Gå til innhold

Tråden for deg som liker hjemmeelektronikk og mikrokontrollere


Anbefalte innlegg

Jeg merker forøvrig generelt at jeg har fått litt "fetish" for kabler og ledninger med isolasjon av silikon/gummi. Disse er noe dyrere, men en drøm å jobbe med. Spesielt små ledninger til internt bruk og random lavvolts prosjekter bruker jeg kun kabler med silikon isolasjon. 

Disse typiske 12V kablene man får kjøpt rundt på på Biltema, Elektroimportøren etc. med 0.75-1.5mm2 tykkelse brukes veldig sjeldent og er også alt for tykke og uhåndterlige til mitt bruk. Derimot bruker jeg aller mest 0.3mm2 (22AWG) silikonbelagte ledninger. Disse er absolutt den beste løsningen for random bruk hvor kontinuerlig strømmengde ikke overstiger rundt 2 ampere. No den ytterst sjeldent gjør i mitt tilfelle. 

Jeg har byttet ut de fleste kablene jeg har i furtebua med gummi/silikon kabler. Gummi og silikon kabler og ledninger tåler også mer varme og generelt mer juling.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Bjerknez skrev (14 timer siden):

Men uansett. Den ankom i vertfall omsider i dag, og jeg må si førsteintrykket er at denne enheten er hakket mer solid enn jeg flrst trodde. Første intrykket er bra. Men jeg kommer til å bytte ut strømkabelen da denne er i stiveste laget. Kommer til å bytte ut med en gummikabel. 
 

0A64E42E-0BDF-4B01-BE50-38A13C94F57D.thumb.jpeg.4423b9a37d751adc73403892ab2e7141.jpeg

D8BF499A-5313-439D-A0B7-A1EE28C4ED89.thumb.jpeg.f57b5b7c705b18ea09014684e993f945.jpeg

Hva brukes denne til?

Lenke til kommentar

Det er en forholdsvis sikker måte og teste 230V gjenstander med som ikke har et støpsel. Eller for testing av diverse ting som krever 230V. 

Med "sikker" så mener jeg egentlig "sikrere". Når lokket er oppe på denne så er det ikke strøm til kontakter som normalt kan berøres og den er trygg og håndtere. Når man lukker den igjen er de tre utgangene strømførende men da er det heller ikke mulig og stikke fingrene inn i den. 

Det er rett og skett en enkelere og sikrere måte og koble til 230V utstyr til. Som ikke har støpsel. Den kan som nevnt også brukes til å teste kretser som feks. Å koble en vanlig 5mm LED diode til 230V ved hjelp av motstand og en diode for å se hvordan dette fungerer samt leke seg litt med diverse kretser. 

Merk at sistnevnte kan være veldig farlig og i værste fall dødelig hvis man ikke vet hva man holder på med. Selve enheten er forhldsvis trygg i bruk, men hva man eksperimenterer med etter denne er like farlig som alt annet. :)

Lenke til kommentar

Ser ut som en kjekk sak, som man gjerne skulle hatt. Det har nok vært mer enn en gang at det har blitt mikkmakk-koblinger på utstyr som skal testes.

Ser også etter en brukbar 240V dødmannsbryter. Har noe gammelt skrot med bilderør som skulle vært fikset på i flere år, men det sitter langt inn å stikke gulrøttene inn i ting med 6000 volt, med heller liten sjanse for å overleve dersom man gjør noe feil.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
0laf skrev (På 16.9.2022 den 20.34):

Ser ut som en kjekk sak, som man gjerne skulle hatt. Det har nok vært mer enn en gang at det har blitt mikkmakk-koblinger på utstyr som skal testes.

Ser også etter en brukbar 240V dødmannsbryter. Har noe gammelt skrot med bilderør som skulle vært fikset på i flere år, men det sitter langt inn å stikke gulrøttene inn i ting med 6000 volt, med heller liten sjanse for å overleve dersom man gjør noe feil.

Jeg så en på Youtube som holder på mye med 220V på arbeidsbenken som har en pedal til beina som må holdes nede for at det skal være strømføring. Skulle man få strøm i seg så vil jo ikke foten "gripe rundt pedalen" og strømmen brytes når man blir kastet av stolen etc. :) 

Ikke en idiotsikker løsning i det hele tatt, men vertfall en sikkerhet med tanke på at spenningen ikke gjør at hånden lukker seg rundt objekter etc. 220V og rundt 5mA (avhengig av kroppens indre motstand) er nok til at det kan føles meget ubehagelig og trolig ganske farlig. 

