Gå til innhold

Riksantikvar om sminkede arkitekttegninger: «Såfremt man ikke er en måke, er fugleperspektiv lite relevant»


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Bra med oppmerksomhet rundt problemet.

Legg også merke til solvinkel når byggene skal fremstilles som at de ikke skygger for nabolaget. Sola står gjerne i senit og kaster ikke skygge i det hele tatt. Som om Norge lå på ekvator. Noen arkitekter modererer seg og setter sola i faktisk posisjon, for st.hansaften kl 12, eller ved klokkeslett der sola skinner nøyaktig på langs av gatene, gjerne med varme solnedgangsfarger, yrende parisisk cafe-liv i gatene, selv om bygget skal stå på Svalbard.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Her er ett eksempel på dette, fra noen år tilbake:

JDS-Holmenkollen_Ski_Jump_rendering_orig

Og et litt nyere:

Nasjonalmuseets-digitale-kundereise.jpeg

Om man ser på eldre arkitekttegninger, så er de også stiliserte og sminkede, og man ser at de er laget for å forføre. Jeg tror ikke det er nytt. Det nye er kanskje heller mulighetene som digitale teknologier gir, for å forføre på nye måter, blant annet med innlagte "selvlysende" elementer i tegningene. Jeg tror ikke arkitektene prøver så mye hardere å forføre enn de gjorde før, men kanskje trengs det opplæring av juryene, så de ikke sluker disse nye visualiseringsgrepene like rått som de har gjort i enkelte tilfeller.

Endret av BjartmarO
  • Liker 1
Lenke til kommentar
N8591NB4 skrev (13 timer siden):

Hvis Y blokka kan rives, så kan ihverfall Lambda rives. Så kan man heller begynne på nytt. Det står ikke på penger når det offentlige skal bygge...

Litt overdrevet å rive Lambda kanskje? Fra rette synsvinkelen er den faktisk ganske stilig. Om du kommer gående fra Oslo S vil sjøen speile seg i den skrå glassfasaden på en måte som vil gjøre seg godt på en arkitekt-cv.  :)

Fra feil vinkel kan den derimot være direkte stygg. Fortsett gåturen fra Oslo S til du er på 'sukkerbiten', derfra vil Lamdba bare være en grå uformelig kloss, på det nivået at det nesten er vanskelig å feste blikket. Alle hullene i fasadeprofilene lager også et salig plystreorkester om det blåser litt. Glad jeg slipper å høre på det til daglig..

Lenke til kommentar

Alt som nå bygges i Bjørvika og Bispevika er flunkende nye bygninger og konstruksjoner. Ikke en eneste gammel bygning eller gammel konstruksjon har blitt beholdt i hele området. Ganske utrolig. Man har til og med klart å rive den gamle og fine kontorbygningen til den legendariske Kull-Paulsen (Køla-Pålsen) som lå på Paulsen-kaia ved utløpet av Akerselven. Det ser ut som utbyggerne og investorene har hatt klart å skaffe seg tilnærmet full makt over hele utbyggingen av Bjørvika og Bispevika. Vi får bare håpe på at det blir et trivelig sted for de som har råd til å bo her.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...