Gå til innhold

Bør du laste ned myndighetenes smittesporings-app? Dette sier Datatilsynet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg sliter med å se at denne app’en er løsningen vi trenger. Det er alt for få som testes til at app’en vil få noen betydning forutenom å overvåke folk. Hadde man i det minste kunne selvrapportert i tillegg til offisiell rapportering så hadde man kunne fått nyttig oversikt over hvor stor andel av befolkningen som er syke og hvor stor sannsynlighet det er for corona osv. Dersom jeg får SMS om at jeg har vært i nærheten av en person som har påvist smitten så kan det jo like gjerne være den som barna mine som smitter meg en gang i framtiden. En slik løsning kan generere veldig mange falske positive og slik det ligger an nå inneholde svært lite data om hvor utbredt smitten er. Hadde vi hatt løsninger for selvrapportering, enten anonymt eller vis FHI med bankId, så kunne vi enkelt løst dette uten GPS data. Det sies at vi skal ha tillit til FHI og denne løsningen, men FHI viser liten tillit til oss og vår evne til selvrapportering: 

«Helsevesenet vil fortsette å stå for registreringen av nye smittede i appen etter den er lansert. Utviklerne har bevisst droppet alle former for selvrapportering. Det blir for usikkert.»

Om det er sikkert eller ikke er ikke viktig, man kan ha bekreftede og ubekreftede, basert på hva de ubekreftede har svart kan man ha 90% sannsynlighet for corona, 70% sannsynlighet for corona osv. Dersom man kan oppdatere sin status så kan man spore utvikling over tid og man kan se om man ved stor sannsynlighet nærmer seg flokkimmunitet. I skrivende stund er det under 90 000 testede, det er naivt å tro at det ikke er store mørketall. Jeg kjenner selv flere som har vært veldig syke med corona-lignende symptomer som ikke har blitt eller fått lov til å teste seg. Skal man ha et godt beslutningsgrunnlag må man ha mye mer data og åpne for massiv testing.

Endret av Jens Sk
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Nimrad skrev (2 timer siden):

Premisset ditt er jo utelukkende innovervendt, da. Klarer du faktisk ikke se noen fordel med smittesporing? Jeg er med på de negative sidene, men det blir for dumt å si at de er utelukkende negativt.

Har du noengang brukt dating appen "Happen"? Den baserer seg på at du kun skal få opp folk du har "støtt på" i feeden din, du kan ikke justere avstand, du må ha "møtt på de" i virkeligheten, jeg bor ganske sentralt og har både knutepunkter for buss og trikk rett utenfor vindu og får derfor flere tusen potensielle møter i appen, og det er folk der appen sier jeg har støtt på nær tusen ganger, mennesker jeg aldri har sett eller kjenner igjen. Jeg kan si at jeg kanskje har kjent igjen kanskje tre av de tusenvis med swips jeg har gjort i appen.

 

Om vi kan anta FHI appen baserer seg på lignende premisser vil jo folk i nærheten av knytepunkt, som legekontor, butikker, og apotek konstant være pålagt karantene da? Fordi de bor i nærheten av et hotspot. Selv om vi er fullstendig klar over miljøet vårt og i mye bedre stand til å vite om vi har møtt på noen i denne sesjonen eller ei. Hva om du pålegges karantene når du vet du bare har sitti hjemme? Kan du klage på vedtaket da? Skal du bare stoppe å jobbe?

Telefonen din rapporterer heller ikke presis lokasjon til envær tid, det vil være umulig å gi en presis nok til å gjøre en reel antagelse om du faktisk har vært i en smitterisiko situasjon, noe du selv er MYE bedre til å bedømme og da skal de basert på denne upresise dataen begynne å pålegge borger karantene?

Ja den er helt ubrukelig og slik den er implementert vil ikke gjøre annet enn å være til skade.

Hadde de gjort at de heller ga oss en heat-map over områder å unngå basert på både antall borgere, og borgere med symtomer, så ville den kanskje gitt litt verdi, om de også ikke hadde truet folk med karantene så hadde de kanskje fått nok brukere til at data grunnlaget ville vært noe som ga noe av verdi.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Rudde skrev (13 minutter siden):

Om vi kan anta FHI appen baserer seg på lignende premisser

Det er jo her usikkerheten ligger, så det blir jo bare ren spekulasjon. De sa jo i en uttalelse tidligere at det de jobbet med var å øke nøyaktigheten fordi slik det så ut på det tidspunktet så var det 10m nøyaktighet og dermed «ubrukelig». Resten av posten din baserer seg jo på antakelser og egne erfaringer med en dating-app. Det velger jeg å se bort fra.

 

Lenke til kommentar
Nimrad skrev (59 minutter siden):

Det er jo her usikkerheten ligger, så det blir jo bare ren spekulasjon. De sa jo i en uttalelse tidligere at det de jobbet med var å øke nøyaktigheten fordi slik det så ut på det tidspunktet så var det 10m nøyaktighet og dermed «ubrukelig». Resten av posten din baserer seg jo på antakelser og egne erfaringer med en dating-app. Det velger jeg å se bort fra.

 

Nei, det er ikke RENT spekulativt, det er kvalifisert gjetting basert på begrensningene i hva både iOS og Android API'ene tillater. De kan ikke manipulere seg mer enn hva som er mulig med API'et til de underliggende OS'ene.

Lenke til kommentar

GPS alene vil være ubrukelig til dette formålet i tettbygde strøk.

Og selv Bluetooth gir meg treff på 5-10 ukjente devices som jeg antar tilhører mine naboer (som jeg aldri noe nærkontakt med!).

Men jeg skulle vel kanskje tro at man over BT kunne klare å anslå avstand mellom to enheter som har app'en installert (ping-tid), og slik sett filtrere ut tilfeller man har vært innen 1-2 meter over lengre tid?

 

Personlig kommer jeg ikke til å installere denne appen uansett om det er teknologisk mulig.

 

 

 

Endret av poi
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

App’en kan ikke brukes til å estimere flokkimmunitet så lenge den bare baserer seg på faktiske testede personer. 90 000 mennesker er bare en liten andel av populasjonen og det kan være enorme mørketall. Under 5000 av disse er eller har vært smittet. Mesteparten av smitten er der ute uregistrert, forhåpentligvis hjemme og inne.

Enten må man kunne registrere symptomer og la en algoritme beregne sannsynlighet for corona eller så må man få fart på testingen. Så lenge det er sentralstyrt testing trenger man ikke denne app’en - syke skal enten være hjemme eller innlagt. Å få SMS om at du har vært i nærheten av en som er registrert i systemet (regner med det er Bluetooth som skal gi noe presisjon) som smittet hjelper lite når storparten av de smittede (omtrent uten symptomer) kan passere deg på gaten eller i butikken. Da kan vi få svært mange falske positive. Hadde vi kunnet teste alle innen kort tid og sett at vi er langt fra flokkimmunitet, så kan app’en være nyttig i det vi skal tilbake til det normale samfunnet. Men slik som situasjonen er nå vil jeg heller ha 500 000 testet, 3-millioner selvrapporteringer så kan man få et større bilde på hvordan man ligger an.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...