Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

September 1630

Som nevnt har Sverige landet i Tyskland, og er klar for krig, men først må det litt alliansebygging til. 4.september blir Stettin-traktaten undertegnet mellom kongedømmet Sverige og hertugdømmet Pommeren. I traktaten skulle pommerens utenrikspolitikk være den svenske krones ansvar. Traktaten var også begynnelsen på at Pommern ble en integrert del av Sverige.

1024px-Pomeraniae_Ducatus_Tabula.jpg

Hertugdømmet Pommeren i 1635.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Stettin_(1630)#The_treaty_and_amendments

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Oktober 1630:

Skottland har gjennom århundrene vært åsted for konflikter mellom forskjellige klaner og en slik konflikt mellom klanene Chricton og Gordon i Aberdeenshire på østkysten fører til at familieslottet til Chrichton-klanen Frendraught Castle blir satt i brann.

https://www.nts.org.uk/stories/gladstones-land-and-the-murder-allegation

https://online.aberdeenshire.gov.uk/smrpub/master/detail.aspx?Authority=ASH&refno=NJ64SW0004

frennet-hall-contemporary-british-ballad

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

November 1630:

Fra klanskriger i det skotske høylandet skal vi over til politiske intriger i det franske hoffet. Kong Ludvigs mor Maria de Medici er ingen venn av den mektige kardinal Richelieu og konflikten mellom de to har nå nådd et klimaks etter rykter som har kommet kardinalen for øre at kongen planlegger å få ham avsatt, et rykte som skal vise seg å ikke stemme. Den 10 november stormer Maria inn i Palais de Luxembourg hvor kongen er i et møte med kardinalen og forlanger at Richelieu må gå av og at hennes sønn må velge mellom kardinalen og henne. Ingenting kommer ut av dette, Ludvig den trettende kommer tilsynelatende til å fortsette å vise tillit til kardinalen mens Maria frivillig går i eksil i Compiegne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Day_of_the_Dupes

1200px-Frans_Pourbus,_the_Younger_-_Mari
Maria de Medici

Lenke til kommentar

Desember 1630

5.desember blir Sophie Augusta av Holstein-Gottorp født. Hun var datter av hertug Frederik III av Holstein-Gottorp og hertuginne Marie Elisabeth av Saksen. Når hun var rundt 19 år giftet hun seg med prins John VI av Anhalt-Zerbst. Da hun ble enke i 1667 var hun regent over prinsedømme frem til 1674, da hennes sønn, hertug Karl William, ble gammel nok til å regjere selv.

 Sophie auguste.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Sophie_Augusta_of_Holstein-Gottorp

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1631:

Trettiårskrigen er en ekspanderende periode for Vasa-Sverige som inntar plassen blant Europas stormakter. Den 23.januar undertegner Sverige og Frankrike en allianseavtale hvor franskmennene forplikter seg til å finansiere den svenske hærens invasjon av nord-Tyskland.

https://books.google.no/books?id=XN51y209fR8C&pg=PA50&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

subsidier_gustav_ii_adolf-Iixrt5fZFjP7jr

Lenke til kommentar

Februar 1631

De svenske Vasa-kongene grunnla mange byer i Finland, men i dagens Estland grunnlegger kong Gustavus Adolphus av Sverige en skole. 16.februar grunnlegger han Reval Gymnasium (Reval var det gamle navnet på byen Tallinn). I dag heter skolen Gustav Adolfi Gümnaasium (oversatt til norsk blir dette Gustavus Adolphus vidergående). I dag er skolen en kombinert grunnskole og videregående med 1342 elever. 

Gustav Adolf School, Tallinn, 2021.jpg

Skolens hovedbygning.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gustav_Adolf_Grammar_School

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1631:

Den engelske presten og barokk-poeten John Donne dør i sin hjemby London den 31. mars, 59 år gammel. Donne, som var en av de fremste metafysiske poetene skrev både prekner, religiøse dikt, oversettelser fra latin, epigrammer, elegier, sanger, sonetter og satirer. Donne regnes som den største engelske poeten i tidsperioden mellom William Shakespeare og John Milton.

https://books.google.no/books?id=6nGr41xRSQMC&pg=PA202&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

John_Donne_by_Isaac_Oliver.jpg
John Donne.

