Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

ønsket innsovningstablett, fikk antipsykotica


Femtekolonne

Anbefalte innlegg

Jeg jobber nattarbeid en uke i mnd. Det er for spesielt interesserte og jeg vet noen greier det fint. Jeg har derimot hatt litt problemer den første natten og den brå omstillingen kommende uke. I tillegg har jeg en dag i mnd som jeg jobber dobbel-skift og skal på dagen etter. Da har det ikke engang vært tid til å reise hjem så jeg har sovet på madrass i varebilen de 8timene i mellom skiftene. Dette har skuret og gått i åresvis, men ettersom man blir eldre begynner det å slite på helsa når man går uten mer enn ett par timer søvn. Det ble litt prat om dette ved juletider og jeg fikk da 5stk imovane-tabletter av ett familiemedlem. Disse har vært tatt når det har vært prekert for å få sove til tross for at man ligger lys våken. Kan ikke si jeg merket noen bivirkninger. Nå har jeg bare 1 tablett igjen og ringte derfor fastlegen. Det skal sies at jeg ikke har møtt han noen gang før da jeg er av typen som aldri er sykmeldt og prøver å leve med de plagene som måtte dukke opp. Det meste gir seg av seg selv likevel. Men i hvert fall så ble det helt stille i andre enden før han sa klart i fra at Imovane var helt utelukket. Det var visst sånn man ble narkoman. Det var helt utelukket å skrive ut det til noen under 70år om jeg forsto det riktig. Men han skulle gi meg resept på noe annet som var mye bedre. Jeg måtte bare være litt positiv til medikamentet ellers ville det ikke virke.. Ja, ja tenkte jeg og antok dette var noe naturpreparat med gressløk og sukker. Overraskelsen ble derfor stor når jeg kom hjem fra apoteket og leste på pakningsvedlegget og søkte opp Seroquel på nett. Dette er ikke fluortabletter! I tillegg er ikke det noe spesielt bra for en med blodpropp, hjerteproblemer og slag i familien. Dårlige gener er visst ikke ønskelig om man skal ta dette.

Som det er nå tør jeg ikke ta disse tablettene, men det er kanskje en god grunn til at jeg fikk dem? At de ikke er farlige når man skal ta 1tablett to ganger i mnd? Skal selvfølgelig ta det opp med legen når jeg har neste time om 14 dager. Foreløpig heller jeg mot at det beste er en dag eller to i mnd med litt mindre søvn enn å sette seg på psykofarma.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du har nok rett i være skeptisk til å ta disse. Hvis du kan omorganisere hvordan du jobber slik at du ikke får denne søvnomstillingsprosessen to ganger pr. mnd så er nok det å foretrekke.

Det er jo synd å gjøre ting potensielt verre med medikamenter over tid for en kortsiktig løsning, så hvis du absolutt skal fortsette i det sporet du gjør er vel det å avstå et reelt og fornuftig alternativ.

https://www.felleskatalogen.no/medisin/seroquel-astrazeneca-563858

 

Endret av vidor
Lenke til kommentar
Femtekolonne skrev (3 minutter siden):

Ok. Fant ikke noe info om det til bruk ved søvn. Men tenker nå fortsatt at jeg tar 3-4timer søvn enn å bli slagpasient.

Så du tror legen hadde skrevet ut legemiddelet til deg hvis det var overhengende fare for det? Sikkert mye lurere å selvmedisinere seg på Imovane ?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ble skeptisk til at man skriver ut sånne ting uten å kjenne til pasienten i det hele tatt. Foruten at Imovane tydeligvis er svært vanedannende så er ikke de øvrige farene i nærheten av det som var alternativet. Og selvmedisinering kan det vel ikke kalles å ta 1tablett hver 4uke? Vil heller kalle det en test på om de kunne løse ett problem. Nå blir det jo ikke mer av det heller da jeg ikke får dem. Jeg får heller se på om jeg kan bruke helgen i forkant av nattuken på å snu døgnet. Mao ikke legge meg kl 23 på lørdag og stå opp kl 7 søndag. Og så fikk vi endret på turnusen sånn at vi ikke går av vakt kl 06 lørdag og begynner kl 06 mandag morgen. Det var drøyt. Nå begynner vi kl 14 istedenfor og det hjelper. 

Lenke til kommentar
9 hours ago, Skandinav said:

Da passer det bra for TS siden han skader seg selv ved å ikke bytte arbeid.

