Gå til innhold

COVID-19 - Hva skjer med boligprisene og leieprisene?


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Usikker børs som faller og faller, rentenivå som synker, banker som er fleksible med betalingsutsettelser. Det kan medføre at bolig anses som en sikrere investering enn "høyrentekonto", børs og rentepapirer. Siden bankene tilbyr avdragsfrihet vil få miste boligen på tvangssalg. 

Tror ikke det får særlige negative følger. Men man trodde ikke at børsen skulle ned 30% heller. Eller at halve landet skulle settes i karantene og hjemmekontor. Så hva som faktisk skjer får man bare vente og se. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+9817234

Med myndighetenes anslag om at virusproblematikken vil prege oss i 1-2 år, er det utopisk å tro at boligprisene ikke vil påvirkes. Det blir et krakk, og det blir styggere enn det vi ser i aksjemarkedet, tror jeg. Boligmarkedet er både høyt belånt og subsidiert, og det medfører kraftigere reaksjoner når det virkelig går utfor og folk blir satt i en skvis. Myndighetene kan innføre tiltak mot dette, men også staten er begrenset i hva den kan gjøre.

Lenke til kommentar

Logisk sett skal prisene ned, men det er lite som har vært logisk i norsk økonomi de siste åra. Krona har snart mista halve sin verdi mot dollar f.eks. (noe som ikke skal kunne skje med mindre det er snakk om et vanstyrt u-land), og på et eller annet tidspunkt må folk ha mindre å kjøpe bolig for når prisen på alt annet skyter i taket. Bare matprisene har jo økt tilsvarende flere normale lønnshopp siden nyttår også. Norge er jo faktisk ikke i nærheten av toppen i Europa når det kommer til kjøpekraft lenger (i Norden slår vi kun Island), så det gir i hvert fall liten mening med videre prisøkninger på boliger nå.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tipper omsetningen mer eller mindre stopper opp siden få vil flytte på seg. Vet av en som sitter på 2 boliger nå og markedet for salg er helt dødt, vært i flere måneder. Kun små kurante 2- og 3-roms sentralt i byer vil være kurant å omsette for en liten rabatt. Alle vil selge før kjøp og da stopper karusellen opp. Mye er trukket fra markedet som jeg kjenner til, så slike fall kan dra veldig ut i tid. Folk selger gjerne ikke for under en viss sum og får de ikke det sitter de bare på objektet. Man klarer ikke å få hele oversikten over markedet kun med å se på annonser til salgs, markedet er mye større enn som så.

Lenke til kommentar

Oslo er spesielt siden så mye utenlandsk kapital "bor" der. For utlendinger som skal plassere pengene sine i Real Estate er det veldig skummelt å gå for noe annet enn Oslo (i Norge) siden det er der de fleste vil kjøpe og prisutviklingen er sterk over tid. Andre, mindre byer blir for stor gamble med veldig liten sjanse for ekstra gevinst.

Lenke til kommentar
On 3/19/2020 at 7:00 PM, Simen1 said:

Noen tanker om 5x-inntekta regelen vil bestå framover?

Ja tror den vil bestå. Egenkapitalskravet kan dog økes. Det vi har lært fra aksjemarkedet er at usikkerhet fører til beslutningsvegring og det vil føre til redusert omsetning på boligmarkedet. Hvem vil flytte til et nytt sted som potensielt er corona infisert? Hvem vil ta opp et stort lån når økonomien skrangler og en risikerer å miste jobben? I dette markedet er kjøperne gjerne selgere i samme marked så tror det som blir lagt ut til salgs er dødsbo, men det klarer ikke nyutdannede å kjøpe for de stiller bakerst i jobb køen.

Samtidig tviler jeg på at tvangssalg og utkastelser vil bli utbredt. Bankene reduserer rente og avdrag. Namsmenn vil bli overarbeidet, men det vil trolig uansett bli innført restriksjoner og frys i å utføre utkastelse eller tvangssalg så lenge corona utbruddet pågår.

Vi vil også kunne se at staten tar kontroll over tomme bygninger som f.eks nybygg for å huse karantene pasienter.

 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Sitter på to boliger. Vurderte i vinter å selge den som er til overs, men trengte ikke pengene, og var usikker på om jeg turde å sette dem i aksjefond. Valgte utleie i stedet. Kan ikke si at jeg angrer med tanke på fallet i aksjemarkedet. 

Vet ikke hva som er tryggest å ha verdiene plassert i i disse dager. Aksjemarkedet er utrygt. Valutamarkedet svinger. Boligprisene kan falle. 

Lenke til kommentar

 

5 hours ago, kvakse said:

Vet ikke hva som er tryggest å ha verdiene plassert i i disse dager. Aksjemarkedet er utrygt. Valutamarkedet svinger. Boligprisene kan falle. 

Hvis penger er verdien av tidligere utført arbeid, så er verdien av penger igjen likevel påvirket av verdien av arbeidet som utføres nå.

Penger har styrket seg mot verdien av de fleste andre investeringer som equities, obligasjoner og trolig eiendom under krisen.

Men sentralbanken i usa trykker nå penger ut av luften som aldri før. Det samme gjør norske banker nå når renten er så lav. Fornuften tilsier da at verdien av penger målt mot andre investeringer burde svekke seg. Vi som samfunn får ikke mer av verdi ved denne pengetrykkingen, men det øker verdipapirer, som aksjer, sin relative verdi mot f.eks kroner eller dollar.

Så hvis du er defensiv og ikke er ute etter å ta risiko for å øke verdiene av det du eier, men heller vil bevare verdien i det du eier så kan det være en ide å eie litt av alt. Litt aksjer, kontanter, REITs, obligasjoner, gull, og andre commodities. Ja kanskje til og med våpen og en bunker og masse tørrmat hvis du vil ta den helt ut.

Diversification is the only free lunch.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...