Gå til innhold

Tysklands ambassadør inn i vindkraftstriden på Andøya


Anbefalte innlegg

Gjest Slettet+9817234
Ketill Jacobsen skrev (1 time siden):

Det rare er jo at du ikke ser forskjell på nåtiden og annen verdenskrig!

Du tenker på dagens situasjon det tysk storkapital raner norske skattebetalere via subsidier for å så rasere norsk natur for generasjoner fremover? 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
JØI skrev (På 8.4.2020 den 23.38):

Du tenker på dagens situasjon det tysk storkapital raner norske skattebetalere via subsidier for å så rasere norsk natur for generasjoner fremover? 

Nå er det jo slik at norske myndigheter har oppfordret til vindkraftutbygging i et par tiår. For å få opp interessene har en brukt grønne sertifikater. Både norske og utenlandske interesser står bak utbyggingen. Fra utlandet er det særlig pensjonskasser som ønsker langsiktig og sikker avkastning og som aksepterer lav lønnsomhet. Så bildet "tysk storkapital som raner norske skattebetalere via subsidier" er et sterkt fortegnet bilde. Det kunne eventuelt passe for Equinors vindkraftutbygging i England og Skottland. Equinor krever høy avkastning og bygger og kjøper og selger vindparker i stort tempo. Her kan en virkelig snakke om storkapitalist! Men som i Norge overfor alle interesserte, er også Equinor invitert til vindprosjektene rundt om i verden. Og at de tjener penger på sine prosjekter i åpen konkurranse er bra (mye penger).

Slik som situasjonen er nå er vindkraftutbygging lønnsom og vi bør gå over til å bruke samme regler som for vannkraft (bare stat, fylke, kommune bygger ut, lokal skatt og konsesjonskraft og grunnrente).

Om vi utvider vindkraft i Norge fra 16 TWh ved utgangen av 2021 til ca 40 TWH (vannkraft ca 140 TWh i dag) så vil ikke det kreve særlig store arealer (i 2030 fire promille av Norges areal). Om hele Norge var krympet ned til 10 x 10 meter (100 m2 som boligflate), så ville vindparkene legge beslag på 62 x 62 cm i et hjørne. Selve veiene og oppstillingsplassene utgjør ca 2% av vindparkarealet. Altså når en snakker om nedbygd areal (på snaufjellet for det meste) så dreier det seg om ca 9 x 9 cm ute på hjørnet av de 100 m2. Et areal som knapt er avgjørende for naturmangfoldet i Norge. Vindparkene har ingen negativ effekt på fuglebestandene (inklusive ørn), rein (og andre dyr) beiter i områdene om parkene finnes eller ikke.

Det store problemet er etter min mening at disse enorme konstruksjonene (opp til 200 meter høye) tar fra oss urørt natur. Etter 25 år kan turbinene tas ned og veier saneres slik at området igjen framstår som tilnærmet uberørt. På det tidspunktet  vil også all vindkraftutbygging foregå til havs (for Norges og mange andre lands del).

Har du JØI egen erfaring med vindparker og i tilfellet hvilke?

Endret av Ketill Jacobsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...