Gå til innhold

FHI vurderer å spore folk via smarttelefoner for å begrense smitte


Anbefalte innlegg

Til alle dere som er så livredde for at "den  totalitære staten" skal spore dere: 

Nå lever vi i ett land som har ett fungerende demokrati og ytringfrihet, og ingen blir forfulgt, fengslet eller drept basert på politikk, religion eller agenda. 

Hvis det totalitære samfunnet dere beskriver blir virkelighet, da er det absolutt ingenting som hindrer myndighetene i å starte overvåkningen dere er så redde for.

Inntil videre, i det virkelige samfunnet vi lever i, så vil sporing kunne redde liv. 

Og sannsynligvis oppklart mer kriminalitet også; men det er en litt annen diskusjon.  

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I Sør-Korea har de benyttet sporingsdata for å begrense smitte.

Dersom noen blir bekreftet smittet, må de snarest isoleres, og deretter blir de intervjuet, hvor de må opplyse om alle de har vært i kontakt med de siste dagene. 

Dette er åpenbart ikke alle man har gått forbi på gaten, men de man vet man har hatt kontakt med over noe tid.

Disse får så tekstmelding om at de snarest må innfinne seg på en av de over 500 teststasjonen som er satt opp i landet, som tilbyr "drive-through" testing, å få testes seg, deretter må de isolere seg til resultatet foreligger, og dersom de tester positive, er det samme prosedyre på nytt.

Dersom noen bryter isolering, kan myndighetene se dette fra sporingsdata umiddelbart, og sende ut tekstmelding med advarsel, forutsatt selvfølgelig at disse har med seg mobiltelefonen.

Dersom noen som er bekreftet smittet, og av en eller annen grunn beveger seg rundt i samfunnet, sendes det ut tekstmeldinger til alle andre som er i umiddelbar nærhet til vedkommende, slik at de kan holde avstand.


Dette er veldig smart, og hindrer mye smitte. Israel har nå innført lignende.
Det eneste staten trenger for dette, er posisjonsdata, de har ikke noe behov for å lytte på folks samtaler, eller se hva man surfer etter på nett osv.

Vi vet jo allerede at den norske staten har tilgang på slike data.
Det har vært nok av rettssaker hvor politiet har hentet inn sporingsdata fra teleoperatører som er lagt frem som bevis i straffesaker.
At de nå i en krisesituasjon får tilgang til slike data for alle landets innbyggere, for å hindre smitte, fremstår helt fullstendig uproblematisk, så fremt de kun bruker dataene til dette, og det opphører når krisen er over.

Endret av 0laf
Lenke til kommentar
XIFXEGLO skrev (18 minutter siden):

Til alle dere som er så livredde for at "den  totalitære staten" skal spore dere: 

Nå lever vi i ett land som har ett fungerende demokrati og ytringfrihet, og ingen blir forfulgt, fengslet eller drept basert på politikk, religion eller agenda. 

Hvis det totalitære samfunnet dere beskriver blir virkelighet, da er det absolutt ingenting som hindrer myndighetene i å starte overvåkningen dere er så redde for.

Inntil videre, i det virkelige samfunnet vi lever i, så vil sporing kunne redde liv. 

Og sannsynligvis oppklart mer kriminalitet også; men det er en litt annen diskusjon.  

Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner for å gjenta en gammel klisje.

Selv om vi per dags dato lever i et demokrati har vi ingen garanti for at det alltid skal bli slik. Velmendende politikere kan innføre tiltak som garantert vil bli misbrukt av mer totalitære som kommer etter dem. Dessuten er det naivt å tro at maktmisbruk ikke forekommer i Norge for det gjør det. Det er mer enn nok av personer i det offentlige som VIL misbruke en slik teknologi. Det er vel dokumentert at det er flust av psykopater som søker seg jobber i offentligheten og misbruker den posisjonen de der er satt til. Jeg vil ikke at mitt liv skal overvåkes av en for meg totalt fremmed potensiell psykopat som misbruker sin posisjon.

Nettopp fordi vi ER et demokrati skal vi ALDRI innføre DDR-overvåkning her. DDRs overvåkningssamfunn har et dårlig rykte av en viss grunn. Vi skal ikke godta lik overvåkning her med den begrunnelse at "jammen vårt samfunn er jo så snilt og de som styrer her er snille og vil oss alle godt". Da har man ikke forstått noe som helst av grunnprinsippene for frihet. De som skapte demokratiene var klare på dette, men det er så mye historieløshet og kunnskapsløshet og holdninger om "æsj, erre så fali med litt overvåkning a" at jeg rett og slett blir redd. Jeg er mer redd for at vi får en politistat enn for koronaviruset for å si det mildt. Demokratiene overlevde spanskesyken, men med corona virker det som om vi skal sette hele demokratiet og menneskerettighetene til side. NEI! sier jeg.

