Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Februar 1619

Byen Trujillo i Peru opplever 14.februar et stor jordskjelv som ødelegger nesten hele byen og rundt 400 mennesker blir drept. Siden jordskjelvet skjedde 14.februar, altså på valentinsdagen så ble St.Valentin en viktig helgen for byens befolkning etter jordskjelvet. Byen er i dag Peru sin tredje største by med over 900.000 innbyggere.

1024px-Jir%C3%B3n_Francisco_Pizarro_de_Trujillo05.jpg

Fra en gate i byen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Trujillo,_Peru#Colonial_era

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1619:

Mens opptøyene i Böhmen har eskalert til det som er blitt kjent som trettiårskrigen dør den tysk-romerske keiseren Mathias uten noen direkte arvinger den 20.mars. I de neste månedene hvor riket er uten en ny keiser kommer keiserens død til å forsterke opprørsstemningen hos de protestantiske lederne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Matthias,_Holy_Roman_Emperor

report-on-the-death-of-emperor-matthias-

 

Lenke til kommentar

April 1619

Vi skal til Kina. Nord for Ming-Kina har en lokal stammeleder, Nurhaci, samlet en gruppe stammer i Manchuria (i dagens nord Kina), sammen til et rike som i dag kalles det sene Jin-dynastiet. I 1618 erklærer han at han skal erobre Ming-Dynastiet, og invaderer dermed Kina og vinner to slag mot Ming. Mellom 14 og 18.april møtes Manchurierne og Ming-dynastiet (sammen med sine koreanske allierte) til et tredje slag,  i slaget ved Sarhū. Ming og koreaneren har rundt 100.000 menn, mens  Nurhaci og hans menn var bare 60.000 menn. Men selv med mye mindre menn vinner Nurhaci slaget. Dette skyldes litt sammen grunnen som mongolerene mange hundre år før, nemlig bra kavaleri. 40.000 kinesere og koreanere blir drept i slaget. Manchurierne taper bare mellom 2000 til 5000 menn. Etter slaget forsetter Nurhaci sin erobring av Kina frem til han blir drept i et slag i 1626.

Minggunbattle.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Sarhū

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1619:

Vi skal holde oss til øst-Asia men bevege oss langt lengre syd, til nåtidens Indonesia hvor de fremadstormende nederlenderne er i ferd med å ta stadig sterkere kontroll over det øyriket. Generalguvernøren for Nederlandsk Ostindia(Indonesia altså), Jan Pieterzoon Coen har fra sin base på Molukkene innledet en offensiv mot Java, hvor de lokale herskerne er i allianse med britene, men den 30.mai erobrer han Jayakarta(nåtidens Jakarta) øst på Java etter å ha lagt den i grus og froviser deretter den innfødte befolkningen for å etablere en nederlandsk bosetning der isteden. Byen bli da døpt om til Batavia. Batavia kommer deretter til å bli hovedstaden i Nederlandsk Ostindia og Jakarta som det nå heter er i vår tid Indonesias hovedstad.

https://en.wikipedia.org/wiki/Batavia,_Dutch_East_Indies

1200px-Jan_Pietersz_Coen_by_Jacob_Waben.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Juni 1619

Tredveårskrigen har brutt ut for fult og 10.juni står slaget ved Sablat (i dagens Tsjekkia),  Her møtes en styrke på 5000 fra det hellige romerske riket en styrke på 3200 bøhmiske opprørere, som var på vei til å delta i en beleiring av byen Budweis (også i dagens Tsjekkia). Opprørerne går på et knusende nederlag og mister rundt 1500 menn. Imperiet mistet bare rundt 650 menn. Tapet av slaget førte til at opprørene måtte oppgi belæringen av Budweis.

Karl von Blaas - Boucquoi's Sieg bei Zablat (Budweis) 1619 - 2607 - Kunsthistorisches Museum.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Sablat

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1619:

I Jamestown blir den aller første engelskspråklige lovgivende forsamlingen i Amerika, The Virginia General Assembly samlet for aller første gang den 30.juli. Forsamlingen og apparatet som er bygget opp rundt det eksisterer den dag i dag som delstaten Virginias lovgivende forsamling, dog i Richmond, og selvfølgelig ikke i Jamestown som for lengst har blitt et museum.

https://www.nps.gov/jame/learn/historyculture/the-first-legislative-assembly.htm

857hpr_e337a6d19cf0113.jpg

 

Lenke til kommentar

August 1619

I slutten av denne måneden ankommer rundt 20 afrikanske slaver Virginia. Disse ble solgt til guvenøren av Virginia. Slavene kom opprinnelig fra Angola, og var egentlig i portugisisk eie, men ble frarøvet fra engelske kaprere og bragt til Virginia. Disse rundt 20 slavene var de første man vet om som kom til det som skulle bli kontinental USA. Begivenheten regnes ofte som begynnelsen på afro-amerikansk historie i USA. 

AfricansatJamestown1619.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/First_Africans_in_Virginia

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1619

Den hellige romerske keiseren Ferdinand II skjønner at han trenger hjelp for å slå ned det Bøhmiske opprøret, spesielt fordi pfalzgreven av Rhinen har blitt med på opprørernes side. Han  og hertugen av Bayeren, Maximilian I,  signerer München-traktaten, 8.oktober. I avtalen så skal hertugen gi keiseren militær støtte mot at keisern gir hertugen land som tilhører den overnevnte pfalzgreven. 

