Gå til innhold

Nordsjø-lageret får begrenset kapasitet fra start: – Det finnes ikke et marked for CO2 i dag [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"De første investeringene i lageret vil utgjøre nærmere 6,9 milliarder kroner totalt. Hvor stor andel staten eventuelt skal bidra med av dette er foreløpig ikke kjent."

Godt det kommer noen tall som viser hva det dreier seg om.

Dersom vi i Norge gjennom staten dekker det meste av utgiftene er det enkelt for selskapene å signalisere interesse, og gå bort fra eventuelle avtaler dersom staten ikke tar kostnadene.

Er dette rett forståelse av situasjonen?

Med ande ord store utgifter, som gjør f. eks. sementproduksjonen dyrere, og realitetene blir at hele prosjektet er en skrivebordsøvelse.

Bakteppet er at Norge kan holde på med oljevirksomhet lengre dersom CO2-en fanges og lagres.

Politikerne i Norge er med på laget, men er det en farbar vei til mindre CO2 utslipp i verden?

Jeg tror ikke det, og skulle gjerne sett en vurdering av CCS i det store bildet.

Tipper mindre enn 5% reduksjon med denne tilnærmingen, da det å tvinge store kostnader på bedriftene neppe vil føre frem.

Alternativet, som er å lage metanol av fanget CO2, kan gi opp mot 70% reduksjon viser utregninger med basis i 90% fangst av CO2 fra Klemetsrud.

Metanol er med andre ord en mer realistisk måte å få ned CO2 nivåene på, da det ikke fører til ekstra kostnader men inntekter for de som fanger CO2.

Metanol er en konkurrent til diesel, og da blir det ikke lett å få oljeindustrien på lag.

 

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Mener å ha lest at det hittil (over ca. 50 år) er fanget ca. 200 mill tonn CO2 på verdensbasis. Om det skulle være dobbel så mye, så synes visjonen om CCS som en del løsningen på klimakrisen å være lite realistisk. Legger man til at skattebetalerne/samfunnet skal betale en kostnad på NOK 500/tonn, så må man se på hva man ellers kan bruke disse pengene til. Gitt de enorme ressursene det vil beslaglegge, samt driftskostnadene, så fremstår dette som en feildisponering. De samme ressursene bør selvfølgelig benyttes på løsninger som ikke baseres på CO2-utslipp fra energiproduksjon. Så kan man lett forestille seg at tilsvarende utslippskutt ved energiøkonomisering vil være svært lukrativt innen EU.

Endret av NERVI
  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Det ble for dyrt å lagre den CO2 gassen som allerede er fanget på Mongstad i et anlegg til flere milliarder. Nå skal CO2 gass først fanges, deretter kjøles ned slik at den blir flytende før den transporteres ut til kysten, for så å fraktes med skip ut til lagringsstedet. Hvorfor blir ikke dette også for dyrt?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...