Endret av Morromann
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Oyvind68 skrev (På 25.3.2020 den 11.04):

Jeg vil heller leve et langt liv med frihet.

Føler meg ikke som en slave pga dette.

Men hvis du er villig til å dø for at ikke staten skal få vite hvor du befinner deg så har du sikkert et spennende liv, det kan ingen ta fra deg ?

 

Ja, jeg vil heller ta sjansen på det enn å bli overvåket av staten slik DDR holdt på med. I den virkelige verden må man være forberedt på at triste og tragiske ting KAN skje. Løsningen er ikke at du overlater hele din frihet og din menneskelighet til staten for "trygghet".  Alt skal liksom kunne bekjempes med overvåkning. Folk har blitt historieløse. Hadde noen foreslått slikt i et vestlig demokragti i 1980 hadde man med rette blitt anklaget for å ha anti-demokratiske følelser og bli bedt om å flytte til DDR.

Lenke til kommentar
aomt skrev (20 timer siden):

Eg har rett og slett ingenting å skjule. Eg er ikkje paranoid. Om eg besøkjer elskerinne, så bryr ikkje politiet seg om det. Ingen kjem til å fortelle kjæresten din kas type porno du ser på.
De eneste folka som bør vare bekymra er kriminelle. Eg kan veldig gjerne høre kas gode argumenter har du? Kva er det eg bør vare bekymra for? Kas info kan staten få tak i ved å spore mine bevegelser?

Nei, for maktmisbruk finnes jo ikke i Norge. Ikke et eneste menneske i Norge vil finne på å misbruke opplysninger de sitter på.

I lala-land.

Lenke til kommentar
Miri skrev (23 timer siden):

En slik app trenger ikke være en trussel mot personvernet.

1. Det er frivillig å installere appen.

2. Det er frivillig å registrere seg som smittet.

3. Appen kan gi melding om det finnes smitte i områdene jeg beveger meg.

4. Appen kan gi melding om jeg har vært i nærkontakt med en smittet.

5. Ingen kan kontakte meg basert på disse opplysningene.

Nytteverdien kan naturligvis økes ved å lempe noe på personvernkravene. I en unntakssituasjon er det ikke problematisk å la personvern vike for allmennhetens liv og helse. Personvern har vi for vår egen beskyttelse, så hvis personvernregler står i veien for beskyttelse av liv og helse, undergraver den sin egen hensikt.

Så lenge folk FRIVILLIG vil la seg spionere på er det greit for meg but count me out. Om de også synes det er greit at staten spionerer på dem mens de har sex eller er på toalettet er også opp til dem men jeg vil ha mitt privatliv i fred.

Lenke til kommentar
aomt skrev (21 timer siden):

Det er heilt OK for meg om staten sporer hvor eg befinner meg/kor eg går. Enten folk har noe å skjule (alvorlig krim.) eller så er de paranoide. 

Du har ikke forstått mye av de grunnleggende prinsippene for et liberalt demokrati. Du mener altså at det DDR var beryktet for(utspionering av en hel befolkning)var OK?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Siterer mitt innlegg fra en annen tråd... Norge har mye å lære og dette er egentlig bare positivt for å begrense smitte.

ColdIce skrev (På 25.3.2020 den 10.19):

Jeg mener Norge fortsatt har mye til å lære fra land som Kina når det gjelder håndtering av kriser.

Bare rent teknisk sett, i Kina så jobber mobiloperatørene og store selskaper som Alibaba sammen med myndigheten for å få kontroll på spredningen. Alibaba har blandt annet jobbet med QR-kode system (technode.com) som kan vise din helsestatus for covid-19. Norske Heidi Berg er i Shanghai og bruker selv dette systemet (Dagbladet).

Så hurtigtester i Norge av lokale kontorer / fastlege samt direkte innrapportering til sentrale systemer som norske giganter som Visma eller Telenor har tilgang til burde komme på plass for å hindre en spredning som er ukontrollerbar.

Just my 5 cents...

Lenke til kommentar
2 hours ago, Betroz said:

Heldigvis er Norge et fritt land enda! Men de frihetene vi er vant med begynner å viskes ut. Norske politikere følger mer og mer hva som skjer globalt. Regelverk som EU står for, regelverk som verdensbanken, WHO og andre kommer med. Med andre ord : Globalisering, som er sentralisering av politisk, økonomisk og militær makt. Jo mer man sentraliserer dette, jo mindre makt har vi vanlige mennesker.

Nå argumenterer du tross alt i et av, og ofte rangert som verdens frieste land, spesielt med tanke på ytringsfrihet. Samt i et land som har ekstrem tillit til staten. Hvorfor må all overvåking være negativ? Du har da pengene dine i banken og stoler på banksystemet, og du snakker om at andre er naiv?

