Gå til innhold

Hvor kommer du fra? - kan man spørre om det?


Morgens

Anbefalte innlegg

10 minutes ago, Leiferen said:

Selvsagt kan man spørre om det, om det faller seg naturlig.

Heldigvis tar de færreste seg nær av dette, selv om den hvite antirasist-mafiaen åpenbart mener at dette bør det reageres mot.

Konsekvensen av denne McCarthyisme-aktige jakten på «rasisme» overalt er at man gjør den reelle bevegelsen en bjørnetjeneste. Folk blir lei og tar ikke reelle problemer på alvor. Det blir «ulv, ulv», og når ulven faktisk kommer er det mange som ikke bryr seg. Dessverre.

Jeg er fint villig til å ta denne kritikken på alvor, det er jo selvsagt synd om hele tematikken skal bli forbigått fordi den blir misbrukt av folk som reagerer hysterisk.
Det vanskeliggjør det for meg at jeg egentlig ikke opplever noen slike ekstremister andre ser ut til å møte på, bak hvert gatehjørne.
Jeg mener ikke å påstå at de ikke finnes, men utgjør de egentlig en slik overveldende overflod at bevegelsen er i fare?
At tullinger fremmes i tabloidene får jeg jo tidvis med meg, men antar folk er oppegående nok til å forstå at dette genererer klikk, forargelse og latterliggjøring, altså mynt i kassen for publisenten, og ikke nødvendigvis speiler tingenes tilstand.

Jeg registrerer samtidig at denne kritikken gjerne fremmes fra folk som vurderer 'ekstremt' etter hvor langt det avviker fra status quo, ikke etter hvilken reaksjon problematikken krever.
Det er litt samme forklaringsmodell hos de som vil forklare Breivik med 'venstresidens' ditt eller datt.
Jeg vil gjerne ansvarliggjøre folk i den grad at de kan ta tematikken på alvor, selv om noen mennesker (som alltid) oppfører seg tullete.
Man har ikke krav på en oversiktlig diskurs, (selv om det hadde vært nyttig.) og burde ikke bruke dette som noe påskudd for å 'stemple seg ut'.
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
C_Buk skrev (15 minutter siden):

Som en norsk person med eksotisk hudfarge kan jeg vel uttale meg litt om saken. Først litt om meg. Jeg er født og oppvokst i Oslo. Faren min var fra et afrikansk land, mens moren min er norsk. De ble skilt da jeg var ung og moren min har vært den eneste vergen min i nesten hele livet mitt. Jeg har kun hatt omgang med den norske delen av familien min og har kun norske kulturelle referanser. Alt fra juletradisjoner til mattradisjoner. Med andre ord, i mitt eget hodet så vil en annen identitet enn norsk være helt fjern for meg. Jeg har ingen annen alternativ identitet å trekke meg tilbake til.

Blant utfordringene å være brun nordmann er overraskede eldre som er sjokkert over at jeg prater flytende norsk, antakelser om at jeg er muslim og alt det innebærer (selv om jeg er vokst opp "kristen" og er ateist selv), at jeg skal flytte tilbake til dit jeg kom fra og skryt for at jeg er så godt integrert. Det går egentlig helt greit. Jeg tåler det og de aller aller fleste dagene for meg er helt like som for andre norske. Spørsmålet "hvor kommer du fra" oppleves som en stadig påminnelse om at man ikke oppfattes som norsk utenfra. Definitivt et irriterende spørsmål å måtte forholde seg til hele tiden, men det er ikke et rasistisk spørsmål isolert sett. Dog, har det spørsmålet utviklet seg til å bli en situasjon preget av rasistiske holdninger. Det betyr ikke at alle som stiller det spørsmålet er rasistiske.

Det er også verdt å nevne at det også er situasjoner hvor dette spørsmålet er helt naturlig. For eksempel er det naturlig å snakke om hvor i landet man er fra når man møter nye mennesker (kollegaer, medstudent osv.). I slike situasjoner har jeg valgt å tolke spørsmålet i beste mening og svart at jeg er født i Oslo, men hadde en afrikansk far. Det er sjeldent det svaret ukjente på trikken er ute etter.

Signerer denne. Det kommer selvfølgelig an på undertonen til vedkommende og konteksten, man merker fort om budskapet er ment negativt. I de fleste sammenhenger er det ikke et problem så lenge man er grei og samtalen har bygd seg opp, lov å bruke litt skjønn. ?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234
mandela skrev (17 minutter siden):

Å tro at en nordmenn må ha lys hud og ha et tradisjonelt norsk fornavn og etternavn.

Når har jeg påstått det?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...