Gå til innhold

Tråden for deg som liker hjemmeelektronikk og mikrokontrollere


Anbefalte innlegg

I går kjøpte jeg forøvrig en adapter til hengeren på Biltema som gjør at man kan koble en 7-polet hengerkontakt til en 13-polet kontakt på bilen og samtidig slippe de problemene som oppstår når man kobler LED lys på hengeren.

Dette er hva Biltema selv skriver om produktet:

Til strømtilkobling for tilhenger med LED-lys. Innebygget effektmotstand for tilpasning til biler med CANBUS-lysovervåkning. For tilkobling mellom bil med 13-polet kontakt for overgang til 7-polet på tilhengeren.Adapteren løser problemer som oppstår dersom tilhengerens baklys, blinklys eller bremselys har LED-pærer. Problemet elimineres ved at adapteren simulerer egenskapene til en glødepære. Selv om det er montert en LED-pære (som bruker lite strøm og/eller som tennes ved lav spenning) på tilhengere, kommer den til å oppføre seg som en glødepære, og bilen kommer også til å registrere den som det.Problem som adapteren kan løse: LED-pære på tilhengeren tennes/blinker fordi bilen sender ut kontrollsignaler til tilhengeren. Bilen indikerer feil funksjonsforstyrrelse på tilhengeren fordi bilen ikke registrerer den lave strømmengden som LED-pæren på tilhengeren bruker.OBS!


Ved bruk av adapteren tilsidesettes bilens eventuelle kontrollfunksjoner av tilhengerens baklys, blinklys og bremselys. Hvis noen av disse lysene blir ødelagt, vil ikke bilen registrere det.OBS!
Passer ikke på biler med pulsstyrt elsystem.

Denne skal altså fikse all problemer bortsett fra at man ikke får noe varsel i dashbordet hvis en pære skulle slutte og virke på hengeren. Dette er ikke en veldig brukanes funksjojn uansett når man bruker LED da disse normalt sett vil vare livet ut.

Derfor så ser jeg ikke for meg at denne inneholder noe annet enn motstander. Det som derimot forundret meg var at i følge mine regnestykker så kreves det motstander på rundt 24W og 6 ohm.. En motstand for hver pære. Disse er jo ganske store og jeg lurer veldig på hvordan dette har blitt gjort inne i denne adapteren. 

Derfor så skal jeg sprette opp denne i helgen og se hva som skjuler seg der.  :thumleft

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ville gjettet på en enkel ballast ja. 

Bruker det selv på kjøkkenet, har en list med 20 stykk 12V 5W halogen-pærer (G4?). Problemet er at disse pærene har ganske kort levetid så da LED ble et alternativ har jeg byttet dem ut fortløpende. Da støtte jeg etterhvert på problem nr 2, LED-pærene bruker mindre strøm og strømforsyningen har en nedre grense på hvor lite effekt den kan levere før den begynner å oppføre seg rart(blinking++). For å få strømforsyningen innenfor arbeidsområdet igjen har jeg koblet inn 3 effektmotstander som ballast. Blir litt varmt i hylla over men lysene blinker i hvert fall ikke. :)

Endret av Kahuna
Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (Akkurat nå):

Poenget mitt er at jeg ikke helt klarer og se hvordan man får plass til så mange laster på en så liten plass. Men jeg skal sjekke ut dette i løpet av helgen :) 

Ikke sikkert du trenger så store laster, kommer helt an på hva grensen for feil i systemet er. Beskrivelsen drar også inn canbus i beskrivelsen som gjør at det er tydelig at de ikke vet hva de driver med.

Lenke til kommentar
meandmyself skrev (1 minutt siden):

Ikke sikkert du trenger så store laster, kommer helt an på hva grensen for feil i systemet er. Beskrivelsen drar også inn canbus i beskrivelsen som gjør at det er tydelig at de ikke vet hva de driver med.

Kan være du har et poeng der. Det skal uansett sjekkes ut. :) 

Lenke til kommentar

I dag har jeg laget meg en liten "inspeksjons lykt" med en vanlig 5mm LED diode som lyses opp ved å koble den til USB.

Jeg har ved flere annledninger trengt litt hjelpelys i mørke trange områder og da tenkte jeg å lage en slik. 

Jeg har brukt 2 stk. ledningsstumper på 0.3ish mm2 (22AWG), isolasjonen til en gammel kabel jeg hadde liggende, en 120ohm motstand og en liten USB modul. Prisen jeg har brukt for å lage denne er ubetydelig, men antar rundt 3 kroner.

