Gå til innhold

EU: Russland sprer desinformasjon for å skape panikk i Vesten


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette fenomenet (med falske 'nyheter') på nettet har vi da hatt siden ARPANET så dagens lys. Og i postvesenet lenge før den tid. Pleide kalle det kjedebrev. Kjedebrev lover som regel både gull og kjærlighet samt død og pine i ett og samme brev, avhengig av om du videresendte brevet eller ikke. I dag ser vi elementet videresending er blitt en refleksbevegelse hos de store massene, så elementet nevnes ikke lenger eksplisitt i brevet.

 

Nei, nå gjelder det ha en fengende nok melding til å faktisk trigge folks tendens til å videresende alt til alle. Lykken for disse kjedebrevmakerne er å finne temaet som går 'viralt,' uavhengig av om innholdet er sant eller ikke. Så disse kjedebrevene vil fortsette komme, helt uavhengig av om GRU er med eller ikke…

Endret av 1P4XZQB7
  • Liker 1
Lenke til kommentar
14 hours ago, Kajac said:

Har EU noe bevis på at den russiske stat faktisk driver med dette, eller er det også her ingen faktiske beviser å oppdrive?

Plenty.  Både Twitter, Facebook og andre har dokumentert dei russiske desinformasjonskampanjane i massevis. Her har du eit døme:

https://www.themoscowtimes.com/2020/02/06/russian-tv-runs-conspiracy-theory-blaming-trump-for-coronavirus-a69189

 

Foreign Policy rapporterte om dette allereie 14. februar:

https://foreignpolicy.com/2020/02/14/russia-blame-america-coronavirus-conspiracy-theories-disinformation/

 

Mykje dokumentasjon her (30. januar):

https://medium.com/dfrlab/bioweapons-secret-labs-and-the-cia-pro-kremlin-actors-blame-the-u-s-for-coronavirus-outbreak-ffc2139c28dd

 

Det er tragisk å sjå korleis russarane held på.  Når rettssaka startar i den mest veldokumenterte nedskytinga av eit passasjerfly i historia, og familiane til offera vil ha svar, går russarane framleis rundt og nektar for alt.  Det er som om dei ikkje forstår at dei undergrev all tillit folk måtte ha att til Russland, russiske styresmakter og russarar generelt:

https://www.bbc.com/news/world-europe-51725417

 

Vi har sett tilsvarande etter drapa på Alexander Litvinenko (Polonium), forgiftinga av Sergei og Yulia Skripal (Novichok), åtaka på Ukraina og Georgia osb.  Forklaringane er som regel so dårlege at dei neppe kan tru sjølv på at nokon andre trur på dei ("turistar" som skulle sjå på ei kyrkje og ikkje fann vegen?), men dei står likevel på sitt.

 

Russland har alltid gjort dette.  Sosiale media har berre gjort dei meir effektive enn før.

Endret av Sturle S
  • Liker 7
Lenke til kommentar

USA har ikke et perfekt rulleblad når det gjelder å spre desinformasjon, men det har ofte vært mer målrettet mot det de definerer som fiender, dermed har vi ikke merket så mye til det i Vest-Europa. Nå har de riktignok fått en president som sprer desinformasjon, men vi vet fortsatt ikke om han er plantet av russerne eller om han er født slik.

Lenke til kommentar

Her driver altså Russland og bygger en ny gassrørledning (Nord Stream 2) til Tyskland samtidig som Russland altså prøver å få EU til å bryte sammen? En ting er et Russland ønsker å få EU til å bryte med USA, en annen ting er å forsøke på å skape et sammenbrudd i EU. Ikke en gang Sovjetunionen drev med dette. Sovjet eksportere gass til Europa for kunne finansiere import av produkter fra vestlige land samtidig som USA prøvde å få europeiske land til å kjøpe gass fra det norske Troll-feltet istedenfor fra Sovjet (og dette siste lyktes og Sovjetunionen brøt sammen).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Lab Roy said:

Her driver altså Russland og bygger en ny gassrørledning (Nord Stream 2) til Tyskland samtidig som Russland altså prøver å få EU til å bryte sammen?

Ehm, ja.  Tyskland vil ha røyrleidningen, men EU er veldig kritiske.  Utan EU hadde dette vore veldig mykje enklare for russarane.  Merk òg kor mykje skit dei spreier om NorthConnect og alle andre prosjekt som vil redusere europeisk gassforbruk.

