Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

ReInstaller CPUen


Anbefalte innlegg

Etter at jeg bygde ny PC har jeg hatt minne problemer, XMP fungerer ikke. Det vil si jeg får ikke POSTa når XMP er aktivert eller jeg får bluescreen når Windows forsøker å boote. Jeg har et x570 gigabyte hovedkort og det virker som det er en del problemer med x570 modellene. Minnet er på listen over produkter hovedkortet skal støtte.

All denne informasjonen er egentlig ikke viktig, men jeg tenkte det var greit gi litt bakgrunnsinformasjon. Problemet er følgende: Etter å ha forsøkt en del løsninger fra nettet, uten resultater, så kontaktet jeg kundeservicen til Gigabyte. De ba meg teste alle minne-portene for å se om XMP fungerte i noen av de.  Det viste seg at XMP fungerer med en brikke i B2 porten. Når jeg meddelte de det så ba de meg om å installere CPUen på nytt.  Jeg har ikke veldig lyst til å begynne med det, men det er kanskje verdt et forsøk. Så jeg lurer på om noen har opplevde at å ta CPUen inn og ut har løst noe. Hvor kan problemet ligge? Hva må jeg passe på når jeg tar den ut og inn? Kjølepastaen kan kanskje bli ujevn? Input taes imot med takk.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hos AMD setup skjer det ofte slike problemer med minne og long boot up time, har hørt at det pga AMD AM socket, og at LGA har bedre stabilitet. Jeg har engang prøvd å overklokke Ryzen 3600 med MSI x570 edge. feila, startet på nytt, men gikk ikke. Tok prosessoren ut for å sjekke om den luktet noe brent, hehe. Remontert prosessoren, nå starter PCen normalt, men bootUp tar mye lengre enn før nå. Ustabilitet er typisk for AMD, men det hjalp å remonter prosessoren hos meg ihvertfall. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Flin skrev (Akkurat nå):

Det er en Ryzen 5 3600, så den burde henge med.

Kommer an på frekvens på CPU (hvor høy IPC man oppnår) i forhold til frekvens og timings på brikkene.

Jeg fikk ikke minnet på min PC over 3600mhz uten å klokke opp prosessor til 5Ghz, hadde jeg CPU under det fikk jeg bluescreen selv på 3733mhz (kjører nå 5.2ghz med 4000mhz på minne). Så det er en viss sammenheng, jo høyere overklokk man skal ha på minne, jo høyere IPC kreves det at CPU kan utlevere. 

Derfor lurte jeg på hvordan CPU da har, med hvilke frekvens, i forhold til xmp profil på minne :) 
 

Jeg måtte iværtfall overklokke både minne og CPU for å få det stabilt :) Hvor vanlig det er aner jeg ikke, men det var iværtfall min erfaring :) 

Lenke til kommentar

Det er snakk om 3400MHz, det står på QVL for  hovedkortet for en Ryzen 5 3600.  Jeg prøver ikke å kjøre noe høyere enn brikkene er innstilt til og det burde fungere uten å klokke CPUen. Tror jeg, men jeg skal se på det hvis jeg ikke kommer noen vei.

Endret av Flin
Lenke til kommentar

UPDATE:

Det fungerte nesten, systemet er stabilt hvis jeg kjører rammen på RAMen 3200 MHz. Prosessen med å ta ut CPUen var ikke en artig en. For det første satt CPUen dønn fast i kjøleblokka, det var utrolig vanskelig å få den av. Jeg har aldri opplevde noe sånt, men det er tydeligvis ikke så uvanlig. Gigabyte kundeservice har nå foreslått at jeg returnerer hovedkortet, jeg er ikke veldig gira på å ta alt fra hverandre igjen. Jeg er bekymret for å ødelegge CPUen, siden den satt så utrolig godt fast så klarte jeg å bøye en pin eller to. Det er første gang jeg bygger med AMD. Kanskje det bare er meg, men jeg synes at det var lettere med intel CPUen min. Der har jeg bytta kjøler tre ganger og alle gangene har jeg tatt ut CPUen uten problemer. 

Er det noen som har noen gode råd om hvordan jeg på best mulig måte kan tar fra hverandre systemet? Jeg må innrømme at jeg ble litt satt ut av alle problemet jeg hadde første gang. Bøyd CPU pin! Er det mulig.

Lenke til kommentar

Du kan vel bruke systemet med rammen på 3200MHz. Er der andre problemer?

Virkre systemet etter du har bøyd cpu pinner (Bøyd tilbake? Og faller cpu lett ned i sokkelen igjen).

Her er hvordan en installerer og demonterer cpu kjøler. Å ja det er viktig å vri kjøler løs først, så en ikke drar cpu ut av socket.

https://www.amd.com/en/support/kb/faq/cpu-7

Når man skal montere på nytt så spørs det om en ikke trenger å bytte kjølepasta også.

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg fikk bøyd de tilbake ja. Den ene var veldig bøyd, men fikk retta den ut og CPUen falt ned i sokkelen uten problemer. Jeg vurderer å kjøre på 3200 Mhz, men det er jo litt kjedelig siden jeg brukte litt ekstra cash på raskere minne. Jeg tenker også at hovedkortet kan ta kvelden, hvis det virkelig er et problem med det, og da er det kanskje best å bytte mens jeg kan få det på garanti. Jeg ble bare litt stress av at jeg klarte å rote det til sånn når jeg tok ut CPUen. Det er kanskje best å ordne alt nå og unngå problemer senere. Jeg får bare være ekstra forsiktig.

Ja jeg bytta ut pasta også, det var mens jeg tørket bort den gamle at det kom litt på underside av CPUen. 

Lenke til kommentar

Jeg tenker det vil gå greit nå som du har gjort det en gang. Det er vel først og fremst å ta av og på kjøleren som er litt vanskelig. Ellers er det litt å sette seg inn i hvor ledningene skal kobles, men igjen når du har gjort det en gang på denne maskinen så blir det lettere nå å demontere og montere hovedkortet på nytt.

Jeg er også enig i at om det er hovedkortet som det er feil med så er det greit å få byttet det nå. Du er sikker på at ram står på QVL listen med 2 brikker og 3400MHz regner jeg med. For da skal vel RAM XMP innstillinger virke på den hastigheten. Alternativet er å legge inn parameter for RAM timing manuelt.

Jeg er ikke sikker på hva en kan oppnå ved å ta inn og ut cpu, men regner med at det er en mulighet for kontakt problem på en pinne pga støv.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...