Gå til innhold

Sementindustrien skjelver - trues av grønn energi [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Her må det noen presiseringer til.

Overskriften er veldig tabloid, sementindustrien er ikke truet.

Flygeaske og slagg har vært brukt i sement (og betong) i mange år og har bidratt til at betongens klimaavtrykk har blitt vesentlig mindre. Tidligere var flygeasken et stort miljøproblem, enten fordi den ble spredd i atmosfæren, eller fordi den ble lagt i deponier. Å bruke industrielt avfall som flygeaske og slagg som råvarer i et nytt produkt er god ressursutnyttelse og et eksempel på sirkulær økonomi. At det nå blir mindre flygeaske som følge av mindre kullkraft er globalt sett en positiv utvikling selv om det på kort sikt kan gi utfordringer for sement- og betongbransjen - iallfall her i Europa.

Det er ikke nødvendig med verken flygeaske eller slagg for å lage god betong, men den får et høyere klimaavtrykk uten innblanding av disse, og med tanke på de store kuttene sement- og betongindustrien allerede har gjort på sine produkter, er det ingen som ønsker å øke utslippene. Det har lenge vært åpenbart at tilgangen på flygeaske og slagg er begrenset og at det derfor er nødvendig å finne andre substitusjonsmaterialer. Som artikkelen nevner er leire den beste kandidaten på denne fronten.

Til det som står om gips; det tilsettes ikke i betongproduksjonen, men i sementproduksjonen. 

Flygeaske kan tilsettes både i sementproduksjonen eller lokalt i betongblandeverket. Slagg blir utelukkende innblandet i sementene. 

Endret av Vetle Houg
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...