Det er mange grunner for å ikke bytte jobb. Om ikke annet så har jeg fått en vekker nå. Det blir å ta noen grep for å få nok søvn uten at det blir tatt noen medisin

Endret av Femtekolonne
dumt skrevet.
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 9772e...836

Imovane er mer eller mindre ufarlig, og man blir ikke lett "avhengig", derav navnet IMOvane. Endel leger misforstår og det må stå endel feil i lærebøkene.

Legemidlet er langt å foretrekke fremfor antipsykotika og annet.

Anonymous poster hash: 9772e...836

Lenke til kommentar
On 4/17/2020 at 11:25 AM, Omnithunder said:

Så du tror legen hadde skrevet ut legemiddelet til deg hvis det var overhengende fare for det? Sikkert mye lurere å selvmedisinere seg på Imovane ?

Du tror at leger aldri feilmedisinerer eller kan ta inkompetente valg? Det kan nok en del folk med ødelagt helse gjennom mange tiår si noe annet om.

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar
19 minutes ago, Guest 9772e...836 said:

Imovane er mer eller mindre ufarlig, og man blir ikke lett "avhengig", derav navnet IMOvane. Endel leger misforstår og det må stå endel feil i lærebøkene.

Legemidlet er langt å foretrekke fremfor antipsykotika og annet.

Anonymous poster hash: 9772e...836

Det samme med Stilnoct. Effekten kan avta hvis man bruker det sammenhengende over tid (maks 1 uke) og derfor virker det best om man kun bruker det unntaksvis, si 1 gang i uken eller når man skal "snu døgnet" i skiftsituasjoner med vanskelig søvn.

Man kan også bruke prepparater som allergan som er vanlig å skrive ut i denne sammenhengen. Allergimedisin som gjør deg søvnig.

Jeg har en bekjent som jobber kl. 04:00 til 12:00 og hver gang han har ferie så snur han selvsagt døgnet til det de fleste andre gjør. Når han skal begynne på jobb igjen er stilnoct 1-2 dager før første jobbdag et godt hjelpemiddel som har hjulpet han i mange år til å gjøre dette skiftet uproblematisk.

Medikamenter som Circadin (melotonin) blir nok litt bom da du ikke har et insomnina problem men heller skiftende døgnrytme som skaper problemet.

Jeg beundrer folk som takler skiftarbeid, det krever rutiner ut av en annen verden for å fungere godt.

EDIT:
Kun 70+? Denne legen virker farlig inkompetent og jeg ville byttet asap.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
Gjest 9772e...836

Mange har brukt såkalt avhengighetsskapende medisin over lang tid og de virker fortsatt like bra. Stort sett gjelder misbruk folk som ikke klarer holde seg til dosen sin og regelrett misbruker medisinen. Vanlige folk som klarer bruke fast dose som andre vanlige medisiner til feks. blodtrykk vil oppleve lite problemer med tilvenning og avhengighet osv. Man må huske på at man kanskje begynner på slike medisiner fordi man ikke får sove, og når man slutter med dem får man fortsatt ikke sove. Man rykker tilbake til start og det vil bli helt feil å si de er avhengighetskapende.

Det er nok mange som lever et dårlig liv når enkelte medisiner kunne hevet livskvaliteten betraktelig, men dette er liksom fy-fy i samfunnet. Alkohol er av en eller annen grunn allment akseptert.

Anonymous poster hash: 9772e...836

Lenke til kommentar

Siden vi er inne på anektdotiske argumenter.

Jeg hadde en periode store problemer med søvnen og brukte da stilnoct fast i en periode. Søvnproblematikken var relatert til ekstreme arbeidsmengder i den perioden. Jeg brukte det over flere uker og det var helt klart at dosen underveis måtte økes noe for å ha samme effekt. Dette er også noe man hører fra helsepersonell om dette.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

Du kan jo gjøre det du kan for å optimalisere litt. Melatonin kan kanskje hjelpe litt. Unngå stimulerende stoffer som kaffe og enegidrikk dagen du skal legg om og ha god søvnhygiene. For all del ikke drikk deg i søvn da dette gir dårlig søvnkvalitet. Du kan jo også ta en ny runde med legen din med den informasjonen du har nå. Skriver han ut medisin off-label er han ansvarlig personlig, mens medisin som foreskrevet innen indikasjon er safe rettslig.

