Gå til innhold

Studie: Hvis gress skal erstatte søramerikansk soya, vil det endre landbruket radikalt [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hveuke hvert år kastes tonnevis med fulkt brukbare poteter og grønnsaker bare fordi de har litt feil størrelse eller form, eller fordi akkurat den uken ble det solgg litt mindre av akkurat den frukten eller grønnsaken.

Hva med å la grisene spise rester og overskuddsmat istedet for å kaste det, slik gjorde man jo i gamle dager. Griser er geniale til å omdanne matrester til bacon.

Se feks her, ha ene bondrn kaster inntil 100 TONN helt fine poteter på et år bare fordi de har ligget for lenge eller det er for mye i markedet.

https://www.nrk.no/det-skjulte-matsvinnet-1.14760378

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det artikkelen ikke nevner er at soyaen kunne kommet fra mer bærektraftig produksjon nærmere enn Sør-Amerika, hadde det ikke vært for et forstokket forbud mot GMO. Ikke fordi bøndene tror moderne avlet soya er farlig for grisene, men fordi de vet at forbrukerne ikke vil ha "mat med gener."

Lenke til kommentar
RJohannesen skrev (På 6.6.2020 den 9.22):

Hva med å la grisene spise rester og overskuddsmat istedet for å kaste det, slik gjorde man jo i gamle dager. Griser er geniale til å omdanne matrester til bacon.

Da må man ha en forutsigbar overskuddsproduksjon slik at ikke dyrene bare får mat annenhver uke for eksempel. Det er også smartere med forutsigbar produksjon av dyrefôr i stedet for å forutsigbar produksjon av overskudds menneskefôr som så skal brukes som dyrefôr.

Det er også ganske absurd at denne overproduksjonen / matsløseriet er politisk ønsket i form av at det subsidieres. Forsøker man å foreslå å kutte subsidiering av produksjon av matsøppel så tråkker man fort Vedum og en hel sint og protestinnstilt bondenæring på tærne. Det er dessverre politisk lite gjennomførbart å redusere subsidiering av søppelproduksjon.

farnol skrev (19 timer siden):

Det artikkelen ikke nevner er at soyaen kunne kommet fra mer bærektraftig produksjon nærmere enn Sør-Amerika, hadde det ikke vært for et forstokket forbud mot GMO. Ikke fordi bøndene tror moderne avlet soya er farlig for grisene, men fordi de vet at forbrukerne ikke vil ha "mat med gener."

GMO-forbudet er ikke forstokket, bare fullstendig misforstått. Problemet er den monopoliserende markedsmakten til selskapene som ruger på GMO-patentene, ikke det biologiske aspektet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Inge Bakke skrev (På 6.6.2020 den 0.20):

Hva med å redusere antall griser? Det er jo det som er framtidsrettet.

 

Nettels skrev (På 6.6.2020 den 1.43):

Kuer også?

Det er bare å ikke kjøpe produkter av gris og kuer det, så har dere selv klart å redusere antall griser og kuer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Simen1 said:

GMO-forbudet er ikke forstokket, bare fullstendig misforstått. Problemet er den monopoliserende markedsmakten til selskapene som ruger på GMO-patentene, ikke det biologiske aspektet.

Dette holder dårlig som forklaring på den intense motstanden mot betakarotenberiket ris hvor patentproblemene er ryddet av veien, eller mot tørråteresistente poteter utviklet av europeiske universiteter. Det holder enda mindre i lys av at man ellers ikke har hatt problemer med å omfavne patenterte sorter utviklet med andre metoder. Hovedproblemet er tiår med vellykket og velfinansiert desinformasjon, for ikke å si rett ut skremselspropaganda, fra organisasjoner som Greenpeace. I tilfellet med betakarotenberiket ris har Greenpeace servert løgner så grove at en ungdomskoleelev burde kunne avsløre dem. I debatten om tørråteresistans i Bioteknologirådet har den største bekymringen vært publikums reaksjon.

En annen sak er at nettoppp det hinsides rigide regelverket omkring GMO gjør det svært kapitalkrevende å få en GMO på markedet, og fungerer som en effektiv hindring for mindre aktører enn de største selskapene. Ikke minst takket være at laboratorier og forskningsfelt må beskyttes som høysikkerhetsobjekter mot ekstreme aktivister hjernevasket av desinformasjon. Aktivistene har lyktes i å gjøre monopolargumentet selvoppfyllende gjennom trakassering av forskere og sabotasje mot forsøkene. 

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (19 timer siden):

Da må man ha en forutsigbar overskuddsproduksjon slik at ikke dyrene bare får mat annenhver uke for eksempel. Det er også smartere med forutsigbar produksjon av dyrefôr i stedet for å forutsigbar produksjon av overskudds menneskefôr som så skal brukes som dyrefôr.

