Gå til innhold

Laveste strømpris på 27 år


Anbefalte innlegg

5 hours ago, uname -l said:

Fint det. Noen som klarer å forklare hvorfor det kreves nærmere 45 øre kWh i nettleie for å passe på at noen strømledninger ikke detter ned? Eller er det bare den samme gamle historien om monopolister som eser ut uten at noen orker å reagere?

Sei det.  Eg kjenner nokon som har venta i fleire år på fiber, fordi stolpane som dei vil henge fiberen i er for rotne til å klatre i.  Tydelegvis mykje som skulle vore gjort, og her er nettleiga 59 øre/kWh + 2850 kroner i året.  Lurer på kva det kostar å skifte ein slik stolpe.

Endret av Sturle S
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+9817234
Sturle S skrev (21 minutter siden):

Litt usikker på om eg skulle rapportere denne for trolling eller om du er ironisk, men eg reknar med det er ironi.  Sidan utanlandskablane både går med enorme overskot og fører til lågare straumpris, spesielt om vinteren, er dei berre positive for norsk økonomi.  Ikkje minst gjev dei Statnett pengar til å investere i eige land, slik at vi betaler mindre nettleige enn vi elles måtte gjort.

Se på Simen1 sin kommentar rett over der du siterer meg. For han med korrekte tall og se hva regnestykket blir. Da har vi ikke en gang snakket om hva som skjer om vi bygger robotisert produksjon av forskjellige typer industri. Strøm er og blir en råvare som stiger i verdi om den foreldres. Da er det idioti å kvitte seg med den sånn at konkurrenter bygger opp sin industri. 

Lenke til kommentar
16 minutes ago, JØI said:

Se på Simen1 sin kommentar rett over der du siterer meg. For han med korrekte tall og se hva regnestykket blir. Da har vi ikke en gang snakket om hva som skjer om vi bygger robotisert produksjon av forskjellige typer industri. Strøm er og blir en råvare som stiger i verdi om den foreldres. Da er det idioti å kvitte seg med den sånn at konkurrenter bygger opp sin industri. 

Kva skulle du gjort med den industrien i fjor, då straumen var billigare i Danmark enn i Noreg?  Kva veit du om neste år?  Det er fornuftig å ha industri som kan forbruke det vi produserer i normale ikkje alt for tørre år, men det er ikkje fornuftig å byggje opp industri som berre skal produsere av og til.  Robotisert eller ikkje.  Eit smelteverk høyrest enkelt ut, men det krev enorme investeringar i både fabrikkar og infrastrukturen rundt.  Råmaterialer og ferdige produkt skal fraktast.  Då kan ein ikkje tenkje so kortsiktig.

 

Produksjon med lett flyttbart utstyr som krev lite til ingen infrastruktur kan fungere med varierande prisar, men det ynskjer ikkje politikarane.  Det verkar heller ikkje som om dei ynskjer produksjon som krev få arbeidsplassar, for der skal alt målast i jobbar som vi må importere folk til.

Endret av Sturle S
  • Liker 4
Lenke til kommentar
aanundo skrev (3 timer siden):

med høye eksportinntekter kan skattene reduseres.

 

Enten er du usedvanlig naiv, eller så kjenner du ikke norske politikere. Reduksjon av skattene vil ikke skje, det som vil skje er at oljefondet øker fordi det gir prestisje i utlandet. 

Det er ingen i utlandet som bryr seg om Norge har sykehuskøer, nedslitte skoler og en veistandard på linje med u-land. Men at Oljefondet er størst i verden, det blir lagt merke til og det skaper prestisje for våre ledende politikere. Derfor må vi alle stramme inn livreima og bidra med vårt, så enkelt er det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, Per Magus said:

Enten er du usedvanlig naiv, eller så kjenner du ikke norske politikere. Reduksjon av skattene vil ikke skje, det som vil skje er at oljefondet øker fordi det gir prestisje i utlandet.

