Jump to content
Redaksjonen.

Riksantikvar om sminkede arkitekttegninger: «Såfremt man ikke er en måke, er fugleperspektiv lite relevant»

Recommended Posts

Guest Slettet+9817234

Største problemet er at vi bedriver med ekstrem fortetting i et land som overhodet ikke har behov for noe fortetting.

Share this post


Link to post

Oslo så ut som, og var en ræv før arkitektene kom til.

Oslo ser fortsatt ut som en ræv, men nå er det visst sånn det skal være.

Heldigvis fins det folk i Oslo, gode folk, som kan gjøre ting uavhengig av hvor idiotisk ting ser ut.

Derfor er Oslo egentlig bare bra. Unntatt hele strandsonen. Og en del folk. Og Oslo.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Bra med oppmerksomhet rundt problemet.

Legg også merke til solvinkel når byggene skal fremstilles som at de ikke skygger for nabolaget. Sola står gjerne i senit og kaster ikke skygge i det hele tatt. Som om Norge lå på ekvator. Noen arkitekter modererer seg og setter sola i faktisk posisjon, for st.hansaften kl 12, eller ved klokkeslett der sola skinner nøyaktig på langs av gatene, gjerne med varme solnedgangsfarger, yrende parisisk cafe-liv i gatene, selv om bygget skal stå på Svalbard.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post

Hvis Y blokka kan rives, så kan ihverfall Lambda rives. Så kan man heller begynne på nytt. Det står ikke på penger når det offentlige skal bygge...

  • Like 2

Share this post


Link to post

Her er ett eksempel på dette, fra noen år tilbake:

JDS-Holmenkollen_Ski_Jump_rendering_orig

Og et litt nyere:

Nasjonalmuseets-digitale-kundereise.jpeg

Om man ser på eldre arkitekttegninger, så er de også stiliserte og sminkede, og man ser at de er laget for å forføre. Jeg tror ikke det er nytt. Det nye er kanskje heller mulighetene som digitale teknologier gir, for å forføre på nye måter, blant annet med innlagte "selvlysende" elementer i tegningene. Jeg tror ikke arkitektene prøver så mye hardere å forføre enn de gjorde før, men kanskje trengs det opplæring av juryene, så de ikke sluker disse nye visualiseringsgrepene like rått som de har gjort i enkelte tilfeller.

Edited by BjartmarO
  • Like 1

Share this post


Link to post
N8591NB4 skrev (13 timer siden):

Hvis Y blokka kan rives, så kan ihverfall Lambda rives. Så kan man heller begynne på nytt. Det står ikke på penger når det offentlige skal bygge...

Litt overdrevet å rive Lambda kanskje? Fra rette synsvinkelen er den faktisk ganske stilig. Om du kommer gående fra Oslo S vil sjøen speile seg i den skrå glassfasaden på en måte som vil gjøre seg godt på en arkitekt-cv.  :)

Fra feil vinkel kan den derimot være direkte stygg. Fortsett gåturen fra Oslo S til du er på 'sukkerbiten', derfra vil Lamdba bare være en grå uformelig kloss, på det nivået at det nesten er vanskelig å feste blikket. Alle hullene i fasadeprofilene lager også et salig plystreorkester om det blåser litt. Glad jeg slipper å høre på det til daglig..

Share this post


Link to post

Er jo samme fiksfakseri som vindturbin gjengen også gjør i stor stil, dette. En vindturbin blir aldri så stille og blyg som på utbyggernes illustrasjoner og modeller.

Share this post


Link to post

Alt som nå bygges i Bjørvika og Bispevika er flunkende nye bygninger og konstruksjoner. Ikke en eneste gammel bygning eller gammel konstruksjon har blitt beholdt i hele området. Ganske utrolig. Man har til og med klart å rive den gamle og fine kontorbygningen til den legendariske Kull-Paulsen (Køla-Pålsen) som lå på Paulsen-kaia ved utløpet av Akerselven. Det ser ut som utbyggerne og investorene har hatt klart å skaffe seg tilnærmet full makt over hele utbyggingen av Bjørvika og Bispevika. Vi får bare håpe på at det blir et trivelig sted for de som har råd til å bo her.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...