Gå til innhold

Rasisme i Norge?


Gjest

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
6 minutes ago, Tåkefyrste said:

Jeg tør påstå hvite er den minst rasistiske gruppen av alle etnisiteter i hele verden.

Hvite har den mest makten til å utføre rasisme i hele verden.  Rasisme uten makten til å utføre det er lite å bry seg om

Av og til utførte slavene rasediskriminering  mot deres eierne, mener du det burde være like viktig å stå i historiebøkene som slaveri?

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Subara skrev (3 timer siden):

Sjokkerende lesning om kjæresten til Tarjej Bø og alt hun har måttet tåle i oppveksten fra både voksne og barn. Og nå er det i gang igjen.

Temaet for diskusjonen er Rasisme i Norge? med et spørsmålstegn etter. Det er bare oss hvite som kan velge om vi vil forholde oss til rasismebegrepet skriver Ida Jackson, siden vi aldri har kjent det på kroppen selv.

https://idajackson.no/2020/06/04/jeg-er-rasist/?fbclid=IwAR1tvDpEje1jx5t6fjkAXuncHVNUQrqpKE6m6wlq6cDY4s-Bo9u_O_RKZUA

Disse forbanna ekstremistiske søppelideene som har blitt importert fra USA har ingen plass i Norge og vi har aboslutt ingen verdens ting å lære av dette pisset om "hvithetsteorier". Jeg er den jeg er og jeg vet utmerket godt hvordan jeg skal forholde meg til medmennesker og vil ha meg frabedt å bli belært av denne Ida Jackson og de svadateoriene hun presenterer som jeg har lest titusenvis av ganger før dog på engelsk. Det eneste fornuftige i dette innlegget er noen av kommentarene under fra folk som fortsatt kan tenke rasjonelt og naturlig.

Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (2 timer siden):

– Jeg brukte caps for at fremmede ikke skulle ta på afroen min uten å spørre

Mer: https://p3.no/jeg-brukte-caps-for-at-fremmede-ikke-skulle-ta-pa-afroen-min-uten-a-sporre/

Afrika står foran en humaitæør katastrofe av dimensjoner grunnet nedsmeltingen av verdensøkonomien på grunn av coronakrisen. En katastrofe av dimensjoner som vil få Darfur og Etiopia i 1985 til å blekne, noe som bare gjør det patetisk å lese om disse i-landsproblemene.

Black Lifes Matter in AFRICA too!

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (1 minutt siden):

Afrika står foran en humaitæør katastrofe av dimensjoner grunnet nedsmeltingen av verdensøkonomien på grunn av coronakrisen. En katastrofe av dimensjoner, noe som bare gjør det patetisk å lese om disse i-landsproblemene.

I-landsproblem å fortelle om hvordan man har opplevd rasisme..?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (Akkurat nå):

I-landsproblem å fortelle om hvordan man har opplevd rasisme..?

At noen med dårlige sosiale antenner vil ta på en rastafarifrisyre er et i-landsproblem JA! 95% av gnålet om "hverdagsrasisme" i Norge er i-landsproblemer fra noen av de mest priviligerte menneskene på kloden. Ja, jeg er også en av de. En av de promillene som er født med den Lotto-premien å få bli født i Norge.

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Quote

491d45c1-b7e3-42ad-8667-9dacbe3e9fc8?fit=crop&h=1267&w=1900&s=91e97f4cea83008ce8ea6c62fa1b343e75c70f43

De har selv opplevd rasisme: Håper barna vil slippe
– Jeg håper hun vil slippe å føle på annerledeshet, sier Gro (43) om datteren. For barn opplever rasisme, også i Norge, ifølge antirasistisk senter.

Gro Mukta Holter (43) er adoptert, men har hele livet opplevd å ikke bli trodd når hun sier hun er norsk.

I et galleri hvor hun jobbet som kurator, trodde flere at hun var vaskehjelp. Hun beskriver at mange har antatt at hun er «underkuet» og ikke har egne meninger fordi hun er «mørk og kvinne».

