Gå til innhold

Finne ny leietaker ved utflytting fra bokollektiv


Anbefalte innlegg

Hei!

Er jeg ansvarlig for å finne ny leietaker til bokollektivet jeg flytter ut av?

Jeg flyttet inn i et bokollektiv med 3 andre for noen måneder siden. Vi har en felles kontrakt, men den utgår om et par måneder uten oppsigelse. Jeg har ikke tenkt å fornye kontrakten, da jeg skal flytte til en annen by, men de andre jeg bor med skal fornye den. Hun ene jeg bor med ga beskjed til utleier om at de ville fornye kontrakten (står i kontrakt at man kan fornye før 1 mnd før utløpelsesdato), men at jeg ikke har tenkt å fornye. Utleieren ga da beskjed om at vi som bor her må finne ny leietaker, og da mente selvfølgelig de andre jeg bor med at jeg er ansvarlig for å finne ny leietaker, da det er jeg som flytter. Det står derimot ikke noe i kontrakten om at leietaker må finne ny leietaker - det eneste som står er at vi skal holde leiligheten disponibel for at eiendomsmegler etc. kan vise frem leiligheten de siste 2 mnd av leietiden. Jeg mener heller ikke at det er bare meg som skal stå ansvarlig for å finne ny leietaker, da jeg egentlig ikke har noe å gjøre med denne leiligheta når kontrakten jeg har signert, utløper. Kan de jeg bor med nå forlange at jeg skal betale leie etter kontrakten min går ut om jeg ikke finner en ny leietaker?

Takk for svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
asdfghjkl14 skrev (16 timer siden):

Kan de jeg bor med nå forlange at jeg skal betale leie etter kontrakten min går ut om jeg ikke finner en ny leietaker?

Kva er det heilt konkret som er avtalt? Eg forstår det slik at:
-Kollektivet har ein fellesavtale med utleigaren?
-Utleigaren seier det er kollektivet som må finne ny bebuar?
-Dere har avtalt at leiligheita skal være tilgjengeleg for eigedomsmeklarar og visningar siste 2 månedane?

 

Basert på den informasjonen så virkar det for meg som at utleiger leige ut heile leiligheita til ein kontaktperson, og at dei andre i kollektivet har ein munnleg/implisitt framleigeavtale. Slike avtalar vil typisk omtale leigeprisen som f.eks. 10 000 kr per måned, og ikkje som 2500 kr i måneden for kvar av dei fire soveroma. Med slik avtale så har ikkje utleigar anna ansvar enn å stille leiligheita til disposisjon, om det er ein person som bur der åleine og betalar alt sjølv, eller om det er fire par slik at alle betalar 1/8 kvar er det opp til leigetakaren å bestemme. Utleiger skal berre ha den avtalte summen kvar måned i form av ei betaling.
I kollektiv så er det vanleg å ha ei intern avtale som regulerer korleis ein skal gjere det ved slutten av kvart skuleår. Tilsvarande er det vanleg å avtale korleis ein skal få inn nye bebuarar i kollektivet og kva kriteria skal være. Ofte vil dette være mest praktisk å avtale at alle i kollektivet må godkjenne den nye bebuaren. Typisk så vil ein ønske å berre ha gutar/jenter i kollektivet, krav om at alle skal være studentar, ingen par, osv. Det vil f.eks. ikkje være ønskeleg for resten av kollektivet at du tek kontakt med NAV og seier at du kan framleige eit billig husrom til ein person som treng kommunal bustad.

Du har ingen vidare plikt til å være med på å forlenge leigeavtalen, med mindre anna er avtalt enten i leigeavtalen eller i interne avtalar.

Lenke til kommentar

Så kontrakten sier at den som flytter ut skal holde leiligheten disponibel for visning innen 2 måneder før eventuell person flytter ut. Og det er nå ca 2 måneder til du flytter ut, og kontrakten utløper?

Jeg kan ikke se noe annet enn at du bare gir beskjed til utleier om det som står i kontrakten, og dét er hva du kommer til å forholde deg til. Og sånn gjør du det. Når du flytter ut, så er det utleiers ansvar å skaffe folk, ikke ditt. Du kan godt påta deg å hjelpe til, men at det er utleiers hovedansvar.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...