F.eks. i Sør-Korea så har man et sertifikat for å bruke internett. Og gjør du nok galt på nettet snipper de internettlinjen din. Og det fungerer ypperlig i demokratisk forstand, med folk som er eksemplarisk på internett. Det er ikke noe autoritært regime tilstander og det vil det nok aldri bli så lenge det er rom for demokrati. Innstramminger i de fleste demokratier er som regel en motrespons på liberalisering som har gått for langt hvor folk bryter lover og utnytter. Overvåking kan gjøres rett om man kan stole nok på instansene som overvåker og lager retningslinjer som flertallet godtar. F.eks et organ av høyesterett som er uavhengig av stat.  

I det hele så brytes det ned til psykologi, menneskelig natur. Det frie mennesket kan man uansett aldri stole på, overvåkning eller ikke.

Lenke til kommentar
Betroz skrev (3 timer siden):

Heldigvis er Norge et fritt land enda! Men de frihetene vi er vant med begynner å viskes ut. 

Ifølge hvem? Dette er jo bare en tom påstand om du ikke kan vise til hvordan dette er i ferd med å skje - hvilke friheter har du som Nordmann mistet i det siste?
Du kan ikke påstå at "det er i ferd med å viskes ut" om du ennå ikke har mistet så mye som et gram.

Lenke til kommentar
Morromann skrev (3 timer siden):

Nei, for maktmisbruk finnes jo ikke i Norge. Ikke et eneste menneske i Norge vil finne på å misbruke opplysninger de sitter på.

I lala-land.

Regjeringen/bedrifter sitter allerede på nokså mye informasjon om deg. Så du mener den blir misbrukt? Ja, til og med tek/diskusjon sitter på ein god del data og opplysninger om deg. 
IP, kas emne du er aktiv i, når på dagen, kas enhet du logger frå, oppløysningen på skjermen, osv osv. Eg foreslår at du flytter til Amazonas eller langt opp i Himalaya fjellet, uten noe form for kontakt med andre menneskjer... med til og med då kan CIA/FBR finne på å spore deg via satelit.

Lenke til kommentar
Morromann skrev (3 timer siden):

Du har ikke forstått mye av de grunnleggende prinsippene for et liberalt demokrati. Du mener altså at det DDR var beryktet for(utspionering av en hel befolkning)var OK?

Det er tydelig du mangler noe fornuftige argumenter, så du begynner å kommer med heilt usaklige sammanlikninger. La oss samanlikne det med Nazi-Tyskland? Eller Tsar-Russland? Kanskje vi skal ta ein tur gjennom Romers tid óg?

I DDR kunne ein faktisk vare imot partiet, så lenge du ikkje planla noe kupp. Ytterst få ble forfulgt for sine meninger. Det var verre i Sovjet. 
Men ja, om vi samanlikner med din uheldige DDR eksempelet og eg går med på din uvitenheit. La oss anta "alle" i DDR ble forfulgt for å si imot partiet. Å spore folk gjennom mobil (de som bryter karantene), har I-N-G-E-N-T-I-N-G å gjøre med å si imot høyre, AP eller frp. Det har å spore opp folk som bryter loven. Derfor har vi politi idag. 
Og det er nettopp kva liberalt demokrati handlar om. Beskytte enkelt individ. Det er fordeling av makta. Regjering kommer med lover, politiet følger med at de blir fulgt og domstolen avlegger sin dom. Det er ypperlig måte å beskytte enkelt individer mot folk som bryter loven (bryter karantene, setter andre liv og helse i fare og påfører folk og samfunnet vesentlig økonomiske tap). 

Les eit par bøker, før du legger deg ut i diskusjon. Wikipedia kunnskap er ikkje nok.

Lenke til kommentar
aomt skrev (39 minutter siden):

Regjeringen/bedrifter sitter allerede på nokså mye informasjon om deg. Så du mener den blir misbrukt? Ja, til og med tek/diskusjon sitter på ein god del data og opplysninger om deg. 
IP, kas emne du er aktiv i, når på dagen, kas enhet du logger frå, oppløysningen på skjermen, osv osv. Eg foreslår at du flytter til Amazonas eller langt opp i Himalaya fjellet, uten noe form for kontakt med andre menneskjer... med til og med då kan CIA/FBR finne på å spore deg via satelit.

Hvorfor skal jeg det når vi har gode lover for personvern her?

Lenke til kommentar
Morromann skrev (25 minutter siden):

Hvorfor skal jeg det når vi har gode lover for personvern her?

Gode? Diskusjon.no kan jo samle så pass mye data om deg. Kva med alle andre som samler alt mulig data om deg? Det er jo ikkje "god personvern", er det? 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...