Lenke til kommentar
tingo skrev (1 minutt siden):

hvis hånda griper rundt noe, så blir du ikke kastet av stolen?
hvis musklene i lår og legg aktiveres, så kanskje pedalen trykkes ned uansett - da hjelper ikke denne løsningen i det hele tatt.

Sjansen er vertfall mye mindre. Ikke idiotsikkert, men enkelt å fikse og er nok en fin sikkerhet å legge til. 

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Jeg har en stund nå holdt på og optimalisere disse billige solcelle lysene man typisk får kjøpt på Europris til 20 kroner stykket. Noen ganger billigere også. Madammen har mange slike lys i hagen og fellesnevneren for alle er at dem ikke er laget for norske vintere med lange mørke netter og dager og få timer med dagslys/sollys. 

Disse billige solcelle lysene slår seg som kjent på automatisk når det blir mørkt og slår seg av samt lader batteriet når det blir lyst. 

Kretsen er uhyre enkel og består i praksis av to komponenter utenom LED dioden som lyser. Det er en såkalt "LED driver" laget for dette spesifikke formålet og de fleste av dem kalles "QX5252F" eller "YX8018". Merkelig nok har disse to komponentene forskjeller i pinout, noe man må være obs på. 

Den andre komponenten er en såkalt inductor. Denne slipper i de fleste tillfeller igjennom for mye strøm og får batteriet til å gå tom fortere. I tillegg er batteriene som følger med for små. Altså dem har for liten kapasitet. 

De batteriene i lysene jeg har kjøpt er 1 stk. AAA batteri på 1.2V og 150mA. Det er alt for lite og fungerer kun på sommeren når nettene ikke er så lange.

Etter en del prøving og feiling så har jeg nå funnet løsningen, slik at disse kan lades fortere med et litt større solcelle panel og et større batteri på 600mA. Dette er da NIMH batterier.

____________

jeg tok en av lampene som ikke lenger lyste, men som jeg allerede hadde byttet ut batteriet på. Batteriet målte 0.8V og var helt utladet. Etter en kjapp sjekk så så jeg at batteriet ladet når det var lyst nok, men ladestrømmen var på rundt 25mAh. Det vil si at solcellepanelet på lampen ikke klarte og fylle batteriet på dagtid og etter noen dager var det ikke mer power igjen på batteriet. Dem fungerer utmerket en uke eller to (avhengig av hvor mye lys dem får og hvor dem er plassert) men så begynner dem å dabbe av. 

Så hovedproblemet med disse er egentlig at solcellepanelet lader med for lite strøm. Jeg kjøpte en noen slike superbillige 2V 150mA solcellepaneler som kunne festes oppå lampen som bare var bittelitt større fra Kina og disse fungerer mye bedre. Dem lader i vanlig dagslys uten sol med rundt 50mAh. Når det er sol så lader dem nesten med 100mA. 

Problem nummer to er at LED dioden trekker for mye strøm. Kretsen fungerer som en "boost converter" og har en inductor med som oftest for lav verdi. (lavere verdi betyr mer strøm til LED dioden). Jeg byttet ut til en inductor med større verdi (470mH) og denne slipper igjenom rundt 5mA i steden for 12mA som den gamle slapp igjennom.

__________

Konklusjonen er at med et batteri med mer kapasitet, litt større solcelle og en inductor med høyere verdi er det som skal til for å få disse til å lyse året rundt når det er mørkt i Norge. Vertfall her på Østlandet. 

Under har jeg tatt bilde av lampen kl. 06:00ish i dag tidligog da har den lyst helt siden det ble mørkt i går kveld og batteriet har jeg ikke ladet opp eller gjort noe med før jeg satt det inn. Det ladet seg helt fint opp selv gjennom en hel dag selv. 

Lys.thumb.jpg.227459cfceebb35f9039d05aa7035391.jpg

_______________

SÅ lurer sikkert mange på... Hvordan i helvete gidder jeg å surre med disse superbillige solcellelysene og er det i det hele tatt lønnsomt?

1. Dette gjør jeg kun for morroskyld og for å bevise litt overfor meg selv at ting som selges for utrolig lave priser (noen ganger rundt 10 kroner pr. solcellelampe) faktisk kan fungere optimalt med kun noen ytterst få og små endringer som ikke burde koste produsenten nevneverdig mye mer. Et større batteri koster trolig litt mer og en litt større solcelle drar også opp prisen litt, men jaggu ikke mye. 

Madammen har også en langt dyrere lampe som kostet nesten 200 kroner, men denne klarer seg heller ikke gjennom en norsk vinternatt. Dette blir mitt neste prosjekt forøvrig... 