Og dette når hans yndlingsregjering ligger til venstre mens hans hatobjekt - Høyre - er typisk de som vil redusere skattene. ? 

Endret av trikola
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Akk.
Det mest underholdene (eller frustrerende?) med kommentarfeltene under artikler om kraftprisene i Norge er den evige synsingen fra folk som har filla peiling.

Så. Hvor mye det koster å vedlikeholde "kobberen" per kilowattime?

Vi hadde en liten storm som passerte vår region for noen uker siden.
Det har tatt to uker å rette opp en av feilenene. Og det inkluderte innleie av båter og lektere for transport av dieselaggreat på størrelse med lastebiler, gravemaskiner og andre anleggsmaskiner, innleie av helikopter (først for kartlegging av omfang, deretter for å "tre i nåla" (dvs. trekke nye linjer mellom master)), innkjøp og bytte av trafoer, lønn til mannskap som jobber fra soloppgang til etter solnedgang syv dager i uken, hospitering av nevnte mannskap så de ikke får tre timer reisevei hver dag, etc.
Sånt koster. Og sånne "småstormer" ser man oftere og oftere.

Og i tillegg så kan man ikke basere seg på å leie den type utstyr når shit hits the fan. Da må maskineriet vere velsmurt, fungerende, og både utstyr og ansatte klar til å rykke ut for feilsøking i løpet av en time. Uansett vær, dag i året, tid på dagen. Juli eller julaften. Klokken 11:30 eller 23:30.
Enorme aggregater for å gi strøm ved linjebrutt må stå parat og holdes ved like. Det samme skal gravemaskiner, firhjulinger, snøskutere, lastebiler, traktorer, 50 biler til montørene, verktøy og verneutstyr for millioner av kroner. Og mannskapet skal trenes, (re)sertifiseres og kurses. Verktøyet skal inspiseres av 3.part, vedlikeholdes og rengjøres.

Alt dette koster. Det er ikke kablen og de to stolpene som koster penger. Det er kravet om at du og jeg skal få strømmen tilbake innen rimelig tid. Jeg tror nettleien kan halveres. Men da kan jeg ikke love at du får strømmen tilbake i løpet av timer hvis det er ventetid på å få tak i båt eller gravemaskin, eller produsenten av trafoen som må byttes ikke har den på lager, og må venter på deler fra Italia. Men i løpet av noen uker - det skal vi klare.

Vi i samfunnet i dag er så vant med at ting blir billigere og billigere etter hvert som mer og mer av det vi kjøpet kommer fra slavearbeidere i Kina, support-teknikere ringer oss fra India, klærne våre blir produsert i sweatshops i Bangladesh og fysiske format blir digitalisert og streamet.

I kraftbransjen kan man ikke vente på deler fra Kina, teknikeren fra India og man kan heller ikke digitalisere oss bort fra linjebrudd og knekte stolper. Vi effektiviserer driften hele tiden, men man er til syvende og sist nødt til å forholde seg til at strøm blir levert av fysiske komponenter som trenger at man er fysisk hands on når ting ryker. (Og får noen drar inn 'argumentet' om at man kan stockpile lokal: Det er måte på hvor mange trafoer og annet utstyr man kan lagre. Og man får ikke en 15 tonns trafo som ekspress over natten fra DHL-lageret på Schiphol som man gjør med valsene til en HP-printer eller et Lenovo-batteri..)

 

Ja. Jeg jobber i et kraftselskap. Jeg er selvsagt farget av det. Men jeg kjenner til "alt" av hva som gjør at nettleien er det den er. Og jeg er overrasket over at den ikke er høyere. Og, nei. Jeg får ikke nettleien dekket eller redusert på noe som helst vis. Jeg betaler nøyaktig den samme nettleien som alle andre i vår region.

