Gå til innhold

Er Fallout 2 fremdeles det beste Fallout? Liten analyse


Anbefalte innlegg

 

En gang i tiden ble Fallout 2 ansett å være både det beste fallout spillet og en av tidenes beste RPG spill og havnet også som regel nesten på toppen av de fleste "tidenes beste spill" lister. Selv om fallout 2 fremdeles som regel er med på topp 100 tidenes beste spill, er det langt i fra på toppen. Et raskt google søk på rangering av fallout spillene, viser at det moderne publikum også rangerer Fallout 1 og 2 langt ned på listen. Både Fallout 3 og 4 havner som regel over, med Fallout New Vegas på topp.

Jeg tror det har en betydning hvilket Fallout spill man selv startet med. I mitt tilfelle spilte jeg demoen av fallout 1 før spillet var ute i 1997, og kastet meg raskt over det når det var nytt. Spilte så alle fallout spill som kom når de var nye. Det eneste jeg ikke har prøvd var Baldurs gate New alliance klonen som bare kom på Xbox.

Da Fallout fikk nye eiere og Bethesta tok over utviklingen forandret serien seg fra Isometriske rollespill til førstepersons action RPG. Selv om fallout 3 fikk strålende anmeldelser, ble det også kritisert for å fokusere mer på action enn rollespill elementer, samt mye kritikk for svak dialog og dårlig stemme skuespill. Det ble også beskyldt for i stor grad å "misforstå" Fallout humoren. Etter fallout New Vegas og Fallout 4 har denne kritikken i mindre grad blitt løftet frem, ikke fordi kritikken ikke lenger er berettiget, men fordi Fallout i dag kanskje har ett nytt publikum som har vokst opp med de nyere spillene i serien.

Før de nye spillene i serien var det også en del diskusjoner og uenigheter om hvilket fallout spill var best. Fallout 1 var et lite og fokusert RPG, med en ganske begrenset verden. Det var mer seriøst og mindre "tullete" enn det senere Fallout 2. Fallout 2 var mye større og forbedret en del områder, men var også mer tullete og mindre seriøst. Likevel mente majoriteten at Fallout 2 var det beste spillet.

Jeg har spilt gjennom fallout 2, 2 eller tre ganger og startet på det en haug med ganger. Men det er svært mange år siden sist. Denne måneden startet jeg på nytt og har spilt snart 30 timer. Så hvordan holder det seg? Ett spill de første to fallout spillene (1997 og 1998) ofte ble sammenlignet med i sin tid var Baldurs gate 1 og 2 (1998 og 2000). Den gang tenkte jeg at Baldurs gate hadde bedre grafikk og at selv for sin tid var ikke grafikken Fallout sin sterkeste side. Når jeg spiller Fallout 2 i dag, blir jeg faktisk overasket over hvor detaljert grafikken er. Animasjonene i dette spillet er også ekstremt bra og detaljert, i alle fall for tiden det kom. Dette gjelder på karakterer og fiender i spillet. Selve verdenen er på sin side ganske statisk og det er få objekter som er animert.

Lyd og musikk: Sammenlignet med den fantastiske lyden og musikken i baldurs gate serien, husker jeg at Fallout ikke hadde mye å stille opp med. Men når jeg i dag hører musikken og stemmeskuespillet i Fallout 2, er det flere positive overraskelser. Musikken er veldig i "bakgrunnen" men når man tenker over den, er den faktisk ganske så bra og passer spillet og universet på en utmerket måte. Det er lite stemmeskuespill og bare noen få hovedkarakterer som har stemmeskuespill. Men de som faktisk har en stemme gjør en god jobb. Sammenligner man med nye Fallout spill, vil jeg si stemmeskuespillet er bedre enn både fallout 3 og New Vegas. Fallout 4 på sin side har i alle fall både en mannlig og kvinnelig stemme på hovedpersonen som gjør en ganske ok jobb. 

En ting Fallout 2 alltid ble hyllet for, var det dialogene og humoren. Når jeg nå ser på det, så må jeg være helt ærlig å si at vi snakker ikke akkurat Shakespeare kvalitet her. Litt umoden humor og dialogene er ikke akkurat så fantastisk som jeg husket dem. Men la det ikke være noen tvil, det er ganske så mye bedre enn de nyere spillene!

Men det er på et punkt Fallout 2 skiller seg ekstremt fra de nyere spillene og det er rolle spill elementene og utformingen av Quests. SPECIAL systemet har vært med hele veien. Men man hadde mye færre muligheter til å påvirke Strength, Inteligence, Perception osv utover i spillet. Så valgene man tok innledningsvis var mye viktigere. Fallout 2 er også utformet slik at alle abilities er svært viktige og kan brukes på en rekke forskjellige måter. Alle quests er utformet med en rekke forskjellige måter å løse de på og man kan utforme karakteren sin akkurat som man vill selv. Men velger man å spille som en karismatisk diplomat, må man regne med at særlig de innledende timene blir ganske så utfordrende. Velger man å spille som en stor sterk kriger, kan man f.eks måtte ta noen vanskelige valg i forhold til hva man skal velge bort. Velger man bort intelligens har dette en stor påvirkning på alt i fra om man kan bruke datamaskiner til dialogvalg. Har man veldig lite intelligens kan man knapt snakke i setninger. Oppdragene i spillet er utrolig variert og mangfoldige. Og svært ofte dreier de seg ikke om kamp.