2. Om det er lønnsomt eller ikke og fikse disse som forbruker kommer jo helt ann på. Kretsen i disse lampene er uhyre enkel. Det er fint lite eller ingenting som kan gå galt med disse og hovedproblemet er vann og korrosjon. Dette fikses veldig enkelt med smeltelim, blank neglelakk eller silicone for å gjøre dem vanntette. Komponentene i disse lampene koster jo praktisk talt ingenting. man får en bøtte med disse for en 10'er.

Med tanke på at jeg enda ikke har opplevd å ha kjøpt en slik solcellelampe som varer gjennom hele året så mener jeg at en slik oppgradering som jeg har gjort er verdt det, siden dem i teorien vil vare livet ut med ytterst små vedlikeholdskostnader. 

jeg vil tro at en slik oppgradering som jeg har gjort (hvis man ikke tar med tiden man har brukt) koster omtrent 5-10 kroner pr. lampe. Litt avhengig av hvor mye man kjøper av komponenter av gangen. Da har man en lampe som totalt har kostet rundt 30 kroner som faktisk funker året rundt. 

Men de fleste gidder jo ikke å styre med dette. Men jeg synes bare det er gøy å drive med elektronikk på amatørnivå :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
tingo skrev (4 timer siden):

rapport om status etter ett år, to år og tre år kanskje? - hvor mange lamper funker fortsatt? - hvor mange har du måttet fikse i perioden?

La oss stikke fingeren litt i jorden her. Disse lampene er bygget på absolutt billigste måte og hvis dem står ute konstant hele året så må man nokbelage seg på og bytte batteriet med jevne mellomrom. Jeg tipper en gang i året eller noe da disse batteriene har kun et visst antall ladesykluser. 

Disse NIMH på rundt 600mA eller mindre er ikke lette og få tak i over disk og må bestilles på nett. Men jeg betalte kun 28 dollar inkludert frakt for 50 stk. det blir ca. 6 kr. Stykket. 

Disse lampene er jo ikke bygget for å vare. Det må man huske. 

De lampene vi har er allerede snart to år gamle og alle virker, men de andre lampene vi har lyser ikke hele natten vinterstid da jeg ikke har oppgradert disse enda. 

Problemet med disse er nok at batteriet trengs å byttes da det er "utslitt" og det må også oppgraderes til et med større kapasitet. Men ja dem virker midtsommers hvor man har omtrent dagslys i 20 timer i døgnet. 

Lampene er heller ikke vanntette og korrosjon er også et stort problem. Som regel kommer man langt med litt rens og litt loddetinn og da er dem gode for ett år eller to til. 

Men jeg mener at for 10 kr. Stykket så er dem verdt prisen og vel så det. Man får uansett ikke tak i lamper som holder noe særlig lenger uansett pris. Vertfall ikke de jeg har prøvd. Dyrere lamper har ofte en litt mer innviklet krets også med noe fler komponenter og siden noen av dem skryter av at dem er vanntette så er dem ikke det etter ett års tid når pakningene morkner og dem er i utgangspunktet ikke noe bedre i praksis enn billiglampene. 

Så jeg holder faktisk en knapp på de billigste lampene hvis man oppgraderer disse for en ti-kroning. Jeg tipper at etter oppgraderingen  så holder det med å bytte batteri en gang hvert 1-2 år samt en generell "rens" av kontakter etc. men hvis man sier 10 kroner i året i vedlikeholdskostnader pr. lampe så tror jeg det blir ganske riktig. Da har man en lampe som virker døgnet rundt. 

Men merk at jeg ikke har testet disse over lang tid ennå. Jeg vet bare at den oppgraderte lampen klarte seg et helt døgn den 1.november selv når den startet med helt flatt batteri. Det betyr vertfall at batteriet og solcellen er samstemte. Men... det blir jo enda mørkere dager fremover nå.... :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Fikk forøvrig en liten pakke fra Aliexpress i går også med slike dispensere som er kjekke og ha. 

Dispenderen til venstre er bare en vanlig flaske med en "kanyle" som gjør at man lett kommer til på trange plasser. Noe det ofte er på kretskort etc. Flaskene inneholder Isopropanol som er fin og bruke når man skal rense og vaske elektronikk etc. 

Flasken til høyre er nok mer "uvanlig". Men fikk ideen etter å ha sett denne på noen Youtube videoer. Man dytter bare på toppen med feks. en q-tips så pumpes det veske opp og vesken legger seg der og renner ikke tilbake igjen. 