 

Og jeg kunne fortsatt. Om utbygging av linjer til oppdrettsanlegg lang ute i det øde der det ikke bor folk, om investeringer til flere hundre millioner kroner i nye trafo-stasjoner uten en eneste ny kunde, endringer og oppgraderinger på grunn av endrede krav fra NVE/Storting, store utbygginger på grunn av pliktleveranse til anlegg som vil koste oss mer enn vi får inn i løpet av anleggets levetid.

 

tl;dr:

Jeg vil påstå at nettleien er det den er fordi det koster det det koster, ikke fordi "pampene på toppen" sitter med millionlønninger, kraftselskapene er korrupte og det hele er en konspirasjon for å få mest mulig penger fra folk. (Sånt har man da AMS til, må vite! ;) )

Endret av VirtDuck
typo
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
VirtDuck skrev (21 timer siden):

Akk.
Det mest underholdene (eller frustrerende?) med kommentarfeltene under artikler om kraftprisene i Norge er den evige synsingen fra folk som har filla peiling.

Så. Hvor mye det koster å vedlikeholde "kobberen" per kilowattime? ...

Ja, slik er det, men samtidig bare halve sannheten.

Det som har forundret meg er at ikke ikke kraftselskapene er pålagt å rydde langs linjene om sommeren, så en slipper å rykke ut for å fjerne trær om vinteren i dårlig vær?

For 2 år siden svinget en bil med noen utlendinger opp utenfor huset mitt å klipte bort noen greiner som truet ledningene, men nå er problemet like stort igjen.

Er det ikke noe med systemforståelsen som mangler, når ikke trær hugges og fjernes, slik at en sikret minst 10 år frem i tid?

Det var i grunne en annen side av saken jeg var tenkt å skrive om, nemlig eksporten av strøm.

På Nord Pool i dag er prisen 5 øre/kWh i Norge, Sverige og Danmark. Norge må tappe magasinene og eksportere de vi makter hele April for å komme ned på normal magasinfylling før snøsmeltingen. Alternativet er 0 inntekter da vannet flommer over magasinene.

Med andre ord er det slik for tiden at svensker og dansker tjener grovt på norsk vann ved å sende strømmen videre til Finland og de Baltiske landene hvor strømprisen er 28 øre/kWh.

Slik er systemet i ACER har jeg forstått det rett: vi får ingen ting fordi prisen er lik, men når strømmen sendes vider havner alle pengene der hvor det er prisforskjell mellom landene.

Endret av Hårek
Redusert sitat av innlegget foran.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så. Hva er den hele sannheten?

Du begynner iallfall med en usannhet. Selskapene er nemlig pålagt å rydde linjetraseene.

Hvordan det skal ryddes står beskrevet i blant annet Energiloven, Energilovforskriften, Beredskapsforskriften, Forskrift om elektriske forsyningsanlegg, Skogbruksloven, Vassressursloven, Naturmangfoldloven og flere andre. Jeg skal klare å finne alle lovene og paragrafene om du trenger sengelektyre.

Forøvrig bør man heller ikke bedrive snauhogst langs og i trase, da det kan føre til endring i bunnforhold og medføre økt risiko for ukontrollert masseforflytning (altså skred).

 

Dessuten hjelper det lite med skogrydding når ising på linjene knekker stolpene som fyrstikker eller trafoer får taket blåst av.

Skogrydding er en marginal sak i den daglige driften av nettet, og det er (i hvertfall i vår region) svært sjelden utfall på grunn av trefall.

Forøvrig er det ofte at grunneiere setter seg på bakpå når det gjelder skogrydding. I noen tilfeller nekter de rett og slett nettselskapet tilgang til traseen, og andre ganger får ikke lov å rydde utenfor traseen, selv om trærene er så høye at de vil forårsake skade om de faller.

 

Har du forresten hørt om KILE? Altså Kvalitetsjusterte Inntektsrammer ved ikke-Levert Energi.