Lenke til kommentar

Det finnes ikke gode sovemedisiner. Jeg synes det er et godt tegn på hvor lite vi fremdeles forstår oss selv at alle sånne medikamentet er søppel. Jeg har slitt med søvnvansker hele livet, og har en pakke stilnoct liggende til enhver tid, men som regel er opptil flere netter med dårlig eller fraværende søvn å foretrekke. Imovane er enda mer ubrukelig, og der får man i tillegg vond smak i munnen. En jeg kjenner "låner" kvetiapin-tablettene (er vel også antipsykotika) til kona og sier det funker bra, men der er diabetes listet som "vanlig bivirkning"... Melatonin kan kanskje være noe, men circadin er egentlig et preparat "for tynne gamle damer" (parafraserer en lege jeg kjenner), så kombinasjonen av manglende blåresept og hensiktsmessig dosering for røslige karer gjør det til en vel kostbar fornøyelse enn så lenge. 

Uansett, beklager rant, det jeg vil si er at sovemedisin bør være nederst på listen og knapt nok det. Fikser man ikke å jobbe sent, noe som er helt vanlig og naturlig, er ikke det noe som bør medisineres bort.

Lenke til kommentar

Melatonin er veldig avhengig av at man skal sove omtrentlig til samme tid hver dag. Derav er ikke det nødvendigvis riktig terapi om man driver med skiftarbeid.

Selv brukte jeg lysterapi. Noen timer før jeg skal sove har jeg dempet belysning (via phillips hue) og går mer over i rødfarget lys. Det stimulerer kroppens egen hormonproduksjon. Siste timen fjerner jeg også alt blålys fra skjermer osv. Dette kan man kombinere med blålyslampe når man skal være våken. På denne måten trener man kroppens egne funksjoner.

Ellers er selvsagt fysisk trening og kosthold viktig. Stimulanter bør selvsagt unngås de siste 3-4 timene før søvn.

Isbilen:
Selvsagt er slike medikamenter "søppel", de er som krykker å regne i dårlige faser.
Quintapin ville jeg holdt meg langt unna med mindre man har psykose eller panikkangst. Ei jente jeg kjenner som har panikkangst beskrev det som å være drita full dagen etter og  hun klarte ikke kjøre bil selv om legen hennes sa hun kunne gjøre det (merkelig nok).

Ellers har jeg samme erfaring med Imovane vs. Stilnoct. Sistnevnte fungerte bedre og det brukes i unntaksituasjoner (etter lange flyreiser eks.) Jeg foretrekker også 1-2 dager uten søvn i dårlige perioder og ofte kan helger brukes til å "hente seg inn".

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
Gjest 9772e...836 skrev (1 time siden):

Imovane er mer eller mindre ufarlig, og man blir ikke lett "avhengig", derav navnet IMOvane. Endel leger misforstår og det må stå endel feil i lærebøkene.

Legemidlet er langt å foretrekke fremfor antipsykotika og annet.

Anonymous poster hash: 9772e...836

Nei, det stemmer ikke. Imovane er et B-preparat, ergo er det fare for avhengighet og leger skal utvise forsiktighet med utskriving av dette.  

TS: Ikke uvanlig å skrive ut antipsykotika som sovemedisin og bedre alternativ enn å sette noen på B-preparater unødvendig..husk også at det er farlig å ikke sove..

Når det er snakk om innsovningsvansker og døgnrytmeforstyrrelser pga skift så ville jeg kanskje foretrukket melatonin som førstevalg og da tenker ikke på depot, men den andre typen. Evt kan du jo forsøke lysterapilampe. Men til syvende og sist bør du vurdere om det arbeidet passer for deg. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 9772e...836 skrev (2 timer siden):

Imovane er mer eller mindre ufarlig, og man blir ikke lett "avhengig", derav navnet IMOvane. Endel leger misforstår og det må stå endel feil i lærebøkene.

Legemidlet er langt å foretrekke fremfor antipsykotika og annet.

Anonymous poster hash: 9772e...836

For noe tull, imovane/zopiklon er absolutt vanedannende og ikke ufarlig, jeg har selv gått i perioder på zopiklon og har first hand experience med dette. Nå tar jeg det kun ved desperate tilfeller etter flere søvnløse netter. Jeg startet en behandling med Circadin mot insomnia tidligere i år, og så langt har jeg enda til overs å finne et legemiddel som har hjelpt meg så mye, men det krever en viss selvdisiplin med gode søvnrutiner da de ikke akkurat slår deg ut på samme måte som hypnotika. Men etter 10+ år med insomnia er nok circadin det første jeg føler virkelig har hjelpt meg over lenger perioder.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...