65E08825-384E-4BD8-BA1C-7887311381C4.thumb.jpeg.d52ab8a9afdea3eb053ceaf3550ee76b.jpeg

FA39EEB2-3F7D-4973-B91D-2DBE217896C9.thumb.jpeg.566915ca713294c32491dd88f30b2ab5.jpeg

9BC50FF7-789F-487B-A946-C647DF010568.thumb.jpeg.42f08f275c7f1e8bc20ca17a894be586.jpeg

2B1EB1B3-8E7C-4448-85CC-A5C936CAC305.thumb.jpeg.422b37e46dac80c4babc3c66053ceed5.jpeg

Lenke til kommentar
arne22 skrev (38 minutter siden):

Tok bilde av den og lot Google Lens AI analysere. Den sie:r HTRC HT206 Duo 400W Dual 2 Port RC Modle Lipo Battey Balace Charger Discharger.

Godt at Google AI kan mer enn meg.

https://www.amazon.com/HT206-Battery-Balance-Charger-Discharger/dp/B08LDW9HML

 

Hehe, kunne jo skrevet hva den hette da, og spart deg for bryet, men nå vet vi jo svaret :) 

Dette skal være en ganske god lader. Virker gjør den også. Skal teste den senere i kveld og sette den på prøve :) 

Lenke til kommentar

 

I dag har jeg satt sammel 4x4 batteriholdere til 18650 batterier som jeg hadde liggende etter at jeg åpnet en del laptop batterier for en stund siden. Jeg har loddet terminalene sammen og satt batteriene i holderen. (16 stk.) siden alle minus og pluss terminalene er loddet sammen virker denne remsen batterier som en batteribank på 3.7V (nominell) og hele 52.800mA (52.8 ampere). 

Jeg har satt dem i holderen for at spenningen skal stabilisere seg i alle batteriene. Når dette er gjort så kobler jeg til den nye laderen og kjører en storage lading som lader ut batteriene til dem når rundt 3.7V før jeg legger bort batteriene til den dagen jeg vil bruke dem.

 

96DE0EA6-CDBB-4C6B-9444-64DF0CE2C1D0.jpeg

8304E9F2-C925-4D18-9CDF-D0013B9EC50E.jpeg

4FB86E20-741A-4B2A-B8BE-F98FE32E8B6E.jpeg

5D99F74E-D3E2-4E1D-9699-E0A8D23964AE.jpeg

E14517F0-1C56-418E-9C91-BEAF7DF611F8.jpeg

Lenke til kommentar

Da har jeg hatt denne Lipo laderen jeg nevnte over noen dager og tenkte derfor jeg kunne gi en liten kjapp tilbakemelding. En liten "review".

Når man pakker ut enheten fra esken så ser man at den var godt pakket inn i luftposer. Denne var blitt sendt helt fra Kina, og innmaten var like hel. Selvsagt var det gratis frakt også :) 

Jeg betalte ganske nøyaktig 1.500NOK inkludert frakt.

Førsteintrykket mitt var at denne var av meget god kvalitet. Ikke noe plastikk. Den virker litt tung og stabil. Når man slår den på så er det første man ser en stor LCD skjerm med touch funksjon. Denne fungerer upåklagelig og laderen er helt idiotsikker å bruke. 

Laderen fåes også som "Tri-port" som betyr at den har tre utganger. Den jeg kjøpte har bare to. 

Den er så vidt jeg vet en av de kraftigste Lipo laderene på markedet som får power via AC. Man får også kjøpt rene DC ladere, som er mye mindre og kraftigere, men da må man selv ha en kraftig forsterker siden laderen i seg selv bare er en liten kontrollenhet uten forsterker. Det betyr en lader som tar mer plass og det er litt mer styr. 

Så laderen jeg kjøpte vil jeg ikke si er direkte billig. Tatt i betrakning at den er kjøpt i Kina (AliExpress). Men den hadde en god totalpakke som jeg likte. Den har to porter (fåes også med tre), den har en stor fin LCD skjerm, den er kraftig og den tar ikke opp mye plass. 

Den eneste bakdelen med denne er at den bråker en del når man kjører discharge eller lader med høy ampere. Den har hele tre vifter som går for fulle mugger og det gjør at den ikke egner seg på soverommet mens man sover. For min del som har denne i kjelleren har ikke dette noe betydning. 

Under full last så går ikke den interne temperaturen over 23 grader. Vertfall ikke når jeg ladet en batteripakke i en time med 20 ampere. Ei heller når jeg kjørte en storage lading på den samme batteripakken. Så viftene kunne kanskje vært justert ned ett lite hakk grunnet støyen?