I det øyeblikket nettselskapet ikke leverer strøm til kundene, enten på grunn av linjebrudd eller annen årsak, så blir selskapet "bøtelagt". Og det kan komme opp i millionbeløp i løpet av noen timer. Noe av poenget med KILE er at kostnaden for utfall er så høy at nettselskapene ikke skal kunne gamble på at det går fint.

 

Når det kommer til krafteksport og ACER skal jeg holde godt munn, da jeg har filla peiling. Dog observerer jeg at det er mye "kunnskap" og konspiratorisk tankegang også på det feltet fra andre som heller ikke har peiling.

Endret av VirtDuck
typo
  • Liker 5
Lenke til kommentar
VirtDuck skrev (9 timer siden):

Så. Hva er den hele sannheten?
...

"Forøvrig er det ofte at grunneiere setter seg på bakpå når det gjelder skogrydding. I noen tilfeller nekter de rett og slett nettselskapet tilgang til traseen, og andre ganger får ikke lov å rydde utenfor traseen, selv om trærne er så høye at de vil forårsake skade om de faller."

Dette sitatet viser at lovene nettselskapene har å støtte seg til likevel ikke er gode nok. Det er i hele samfunnet sin interesse at ikke trær hindrer folk i å få strøm, så etter min mening burde en med loven i hånd overkjøre skogeier. Nettselskapet burde også få selge dette tømmeret, og ta pengene selv.

Med en slik lov ville kanskje skogeier selv ryddet, og prøve å komme nettselskapet i forkjøpet.

De gangene jeg har fått penger fra nettselskapet for ikke levert energi, er det nettopp trær som har falt over linjene.

Trolig er det andre og mer tidkrevende feil i tillegg, men trær over linjene er en gjenganger når strømmen er borte.

Endret av Hårek
Redusert sitat av innlegget foran.
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, aanundo said:

På Nord Pool i dag er prisen 5 øre/kWh i Norge, Sverige og Danmark. Norge må tappe magasinene og eksportere de vi makter hele April for å komme ned på normal magasinfylling før snøsmeltingen. Alternativet er 0 inntekter da vannet flommer over magasinene.

Med andre ord er det slik for tiden at svensker og dansker tjener grovt på norsk vann ved å sende strømmen videre til Finland og de Baltiske landene hvor strømprisen er 28 øre/kWh.

Slik er systemet i ACER har jeg forstått det rett: vi får ingen ting fordi prisen er lik, men når strømmen sendes vider havner alle pengene der hvor det er prisforskjell mellom landene.

Dette har ingenting å gjere med ACER.  (ACER styrer svært lite av det du trur har med ACER å gjere.)  Det stemmer at Statnett ikkje får flaskehalsinntekter når Sverige eksporterer kraft vidare til Finland, Polen eller dei baltiske landa.  Med Danmark seier avtala mellom Statnett og Energinet.dk at Statnett får inntekter frå eksport vidare frå Danmark til Tyskland når prisen er lik i begge land og vi eksporter gjennom Skagerak 1-4.  Dette er styrt av avtaler for kvar kabel, ikkje ACER.

 

Norske kraftprodusentar får betalt den prisen som gjeld i sin eigen region, uavhengig av prisane i andre land.  Sjølv om ein kraftprodusent i Finnmark ligg rett ved Finland, er det Statnett som får flaskehalsinntektene ved eksport til Finland.  Kraftprodusenten får gjeldande pris i NO4.

 

No skulle vi gjerne hatt kablar til Storbritannia.  Der har straumprisen vore lite påverka av korona-epidemien pga få tiltak.  Ein kabel på 1,4 GW ville fort drege inn mellom ein halv og ein million kroner i timen i flaskehalsinntekter, og kanskje auka prisen med 2-3 øre slik at ikkje absolutt alle kraftprodusentar taper pengar.  Fossar som vart lagt i røyr for 100 år sidan og normalt er stille buldrar om dagen, fordi kraftselskapa må sleppe vatn forbi.

