Gå til innhold

Showbiz, Falsk/Mathisen 1989


J.Lomax

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
J.Lomax skrev (17 minutter siden):

dypt lidenskapelig forhold

Dypt og lidenskapelig nei, men skulle veldig gjerne hatt den i filmsamlingen min på DVD eller Blu-ray, men det er vel bare å drømme videre om noe slikt. 

Så filmen for ei tid tilbake og la inn ei mindre anmeldelse av den på VGD (slutta å poste der og innom kun for å lese litt en gang i blant) men drar opp igjen hva jeg syntes om filmen etter å ha sett den første gang, da ei bruker der inne tipsa meg om den:

Showbiz eller hvordan bli kjendis på en-to tre! (1989)

Grunnet sin store kjærlighet for den vakre musikkvertinnen Erna Verna (Anette Stai), begir Espen Søplekladden (Herodes Falsk) seg ut på ei farlig reise, dypt inn i musikkens sleske og uberegnelige underverden. Her treffer han snart på blant andre superprodusent Kåre Krapp (Tom Mathiesen) og hvor de sammen klekker i hop ei mesterplan om hvordan Norges nye Elvis, Rabbagast vil bringe Søplekladden til topps på listene samt å få opptre i Vernas populære musikk tv-program, og desto viktigere, frigjøre jazz-prinsessa fra den onde trolldommen til Synth-trollet (Øyvind Blunck).  

Denne fikk jeg anbefalt av EL-FERNANDO i humor-tråden for et par dager siden, og ettersom den jo lå ute i sin helhet på Youtube, tenkte jeg å gi den ei sjanse. 

Og godt var nå det, for etter å lidd meg gjennom nesten 100 minutter med en nær patetisk dansk "drama-thriller" med Aqua Lene, så trengte jeg å trøste meg med noe skikkelig norsk god film, og Showbiz, vel den skuffet ei.

Her får man herlig lavpanna og idiotisk upolitisk "korrekt" crazy humor på sitt, tja mest vanvittige og det eneste man visste om filmen etter et kjapt søk i forkant, var jo at norske anmeldere totalt slaktet den i sin tid, og sånn gjør meg bare desto mer interessert i å se en norsk film, enn de vanlige, hvor norske utgivelser blir druknet i femmere og seksere, og så sitter man knapt igjen med et to timers gørr kjedelig gjesp, og knapt nok til en midt på treet terningkast.

Nei, Falsk og Mathiesens humor traff meg rett i hjertet og lo hardt og vel av mange av de sinnsvake og meget underholdende scenene, karakterene og ikke minst replikkene.

Av favoritt øyeblikk, må en jo legge til at man faktisk lærer noe av filmens handling, og da kan det jo ikke være så forferdelig dårlig. 

For skulle du være så uheldig å låse deg ute eller miste nøklene seint på nattetid, så er det jo bare å "låne" nabokatta og flatklemmen med nærmeste rykende varme strykejern og deretter bruken til å dirke opp inngangsdøra, suksess!

Og husk, moralen i livet er alltid "Gå aldri under en trailer i fart!".

Nei, denne type norsk underholdning får meg jo til å undre på hvor i huleste heite har norsk filmbransje gjemt unna slike kult-filmer.

Greier Wam & Vennerød å opparbeide seg en svær kult-status med sine "mesterverk", burde det jo være liv laga for filmer som Showbiz å bli utgitt i fysisk format, bare noen får ut fingern å gjøre noe med det. For denne skulle jeg gjerne likt å hatt stående i min heller smale norske filmsamling, da ved siden av andre norske 80-talls komedie perler, som Plastposen (1986) og Viva Villaveien! (1989).

Alt i alt, jeg gir filmen en fortjent positiv rating, men her må man jo se det fra en som tenker utifra norsk film skala, og der man har opplevd såpass mange gedigne nedturer og evigvarende sovepiller gjennom åras løp, at alt over 5/10 må anses som meget høyt, og innser desto lenger ut man kommer, at noen 8/10 eller høyere opp på skalaen er et såpass sjeldent skue at, nei, det er vel bare godt betalte norske anmeldere som kan til stadighet finne på å grave frem ufattelige femmere og seksere av hva vi har å bidra med i "underholdningens" navn.

Men at Showbiz eller hvordan bli kjendis på en-to tre! skal være noe av det aller "verste" norsk film har blitt utsatt for? Nei, den er så langt unna den slags stempel, og gir den en:

6,5/10 

Lenke til kommentar

Så den først på TV rundt 96/97, fikk tatt opp på VHS. Den forsvant. Fikk etter noen år, spora opp et eks. på Bislett Video, den ble overført til DVD. Har vel sikkkert sett den mellom 50 og 100 ganger, lenge siden sist. 

Stor film, enkelt plottt med mye god humor. Tydelig inspirert av Python. Subjektivt terningkast, 10'er. 

Jeg var på 50-års bursdagsshow for Herodes på Edederkoppen var det vel, og John M Jacobsen sa at den ville komme på DVD etter hvert, til full jubel fra salen. (Jeg satt tilfeldigvis ved siden av kokken på Balla Jazz, Peter Garden)

Så et Falsk/Mathisen-show rundt samme tid typ 2004-07 eller noe, da ble fil en vist først, til stor begeistring. Var en art./intervjui bladet Mann, 06-09, med Falsk, der nevnes også Showbiz på DVD. 

 

For meg personlig, er Showbiz sammen med The Rutles, All you need is cash (Beatles-parodi, den første, ekte såkalt mockumentary, ingen Spinal Tap uten denne) mine soleklare favoritter på filmfronten

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...