Gå til innhold

Tibber går internasjonalt. Vil ha hele smarthuset inn i appen [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tibber sitt insentiv for å integrere Tibber er nok ikke smartstyring, men for å vite mer om oss slik at de bedre kan predikere forbruket. Svært verdifull informasjon hvis man ønsker å være det som kalles «aggregator» som balanserer i kraftmarkeded.

 

For å bli en aggregator som typisk Statnett kan benytte seg av (og som vi alle betaler for via nettleien) må man ha svært mange effekter man kan styre. Eks elbiler.

 

Prisene på strømmen vår settes hver dag settes igjennom budprosess hos Nordpool som går frem til kl 23 dagen før, derfor kan man etter det se strømprisen for neste dag etter dette. Hvert kraftselskap har da lovet å levere gitt effektiv på gitte timen, basert på estimert forbruk påfølgende dag. Avvik fra dette justeres igjennom en ny budprosess som pågår igjennom dagen. Alt dette balanseres igjennom pris-insentiver og balanserer det meste av nettet av seg selv.

 

Den aller siste og mer «live» justeringen gjøres direkte av Statnett hvor de har avtaler med kunder som kan styre effekter, dette er både kunder man kan ringe til på 2t varsel eller automatiske på 15min og «live». De siste live styringene aggregator. Noe det er estimert at prisene vil gå opp på med fornybar energi.

 

Tibber er derfor insentivert for mest mulig styring, data for å bistå denne styringen og å selge mest mulig grønn energi (som presser opp verdien på aggregator-tjenester).

 

En ganske annerledes businessmodell en hva kanskje mange tror ?

 

(Litt som at Mac.Donalds hovedsakelig tjener penger utleie av eiendom (og omkringliggende eiendom) og ikke burger, og derfor er insentivert for mest mulig trafikk for å drive opp tomteprisene og ikke å tjene penger på burger)

Endret av morten7
Lenke til kommentar
kremt skrev (14 timer siden):

Tror man de fleste sparer penger med Tibber, eller er det pga fancy man bruker det?

Tibber har et samarbeid med Easee ladeboks til elbil. Når man benytter seg av smart styring av lading lover de 20% rabatt på strøm til bilen. Da kan man spare inn deler av mnd-prisen på 39 kr, og komme på nivå med de billigste alternativene.

Når det kommer ny tariffmodell for nettleie (effekttariffer) vil man nok kunne spare mye mer ved å la Tibber styre noen av de fleksible forbrukerne i hjemmet (vvb og elbil f.eks.)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
18 hours ago, eisa01 said:

Vil tippe at rundt 90% vil spare penger ved å flytte til Tibber, spesielt hvis du er av dem som må stille deg spørsmålet og ikke vet hva du betaler i dag

Dette tviler jeg sterkt på. Forbruk som kan styres for min del er ca 3000 kWh i året til lading. Om jeg da sparer 20 % av en snitt strømpris i året på 30 øre/kWh blir det ikke store summen. Jeg kommer frem til mulig besparelse på ca 180 kroner i året. For de fleste er dette overhodet ikke en smart sak, hvertfall ikke før man betaler for effektavgift. De store, griske investorene er forøvrig godt inn i dette selskapet, og jeg tror nok ikke disse lar seg avspise med noen øres fortjeneste. Prisen må opp da.

Lenke til kommentar

Det har ingenting med hva som kan styres, men med hva de tradisjonelle leverandørene tar

70% av befolkningen er på den dominerende leverandører i nettområdet, mange er hos Fjordkraft / Norgesenergi som har en del dyre prisplaner som standard. Det er og mange leverandører som har som business case å ha billige avtaler som så endres over til dyrere over tid (e.g., GE). Hva får deg da til å tro at mer enn 10% har en avtale som er bedre?

Et eksempel, standardkontrakten til Hafslund er 60 kr/mnd + 7 øre/kWh. Tibber er 40 kr/mnd + 1.5 øre/kWh

Hva som skjer i fremtiden er et åpent spørsmål og ikke relevant i dag

Lenke til kommentar

Det er som regel ikke lurt å ha "standardavtaler" på strøm. Hos Hafslund er alternativet "webSpot" som koster 29.9 kr/mnd uten påslag (valgfritt 2 kr/dag for å få opprinnelsesgarantien). Så tibber koster 10 kr mer pr mnd ca + 1.5 øre/kwh for opprinnelsesgarantien (ikke valgfritt).

Så kan man spare 20% av ca 3000 kWh x 30 øre/kWh (ca 15000 km/år for en bil), som utgjør ca 180 kr i året eller 15 kr/mnd.

Det store besparingspotensialet for oss som kunder kommer ikke før effekttariffer blir innført. Da kan vi spare mye mer med smart styring.

Lenke til kommentar
kremt skrev (22 timer siden):

De store, griske investorene er forøvrig godt inn i dette selskapet, og jeg tror nok ikke disse lar seg avspise med noen øres fortjeneste. Prisen må opp da.

De "store, grisket investorene" investerer i dette for å tjene penger ja! Men de trenger ikke drive opp prisen som kundene må betale for å tjene pengene. Når de har fått tilstrekkelig med kunder som har smarte laster styrt av Tibber kan de selge denne kapasiteten til strømmarkedet.

De tjener penger på å ha en stor pool av last som kan kobles ut umiddelbart om det er behov. På samme måte som mange vannkraftverk tjener penger på å stå i standby, uten å levere kraft, klar for å levere effekt om det er behov. Tibber videreformidler noe av denne fortjenesten til kunden via 20% rabbatt på elbil-lading om man lader "smart".

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...