økt kjøpekraft hos de fleste. Tror 400 kr/mnd gjorde større innhugg i personlig økonomi den gangen enn la oss si kanskje opp mot en tusenlapp gjør i dag? Ikke at jeg er noen økonom altså, poenget var snarere å se prisene i kontekst av tiden.

Tror mye har skjedd i henhold til hva man forventer av stabilitet i løpet av årene også - internet ble kanskje ikke regnet som så viktig da, og at man kunne regne med at det ble borte i perioder. Mistenker at mye var bygget uten spesiell redundans....

Selv om det var kostbart å bygge ut nett den gang og kjernenettet hadde beskjeden kapasitet på en måte, skulle det ikke forundre meg om det er langt dyrere i dag med tanke på den totale trafikkmengden som skal gå der - dette selv om man samtidig kan se på at en del knyttet til utbygging er billigere.

Jeg fikk ADSL i 2000. Mener jeg den gang betalte 700 kr for 1 Mbps. Lurer på om det ikke var litt rimeligere enn standardprisen, ettersom jeg i tillegg hadde ISDN. Før jeg hadde ADSL tror jeg at jeg betalte noe tilsvarende for en ISDN-abo-løsning der jeg kunne være online i 8 timer per dag for en fastpris (med 64kbps - og jeg koblet opp med 128kbps ble kunne jeg være på 4 timer).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...

Telenor kan ikke gjøre akkurat hva de vil.. 

https://www.regjeringen.no/no/tema/transport-og-kommunikasjon/elektronisk-kommunikasjon/ekomartikler_2019/modernisering-av-fastnett-for-telefoni-og-bredband/id2642617/

Sitat

Fortsatt forpliktet til å tilby telefontjeneste over hele landet

Telenor er forpliktet til å tilby offentlig telefontjeneste i hele landet. Dersom Telenor velger kun å tilby mobiltelefoni til sine kunder, må Telenor også sørge for at telefontjenesten kan brukes innendørs og iverksette tiltak dersom abonnenten ikke har tilfredsstillende dekning.

Sitat

Staten gir støtte til utbygging av bredbånd i områder der bredbåndsutbygging ellers ikke er lønnsom. Støtten fordeles til fylkeskommunene som koordinerer og prioriterer prosjekter innenfor eget fylke. Midlene kan brukes i områder som mister bredbåndstjenester når kobbernettet stenger.

..men spørs om dette følges godt nok opp. Er det virkelig troverdig at alle bønder skal få mobiltelefoni som virker i hele huset, og en bredbåndstjeneste med spesialmidler. Hvis de ikke får det, vil det påvirke deres evne til å betale regninger jevnlig med BankId. Alternativer til å bruke BankId hjemme, er (for faste betalinger) avtalegiro, brevgiro, bruke BankId på biblioteket, eller møte personlig opp i bankens skranke hver gang man har en regning. Sistnevnte gjøres vel fortsatt av en del, særlig eldre, og den som sitter i skranken taster inn tallene og sørger for at regningen blir betalt?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
11 hours ago, Budeia said:

..men spørs om dette følges godt nok opp. Er det virkelig troverdig at alle bønder skal få mobiltelefoni som virker i hele huset, og en bredbåndstjeneste med spesialmidler.

...Er det vi ser nå at det er lavere forventninger til tjenestleveranse over hele landet? Da telefonlinjene ble rullet ut, var ikke befolkningen tett urbanisert som nå, og det var ut til gårdene de trakk telefonkabel. Nå har man mange hjelpemidler man tidligere ikke hadde, der man kan veksle mellom mange teknologier for å finne den gunstigste = rimeligste måten å gi en kurrant linje til gården. Likevel er det hele lokalsamfunn som ikke får relevant erstatning når koppernettet deres trenger vedlikehold og heller blir bygget ned.

Det er også blitt mye billigere å sortere og distribuere personpost takket være automasjon og bedre infrastruktur, og det er også blitt vurdert til altfordyrt til at man kan tilby på dagsbasis lengre. Forventningene til tjenesteleveranse faller og forventninger til lønnsomhet per sluttnode er innført.