Da hun skulle bli mor var det umulig ikke å tenke på hva den 12 år gamle datteren hennes kunne oppleve.

...

Les meir

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Op46rl/de-har-selv-opplevd-rasisme-haaper-barna-vil-slippe

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Noen av argumentene minner om de som dukket opp da det ble ulovlig (og ikke lenger sosialt akseptert) å slå ungene sine. "Jammen DET DER er jo ikke VOLD, men en ØREFIK! Herregud, tåler ungene ingeting lenger?? Da JEG var ung fikk alle GRISEBANK av pappene sine."

"Hæ, er DET også rasisme, nå?? Jeg prøvde jo bare å være hyggelig!"

I mange tilfeller, som noen av eksemplene diskutert i denne tråden har nok heller ikke hensikten vært ond, og jeg tror det er det som gjør det vanskelig å innse at man kanskje gjør noe galt.

edit: "i" ikke "ikke"

Endret av frohmage
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Mye av disse artiklene om meget priviligerte minoritetspersoner referer ofte til slengbemerkninger som fant sted både for flere år og flere tiår siden. Ting blåses fullstendig ut av propoasjoner og det er skadelig for sammholdet i det norkse samfunnet at NRK, VG og Aftenposten daglig fyrer opp med artikler som gir inntyrkk av at Norge renner over av rasisme. Slik fører til unødvendig usikkerhet hos yngre minopritetspersoner og andre som får et feilaktig og mulig fiendtlig holdning til Norge. Har noen hørt begrepet "selvoppfyllende profeti" før? Ønsker NRK, VG og Aftenposten mer rasisme i Norge? Det kan virke slik.

Endret av Morromann
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Morromann skrev (20 minutter siden):

Ting blåses fullstendig ut av propoasjoner og det er skadelig for sammholdet i det norkse samfunnet at NRK, VG og Aftenposten daglig fyrer opp med artikler som gir inntyrkk av at Norge renner over av rasisme. Slik fører til unødvendig usikkerhet hos yngre minopritetspersoner og andre som får et feilaktig og mulig fiendtlig holdning til Norge.

Det tror jeg ikke. Jeg synes det er bra at det blir tatt på alvorlig og diskutert slik at yngre minioritetspersoner kan føle seg mer inkludert i samfunnet. Synes ikke det er et problem å innrømme at det finnes rasisme i Norge, det finnes i resten av verden også. Alle er jo rasister i større eller mindre grad, de fleste er det ubevisst ?

Endret av Subara
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Personlig mener jeg rasisme i Norge er relativt utgått, og at det mørkhudede i dag opplever egentlig handler om mobbing og ikke raseskille.

Historisk, så har rasisme vært størst gjennom den tiden hvor de immigrerte til land hvor majoriteten av folket var hvite. Gradvis har det vært en tilvenning blant folket at samfunnet består av mørke og lyse, hvorfor man med tiden er blitt mer trygg på dette og vant med. 

Historisk har mennesker levd i et relativt A4-samfunn. Mann og dame gifter seg og får barn. Mannen jobber og kona er hjemme med barna. Men så begynte menn å si de var glad i andre menn. Dette var nytt og samfunnet anså dette som svært uvanlig, rart, feil og usikkert. Reaksjonen blir da ekskludering av disse mennene som var homofile. Gjennom tidene har flere og flere menn vært åpne om sin legning, og det viser seg at 10% av alle menn er homofile. Per dags dato er aksepten for homofile i samfunnet enormt større enn for 30 år siden, mest fordi det er vanlig og man er blitt vandt med det - man var ikke det før. Og så lenge noe nytt skjer i samfunnet, ser vi det som en trussel og ekskluderer det. Det samme skjedde med mørkhudede - og alle "nye" grupper mennesker. Dette mener jeg er rasisme.

Tiden har vist at mennesker består av et så stort mangfold av ulikheter vi kanskje ikke hadde trodd. Aksepten får å være annerledes er større. I gamledager skilte man seg ikke hvis man var gift, men ble i ekteskapet uavhengig hvor dårlig det var. I dag skilles man oftere enn noen gang. Sannsynligvis fordi man tørr å gjøre det uten å bli sett ned på, slik som i gamledager.

