Gå til innhold
Spørsmål om bil og motor? Still spørsmål her ×

Hva gjør jeg feil? Trenger veiledning til vask av bil.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sixstars skrev (46 minutter siden):

Bilen så nesten like bra ut som da jeg kjørte avgårde i dag tidlig. ?

Får håpe voksen holder seg nå.

Om du holder til på Østlandet har det ikke vært stort annet enn evt litt veistøv å få på bilen på veiene i dag. Tørt og fint vårvær er ikke dagen du setter voksen på bilen på test akkurat ;)

Lenke til kommentar

AutoGlym Super Resin Polish er en polish og ikke en voks :) Den renser og kan få opp glansen i lakken, men den beskytter ikke. Selv har jeg meget god erfaring med Swissvax Shield. Den er dyr, men drøy i bruk. Men det finnes helt sikkert fullt brukbare alternativer som er rimeligere. Uansett vil jeg anbefale hardvoks, jeg mener de har bedre holdbarhet.

Lenke til kommentar

Det er trist å se mange av rådene her. Når noen har fått blank-bil-dilla er det greit å gi råd som er basert på fakta og ikke noe man egentlig ikke har peiling på. Sistnevnte råd har skadet utrolig mye lakk opp igjennom. Nei, polish er ikke en type voks, polish er dyp lakkrens og korrigering av ujevnheter i lakken. Ujevnhetene som gjør lakken matt og mottakelig for at dritt fester seg. Håndpolering er på grensen til meningsløst, men bedre enn ingenting. Skal man gjøre den bra, er det maskin som gjelder. Fortrinnsvis en DA (dual action) som sliper i elipseform, fremfor en roterende (som er noe mer effektiv men også kan lettere skade lakken om man er uforsiktig). For øvrig er det bare å søke litt her på forumet og man finner mange tidligere tråder med det som er av tips. På Detailers club er det enda mer og svært detaljerte guider.

Noen eksempel for å oppsummere:

Forvask (helles på spraykanne/spruteflaske, en om gangen): 

Mot asfalt, ex Prickbort

Mot generell skitt, ex Surfex

Mot metallpartikler, særlig på vinteren med mange piggdekk rundt om, ex Iron-x (trengs kun et par ganger i året)

Skumlegging, helst med høyttrykk og skumkanon. La stå 3-5 min.

Spyl grundig med høyttrykk

Vask:

Generell håndvask med middel med god glid og skumming

Spyl grundig (gjerne etter to og to panel for å hindre at såpe begynner å tørke på lakken om det er varmt)

Polering:

Bruk helst clay først, dette er grundig lakkrens og hindrer at du drar sandpartikler rundt i lakken under polering. Som sagt, helst maskin om du vil ha gode resultat.

Poleringsmidler er et utall av. Velg 1-stegs om du ikke skal bruke veldig mye tid på 2 og 3 steg. Menzerna, Scholl, Rupes har gode produkter. Velg mellomgrov pute som en mellomting.

Voks:

Når lakken nå er helt ubeskyttet, legg på beskyttelse. Hardvoks eller lakkforsegling er å anbefale for denne årstiden. De holder lenge og er ikke mye tyngre å legge enn flytende. 

Kan trygt anbefale Soft99 Fusso. Koster ca 300kr og varer mange år. Har hatt min i 3-4 år og boksen er halvfull. Samme med Collinite845, billig og bra. Som en annen har nevnt, Swisswax er meget bra, men relativt dyre.

Ok, dette ble mye lenger enn jeg hadde tenkt. Og ingen vasker bilen sin slik hver uke. Men om man gjør dette en gang pr år, er alle de andre småvaskene så utrolig mye enklere og man har sjelden en veldig skitten bil. Ting fester seg ikke i lakken på samme måte.  

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
liehen skrev (35 minutter siden):

AutoGlym Super Resin Polish er en polish og ikke en voks :) Den renser og kan få opp glansen i lakken, men den beskytter ikke. Selv har jeg meget god erfaring med Swissvax Shield. Den er dyr, men drøy i bruk. Men det finnes helt sikkert fullt brukbare alternativer som er rimeligere. Uansett vil jeg anbefale hardvoks, jeg mener de har bedre holdbarhet.

Da ble jeg lurt av fyren...??

Lenke til kommentar
44 minutes ago, Sixstars said:

Da ble jeg lurt av fyren...??

SRP legger igjen et tynt oljelag, som får frem glans. Altså bilen ser blank ut og du kan se at dråpene ligger pent på og renner litt fortere av. Men den minimale beskyttelsen varer kanskje en regnskur. Husker jeg testet en gang med srp på halve panseret og en maguiars-sak (flytende voks) og det var ikke vanskelig å se forskjell uka etter. Og maguiars skal ingen påstå ligger særlig lenge heller, i norske forhold (må være designet i hovedsak for solfylte california).

Det samme gjelder quickdetailers også (hurtigglans). Litt olje som ser blank ut, men det har ingenting med renhet å gjøre, og ikke beskyttelse heller annet enn i dørkarmer og slikt som holdes borte fra vær og vind.

Endret av Pop
Lenke til kommentar

Da ble jeg nettopp ferdig med en ny vask, Og voks.  
Men begynte å bli litt redd når litt av vannet som var igjen begynte å fryse. ? Da slo jeg bare på bilen, og venta 10min. Gikk greit.

Ellers synes jeg voksshampoen premium til Biltema skummer dårlig. Hadde også 9 korker oppi. Skummen oppå vannet forsvant fort. 
 

 

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...