Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Krav på lønn under opplæringsperioden?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Sjølv om det er ein prøvedag så utfører arbeidstakaren uansett arbeid som ein skal ha betalt for.
Arbeidstakaren skal uansett ha HMS-opplæring der ein blir gjort kjent med ulykkesfarer før ein blir satt i arbeid:

Sitat

§ 3-2.Særskilte forholdsregler for å ivareta sikkerheten

(1) For å ivareta sikkerheten på arbeidsplassen skal arbeidsgiver sørge for:
a) at arbeidstaker gjøres kjent med ulykkes- og helsefarer som kan være forbundet med arbeidet, og at arbeidstaker får den opplæring, øvelse og instruksjon som er nødvendig,

Eventuell prøvedag eller internopplæring gir ikkje grunnlag for å utsette sikkerheitsopplæringa, den opplæringa skal være utført før den tilsette startar å jobbe for å førebygge skader og ulykker.
Slik opplæring skal sjølvsagt også være betalt.

 

I den grad det er behov for uforpliktande arbeidsprøving så må det halde rikeleg med at ein får besøke arbeidsplassen ein times tid der ein får sjå kva arbeid som blir utført og der ein får ein sjangs til å helse på kollegaane.
Ein heil dag er uhørt lenge gi vekk for at arbeidsgiver skal spare lønnskostnadar i opp til 13 dagar (om det er avtalt prøvetid) om det viser seg at arbeidsgiver har gjort elendig intervjuarbeid.
Du som arbeidstakar skal også ha utbytte av avtalen, det er ikkje berre arbeidsgiver som skal ha fordel av ein avtale om å omgå arbeidsmiljølova sine bestemmelsar om oppsigelsestid. 

Tenker det også er greit å sitere frå avtaleloven:

Sitat

§ 31. Har nogen utnyttet en andens nødstilstand, letsind, forstandssvakhet, uerfarenhet eller det avhængighetsforhold, som denne staar i til ham, til at opnaa eller betinge fordele, som der ikke skal ydes vederlag for, eller som staar i aapenbart misforhold til vederlaget, blir den anden part ikke bundet ved sin viljeserklæring.

Det samme gjælder, hvis det er tredjemand, som har gjort sig skyldig i saadant forhold, og mottageren av viljeserklæringen kjendte eller burde ha kjendt forholdet.

Fragaaes retshandelen, er saavel den krænkede part som den anden pligtig at tilbakegi det av ham mottagne eller dettes værdi tillikemed – hvor retshandelen angaar pengelaan – lovlig rente fra mottagelsestiden. De samme regler kommer til anvendelse overfor den tredjemand, til hvem det mottagne er overdrat, og som kjendte eller burde kjendt forholdet.

Mine uthevingar. Det er ikkje lov å inngå avtale (munnleg eller skriftleg) der den eine parten (Arbeidsgiver) oppnår fordelar som den uerfarne arbeidstakaren ikkje skal få vederlag for (lønn).

 

Det kan være at situasjonen hadde vært litt annaleis dersom du hadde hatt heilt spesielle utfordringar med å kome deg inn på arbeidsmarkedet, som til dømes historikk med kronisk sjukdom, rusproblem, alvorleg psykisk helse, eller rett og slett at du stjal frå forrige arbeidsgiver. I slike tilfeller vil det kunne tenkast at det er fornuftig å godta gratisarbeid til den arbeidsgiveren som gir deg ein sjangs til å prøve deg i jobb til tross for store utfordringar. Ein slik avtale vil nok heller ikkje i slike tilfeller være lovleg, men i det minste så får arbeidstakaren ein slags form for motytelse gjennom muligheita til å prøve seg i vanleg arbeid.

 

 

Til slutt så vil eg på det sterkaste anbefale at du fagorganiserer deg, nettopp for å unngå at arbeidsgiver utnytter at du er uerfaren og uvitande om kva avtalar og regelverk som gjeld for eit arbeidsforhold.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Drunkenvalley skrev (3 timer siden):

Er det mogleg at det ikkje er snakk om opplæring, men ein prøvedag? Dvs meint som ein introduksjon til arbetsplassen - båe til nye kollegaer, og ein kjapp smakstest på kva slags arbeter TS er. Gitt at det er snakk om ein dag i forkant av mogleg ansettelse.

For det gir meir meining for meg.

Tviler, er jo to hele arbeidsdager.. Jeg er ikke ny i butikk så vet hva som skal gjøres.