I dag er mørkhudede godt etablert i det norske samfunnet. Mennesker med mørk hud er å se hvor enn man drar, og jeg tror derfor de er godt integrert. Jeg tror også at det de i dag opplever er mere mobbing enn rasisme. Det de mørke presenterer i VG f.eks., kan flere andre grupper mennesker relatere til. Mennesker med hjelpemidler, mennesker med kroppslige unormaliteter, mennesker med sykdommer, mennesker som er "rare", mennesker med uvanlig/moderne stil, menneskelig med annen legning enn heterofili osv. 

Jeg tror ikke vi har rasisme i Norge, men vi har fortsatt mobbing. Det er ikke kulturen som er slik, det er enkeltindivider. Jeg liker ikke skryte av meg selv, men jeg er veldig glad i ALLE som har en eller annen "unormalitet" - altså noe som ikke ville passet inn i et helt firkantet A4-samfunn, fordi jeg synes det beriker samfunnet og viser hvor vanlig det er å ikke være vanlig. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Subara skrev (15 minutter siden):

Det tror jeg ikke. Jeg synes det er bra at det blir tatt på alvorlig og diskutert slik at yngre minioritetspersoner kan føle seg mer inkludert i samfunnet. Synes ikke det er et problem å innrømme at det finnes rasisme i Norge, det finnes i resten av verden også. Alle er jo rasister i større eller mindre grad, de fleste er det ubevisst ?

Synes du de ekstremistiske fantasiene som Ida Jackson presenterer tilføerer noe positivt til den norske debatten?

Lenke til kommentar
9 minutes ago, AnnonymG said:

Personlig mener jeg rasisme i Norge er relativt utgått, og at det mørkhudede i dag opplever egentlig handler om mobbing og ikke raseskille.

Helt enig. Man blir mobbet for mye forskjellig hvis man er litt annerledes. Rødt hår, kviser, briller, fedme, talevansker, skavanker, og hudfarge.

Ingenting av dette er systematisk, og selv om det er en uting er det noe som aldri kommer til å forsvinne. Mennesker er mennesker, og mange mennesker er ufine mot hverandre.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Just now, Morromann said:

Fullstendig udokumentert svada med bakgrunn i ekstremistiske feberfantasier fra amerikanske colleger.

Fullstendig udokumentert? Hmm...

"Are we born racist?"

Kanskje den fortel noko. Personleg er eg ikkje så interessert i kor mange som er eller ikkje er rasistiske; problemet må angripes og handteres likevel. Folk flest har holdninger, oppfatninger og hypoteser i hodet som me har plukket opp på vegen. Mange av disse kan konstrueres som rasistisk, men er trivielle og forholdsvis uproblematiske - f.eks manglende forståelse som lett kan korrigeres, som korleis svarte menneske ofte(st?) har hår som treng mykje meir pleie.

Dette kan vera positive tanker, faktiskt - mange ser på asiatere som gode med matte. Det er jo ikkje sannleiken, men i staden er det ein meir kompleks sosio-økonomisk situasjon kor asiatere eksponert til dei testene er meir sannsynlege til å vera godt lærde. Og generelt er mange slike holdninger forholdsvis trivielle og korrigeres over tid sannsynlegvis.

Mange andre holdninger er meir skadelige. For eksempel dei openbare, som påstander at utlendinger er meir voldelige, eller andre former av uvennlige og inkompatible med vår kultur; dette er jo rett og slett berre spekulasjon, men mange utagere veldig negativt mot utlendinger likevel.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 minutt siden):

Hva mener du er ekstremistisk og fantasier?

Så godt som hvert eneste ord i den lange tiraden. Jeg gidder ikke å forsvare hvorfor jeg betrakter slikt som ekstremistisk svada mer enn jeg behøver å forklare hvorfor nazisme og IS-ideologien er ekstremistisk svada. Hvis du mener det er fornuftig så deg om det.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...