Gå til innhold

Boligmarkedet nå


xrays

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

DN rapporterer om at inntil 50.000 kan miste jobben i bygg og annlegg pga fullstendig stopp i salget av nye boliger.
Selv om dette kan medføre prisoppgang på lang sikt kan det skape videre fall i økonomien dersom alle disse mister jobben samt lavere etterspørsel hos underleverandører til bygg og annleggsbransjen.

https://www.dn.no/makrookonomi/block-watne/selvaag-bolig/bolig/brastopp-for-nye-boligprosjekter-frykter-50000-kan-miste-jobben/2-1-803081

 

Lenke til kommentar

Jeg skjønner ikke helt dommedagsprofetiene. Tror det vil være mer nyansert enn som så. 2/3 av den norske befolkningen har vært uberørt av permitteringer (pensjonister og stat/kommune), og hos den siste 3-delen, er det ikke mange som har blitt permittert. 

Tror heller det vil bli geografiske forskjeller på boligprisutviklingen. Oslo har hatt et stort trykk i mange år, så trolig ikke noen enorm kollaps i nærmeste fremtid. Men landsdeler som er avhegig av oljebransjen som arbeidsgiver, vil nok slite mer. 

I Trondheim har det blitt bygd enormt med leilighter de siste åra, så etterspørselen etter disse vil uansett avta. I randsonene først, så inn mot byen. 

Det kommer en tsunami etter dette jordskjelvet, men nedgang på 20% over hele fjøla, er usannsynlig. 

Lenke til kommentar

Krakk er selvfølgelig helt umulig å forutse og kommer som en stor overraskelse

https://e24.no/norsk-oekonomi/i/LA905Q/ingen-forutsaa-boligkrakket

Men på en annen side så er det lav rente nå så kanskje prisene vil være stabile og ikke gå særlig ned. Tror kanskje økonomene har lært fra krisen i 1987-1993, og at rentene nå holdes lave og at dette dermed vil gå helt fint.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Jeg er enig i det, men et scenario med rente under 2% til folk flest, tiltakspakker fra staten og en enorm offentlig sektor, lukter det ikke krakk. Det vil selvfølgelig være noen få som opplever at denne dråpen får begeret til å renne over, men det er ikke mange. 

Bankene er veldig villige til avdragsfrihet, og selv om belåningen til den jevne nordmann er veldig høy, rapporterer de fleste bankene overraskende få som ber om avdragsfrihet. (1-3% er rapportert av sparebankene), og de har ganske god geografisk diversifisasjon. 

Lenke til kommentar

Noen dårlige tegn er nedgang i forbruksgjeld:
"Stort utlånstap og resultatfall for Komplett Bank":
https://e24.no/boers-og-finans/i/dOVkKB/stort-utlaanstap-og-resultatfall-for-komplett-bank

"Forbruksgjelden har sunket med 3 milliarder kroner siden januar."
https://finansavisen.no/nyheter/bank/2020/05/12/7527046/forbruksgjelden-har-minket-med-3-milliarder-kroner-siden-januar

Det er selvsagt bra at vi får redusert dyr gjeld, men det fører  til nedgang i forbruket.

Selv om økte priser på importerte varer og høyere kostnader på innenlands produksjon av mat osv. vil spise opp mye av det man tjener på reduserte renteutgifter er det ingen låneutgivere som har lagt dette inn i utlånskalkuleringene sine enda.

Derfor er det mulig vi vil se en økning i boliglån på kort sikt. Mange som har sittet på gjerdet og mange som har gått på et knepent tap i budrunder ser nå at de kan betjene mer renter. Videre så slippes mange av tiltakene opp og folk er mindre redde for smitte og ikke kvier seg for å gå på visning. Det blir derfor ikke noen overraskelse om vi ser økt omsetning og økning i prisene (slik som vi vanligvis ser etter sommerferien i august) på kort sikt. Det som er mer problematisk om ledigheten blir sittende og man får hystereseeffekter i både arbeidsmarkedet og boligmarkedet slik man så i perioden 1988-1993. Det er mye usikkerhet framover, spesielt om vi får en økning i smitte og tilstramming av tiltak samt når vi får vaksine eller bedre behandlingsmetoder, hvordan det går med våre handelspartnere osv.

 

Lenke til kommentar

Boligmarkedet er en boble som sprenger når som helst i fremtiden. Boligmangel "problemet" gjelder ikke bare i Norge, men overalt i verden, mest i byene som i USA, Asia, og Europa. Myndighetene har nok av land hvor de kan bygge ut nye boliger men de velger heller å regulere markedet ved å lage "en dam i elven slik at elven produsere strøm" hvor unge boligkjøpere er elven. Værst er private aktører som kjøper opp land, bygge boliger og deretter leier ut til høye priser og tjener skattefrie penger gjør ikke saken noe bedre men myndighetene gjør ingenting :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg vil ikke utelukke at vi kan få et prisfall som følge av økt arbeidsledighet, reduksjoner i oljenæringen, lavere aktivitet i bygg og anlegg, lav etterspørsel etter norske varer hos våre handelspartnere grunnet lav økonomisk vekst samt økte priser på importerte varer grunnet svak krone.

De typiske sesongvariasjonene i boligmarkedet kan endres dette året. De har sannsynligvis gjort det allerede. Vanligvis så stiger prisene etter jul- og sommer-ferie fordi det tar mer tid å få boligene ut på markedet enn å mobilisere kjøpere . Nå som alle har vært i corona-modus kan dette mønsteret endre seg.

Omsetningen i OBOS statistikken (-15%) og Eiendom Norge (-7,5%) statistikken viser en nedgang siden i forhold til 2019 så vi kan kanskje ha en slik effekt nå i tillegg til at rentenedsettelsen gir økt etterspørsel som driver prisene opp. Kan bli spennende å se på august om vi ser den vanlige prisoppgangen.

Forstår ikke hvorfor Eiendom Norge kaller det historisk. I følge DN så var det også 1.9% prisøkning i mai 2006. Men de mener kanskje i statistikkens levetid, dvs. siden de la om til prisindeks og ikke lenger publiserer kvadratmeterpriser for bydeler osv.

 

 

Lenke til kommentar

Mange har hatt god tid i det siste med stengte skoler, arbeidsplasser, gjemmekontor osv. Det er fortsatt en god del nordmenn som sitter på en relativt frisk mengde penger, og nå er det mindre av andre ting å bruke det på. Grensehandel er stengt, reising er sterkt redusert. Noe vil folk alltids bruke pengene på. Og boligrente på 1.4 % er jo temmelig heftig i et historisk perspektiv. Bensin på bålet etter min mening. Denne krisen vil nok bli noe forsinket i realøkonomien og bedrifters regnskaper. Siste nedtur tok det ca 2 år før jeg personlig merket at det var mindre jobb. Det kan fort bli noe lignende denne ganger. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...