Gå til innhold

FHI er klaget inn for brudd på konkurranseregler: Kan vente seg heftig gebyr [Ekstra]


Anbefalte innlegg

/2563/2563204/_MG_6043.1000x563.300x169.jpg Smittestoppappen er nå klaget inn til Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA) fordi Folkehelseinstituttet (FHI) ikke har hatt utviklingen ute på anbud. Totalbudsjettet for 2020 er på 45 millioner kroner, og FHI kan vente seg et heftig gebyr om klagen går igjennom. 

FHI er klaget inn for brudd på konkurranseregler: Kan vente seg heftig gebyr [Ekstra]

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Anbud på It programmer til det offentlige har flere tiår med vanvittige kostnader som ikke virker i det hele tatt.. Helsesystemet er fortsatt låst til Windows 7, som ikke oppdateres lengre.

Noe som har summen av antall milliarder som er kastet ut av vinduet for å fø disse spillmakerne?

Betal dem ikke, de vet ikke hva de gjør, som er blitt bevist mange ganger.

At det kunne blitt bedre absolutt, men fra den gjengen, absolutt ikke.

 

Lenke til kommentar

Anbud er fornuftig av flere grunner. Men det tar noe tid for å overholde diverse frister etc.

Kanskje man her kunne vært mer kreativ i utlysningen for å spare tid. Ikke be om klassisk anbuds-svar i form av bunker av dokumenter. Men heller be om svar i form av en fiks ferdig Proof-of-concept app med backend. Ikke feature complete, men nok til å kunne kjøre demo og få opp mange alternativer løsningsforslag.

Når anbudsfristen utløper kunne man så tildelt jobben til de som har best kombinasjon av pris, innebygd personvern, kjapp utviklingstid og kodekvalitet (fordi man skal bygge videre på koden). Det ville kanskje kostet noen hundre tusen for et selskap å delta i et slikt anbud men jeg er sikker på at de ville fått inn mange gode svar uten å tape for mye tid, siden kode skrives (gratis) i anbudsperioden :)

Lenke til kommentar

Dette fremstår vel egentlig litt smålig, det er en nasjonal krise hvor man ønsker å få rullet ut den appen så raskt som mulig.

Uansett hva man synes om appen, så er det klart at anbudsrunder og den erfaringen det offentlige har med landets "konsulentselskaper", tilsier at det ikke er noe alternativ.

Her benyttet man Simula, som så vidt jeg vet er eiet av Kunnskapsdepartementet, altså Staten, og er en ideell organisasjon?

Det er altså NUUG som står bak klagen.
Man kan undres over hvorfor en brukergruppe for UNIX har problemer med at Staten setter bort utviklingen av en app til .... Staten, som jo Simula er?

Det er mulig at disse UNIX-brukerne ikke helt har forstått at alle norske IT-prosjekter de siste tiårene som er utført av Evry, Tieto, Atea, Visma, Accenture med flere, har kostet mye mer enn først avtalt, og har som oftest tatt mye lengre tid, og ikke virker de heller, så det er jammen bra Staten fant noen andre, man burde kanskje vurdere å benytte sine egne selskaper til slik utvikling også i fremtiden.

Personlig vet jeg i hvert fall hvilken brukergruppe for UNIX jeg ikke skal melde meg inn i, dersom det noen gang ble aktuelt, maken til tullinger.

Endret av 0laf
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Ibj skrev (32 minutter siden):

Du argumenterer mot anskaffelsesregelverket, men det er nå det vi har. Og klager må ha rett til å forholde seg til det.

Helt korrekt, jeg er for reglene for offentlige anskaffelser, jeg synes faktisk de burde være enda enklere, slik at flere kan konkurrere, men i krisetid må det være mulig å omgå det regelverk, slik man har gjort med en rekke andre regelverk.

Klager er her en gruppering med UNIX-brukere, de har vel egentlig ingenting med dette å gjøre, å ville trolig aldri vært med på et slikt anbud uansett?
Det er faktisk svært pussig at alle de store IT-selskapene velger å la dette passere i stillhet nå i krisetider, de som vanligvis klager over alt mulig, mens en "brukergruppe" plutselig finner midler og mulighet til å hyre inn advokater for å ta Staten for retten? Det er noe som stinker her.

Endret av 0laf
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det er opplagt at vi ikke kan bruke tid på en omfattende andbudsprosess i en akutt situasjon som omfatter liv og helse. Umiddelbart virker det som om FHI har handlet fornuftig i denne situasjonen. Dersom FHI har brutt loven for å gi nødvendig fortgang i en krisesituasjon, må regelverket oppdateres.

Om det noe som virkelig bør vies oppmerksomhet i denne saken er det bøtelegging av offentlige instanser. FHI er tilkjent den mengde skattepenger som kreves for å løse en gitt oppgave på vegne av samfunnnet. Å straffe en slik instans ved å ta bort pengene de trenger for å gjøre jobben er helt meningsløst og straffer til syvende og sist bare samfunnet. En bedre løsning er å holde de ansvarlige menneskene faktisk ansvarlig for sine vurderinger og handlinger.

Jeg er tidligere medlem av NUUG.

Endret av roynu
La til kommentar om bøtelegging av offentlige instanser
  • Liker 1
Lenke til kommentar
17 hours ago, 0laf said:

Det er mulig at disse UNIX-brukerne ikke helt har forstått at alle norske IT-prosjekter de siste tiårene som er utført av Evry, Tieto, Atea, Visma, Accenture med flere, har kostet mye mer enn først avtalt, og har som oftest tatt mye lengre tid, og ikke virker de heller, 

Det finnes vel ikke en eneste av disse IT-prosjektene som ikke har endt opp i en skandale. Disse selskapene har sluppet utrolig billig fra alle de problemene de har skapt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...