Endret av tommyb
  • Liker 1
Lenke til kommentar
NULL skrev (På 21.8.2020 den 17.14):

Jeg fikk ADSL i 2000. Mener jeg den gang betalte 700 kr for 1 Mbps. Lurer på om det ikke var litt rimeligere enn standardprisen, ettersom jeg i tillegg hadde ISDN. Før jeg hadde ADSL tror jeg at jeg betalte noe tilsvarende for en ISDN-abo-løsning der jeg kunne være online i 8 timer per dag for en fastpris (med 64kbps - og jeg koblet opp med 128kbps ble kunne jeg være på 4 timer).

Ja det var andre tider, var en del som ikke hadde fast brebånd på den tiden, var mere vanlig å bruke telefontaksten som gjør man ikke kunne ringe og surfe samtidig var ganske håpløst på den tiden. Var oftere frakoblet en tilkobilet da. Samme med 2g\3g som var nesten ikke mobiler som kunne surfe noe særlig. Men var den tiden. Men vi ser fremdeles https://www.telia.no/5g/ reklamer på 5g både fra telenor og telia med opp mot 1 gigabit trådløs forbindelse, men er ikke mye dekning å finne sted som har det tilgjengelig, kun på enkelte steder. Så å spørre hva folk skal med fiber? når det nesten ikke finnes alternativer?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
tommyb skrev (På 10.3.2021 den 11.31):

...Er det vi ser nå at det er lavere forventninger til tjenestleveranse over hele landet?

Det burde en sett på forhånd, at private eiere helst vil satse på de store byene. Og de som ikke bor i byen, må finne seg i å bli mer og mer faset ut. Dette gjelder Posten som nå ikke vil levere post til en del øyer fordi det koster for mye penger. Og Telenor som nå ikke vil levere telefonlinjer. Helt utrolig egentlig, Posten vil helst ikke levere post og Telenor vil ikke ha telefonlinjer. Det dreier seg om å spare penger, på en nådeløs og uhistorisk måte. 

Tidligere hadde en rekke med gårder nesten samme telefonnummer via telefonlinje. Og det var lett å lære numrene til alle. Nå er en avhengig av å slå opp på en duppeditt for å finne numrene til de duppeditter som de nå har kjøpt seg.  

  • Liker 3
Lenke til kommentar
On 8/21/2020 at 5:14 PM, NULL said:

Tror mye har skjedd i henhold til hva man forventer av stabilitet i løpet av årene også - internet ble kanskje ikke regnet som så viktig da, og at man kunne regne med at det ble borte i perioder. Mistenker at mye var bygget uten spesiell redundans....

En gang i siste halvdel av 90-tallet var her en amerikaner på besøk, han jobbet i telebransjen. Det fantes bare en type internett: Analogt gjennom telefonkabelen, ISDN var ikke kommet enda. Hastigheten var vel ca 56 kb/s i beste fall? Jeg husker ikke den nøyaktige båndbredden, men uansett måtte man regne med en del lavere, kanskje litt over 40 kb/s. Men amerikaneren var mektig imponert over det norske telenettet, det var mye raskere enn hva han var vant med i USA.

Jeg husker ikke noen komentar om stabiliteten, men Win95 var uansett det svakeste leddet i lenken vedr. stabilitet. 😁

 

-----------------------

Hvis utviklingen vi ser i samfunnet er fremgang er jeg ikke sikker på at jeg vil fremover.... FM ble stengt, posten kommer ikke hver dag, og mange steder ønsker ikke Posten å levere i det hele tatt fordi folk bor for avsides. Det fysiske telefonnettet fjernes også.

Jeg kunne ramset opp mange andre ting, men det vil bli et for stort sidesprang å gå detaljert inn i dette. Stikkord: Forsvaret og hvordan systemer (og hele baser) anskaffes/utbygges, skrapes/fjernes/selges, og så finner noen ut at vi trengte det likevel.

Ofte er begrunnelsen modernisering. Jeg mener vi delvis seiler baklengs inn i fremtiden.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...