Lenke til kommentar

April 1631

Det er sterkt tvilsomt at kong Gustavus Adolphus av Sverige var med på åpningsdagen av skolen han grunnla i Tallinn tidligere dette året. Svenskekongen er opptatt med 30-årskrigen og 13.april leder han 18.000 svensker i slaget ved Frankfurt an der Oder ( i dagens Tyskland). I slaget møter han 6400 soldater fra det hellige romerske riket, ledet av Rudolf von Tiefenbach. Slaget stod om byen Frankfurt an der Oder, og  svenskene vant slaget, og inntok byen, som de da plyndret. 

Dankaerts-Historis-9291.tif

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Frankfurt_an_der_Oder

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1631:

Etter en beleiring som har var i to måneder inntar de keiserlige styrkene under general Tilly den protestantiske byen Magdeburg i øst-Tyskland. Men Tillys styrker går berserk, de plyndrer byen og massakrerer 20 000 av dens innbyggere. Mange av de protestantiske statene innenfor det tysk-romerske riket blir såpass sjokkert over dette at de velger å alliere seg med Gustav Adolf i hans pågående invasjon. Hendelsen i Magdeburg er forøvrig referert til i Bertolt Brechts teaterstykke Mor Courage og barna hennes fra 1939.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sack_of_Magdeburg

Sack_of_Magdeburg_1631.jpg

Lenke til kommentar

Juni 1631

17.juni dør Mumtaz Mahal. Hun var kona til keiser Shah Jahan av Mughal imperiet. Hun dør av blodtap under fødsel av sitt 14 barn i byen Burhanpur (i dagen India). Keiseren var helt knust etter tapet av sin kone, og han beordrer byggingen av et stort mausoleum til henne. Dette praktfulle og svære gravkammeret ble ferdig i 1643, og keiseren ligger i dag begravet der sammen med sin kone. Mausoleet heter Taj Mahal, og er i dag et av de mest kjente byggverkene i India, og en turistattraksjon,

The actual tombs of Mumtaz Mahal (right) and Shah Jahan (left) in the lower level. Notice that Mumtaz's grave does not have a lower slab like that of Shah Jahan

Gravene til Mumtaz Mahal (den minste) og keiser Shah Jahan inne i Taj Mahal.

Taj Mahal in India - Kristian Bertel.jpg

Taj Mahal

https://en.wikipedia.org/wiki/Taj_Mahal

https://en.wikipedia.org/wiki/Mumtaz_Mahal#Death_and_aftermath

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1631:

Den skotske adelsmannen Francis Hay, den niende jarlen av Erroll dør i Aberdeen den 16.juli, 67 år gammel. Som konvertitt til katolisismen og ut av lojalitet til Mary Stuart deltok han i sin tid i et plott arrangert av den spanske kongen mot dronning Elisabeth den første.

https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Hay,_9th_Earl_of_Erroll

51TCTFS9wFL._SX339_BO1,204,203,200_.jpg

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

August 1631

7.august møtes Gustavus Adolphus og general Tilly til slag. I slaget ved Werben møtes 15.100 svensker, keisernes styrke på 16.200 menn.  Svenskekongen og hans menn hadde forskanset seg i byen Werben da Tilly og hans menn angrep. Tilly klarte ikke å innta byen og bekjempe svenskene, og måtte oppgi angrepet etter at rundt 1000 av hans menn ble drept.  Svenskene mistete bare rundt 200 menn i slaget.

Fotothek df rp-b 0320035 Werben (Elbe). Ausschnitt aus, Königlich Schwedisches Feldlager vor der Stadt, 1.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Werben

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1631:

Gustav Adolf fortsetter sin seiersgang i sitt felttog på kontinentet og i slaget ved Breitenfeld den 17.september påfører han den keiserlige armeen nådestøtet. De katolske styrkene påføres et knusende nederlag i form av 27 000 døde, skadde, savnede og krigsfanger mens svenskene og deres sachsiske allierte s tap er på 5500 mann. Dette er den første grunnleggende protestantiske seieren i trettiårskrigen; for katolikkene er det derimot en katastrofe, kun 9000 mann er igjen av Tillys arme hvorav 5000 av disse blir drept av sinte lokale opprørere dagen etterpå. Den katolske alliansen er nå betydelig svekket og overtaket deres i krigen er over. En annen følge av slaget er at de tyske statene nå er mer splittet enn noensinne, noe de kommer til å forbli til 1800-tallet. Sverige er nå en betydelig maktfaktor i europeisk politikk. Etter slaget beveger de saksiske troppene seg mot Wien og de keiserlige arvelandene mens svenskene beveger seg sørvest mot Bayern for å knuse de resterende keiserlige troppene der.

