Gå til innhold

– Solenergibransjen står i fare for å knekke


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
21 minutes ago, Martin Svensson said:

Den är ju inte lönsam utan subventioner så inte så konstigt.

Med eit litt bratt sørvendt tak er solenergi lønsamt i Noreg utan støtte, i alle fall i område med høg nettleige.  Dessverre har den norske krona fått bank på valutamarknaden pga oljepriskollapsen (ein del av prisen vi betaler for å ha ein oljeavhenging økonomi), og dermed har solcellepanel vorte 10-20% dyrare sidan nyttår.  Då tek det brått mykje lengre tid å tene inn investeringa, i tillegg til at folk flest får mykje dårlegare betalingsevne.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Solenergi fortjener ikke statsstøtte. Solpaneler skaper et enormt "søppelberg" når panelene snart skal kastes av elde eller annen prematur ødeleggelse. Snefall, Ising og Vind er desverre bitre fiender av solpaneler på tak. 

Kostnadene til fremstilling av solenergi er desverre ca 10x dyrere enn vannkraft. Og det er vel innen man begynner å tenke på lagring av energi. 

Et vannmagasin har en verdi tilsvarende 100.000 vis av tesla-batterier. Kostnadene for lagring i batterier blir astronomiske i forhold til vannkraft. 

Nedbetalt vannkraft leverer pålitelig strøm dag og natt, til en kostnade av ca 5 øre /kwh. 

Desverre er det en uhemmet råskap i nettleiekostnadene. Kraftselskapene, med staten i spissen, tar altså inn enorme inntekter fra vannkraften. Samfunnet drives delvis av skatt fra vannkraft og nettleie. Solpaneler vil ikke yte noe til felleskapet, men tvert i mot "tappe felleskapet" for midler. ( Det samme er nå tilfelle for el-biler. )

Et godt eksempel er vannkraftverket "Lyse 1, og Spesielt Lyse 2". 

Lyse kraftverket leverer strøm tilsvarende 200 vindmøller, eller 50% av all vindkraft i Norge. I tilegg skatter lyse ca 55% av overskuddet til samfunnet. Strømmen fra Lyse blir solgt til en god pris når folk vil ha strøm. Når vindkraft leverer strøm, faller kraftprisen til null. 

Solkraft lider av samme svakheter som vindkraft. De kan ikke levere strøm når folk vil ha strøm. Rett og slett en dårlig strømkilde. 

DET ER INGEN GRUNN TIL Å KASTE BORT MIDLER PÅ SOLKRAFT NÅ. CORONA UTGIFTER GJØR DET ENDA VIKTIGERE Å VÆRE RASJONELL MED VÅRE FELLES MIDLER. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er så, unnskyld utrykket, forbanna idiotisk av folk å si at grunnen til den økonomiske krisen må vi fortsette som før - Gud forby at vi subsidierer de tingene vi vil ha mer av (det grønne skiftet). Folk må jo være regelrette tunglærte om dem tror det skal bli annerledes med oljen i fremtiden. Hvor mange kriser må vi gå igjennom før vi innser at det er i vår interesser og redusere vår avhengighet av olje? Eneste grunnen til at olje de siste årene har vært lønnsomt for Norge er fordi vi tillater samarbeid for å holde prisene oppe, noe som ville vært ulovlig i alle andre sammenhenger. Skal vi stenge ned og gi opp alt? - Nei, men at vi skal fase ut all subsidie til oljeindustrien (når krisen er over) og heller rette disse mot grønne tiltak burde være en selvfølge.

  • Liker 7
Lenke til kommentar

@Sturle

Eller sakt på en annen måte, I Norge skal alt forklares med vindturbiner, som ødelegger urørte områder istedenfor å utnytte allerede belagte arealer. Hadde spart mykje på å slippe dyre utredninger og massiv sanering av utmark.

Solceller har ikke måttet vike for oljen men for ettergivende turbin-politikk.

Med allerede eksisterende kraftoverskudd hadde Norge kunne dekke inn evt. fremtidige behov ved å bygge solceller i lokalområder, og på sikt kunne vi tilogmed redusere behov for regulering av vassdrag, ved å bygge miljøvennlige atomkraftverk.

Endret av EremittPåTur
  • Liker 2
Lenke til kommentar
JØI skrev (1 time siden):

Javel, men da var det ikke marked for dette da.

Jamen så var det ikke marked for flytrafikk i Norge da? Siden Norwegian, SAS og Widerøe trenger støtte for å overleve? Skal vi bare legge ned flyplassene også da?

 

For å di det sånn tror jeg det er mye mer aksept i den norske befolkningen for solceller på tak enn for vindturbiner på fjelltopper. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Fornuftig bruk av felles midler. skrev (1 time siden):

Solpaneler skaper et enormt "søppelberg" når panelene snart skal kastes av elde eller annen prematur ødeleggelse. Snefall, Ising og Vind er desverre bitre fiender av solpaneler på tak. 

Jaha, er dette noe du har erfart selv, eller er det bare noe du tror? Mener du f.eks. at snø og ising bidrar til prematur ødeleggelse? 

Det er vel normalt å regne 30 års levetid på solcellepaneler, og de består stort sett av materialer med eksisterende infrastruktur for gjenvinning (glass og metall).

  • Liker 5
Lenke til kommentar

@Kremt Ikke spill dum.