Sistnevnte koster ca. 17 kroner pr. stk. og førstnevnte 3 kroner. Så ikke det største innhugget i lommeboka dette :) 

IMG_0166.thumb.JPG.e088876b58f024d9e5db0b135f6a5422.JPG

Lenke til kommentar

Kjøpte meg en slik Pendellampe som i utgangspunktet har en vanlig lyspære og kobles til 220V. Planen er at denne skal henge ute ved inngangsdøren, men under tak og siden vi kun er ute etter dekorasjonsbelysning og ikke flombelysning, så tenkte jeg at jeg skulle fjerne pæren samt sokkelen til denne inne i lampen og heller bruke en RGB LED diode som jeg får fra en WS2811 LED string som jeg kjøpte for en stund siden. 

Denne kobles igjen til WLED appen hvor jeg kan endre farge etc. på lyset uansett hvor i verden jeg befinner meg. 

Men det er trangt i lampen, så jeg designet meg et eget kretskort som skal inneholde en liten mikrokontroller (ESP12F). Dette kretskortet skal passe perfekt i sokkelen til lampen.

pcb.thumb.png.7cd83e32da823456dbae366f4085fd16.png

 

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (På 2.11.2022 den 6.02):

Kjører noen sporadiske oppdateringer her. Alt for tidlig å si om lampem klarer seg gjennom hele vinteren og dukker det opp problemer så vil jeg poste dem her og evt. hva feilen var etc. 

Men nytt bilde tatt i dag. Bildet er tatt ca. kl. 05:00 i dag tidlig og lampen har derfor lyst i hele natt:

IMG_0168.thumb.JPG.b0ec05ea231502f4e87dc85b2cf5436e.JPG

En liten oppdatering angående denne lampen. 

I dag klokken 05:00 så blinket den hurtig. Mest trolig indikerer dette av erfaring så langt med disse lampene at batteriet ikke har blitt ladet opp tilstrekkelig. 

Det skal sies at det var grått og trist i går med mye regn, men at denne skal kunne vare gjennom vinteren med kontinuerlig lys på natten er nok ønsketenkning. Vel og merke med den oppgraderte solcellen jeg har montert. 

Man kan få til dette enkelt med å montere en enda større solcelle, som lader opp batteriet raskere, men hvis batteriet blir ladet ut og opp for fort, så går levetiden på batteriet ned og da er vi inne i en litt ond spiral. 

Jeg skal la den være noen dager til og se om den klarer og lade seg opp igjen når det blir mer sol. Klarer den det så konkluderer jeg med at oppgraderingen uansett er verdt tiden og den lyser mye lenger, men gjennom en norsk vinter vil den ikke fungere hvis man skal ha lys hele natten gjennom hele vinteren. 

Dette tror jeg neppe selv dyre solcellelamper klarer. Da må det i såfall være solcellelamper som er ganske store da det krever hurtig lading og greit med kapasitet. Jeg tenker da Lithium Ion batterier og disse er ikke spesielt egnet for utendørs bruk så sant ikke lampene er 100% forseglet. Det krever også et fordyrende BMS (Battery Management System) for beskytting av batteriet/ene. 

jeg mistenker også at den innebygde LED driveren (QX5252) ikke utnytter seg av de 150mA solcellen kan levere på sitt beste. jeg skal måle og teste dette i helgen tenkte jeg, samt se om jeg finner en led driver som klarer og levere mer strøm hvis dette er tillfelle. 

Så kan jeg jo heller ikke si med 100% sikkerhet at batteriene jeg kjøpte faktisk har 600mA kapasitet som det står på dem. Så her er det egentlig mange faktorer som spiller inn. 

Alternativt kan jeg koble til et 18650 batteri og bare la det lyse hele tiden for så og lade det opp når lampen slokner. På en lading vil trolig et 18650 batteri klare og levere lys i rundt en måned sammenhengende med lyset på hele tiden. Forkorter man dette kun til når det er mørkt så kan man fort få den til å lyse ett par måneder på en opplading. 

Men som nevnt, 18650 celler utendørs er litt risky.

Lenke til kommentar

Jeg klarte ikke dy meg da jeg også så den blinke i natt. Så jeg benket meg fast i furtebua for å prøve og finne litt mer ut av det. Det vil si, at feilkildene er svært få og jeg vet nok hvor skoen trykker her. Det er ikke akkurat høyteknologisk dettte da disse lampene som tidligere nevnt består av ett par komponenter i tillegg til batteri og solcelle.

