Gå til innhold

Finland ruster opp for å jakte ubåter i Østersjøen: De nye multirollekorvettene får norske sonarer


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja, dersom finnenes tall stemmer, så er det en gåte hvordan 4 nesten-fregatter med likeverdig utrustning kan koste like mye som en norsk fregatt (i følge Forsvarsmateriell - 11-13 mill. kroner). Kanskje lurt å samarbeide med finnene mht en ny fregattserie? Det vil såklart ikke NATO like da...

Lenke til kommentar

Om ikke akkurat disse, så er det dette prinsippet Sjøforsvaret trenger.Danskene bygger fregatter selv til halve prisen, Finland bygger korvetter selv til en fjerdedel av prisen. Skipsbyggernasjonen Norge har brukt en fantasilliard på dyre spanske fregatter med overdimensjonert amerikanske systemer. Som ikke er fult operative ennå og det (til nå) ikke har vært penger til å drifte fullt ut... stikkordet her er; dysfunksjonell organisasjon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Quote

Samme pris som én norsk fregatt 

(...)

Prosjektkostnaden er ifølge finske myndigheter 1,2 milliarder euro. Mye penger, men samtidig ikke mer enn omtrent det samme som det er beregnet å koste å skulle erstatte fregatten «Helge Ingstad».

Dette er da ikke det samme på noe som helst slags måte, og en fullstendig håpløs sammenligning. Fregattene våre kostet ikke 14 milliarder kroner, de kostet rundt 4 milliarder 2002 kroner, eller rundt 6 milliarder omregnet til 2020 kroner. Dette budsjettet inkluderte missiler og andre våpen, full utrusting med annet utstyr, samt helikoptre. En stor del av prisen per skip er AEGIS stridssystemet.

De finske skipene koster da til sammenligning 3,3mrd 2020 kroner før budsjettoverskridelser (de norske fregattene gikk fra rundt 15mrd 2002 kroner til 20mrd 2002 kroner underveis), og det budsjettet dekker ifølge kilden linket i artikkel til selve skipene, stridssystemet og prosjekteringskostnader. Det dekker da ikke helikopter, og mest sannsynlig ikke våpen. Legger man på antatte budsjettoverskridelser, helikoptre og våpen, kommer nok prisen på 4.5-5 mrd per skip.

Summen på 14 milliarder kroner som er sitert var et grovt overslag over hva det hadde kostet å enten starte opp igjen produksjonen for bygge ETT nytt skip,  eller å kjøpe et mye større skip som en "destroyer" eller store fregatter fra produksjonslinjen til annet land som bygger for tiden, som Australia. Det sier seg selv at dette blir MYE dyrere enn stykkprisen når man kjøper fire eller fem små fregatter.

Med andre ord en sammenligning TU vet er feil, og bare gjør for å skape klikk og oppstandelse. Skam.

Endret av likferd
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...