Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Spørsmål rundt brudd på Åndsverksloven


rdan87

Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg driver et enkeltpersonsforetak og selger videoproduksjoner til forskjellige kunder. Jeg har noen faste kunder, og flere som bare skal ha enkelte videoproduksjoner. I fjor fikk jeg mail fra en kar som trengte en video til en teaterforestilling. Han bestilte en video, og jeg produserte for han. Han kom med kommentarer og innspill, og jeg gjorde endringer og leverte ferdig produkt. Fikk så beskjed om å sende faktura til hans eget enkeltpersonsforetak.

(I etterkant har jeg lært at jeg skal "kredittsjekke" kunder på proff.no, og evt. ta forhåndsbetaling hvor kunden ikke har historie i regnskap eller virker tvilsom).

Betalingen på fakturaen kom selvfølgelig aldri. Jeg sendte fakturaen videre til et inkassoselskap som førte saken videre. Har fått gjentatte beskjeder fra inkassoselskapet at kredittsjekk av debitor ikke er god nok til å utføre rettslig tvangsfullbyrdelse (dvs. at han mest sannsynlig har mange slike krav på seg fra før, og at en rettslig tvangsfullbyrdelse kun vil gjøre ting vanskeligere og dyrere for inkassoselskapet, uten at han betaler kravet).

I etterkant av at jeg leverte produksjonen ser jeg at han har opprettet et aksjeselskap for virksomheten jeg leverte produksjonen til. Her er det flere personer involvert. Den eneste kontakt-infoen jeg har hatt til han er en mailadresse som går til denne virksomheten. Etter at jeg har sendt mail dit, med beskjeder om at han må betale og gjøre opp for seg, har jeg etterhvert fått svar fra andre personer involvert i aksjeselskapet som sier at han holder på skal gjøre opp for seg. Men det går mange måneder uten at noen ting skjer. Han påstår at han har kontaktet inkassoselskapet, men inkassoselskapet sier at han hverken svarer på telefon eller at de har fått noen henvendelser fra han.

Jeg sender jevnlig en mail innimellom med beskjed om at han må gjøre opp for seg. Har en oppfatning av at alle personer involvert i aksjeselskapet er like useriøse som denne karen.

Kravet står jo til enkeltpersonsforetaket hans. Så jeg kan ikke kreve at aksjeselskapet skal betale kravet. Men denne virksomheten har publisert videoer på Facebook, hvor det er tydelig at videoen som jeg leverte til denne personen brukes i forestillinger som aksjeselskapet eier. Den er sannsynligvis vist mange ganger.

Så jeg lurer på, er dette et brudd på Åndsverksloven? Et brudd som jeg kan saksøke aksjeselskapet for, og vil ha god sannsynlighet for å vinne frem?

Når noen betaler meg for en videoproduksjon kjøper de normalt rettighetene til å bruke videoproduksjonen. Så lenge vi ikke avtaler noe annet. Dette er vanlig praksis i denne bransjen. Men siden han aldri har betalt meg, kan han da vel ikke ha kjøpt rettighetene? Det vil si at aksjeselskapet har vist videoen gjentatte ganger, uten rettigheter til å vise den.

I så fall er det vel vanlig praksis å tilby den som har brutt rettighetene å betale for seg? Vet at fotografer som regel sender faktura som er 2x av pris per bilde. 1x for rettigheter til bildet og 1x for brudd på rettighetene.

Komplisert sak. Mest sannsynlig vil jeg ikke ta det videre til retten, men det er greit å ha noe å slå i bordet med: i håp om at det vil få fortgang hos denne personen eller aksjeselskapet til å gjøre opp for seg.

Ser frem til forskjellige svar og diskusjon rundt dette! :)

Endret av DanielHau
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Enkeltpersonforetaket hans er lik ham selv (dog slik at tillatt inkassosalær er høyere). Hvis han eier et aksjeselskap kan du ta utlegg i aksjene i selskapet og eventuelt tvangsselge disse. Dette vil da være for å få dekket kravet på betaling for tjenesten du har utført/produktet du har solgt. Du kan også ta utlegg i hans krav på utbytte fra aksjeselskapet, og hans krav på lønn derfra. Misligholdes plikten til å følge opp dette vil aksjeselskapet bli personlig ansvarlig for dette misligholdet. 

Hvis han ikke har adgang til å selge/overdra bruksretten til noen andre vil han og aksjeselskapet i fellesskap ha påført deg erstatningsutløsende skade ved at videoen din brukes i aksjeselskapets virksomhet. Dette er et erstatningskrav han og aksjeselskapet er solidarisk ansvarlige for. 

Du kan imidlertid ikke heve avtalen, jf. prinsippet i kjøpsloven § 54 fjerde ledd. Hvis han har adgang til å selge/overdra/dele bruksretten sin har du altså intet annet krav enn å gå etter ham for kjøpesummen med tillegg av renter. Du kan ikke gå fra avtalen. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...