Hele poenget her er og finne en balansegang mellom batterikapasitet og solcelleladingen. Det er ikke noe annet "galt" med lykten jeg har da jeg har gått over alt med tanke på korrosjon, dårlig kontakt, inductor verdi etc etc. 

Egentlig er det ikke noe galt med lampen jeg har i det hele tatt og faktisk er den allerede bedre enn nye lamper i samme sjanger. Men jeg streber med å få den til å funke gjennom en hel norsk vinter hvor dagene ofte er uten sol og nettene er uhyre lange. I følge "Timeanddate.com" så er de korteste dagene i her i Fredrikstad kun 6 timer lange med tanke på fullt dagslys. Det vil si at lampen lyser i rundt 18 av timene i løpet av et døgn. 

LED dioden trekker 5mA med strøm pr. time, noe som tilsier at den trekker ca 100mA fra batteriet hver natt i den mørkeste perioden. Batteriet jeg har satt inn er på 600mA så det er mer enn stort nok.

Problemet her er at batteriet ikke klarer og lade opp på de 6 timene det er lyst. Når det er solskinn så går det nok, men vanlig overskyet vær så tror jeg ikke det funker like bra. Å her har det vært veldig grått og trist de siste dagene og mye regn. 

Så hva er egentlig løsningen her?

Den er ganske enkel. En solcelle som leverer mer strøm når den lader. Problemet da er at størrelsen på solcellen må omtrent dobles og da kan man ikke montere solcellen på selve lampen. Vertfall ikke hvis det skal se sånn noenlunde ut. Disse står jo synlig i hagen. 

jeg har gjort en liten endring i dag som har fått ned strømforbruket med ca. 5mA og det er å bytte fra en 330uH inductor til en 470uH inductor. Jeg har også byttet ut batteriet med et nytt batteri, i tillefelle det gamle var defekt siden spenningen på dette var 0.7-0.8V. Trolig var det ikke skadet eller defekt grunnet dette, men jeg byttet til nytt batteri for sikkerhets skyld. 

Så nå vet jeg lampen vil fungerer fint noen dager, så får vi se hvordan den oppfører seg med tanke på lading når batteriet mister kapasiteten litt. 

Her er noen bilder fra dagens lille fomling med denne lampen.

Slik ser den ut inni etter at jeg har åpnet den:

1.thumb.JPG.7bc3278763a02bd632c3d43b0f1d93a4.JPG

Her ser dere bilde av det lille kretskortet. Den sorte med fire ben er LED driveren som styrer det meste. Disse ryker sjeldent/aldri så lenge man passer på korrosjon. den ovale komponenten er inductoren som jeg byttet. Denne fungerer sammens med LED driveren som en boost og tar rundt 1.2V fra batteriet, endrer frekvensen og klarer derfor å sende rundt 2-3V til LED dioden. 

2.thumb.JPG.8fb5fd7e8ba0fd42ebe7d8296e4e1ba0.JPG

Her er pakken med 470uH inductorene som jeg har:

3.thumb.JPG.9c6977f09debfcee0da02233e3bed24c.JPG

Etter å ha byttet batteri og gjort de andre små endringene så lyser selvsagt lampen igjen, så får vi se hvor lang tid det tar før batteriet blir flatt igjen :) 

4.thumb.JPG.d450a9b800756de73a6ea9fae9f9f43a.JPG

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I dag har jeg kjøpt meg et overvåkingskamera med skylagring, slik at evt. kjeltringer og andre blir detektert når dem krysser tomtegransa. Nattmodusen på dette kameraet skal være veldig bra og det viser også farger i nattmodus.

Kjøpte også et kamera til fra samme prosusent som er beregnet til innebruk. Dette skal stå i furtebua mi for litt random bruk og overvåking av ting som skjer der til tider som jeg føler er nyttig.

991EBE78-0F5F-473B-9481-8CBC2919EF9C.thumb.jpeg.b99573a10f45c9acae8d4c5df7b38d9d.jpeg

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (På 5.11.2022 den 15.42):

I dag har jeg kjøpt meg et overvåkingskamera med skylagring, slik at evt. kjeltringer og andre blir detektert når dem krysser tomtegransa. Nattmodusen på dette kameraet skal være veldig bra og det viser også farger i nattmodus.

Kjøpte også et kamera til fra samme prosusent som er beregnet til innebruk. Dette skal stå i furtebua mi for litt random bruk og overvåking av ting som skjer der til tider som jeg føler er nyttig.

991EBE78-0F5F-473B-9481-8CBC2919EF9C.thumb.jpeg.b99573a10f45c9acae8d4c5df7b38d9d.jpeg

Edit:Glem det.

Endret av Dragonlove
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...