-----------------------

Når jeg bestillte denne så så sto det mellom denne og ISDT P30 som er en ren DC lader. Fordelene med denne er at den for det første er mye kraftigere (hvis man har en kraftig nok forsterker). Denne skal være god for 1000W men maks 30 ampere til lading pr. port. (min har maks 20 ampere pr. port). Derimot hadde den dårligere discharge ampere. Denne er ganske viktig for meg da jeg ofte kjører discharge før jeg lagrer batteriene. 

ISDT P30 gir også muligheten for å koble til med app slik at man kan følge med. Dette er en god ting, men samlet sett, så var den jeg kjøpte et bedre valg for min del. :) 

 

Lenke til kommentar

Den siste tiden har jeg holdt på en del med 18650 batteri celler. For ca. 6mnd. siden prøvde jeg meg på og lage batteripakker med vanlige AA batterier etter å ha skumlest noen artikler på nett og sett noen Youtube videoer. mange hadde fortalt hvor falrig det kunne være og gjøre ting feil med 18650 celler når man lagde batteripakker av dem, så da begynte jeg med AA batterier.

Jeg kjøpte meg en slik pakke med 20stk. AA batterier på Biltema og skulle koble dem sammen. Jeg hadde jo sett videoer av dette på Youtube. Jeg limte sammen batteriene med limpistol (Hot Glue) og loddet metallstrips mellom polene. 

Det jeg ikke viste var at når jeg loddet stripset til den siste polen så kortsluttet jeg alle batteriene. Men AA batterier eksploderer ikke med en gang. Jeg trodde heller ikke jeg hadde gjort noe galt før jeg så limet begynte å renne av batteripakken. Jeg fikk raskt klippet av stripset, men batteriene var nok ikke til å redde. Dem ble sykt varme og jeg turte ikke annet enn å bare kaste dem ut av kjelleren og la dem ligge på bakken til dem hadde kjølt seg ned. 

Først da forsto jeg at men slett ikke burde begi seg ut på noe slikt med 18650 celler før man faktisk vet hva man driver med, for disse cellene kan faktisk eksplodere og brenne ned huset ditt. 

Jeg er fortsatt ikke noe proff på dette, men lærdommen jeg tok med meg var at skal man lage batteripakker av 18650 celler "Lithium Ion" som de kalles, var tenk alltid tre ganger før du går til neste steg, og ALLTID ha en nødplan hvis noe skulle gå galt. 

Søker man på Youtube så finner man drøssevis av videoer hvor slike batterier eksploderer i lomme på folk uten at dem faktisk er i bruk. Grunnen til dette er jo nettopp at batteriene kortsluttes i lomma. Dette skjer hvis feks. isolasjonen rundt batteriet er slitt og pluss/minus feltene får kontakt med ledende materiale som feks. nøkler etc. 

Derfor har jeg skjønt at de ter viktigere enn noen gang og stelle litt med disse batteriene og sørge for at dem ALLTID har ny isolasjon (wrap). Å ta i bruk gamle laptop celler uten å bytte isolasjonen ser jeg på som galskap og helt unødvendig. Battery wrap (isolasjon) fåes kjøpt superbillig på nettet og koster ikke mange kronene. Alt man trenger er en varmepistol for å krympe dem på batteriet. 

Her tar jeg ut cellene fra et gammelt laptop batteri.

1.thumb.JPG.be87c0256f1c9fdce3047365d0327c6d.JPG

Jeg tar en tapetkniv eller noe skarpt og lager ett snitt i den nedre delen av batteriet (minus siden) og river det av batteriet. 

2.thumb.JPG.d2c81c759ab6f15475e7ecb1cd9d44f9.JPG

Jeg monterer en ny isolasjonsring som lager en ekstra beskyttelse mellom pluss og minus polen og trer på en ny krympestrømpe. Isolasjonsringen er dengrønne du ser på bildet under.

3.thumb.JPG.ceff5a1234ae5a7837cbf1ac1807c86c.JPG

Resultatet blir et batteri med helt ny isolasjon. som er trygt og ta med i lommen etc. Men pass på og sjekk isolasjonen for skader ved gjevne mellomrom. Skulle du finne noen rifter eller steder hvor isolasjonen er ødelagt, bytt den ut med det samme. 

4.thumb.JPG.d699326b24484ce30d21cc63f5635f94.JPG

Man får kjøpt isolasjon i mange forskjellige farger. også gjennomsiktige. Man kan også bruke dobbel isolasjon hvis man ønsker. Da kan man feks. bruke en isolasjon med farge underst, for så og skrive ut en label på en label maker etc. og lime på, før man setter en gjennomsiktig isolasjon helt øverst. 

Man kan også leke litt med å bruke isolasjon med flere farger og krympe dem på for så og bruke en hel gjennomsiktig isolasjon øverst. Her er det bare fantasien som setter grenser :) 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...