https://archive.org/details/gustavusadolphus01dodg/mode/2up

https://militarhistoria.se/1600-tal/slaget-vid-breitenfeld-gustav-ii-adolfs-seger

800px-Gustave_Adolphe_at_Breitenfeld-Joh

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Oktober 1621

14.oktober dør enkedronning Sophie av Danmark-Norge. Hun ble 74 år og døde på Nykøbing slott i Danmark. Hun var enke etter Frederik II av Danmark-Norge og hadde vært enke siden 1588, så hun var enke i hele 43 år. Da hun døde var hun den rikeste kvinnen i Europa. Hun overlevde også fire av sine sju barn. Hun var mor til Christian IV av Danmark-Norge.

800px-Nederlandsk_maler%2C_17._%C3%A5rh._-_Portr%C3%A6t_af_Dronning_Sophie.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Sophie_of_Mecklenburg-Güstrow#Later_life_and_fortune

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1631:

Den irske fransiskanermunken Patrick Fleming blir myrdet utenfor Praha den 7.november av en gruppe av bevæpnede kalvinistiske bønder. Det er trettiårskrigen og den store protestantiske offensiven som er bakgrunnen for hendelsen. Fleming hadde undervist ved en skole i Praha men hadde flyktet da den saksiske hæren var på vei mot Praha. Han ble 32 år gammel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Patrick_Fleming_(Franciscan)

EL_c5ooWoAEXl8Y.jpg
Side fra Patrick Flemings biografi om St. Colomba som først ble publisert i 1667, flere tiår etter hans død.

Lenke til kommentar

Januar 1632:

I disse krigerske tider er beleiring noe man hører mye om, men et mer sært tilfelle å snakke om er beleiringen av Hollands Leaguer, et bordell i London. Ja det stemmer, et bordell. Dette nederlandsk-eide snuskete foretaket som er lokalisert ved Themsen har hatt såpass kjente kunder som kong James den første og George Viliers som også har blitt nevnt her. Som en del av Londons underverden har stedet vært åsted for enkelte tumulter og kong Charles den første har derfor beordret det stengt, men når eieren av bordellet beordrer broen hevet over vollgraven har soldatene falt i elven. Etter en måneds beleiring blir stedet stengt og eieren Elizabeth Holland stikker av og åpner et nytt bordelle et annet sted.

https://en.wikipedia.org/wiki/Holland's_Leaguer_(brothel)

1200px-Holland's_Leaguer_or_Manor_House_

 

Lenke til kommentar

Februar 1632

22.februar utgir Giovanni Battista Landini  ut boken Dialog om verdens to hovedsystem av Galileo Galilei, i Firenze.  I boken sammenligner Galilei heliosentrismen (jorden går rundt solen), og geosentrismen (solen går rundt jorden). I boken gir han klar støtte til teorien om at jorden går rundt solen. Boken var dårlig likt og året etter utgivelsen ble Galileo Galilei dømt for kjetteri, og den katolske kirken forbød boken frem til 1835.

1024px-Galileos_Dialogue_Title_Page.png

Tittelsidene fra utgaven fra 1632. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Dialogue_Concerning_the_Two_Chief_World_Systems

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1632

 Kong Gustavus Adolphus av Sverige har nå ankommet Bayeren. 15.april, i slaget ved Rain, møtes svenskekongen og general Tilly til enda et slag (og også det siste slaget de kjempet mot hverandre). 37.505 svensker og deres allierte møter en styrke på rundt 22.000 menn fra det hellige romerske riket. Slaget var en svensk seier, men med 2000 døde på begge sider. En blandet taktikk med bruk av artilleri og kavaleri sikret svenskene seieren. General Tilly ble dødelig såret i slaget, og dør to uker senere, 30.april.

Schlacht bei Rain am Lech 1632.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Rain#Battle  

 

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...