Ekstrem vold har alltid vært en del av fallout spillene. Fallout 2 er på samme måte. Selv om grafikken ser veldig simpel med dagens øyne, er det nesten sjokkerende hvor voldelig det er. Antall ekstremt voldelige dødsanimasjoner det er i dette spillet er imponerende. Selv sammenlignet med de nyere spillene vil du her se ting i fallout 2 som kan sjokkere. F.eks skyte en fiende så ribbein og innvoller synes. Det å bruke og utnytte sex er også en større del av de gamle fallout spillene enn de nye. Man kan i mange sammenhenger la seg utnytte for sex, for å få fordeler. Man kan også prostituere seg selv for litt penger, man kan til og med gifte seg og selge partneren sin til slaveri eller prostituere de. Dette er et ganske så bekmørkt spill til tider, selv om det samtidig er veldig mye umoden men også surrealistisk humor.

Fallout 2 sin svakeste side er kamp. Man kan få med seg Companions, men man har ingen direkte kontroll over de. I kamp styrer man bare seg selv  og alt man kan velge å gjøre er å velge hvilket våpen man bruker og hvem fiende man skal skyte på samt hvilken kroppsdel man sikter på. Det er en god porsjon flaks involvert om man overlever eller ikke. Men da flaks er en egenskap i spillet, har man jo mulighet til å påvirke dette litt...

 

Oppsummerende har det vært både positive og negative overraskelser. Jeg elsker alle fallout spillene og universet. Jeg er ikke en "hater" av de nye spillene og vil gå så langt å si at jeg elsker fallout 3 og fallout 4 i VR er en super opplevelse. Om man ikke har spilt de gamle spillene og ikke kan se på de med Nostalgi briller, er dørstokken for å nyte Fallout 2 rimelig høy. Vanskelighetsgraden i Fallout 2 vil også være et sjokk for nye spillere. Man er også nesten avhengig av å sitte med en fysisk notisblokk for å skrive ned quest hints underveis, for quest loggen oppdaterer seg ikke og det står bare "finn denne tingen" men vil aldri føre på ytterligere informasjon, det er opp til deg å huske. Til tross for alt dette koser jeg meg og nyter Fallout 2 på nytt til de grader! 

Er Fallout 2 det beste Fallout spillet? Alt avhenger av utgangspunktet til spilleren, for meg så er det ingen tvil: JA. Vil det være det for en som startet med fallout 4 og elsker det spillet? Antagelig ikke.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En ting til som er verdt å nevne, er byene man besøker og hvor realistiske disse er i forhold til nyere fallout spill. I de nyere spillene som foregår "etter" fallout2 bor likevel folkene som om bombene akkurat har blitt sluppet. Folk bor i skur og en bosetning består ofte av 4-5 personer som vandrer rundt som om de er i sjokk. De "store" byene som Megatown har et innbyggertall på rundt 30 personer og ser ut som om de kunne rommet rundt 100. I fallout 2 er det mange flere "byer", selv om man ikke kan se "hele" byen, bare noen områder av de, så skaper de en god illusjon om at her bor det opptil mange tusen innbyggere. Man ser også flere titalls NPC'er som vandrer rundt. 

Byene består av alt fra mindre landsbyer til store byer. I landsbyene kan man se jordbruk og til og med litt industri. Noen steder ligner litt mer på steder fra fallout 3 og 4, men i de større og mer utviklede byene har menneskeheten i stor grad gjenskapt Sivilisasjonen. Gatebelysning, strøm, politi, militære osv. Mens i New Vegas, og fallout 3 og 4 går mennesker rundt og snakker om pre war som om de skulle ha vært der og vandrer rundt uten formål, så har verdenen i Fallout 2 gått videre og man kan se glimt av en verden som mest sannsynlig vil komme seg ut fra apokalypsen. 

Endret av GrinderX9
Lenke til kommentar

Hele art stilen på fallout er idiotisk, folk har levd flere generasjoner siden atomkrigen, men ingen har giddet å feie gulvet eller en gang rette opp det bordet som har ligget veltet i 150 år. 

Folk før i tiden kunne gjøre voldsomt mye mer med mye mindre enn det folka i fallout har. Hele konseptet er teit. 

Lenke til kommentar
Gunfreak skrev (3 timer siden):

Hele art stilen på fallout er idiotisk, folk har levd flere generasjoner siden atomkrigen, men ingen har giddet å feie gulvet eller en gang rette opp det bordet som har ligget veltet i 150 år. 

Folk før i tiden kunne gjøre voldsomt mye mer med mye mindre enn det folka i fallout har. Hele konseptet er teit. 

Har du spilt fallout 1 og 2? Her er det ganske annerledes. Noen somfunn lever slik du skriver. Men du har mange byer som har kommet seg langt forbi dette stadiet, bygget opp igjen sivilisasjonen og innført lov, orden og myndigheter. Gatebelysning og feiede gater og nye bygninger. NCR i fallout 2 er et eksempel på dette.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...