Endret av Sturle S
  • Liker 3
Lenke til kommentar
aanundo skrev (27 minutter siden):

(...)

Tro du meg. Det er mye av lovverket som er suboptimalt for optimalt drift av nett- og kraftselskapene. Ikke bare rundt rydding av trase, men også innen andre felt.

Men det er ikke noe nettselskapene kan lastes for, er det? Vi (dvs. selskapene i kraftbransjen) har kun så mye påvirkningskraft ovenfor NVE og andre styrende myndigheter.

Dessuten: Nettselskapene er upopulære nok som det er. Bare se i kommentarfeltet her. Hva tror du Folk Flest vil mene om vi plutselig får lov å ta oss inn på annen manns land mot vedkommendes vilje?

Endret av VirtDuck
typo
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sturle S skrev (16 minutter siden):

Dette har ingenting å gjere med ACER.  (ACER styrer svært lite av det du trur har med ACER å gjere.)  Det stemmer at Statnett ikkje får flaskehalsinntekter når Sverige eksporterer kraft vidare til Finland, Polen eller dei baltiske landa.  Med Danmark seier avtala mellom Statnett og Energinet.dk at Statnett får inntekter frå eksport vidare frå Danmark til Tyskland når prisen er lik i begge land og vi eksporter gjennom Skagerak 1-4.  Dette er styrt av avtaler for kvar kabel, ikkje ACER.

 

Norske kraftprodusentar får betalt den prisen som gjeld i sin eigen region, uavhengig av prisane i andre land.  Sjølv om ein kraftprodusent i Finnmark ligg rett ved Finland, er det Statnett som får flaskehalsinntektene ved eksport til Finland.  Kraftprodusenten får gjeldande pris i NO4.

 

No skulle vi gjerne hatt kablar til Storbritannia.  Der har straumprisen vore lite påverka av korona-epidemien pga få tiltak.  Ein kabel på 1,4 MW ville fort drege inn mellom ein halv og ein million kroner i timen i flaskehalsinntekter, og kanskje auka prisen med 2-3 øre slik at ikkje absolutt alle kraftprodusentar taper pengar.  Fossar som vart lagt i røyr for 100 år sidan og normalt er stille buldrar om dagen, fordi kraftselskapa må sleppe vatn forbi.

Og en kabel på 1,4 GW ville dratt inn 1000 ganger meir...... 

Lenke til kommentar
VirtDuck skrev (23 minutter siden):

Tro du meg. Det er mye av lovverket som er suboptimalt for optimalt drift av nett- og kraftselskapene. Ikke bare rundt rydding av trase, men også innen andre felt.

Men det er ikke noe nettselskapene kan lastes for, er det? Vi (dvs. selskapene i kraftbransjen) har kun så mye påvirkningskraft ovenfor NVE og andre styrende myndigheter.

Dessuten: Nettselskapene er upopulære nok som det er. Bare se i kommentarfeltet her. Hva tror du Folk Flest vil mene om vi plutselig får lov å ta oss inn på annen manns land mot vedkommendes vilje?

"Dessuten: Nettselskapene er upopulære nok som det er. Bare se i kommentarfeltet her. Hva tror du Folk Flest vil mene om vi plutselig får lov å ta oss inn på annen manns land mot vedkommendes vilje?"

Når strømmen faller bort er det et problem for en hel by, satt opp mot at nettselskapet tar seg til rette på eiendommen til enkeltpersoner, tror jeg det er stor forståelse for.

Mn selvsagt kan noen i nettselskapene utnytte stillingen sin og plage grunneiere med slike lover i hånd, men i et nettselskap bør ikke enkeltpersoner få bestemme. Det kommer nok tvistesaker, og det kan godt hende nettselskapene finner på å hugge ned skogen til folk med slike lover, men da får vi stole på rettsystemet, som skal ivareta rettferdigheten.

