Gå til innhold

Bør oljefondet investere i norske bedrifter?


Fnix

Anbefalte innlegg

Nå i disse dager er det valgt ny sjef for oljefondet, og de ser ut til å sikte seg inn på å kjøpe mer aksjer.

https://www.nbim.no/no/oljefondet/slik-er-fondet-investert/

De investerer altså ikke i norsk økonomi og bidrar til ingen verdiskapning her hjemme annet enn penger i kassen til staten. Så hva den vanlige mannen i gata får med seg er jo at penger fra norsk industri brukes ikke til verdiskapning her hjemme. 

Hva mener du? Er vel noen økonomer som kan komme på banen og forklare litt pros og cons? Er dette en ren kapitalflukt fra Norge? Er det andre indirekte fordeler for norsk industri og bedrifter fra fondet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Fordelen med å innvistere i utlandet er at man øker sikkerheten.. På samme måte som at de ikke ønsker å invisterer i olje og gass.

Det er først når Norsk økonomi går dårlig man ønsker å hente ut penger fra Oljefondet, så det handler vel mest om at de ikke ønsker å legge alle eggene sine i en og samme kurv..

Lenke til kommentar

Det er ganske bevisst, fordi en del av statens pensjonsfond sin hensikt er å løsrive oss fra den oljeavhengige økonomien vi har her på berget, som går opp og ned i takt med oljeprisen. Når krona tanker så vil ikke SPU tanke, fordi SPU består av en bred portefølje av flere økonomier.

Hadde SPU bestått av i hovedsak norske investeringer så hadde det vært alle eggene i en kurv, og ville aldri klart å løsrive oss fra prisdumper på olje. Men når dette er sagt så investeres det i norsk industri også. SPN hadde en markedsverdi på 254,8 milliarder i Oktober 2019.

Lenke til kommentar

Poenget med å investere kun i utlandet er jo å unngå en overoppheting av norsk økonomi. Det handler ikke primært om finansiell risikostyring ("alle eggene i en kurv"/økt finansiell diversifisering), men samfunnsøkonomisk tankegang om å ikke putte oljeverdiene raskt inn i statsøkonomien. Dels vil det føre til ressurssløsing, og dels er det svært urettferdig for fremtidige generasjoner fordi mer da de facto vil gå til forbruk i norge på kort sikt. 

Lenke til kommentar
Herr Brun skrev (1 time siden):

Det handler ikke primært om finansiell risikostyring

Jeg er ikke uenig i at SPU har sin hensikt i å hindre overoppheting av økonomien, men å si at løsrivelse fra oljeøkonomien ikke er en primær hensikt er i overkant avvisende. Hadde vi hatt alle verdiene i norske kroner og svingt i takt med oljeprisen så hadde vi opplevd den samme ustabiliteten som vi ser i oljelanda i midtøsten.

Sitat

Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland som det egentlig heter, ble etablert etter at vi fant olje i Nordsjøen. Fondet ble opprettet for å skjerme økonomien vår for svingninger i oljeinntektene. Det er også en finansiell reserve og et generasjonsfond, slik at både vi som lever nå og fremtidige generasjoner kan ha glede av oljeformuen.

[...]

Inntektene fra norsk olje har betydd mye for landet vårt, men en dag kommer oljen til å ta slutt. Formålet med Oljefondet er å sikre at vi bruker pengene våre ansvarlig, tenker langsiktig, og slik sikrer fremtiden i norsk økonomi.

https://www.nbim.no/no/oljefondet/om-oljefondet/

Lenke til kommentar

Jeg hører argumentet at den norske staten gjør lite for å stimulere norsk økonomi og veldig mange peker (som alltid) på oljefondet. Og spesielt i disse krisetider. Men har de ikke delvis rett i den første delen av påstanden? Er det ikke færre og færre norske firma og arbeidstakere som får kontrakter på norsk jord?

Lenke til kommentar
Fnix skrev (16 timer siden):

veldig mange peker (som alltid) på oljefondet.

Vi har en norsk del. Det vi som oftest omtaler som oljefondet er den utenlandske delen av fondet, nemlig Statens Pensjonsfond Utland. Vi har også Statens Pensjonsfond Norge, populært kalt folketrygdfondet, som forvalter den norske delen på rundt 270 milliarder. Ca halvparten av disse er norske aksjer, så i så måte har vi en overvekt av norske aksjer i vår portefølje. I tillegg til dette har staten direkte andeler i flere andre tidligere statlige bedrifter som Equinor og Telenor.

Fnix skrev (20 timer siden):

Hva mener du? Er vel noen økonomer som kan komme på banen og forklare litt pros og cons? Er dette en ren kapitalflukt fra Norge? Er det andre indirekte fordeler for norsk industri og bedrifter fra fondet?

Kapitalflukt og kapitalflukt. Som @Herr Brun sier ville det vært uklokt å investere alle disse pengene i Norge. Vi ville fort fått en overoppheting og superinflasjon. Jeg vil heller snu litt på det. Vi er et av verdens rikeste land og det vi har gjort er å sette penger i utlandet. I praksis betyr det at utlendinger skyldes oss enorme summer som vi kan ta ut når vi vil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...