 Joachim von Sandrart - Maximilian I, Elector of Bavaria.jpg

Hertug Maximilian vil forbli en viktig støttespiller av keiseren.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Munich_(1619)

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1619:

Blant det tysk-romerske rikets motstandere i trettiårskrigen finner man fyrstedømmet Transilvania. I slaget ved Homonna i nåtidens Slovakia den 22. og 23.november nedkjemper den keiserlige hæren med støtte fra polske leietropper transilvanske styrker, noe som redder rikets hovedstad Wien fra å bli invadert av transilvanerne.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Humenné

Brandt-battle.jpg

Lenke til kommentar

Desember 1619

Skipet Margaret ankommer med 38 kolonister til en ny koloni i Virginia kalt Berkeley Hundred, 4 desember. Da de ankommer arrangerer de en fest som de kaller "Thanksgiving" Denne ferieringen ble avholdt 2 år og 17 dager før den mer kjente Thanksgiving feiringen som en gruppe kolonister feiret i  Plymouth, Massachusetts. Om disse 38 kolonistene i Berkeley Hundred feiret med kalkun er usikkert, men jeg tviler på det.

1024px-Berkeley_Plantation%2C_Shrine_marking_1st_Thanksgiving_in_America.jpg

Minnesmerke over den første Thanksgiving feiringen i USA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Berkeley_Hundred

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1620

Danmark-Norge er også på leting etter nord-vest passasjen, slik Hudson hadde forsøkt noen år før. Den norskfødte navigatøren Jens Munk har reist sammen med et mannskap på 65 på to båter for å oppdage passasjen. Mannskapet var veldig multi-etnisk og bestod av nordmenn, dansker, svensker og tyskere. September 1619 setter mannskapet opp en vinterleir i området som skal bli byen  Churchill, i Manitoba. Vinteren blir veldig hard for mannskapet og mange overlever ikke vinteren. 20.februar 1620 dør ekspedisjons-presten Rasmus Jensen. Ekspedisjonen ble en katastrofe og bare Jens Munk og to andre overlevde ekspedisjonen. 

Jens_Munks_voyage.jpg

Jens Munks ekspedisjon.

 https://en.wikipedia.org/wiki/Jens_Munk#Career

https://en.wikipedia.org/wiki/Rasmus_Jensen_(priest)

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1620:

Den engelske komponisten og poeten Thomas Campion dør den 1.mars 1620, 53 år gammel. Campion, som var utdannet lege skre i løpet av sitt liv over hundre sanger med luttakkompagnement og hadde også en viss musikalsk og litterær suksess ved hoffet til kong James selv om han tjente veldig lite på det. Hans poesi, som hadde en viss popularitet i hans levetid var i all hovedsak en fortsettelse av 1500-tallspoesien og ikke i tråd med trendene som fulgte på dette området etter hans død. 

https://www.britannica.com/biography/Thomas-Campion

Anonymous._Luteplayer,_17thC.webp
Thomas Campion.

Lenke til kommentar

April 1620

18.April blir Winston Churchill født. Dette er ikke den mer kjente statsministeren av Storbritannia. Denne Churchill var hans stamfar og personen statsministeren var oppkalt etter. Denne Churchill var en lojal rojalist under den en engelske borgerkrigen, og ble gjort til ridder etter at monarkiet ble gjeninført etter Cromwells regime falt. Hans sønn John Churchill ble en vellykket engelsk general og den første hertugen av Marlborough.

GreenWriting1.jpg

Winston Churchill

https://en.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill_(Cavalier)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1620

Franskmennene har etablert seg godt i Quebec, og 3.juni blir grunnsteinen til den eldste steinkirken i Quebec lagt ned. Kirken får navnet Notre-Dame-des-Anges. Kirken har også gitt navnet til den minste kommunen i Canada som er helt omringet av Quebec by. Kommunen har bare 241 innbyggere og er bare 0,04 kvadratkilometer stor. Kirken ligger i denne kommunen.

Église Notre-Dame des Anges.jpg

Innsiden av kirken (tror jeg).

https://en.wikipedia.org/wiki/1620

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1620:

En gruppe engelske puritanere som har forsøkt å etablere seg et nytt samfunn i Nederland hvor de kan praktisere sine skikker i fred har Inngått en avtale med Virginia Company om å få iverksatt en sjøreise da de har satt seg som mål å reise over Atlanterhavet for å etablere seg i de nordligste områdene i Nord-Amerika som England gjør krav på; i området nord for Virginia kjent som New England. Den 26.juli går 65 puritanske immigranter på vei til Amerika ombord i seilsskipet Mayflower i Rotherhite ved Themsens bredder som så seiler videre sørover mot Southamptom hvor det skal vente på et annet immigrantskip med puritanere på vei fra Nederland.

https://archive.org/details/mayflowerherlogj00ames/mode/2up

mayflower-gettyimages-517443622.jpg

Lenke til kommentar

August 1620

30-årskrigen har for lengst spredd seg til utenfor Bøhmen. Pfalzgreven av Palatinate har gjort seg selv til konge av Bøhmen, og dette liker keiser Ferdinand II og hans habsburger slekt dårlig. Spanskekongen som også er habsburger vil gjerne hjelpe til, og denne måneden invaderer 24.000 spanjoler Palatinate, ledet av den spanske generalen Ambrogio Spinola, for å bekjempe Pfalzgreven på "hjemmebane". 

800px-Naar_Anthony_van_Dyck_-_Portret_van_Marchese_Ambrogio_Spinola_%281569-1630%29%2C_opperbevelhebber_der_Spaanse_troepen_-_NG_87_-_National_Galleries_of_Scotland.jpg

Ambrogio Spinola

https://en.wikipedia.org/wiki/Palatinate_campaign

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...