Lenke til kommentar

Jeg tror nok at dagens lovverk vil dekke situasjon der det går ut over liv og helse. Én mann kan ikke stoppe en by fra å få strøm. (Lite trolig scenario uansett. Redundans, baby!)

Men én mann kan hindre forebyggende tiltak, og der vil ikke myndigheten gripe inn. Nettselskapene står selvsagt fritt til å trekke det til retten, men ønsker nok heller å løse det på en smidigere og mindre langtekkelig måte.

 

Men nå er vi over på en helt annen diskusjon, og den er jeg ikke interessert i. :)

Jeg er interessert i å balansere bildet som blir malt av de griske, konspiratoriske og uærlige monopolistene...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
VirtDuck skrev (16 minutter siden):

Jeg tror nok at dagens lovverk vil dekke situasjon der det går ut over liv og helse. Én mann kan ikke stoppe en by fra å få strøm. (Lite trolig scenario uansett. Redundans, baby!)

Men én mann kan hindre forebyggende tiltak, og der vil ikke myndigheten gripe inn. Nettselskapene står selvsagt fritt til å trekke det til retten, men ønsker nok heller å løse det på en smidigere og mindre langtekkelig måte.

 

Men nå er vi over på en helt annen diskusjon, og den er jeg ikke interessert i. :)

Jeg er interessert i å balansere bildet som blir malt av de griske, konspiratoriske og uærlige monopolistene...

Det er fint at du nyanserer bildet, at netteierne ikke bare er griske, konspiratoriske og uærlige monopolister. De er også mye annet (ironi kan forekomme). 

Om bransjen spilte med åpne kort og ikke drev så mye med løgner og propaganda (sammen med NVE), så ville det også hjelpe for anseelsen. Et første skritt kunne være en gang for alle å understreke at induksjonstopper intet har å si for kapasiteten i lokalnettet (sannsynligvis er de bedre enn konvensjonelle komfyrer med 30% mindre energiforbruk). Deretter kunne bransjen slutte å snakke om elbiler som en grunn til store investeringer i lokalnettet. Et snittforbruk på 6 kWh per døgn per husholdning, hvorav det meste skjer om natta og ellers fordelt over hele døgnet, vil ikke stille krav om forsterket nett noe sted. Husholdningenes energibruk (også makseffekt) er på vei nedover grunnet stadig mer bruk av stadig bedre varmepumper, nye og bedre isolerte boliger, mer effektive elektriske apparater og mye annet (stadig mindre leiligheter påtvunget folk av griske kapitalister for eksempel).

Alt snakket om investeringer og øket nettleie og effekttariff, har nok mest å gjøre med husholdningenes stadig mindre behov for strøm. Man trenger nye prismodeller for å opprettholde inntektene (ikke minst at folk legger solceller på egne tak gir nettselskapene mareritt)!

Lenke til kommentar

Ketill Jacobsen, ja. Jeg har av en underlig årsak bitt meg merke i navnet ditt her inne.

For å i det hele å kunne svare deg trenger jeg å vite litt mer om bakgrunnen til dine uttalelser.

Hvillke løgner og propaganda er det du viser til?

Hvilke bakgrunn har du for å kunne si noe om hvordan induksjonstopper og el-bil-lading påvirker kapasiteten i lokalnettet eller ikke gjør det? Du er kanskje kraftingeniør, el-tekniker, montør, eller du rett og slett besitter dokumenter som NVE forsøker å holde skjult?

 

(Forresten så ønsker vi solceller og batteribanker hjertelig velkommen, da de tar nettopp toppene opg sparer oss for en hel masse oppgraderinger. Faktisk har vi gående et forskningsprosjekt på hvordan forbrukerene kan hjelpe oss å unngå kostbare utbygginger i boligfelt ved å bruke batteribanken og elbiler.)