Men uavhengig av korona ville oljeindustrien nå blitt skikkelig utfordret med priser mange av våre felt ikke kan være levedyktige på. Det er ikke mange årene siden sist det også var utfordringer i denne industrien. Hvor mange ganger må industrien krasje, for så å inngå ulovlig prissamarbeid (for det er der vi ville kalt det i andre bransjer) før vi tar omstillingen seriøst?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Norge har idag kraftprisar på kring 10 øre/kwt.

Grunna mild vinter og store snømengder.

Å bruke el avgifta på vasskraft, via Enova for å sponse sol energi.

Er ikkje ein fornuftig ide.

Om ein ser på globusen, vil ein sjå att Norge ligg langt mot nord, lite sol om vinteren.

Når forbruket er høgast.

Norden har eit stort kraftoverskot i eit normalår. alt tilseier att dette vil auke framover, mest grunna meir produksjon av vindkraft.

Lenke til kommentar
WJXE2X83 skrev (6 timer siden):

Norge har idag kraftprisar på kring 10 øre/kwt.

Grunna mild vinter og store snømengder.

Å bruke el avgifta på vasskraft, via Enova for å sponse sol energi.

Er ikkje ein fornuftig ide.

Om ein ser på globusen, vil ein sjå att Norge ligg langt mot nord, lite sol om vinteren.

Når forbruket er høgast.

Norden har eit stort kraftoverskot i eit normalår. alt tilseier att dette vil auke framover, mest grunna meir produksjon av vindkraft.

Nei det er ikke Norge som har lave elpriser, det er faktisk hele Europa (sannsynligvis på grunna av de store snømengdene i Spania og England). Se opp for ironi.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bruk Enova-pengene til å oppgradere vannkraftverk og nett. Solceller passer best på hyttetak der det ikke finnes strømnett og der forbruket er lite og tilfeldig.

Oljeindustrien kommer til å klare seg siden den leverer et produkt som etterspørres og fortsatt vil etterspørres i ti-årene foran oss. Energiproduksjon fra solceller i Norge vil ikke være konkurransedyktig på verken pris eller leveringssikkerhet når strømmen trengs, dvs. på vinteren. Og de naturgitte omstendighetene kan ingen gjøre noe med.

Lenke til kommentar

P.Tuvenes:

Så vi skal slutte med alt som ikke gir direkte avkastning?

Flott, da legger vi ned samtlige miljøtiltak og går tilbake til svovel og ozonødeleggende gasser - gidder ikke betale for disse hersens dyre tiltakene. Helsetjenesten legger vi ned i samme slengen, koster jo så mye og lever utelukkende på subsidier. Ja skolen også samt resterende offentlige tjenester, dem gir jo ikke direkte avkastning så føkk dem. Ja egentlig hele offentlig sektor, legg ned alt.

 

Satt på spissen men du forstår hvor jeg vil og hvorfor det er så idiotisk å kun se på direkte avkastning når man ser på kompliserte saker. Årlig dør det sikkert millioner av folk i verden pga forurensing i en eller annen form,  men takket være direkte ulønnsomme tiltak og subsidier til endring går mye i rett retning. Allikevel, hva koster egentlig mest? Å ikke gjøre noe, eller å ta en del kostnader for å så skape samfunnsmessige gevinster? Økonomer er fæle på å se på enkle regnestykker når dem skal måle hva som egentlig gir verdi. Det var noen gode artikler på TU for ikke mange måneder siden hvor noen hadde regnet på hva det koster å ikke foreta seg noe - viste seg at selv ulønnsomme tiltak kan gi samfunnsmessige gevinster.

 

Er dog enig i at ressursbruk i alt vi gjør alltid må være i fokus.

Endret av The Very End
  • Liker 2
Lenke til kommentar
33 minutes ago, P. Tuvnes said:

Stopp subsidiering av ulønnsom virksomhet. Ingenting som må subsidieres er samfunnsmessig lønnsomt, men forbruker mer ressurser av råvarer, arbeidskraft, energi og kapital enn det som skapes. Derfor blir det dyrt. Vi må slutte å sløse med ressursene.

Sol-energi blir mer og mer lønnsomt over tid så det kan lønne seg å subsidiere i starten intill man har stordrifts-fordeler. Om dette ikke intreffer så bør man slutte med det. Men det kan lønne seg for staten å støtte industri innenfor alle slike større endrings-områder vi er inne i for en periode, i tilfelle noe av det tar av og skaper større ny-industri i Norge.

For sol så er det ikke mest for norges eget behov siden vi er så langt nord, men for norske solenergi-firmaer som opererer i utlandet. De har bra fremtidsutsikter selv om de som alle andre er i ei kneik akkurat nå.

Endret av tjavel
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Solcellepanel i Norge er løsningen for to grupper; de som ikke har strøm, for eksempel på en hytte og de som er interessert i teknologien som sådan og har det som en hobby (ofte elektronikk- og elektroingeniører). «Vanlige» mennesker som har blitt lurt til å dekke taket med solceller fordi de trodde at de her kunne lene seg tilbake og tjene masse penger på sitt private kraftverk blir skuffet etter noen år.

Vi får vente til den globale oppvarmingen har tatt knekken på snø- og isvinteren. Foreløpig er virkningsgraden for lav, levetiden for kort og serviceomkostningene for store til at panelene kan bli særlig lønnsomme.

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...