Lenke til kommentar

Eg syns det er snodig praksis, og eg ville nok vågt meg på å erkjenne det. Om ikkje anna så virke det som eit raudt flagg eine eller andre vegen, men ikkje nødvendigvis med sjølve arbetsgivaren.

Med det sagt, om du har lyst på jobben fremstår dette som relativt harmløst, berre ein har baller til å setta ned foten om dei byrje vafle rundt med tåkete svar, eller prøver be om fleire prøvedager uten god begrunnelse.

Lenke til kommentar
tigerdyr skrev (9 timer siden):

For å se om den aktuelle personen faktisk kan utføre jobben.

Jeg er ganske sikker på at du egentlig mener prøvetid. Denne varer normalt sett på 6 måneder når du ansettes en plass. 

Opplæring skal være betalt, fordi du selv under opplæring faktisk utfører et arbeid. Ønsker ikke en potensiell arbeidsgiver å betale lønn under opplæring og/eller prøvetid ville jeg tatt kontakt med arbeidstilsynet, for det høres ut som en suspekt arbeidsgiver som burde sjekkes mer opp. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
flamethower1234 skrev (27 minutter siden):

12-20 i morgen på joker og 09-17 på Bunnpris dagen etter der igjen. Skal jeg bare ta meg en tur dit for å høre hva som er greia?

Ja du bør absolutt få sjekka opp. Basert på tidspunkta så virker det som at du er satt opp på heilt ordinære arbeidsskift, eg stiller meg sterkt undrande til kvifor du skal jobbe to fulle arbeidsdagar utan lønn berre for å sjå om du kan gjere jobben (som du kan dokumentere gjennom attestar frå tidlegare arbeidsforhold at du kan).

Det er stor fare for at arbeidsgiver vil trekke jobbtilbodet om du ikkje går med på å jobbe gratis, men som eg nemnte tidlegare i tråden, dette er ein arbeidsgiver som du vil få problem med seinare også. Eg kan nesten garantere at du vil oppleve å måtte ta kassaoppgjer og avlåsing etter oppsatt arbeidstid utan lønn, at timar på mystisk vis forsvinn frå timelista di, og likande ting.
Å kreve ein full dag med gratisarbeid på kvar arbeidsplass er svært useriøst og du kan ikkje forvente at arbeidsgiver blir meir seriøs seinare i arbeidsforholdet.

 

Eg tenker det også er på sin plass å spørre, kva arbeidsavtale er det du får eller kan få? Er det skikkelig arbeidsavtale med definert stillingsprosent som sikrer deg X-antall arbeidstimar og lønn per måned? Eller blir du avspist med ei 0% stilling som ringevikar der du berre får tilbod om å jobbe vakter når og vis det passar for arbeidsgiver?

Skal du fyrst ofte to fulle dagar for å prøvejobbe så må du i det minste vite at du får eit bra jobbtilbod om du får jobben etter dei to dagane. Kva stillingsprosent vil du få? Vil du få faste vakter? Kva vil du få i lønn?
Og eg ser det som heilt sjølvsagt at du ikkje i tillegg skal få arbeidsavtale der du har 6 månedar med prøvetid.
Som miminum må du kunne forvente at dersom du kjem deg gjennom prøvearbeidet så får du fast stilling med vanleg tre månedars oppsigelsesfrist.

 

Eg tenker også at det kan være greit å nemne at arbeidsmiljølova ikkje er til hinder for at dykk kan skriftleg avtale at du skal ha to dagars prøvetid med ein dags oppsigelsestid. På den måten kan arbeidsgiver både få sjå korleis du fungerer i jobben, og du vil være formelt tilsett med full rett på lønn dei to dagane. Med ein slik avtale så får arbeidsgiver muligheit til å teste deg utan å forplikt seg til å gi deg arbeid i lengre tid, og du får lønn for jobben du gjer.
Det arbeidsmiljølova § 15-3 regulerer er at oppsigelsestida i prøvetid skal være 14 dagar med mindre anna er skriftleg avtalt, og i § 15-6 at prøvetida kan avtalast å vare opp til 6 månedar, som betyr at den også kan være langt kortare.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
29 minutes ago, flamethower1234 said:

Begge to virka «redde»

Det der er for meg et langt større 'red flag' enn selve prøvedagen, så hvis du virkelig mener de virket redde for å snakke med deg, ville jeg ha takket nei med en gang med mindre jeg ikke hadde noe annet valg enn å ta jobben.  Er sjefen norsk?  En del av "de andre", om jeg får skrive det slik, kommer fra steder der man er vant til å behandle ansatte på en annen måte. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...