Det burde være mulig å prosessere overflødig menneskemat på en slik måte at den holder i f.eks 12mnd, slik at grisebønder har en forutsigbar tilgang på for. F.eks til kraftforpellets. Hvis det er en "verdi-pyramide" for kjøtt og grønnsaker, så er menneskemat på toppen, dyrefor under, og kompost/metan-produksjon lengre ned.

Jeg er enig med innlegg som påpeker at det er sløsing at mennesker spiser så mye kjøtt, og at vi kaster så mye mat.

Hva er potensialet i kloakken som våre 5 millioner mennesker produserer? Hvis man la til rette for at organismer (bakterier->insekter?) beitet på kloakken vår, kunne disse i sin tur bli brukt til gris/lakse-for etter behørig varmebehandling og kontroll for tungmetaller etc?

Det er mye snakk om at gris omdanner (tørrvekten av) for mer effektivt til kroppsvekt (FCR ~3) enn hva sau og storfe gjør (FCR ~ 6). (FCR ~ 2 for kylling eller eggproduksjon, FCR ~ 1 for oppdrettslaks - bemerkelsesverdig). Men når ku kan spise gress direkte og trives med det (selv om vi foretrekker å fylle på med kraftfor for å øke vekten fortere), mens gris tydeligvis trenger gress som er behandlet eller begrenset i mengde, så tilter det effektiviteten i retning av drøvtyggere, hvis gress er det man enklest får tak i.

-k

 

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...
RJohannesen skrev (På 6.6.2020 den 9.22):

Hva med å la grisene spise rester og overskuddsmat istedet for å kaste det, slik gjorde man jo i gamle dager. Griser er geniale til å omdanne matrester til bacon.

Problemet med dette er at menneskemat har for dårlig kvalitet til å brukes som grisefor. 
Høyt innhold av salt og fett, kombinert med lavt innhold av proteiner, fører til at griser som får mye menneskemat får hjerteproblemer, blir feite og får dårlig tilvekst. Kort fortalt, gir vi grisene maten vår så følger livsstilssykdommene våre med på kjøpet.
Når det gjelder rester er det i tillegg ett problem at grisen tåler mugg dårligere enn det mennesker gjør, og du kan jo tenke deg problemene med å forklare folk at det er viktigere å unngå mugg på maten de kaster en på det de spiser selv.

Lenke til kommentar
Andre Nyttårsdag skrev (6 timer siden):

Problemet med dette er at menneskemat har for dårlig kvalitet til å brukes som grisefor. 
Høyt innhold av salt og fett, kombinert med lavt innhold av proteiner, fører til at griser som får mye menneskemat får hjerteproblemer, blir feite og får dårlig tilvekst. Kort fortalt, gir vi grisene maten vår så følger livsstilssykdommene våre med på kjøpet.
Når det gjelder rester er det i tillegg ett problem at grisen tåler mugg dårligere enn det mennesker gjør, og du kan jo tenke deg problemene med å forklare folk at det er viktigere å unngå mugg på maten de kaster en på det de spiser selv.

Jeg kan skjønne at griser ikke bør hafor mye "middagsmat" og "snacks" som er saltholdig menneskemat, men rå poteter, blpmkål epker osv er vel ikke noe problem for griser? Bonden i eksempelet kaster 100 TONN poteter som er fullt spiselige for mennesker f.eks. bare fordi det er sesong for importerte nypoteter. Det er også enorme mengder skrell fra poteter, gulrøtter osv som fint kunne brukes som dyrefor hvis det bare fantes et system for det. Det ville sikkert vært lønnsomt også hvis bare ikke staten subsidierte import av for istedet...

Lenke til kommentar
RJohannesen skrev (13 timer siden):

Jeg kan skjønne at griser ikke bør hafor mye "middagsmat" og "snacks" som er saltholdig menneskemat, men rå poteter, blpmkål epker osv er vel ikke noe problem for griser? Bonden i eksempelet kaster 100 TONN poteter som er fullt spiselige for mennesker f.eks. bare fordi det er sesong for importerte nypoteter. Det er også enorme mengder skrell fra poteter, gulrøtter osv som fint kunne brukes som dyrefor hvis det bare fantes et system for det. Det ville sikkert vært lønnsomt også hvis bare ikke staten subsidierte import av for istedet...

Man kan spørre seg hvor mange tonn mat som blir kastet daglig når barn kommer hjem fra barnehage/skole. Den ene dagen spiser de 4 skiver, neste 0 og man «må» dimensjonere ut fra peak-behov. Folk som bor i by har gjerne ikke kompost, gris eller andre altetende husdyr.

Ost eller skinke som har ligget 10 timer i romtemperatur er ikke så veldig fristende, men funker nok til dyrefor.

Det har vært gjort forsøk med matsøppel som dyrefor men problemet er vel at noen luringer puttet glass og hermetikk i posen...

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...