 

edit:

Her er oversikt over inntektsrammemodellen til alle nettselskaper i Norge, faktiske inntekter, utgifter, antall meter linje, KILE-utlegg, grunnlagsdata for inntektsramme og mer til siden 1997. Hva var det du sa om åpne kort?

https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/okonomisk-regulering-av-nettselskap/inntektsrammer/?ref=mainmenu

 

Endret av VirtDuck
  • Liker 2
Lenke til kommentar
uname -l skrev (På 1.4.2020 den 9.41):

Fint det. Noen som klarer å forklare hvorfor det kreves nærmere 45 øre kWh i nettleie for å passe på at noen strømledninger ikke detter ned? Eller er det bare den samme gamle historien om monopolister som eser ut uten at noen orker å reagere?

Når man betaler 45 øre i nettleie så er det 25% mva, dvs 9 øre.

Av det resterende beløpet så er 16,13 øre elavgift. 

Dvs at 25,13 av de 45 ørene går rett i statskassen, og bare 19,87 øre av de 45 ørene går til å vedlikeholde og drifte strømnettet.

Endret av RJohannesen
Lenke til kommentar
VirtDuck skrev (2 timer siden):

Ketill Jacobsen, ja. Jeg har av en underlig årsak bitt meg merke i navnet ditt her inne.

For å i det hele å kunne svare deg trenger jeg å vite litt mer om bakgrunnen til dine uttalelser.

Hvillke løgner og propaganda er det du viser til?

Hvilke bakgrunn har du for å kunne si noe om hvordan induksjonstopper og el-bil-lading påvirker kapasiteten i lokalnettet eller ikke gjør det? Du er kanskje kraftingeniør, el-tekniker, montør, eller du rett og slett besitter dokumenter som NVE forsøker å holde skjult?

 

(Forresten så ønsker vi solceller og batteribanker hjertelig velkommen, da de tar nettopp toppene opg sparer oss for en hel masse oppgraderinger. Faktisk har vi gående et forskningsprosjekt på hvordan forbrukerene kan hjelpe oss å unngå kostbare utbygginger i boligfelt ved å bruke batteribanken og elbiler.)

 

edit:

Her er oversikt over inntektsrammemodellen til alle nettselskaper i Norge, faktiske inntekter, utgifter, antall meter linje, KILE-utlegg, grunnlagsdata for inntektsramme og mer til siden 1997. Hva var det du sa om åpne kort?

https://www.nve.no/reguleringsmyndigheten/okonomisk-regulering-av-nettselskap/inntektsrammer/?ref=mainmenu

 

Kan du forklare meg hvordan induksjonstopper og elbillading er problematisk for lokalnettet? Jeg har satt meg godt inn i dette. Kom gjerne med konkrete eksempler (tid og sted og kostnad, antall biler, antall abonnenter) på at lokalnett har måttet blitt oppgradert pga elbillading og eller induksjonstopper.

Men det er jo positivt at en fra bransjen nedlater seg til å diskutere problematikken på et kommentarfelt. Circa første gangen på mange år!

Lenke til kommentar
Ketill Jacobsen skrev (6 minutter siden):

Kan du forklare meg hvordan induksjonstopper og elbillading er problematisk for lokalnettet? Jeg har satt meg godt inn i dette. Kom gjerne med konkrete eksempler (tid og sted og kostnad, antall biler, antall abonnenter) på at lokalnett har måttet blitt oppgradert pga elbillading og eller induksjonstopper.

Men det er jo positivt at en fra bransjen nedlater seg til å diskutere problematikken på et kommentarfelt. Circa første gangen på mange år!

Kan du forklare meg hvordan induksjonstopper og elbillading er problematisk for lokalnettet?

Trenger ikke jobbe i E-verket for å forstå at induksjonstopp og elbilading kan bli problematisk uten reguleringer.

Dersom mange lader el-bil og koker mat samtidig, noe som lett kan skje dersom det ikke er incitamenter for å spre effekten utover døgnet, vil belastningen bli slik at sikringene kan ryke.  

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...