Gå til innhold

Hva i all verdens navn og rike er dette her for en dialekt???


Anbefalte innlegg

Hei. Da jeg så gjennom nye forumposter her, kom jeg plutselig over denne posten:

https://www.diskusjon.no/topic/1871683-%C3%A6-die-der-coronavirusi-di-gaite-i-jitti-mo-jingji-i-huggun/

Jeg trykket på den og leste den. Problemet er bare at den er skrevet på en sånn sinnssykt brei og uforståelig telemarksdialekt. Jeg tror jeg skjønner det første der: "Hei. Jeg er en 43 år gammel kvinne fra en liten dalgrend i en liten fjellbygd i Telemark fylke. Jeg har et lite spørsmål angående coronaviruset." Men deretter skjønner jeg rett og slett ingenting av det som står der! Hvor i Telemark er det egentlig de snakker en så sinnssyk uforståelig og brei ekstrem-dialekt? Og hvordan i all verdens navn og rike kan i det hele tatt dette her være norsk språk?! Dette er nesten like ille som å lese gresk eller kinesisk! Jeg har forresten en liten følelse på at denne posten kan inneholde et veldig nyttig spørsmål om coronaviruset, så jeg skulle gjerne ha svart på det, hadde jeg bare skjønt hva som sto der. Denne ekstreme dialekten gjør det helt umulig å svare på et muligens nyttig spørsmål som potensielt kan hjelpe til med å redusere coronasyke. Så derfor lurer jeg på, er det noen her fra fjell-huttiheita-bygde-gokk i Telemark som skjønner hva som står der slik at de kan oversette det til bokmål?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Problemet er vel heller at vedkommende ikke har tilstrekkelig skolegang, og mangler totalt skriftlige kunnskaper.

Det er bokmål eller nynorsk som gjelder i dette kongeriket for skriftlig kommunikasjon, ikke sjittostjotti-djiaoalekt-så-isje-ferstå-kjem-kjam-krims.

Når det er sagt, så er det mange små fjellbygder i Telemark, dialektene blir tykkere desto lengre opp man kommer, og mange av de er forholdsvis like, så trolig noe i nærheten av vidda eller setesdalen, men de snakker ikke på nær så "bredt" som det denne kvinnen klarer å skrive, så det var nok kanskje en spøk, man kan i det minste håpe på det ?

Lenke til kommentar
oddeh skrev (2 timer siden):

Ser ut som en blanding mellom islands, nynorsk og samisk. Google translate gjenkjente i hvertfall mye islandsk. Trolig nettroll.

Ja, sjekket på Google Translate, jeg også, og islandsk dukket umiddelbart opp som det gjenkjennelige språket og ble rett og slett oversatt til dette: "Hei'e. Jeg har en 43 år gammel kvinne fra et lavinntektssamfunn i et landlig område i Tylemakkji County. Jeg har liti spurs smoils angoandaitti de fra coronavirusi. Skal du gå i jitti mo jingji i huggun? Jeg har ikke en kropp i kroppen min med en frotté, og et slim i kroppen til et virvar i et virvar, eller et tilfeldig rykk. Atekji-hettegenser i kylling rykkete vaoridraots. Stuffer i fet sjonglør mo smokjungjunnjo til kylling jiji rao'e di mykjikkji i pipunn. Ekstreme bryggebrød kan vi bruke eggeplommene i sommerfuglene. Hørte jeg jockeys gjøre de som spøker med jiti ma veli i kanna jeg hørte?" Nesten så det ble litt komisk, jeg måtte flire litt da jeg leste dette helt absurde oversettelsesresultatet. Det som ikke er greit, derimot, er at denne kvinnen som skrev denne trolleposten driver å tuller og tøyser med slike alvorlige ting som coronaviruset! Der ble jeg litt sur.

Lenke til kommentar

Mi meining er at det kan vere bra med litt humor i desse krisetider, og at ingenting er så alvorleg at det ikkje kan tøysast med. Eg er faktisk også ganske lei av at ein knapt høyrer om noko anna for tida, og hadde det ikkje vore for smittefaren hadde det nok vore gode tider for revyar o.l. Ein ny "kyllingspøk" hadde også vore på sin plass.

Den tråden det blir vist til her er heilt uforståeleg for ein stakkars sunnfjording. Men det er litt artig at nokon lar seg provosere av dette.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar

Kyllingspøken kom etter at media i lange tider hadde "kakla" om- og nørt opp under konflikten mellom Jagland og Stoltenberg:

https://www.nrk.no/kultur/jagland-om-media-og-_kyllingstuntet__-_-har-merket-meg-for-livet-1.13775381

https://www.nrk.no/urix/hvem-var-kylling-stuntets-offer_-1.523529

Også den gongen gjaldt det "alvorlege" saker.

Forumet har elles ein lang tråd i helse-kategorien for seriøs diskusjon rundt koronaviruset, samt fleire trådar i økonomi-kategorien om verknadane det har på aksjar og økonomi osv.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...