Endret av Sturle S
  • Liker 3
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Lynxman said:

Putin tror kanskje Russland er immun mot virus, eller kanskje han driter i det og lar det gå sin gang.

Han drit ikkje i det, men det er viktig for han å kunne skulde på USA og gjerne NATO når noko går gale.

Endret av Sturle S
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det er mulig russerne sprer feilinformasjon. Forøvrig sprer norsk media skremselspropaganda på et nivå som får meg til å undres.

Dersom vi kikker på hvilke informasjon som er publisert av norske myndigheter og norsk media om krigen in Libya, Irak, Syria, so kan en begynne å snakke om desinformasjon. Korona blir bare blåbær i forhold.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sturle S skrev (1 time siden):

Og denne panikken er forårsaket av russiske sabotører? Ellers så opplever jeg lite panikk. Mindre biler på veien når jeg kjører til jobb og generelt avslappet stemning. Har ikke truffet en med munnbind ennå.

Lenke til kommentar
23 minutes ago, Trestein said:

Og denne panikken er forårsaket av russiske sabotører?

For å kunne stadfeste eller avkrefte det, må vi intervjue eit representativt utval av personane som har ringt 113.  Eg er personleg ikkje i tvil om at enkelte seg påverke av den massive desinformasjsonskampanjen som ikkje er vanskeleg å finne dokumentasjon på (sjå tidlegare i tråden om du lurer), både om koronaviruset og andre saker. 

 

Russarane har drive aktivt med desinformasjon og spreiing av konspirasjonsteoriar i vesten sidan 1800-talet, og dei har perfeksjonert seg gjennom mange år i konflikt.  På 1990-talet kom det ut mykje dokumentasjon om vellukka kampanjar frå Sovjetunionen og Aust-Tyskland mot Vest-Berlin og Vest-Tyskland under den kalde krigen.  No har dei både perfeksjonert seg, intensivert arbeidet og funne det perfekte verkty i internett og sosiale media.  Før måtte dei lure ein redaksjon eller spreie desinformasjonen via agentar.  No når dei offera direkte.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Takk som byr Russland, men desinformasjon er noe vi får til helt fint på egenhånd.

Kronikk i NRK fra 24. februar som har holdt seg like godt som en åpnet boks med makrell i tomat.
Frykt ikke korona

med følgende gullkorn fra professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik

" Korona er et vanlig virus som er mildere enn en vanlig influensa."

Endret av uname -l
Lenke til kommentar
3 hours ago, uname -l said:

Takk som byr Russland, men desinformasjon er noe vi får til helt fint på egenhånd.

Kronikk i NRK fra 24. februar som har holdt seg like godt som en åpnet boks med makrell i tomat.
Frykt ikke korona

med følgende gullkorn fra professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik

" Korona er et vanlig virus som er mildere enn en vanlig influensa."

Der bomma du på spikaren.  For det fyrste den kronikken ikkje eigna til å skape panikk.  For det andre står det ei åtvaring i byrjinga av artikkelen om at han kan innehalde utdatert informasjon eller utdaterte råd.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg vil gjette på at bekjempelsesregimet vi bruker nå er basert på en nedsmelting av en atomreaktor. Resten er ting de finner på i farten.

 

Siden Sørøst-asia ser ut til å ha fått kontroll på epedimien kan vi jo ikke bruke de metodene de har brukt. 

 

Man kan jo lure på om det er et innslag i rasisme siden vi ikke tar i bruk det som har virket i Asia.

Endret av dahln
Lenke til kommentar
Sturle S skrev (12 timer siden):

Der bomma du på spikaren.  For det fyrste den kronikken ikkje eigna til å skape panikk.  

Ja, vi hadde et kortvarig problem med at folk misforstod og ringte nødnummeret når de ble syke. Ord har mening og det der er ikke "panikk" samme hvor mange ganger du slenger det ut.  Mye verre desinformasjon når en autoritet i en kronikk prøver å overbevise folk om at dette er en "mild influensa" og ber dem oppføre seg  deretter.

Sturle S skrev (12 timer siden):

 For det andre står det ei åtvaring i byrjinga av artikkelen om at han kan innehalde utdatert informasjon eller utdaterte råd.

Denne advarselen var ikke der til å begynne med. Den kom senere når NRK skjønte at leseren måtte bli beskyttet mot dette tøvet.

Egentlig burde de bare slette kronikken. Det er alltids fare for at noen tror på det og oppfører seg på en måte som gjør at viruset spres ekstra mye.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...