Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Mai 1617

Russland har tidligere dette året ordnet seg fred med svenskene, men er enda i krig med Polen-Litauen. Siden august 1613 har russerne beleiret den polsk kontrollerte byen Smolensk (som i dag ligger i Russland). Denne måneden gir russerne opp beleiringen fordi polakkene er igjen på offensiven i krigen, og var igjen på vei til Moskva. Den mislykkete beleiringen førte til at byen forble en del av Polen-Litauen frem til 1667 (altså 50 år) da byen ble gitt til Russland i Andrusovo-traktaten.

Siege of Smolensk 1609-1611.PNG

Beleiringen av Smolensk. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Smolensk_(1613–1617)

 

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juli 1617

Concino Concini som nenvt tidligere i tråden møtte sin ende i april dette året. da han etter ordre fra kong Ludvik XIII av Frankrike skulle arresteres, men ble drept under arrestasjonen (det har blitt spekulert i om dette var planlagt skulle skje). Hans kone Leonora Dori møte sin ende kort tid etterpå. Dori hadde epilepsi, og dette ble i samtiden tolket som om hun var besatt av en demon. Hun ble etter sin ektemanns død dømt for hekseri og majestetsfornærmelse. Hun ble henrettet 8.juli ved halshugging på Place de l'Hôtel-de-Ville i Paris. Etter halshuggingen ble kroppen hennes brent på en stake.  

L%C3%A9onora_Galiga%C3%AF_par_Daniel_Dumonstier.jpg

Leonora Dori

https://en.wikipedia.org/wiki/Leonora_Dori

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1617:

En engelsk adelsmann ved navn og tittel William Willoughby, den tredje baron Willoughby av Parham dør den 28.august, kun 27 år gammel. Det er veldig lite informasjon om denne adelsmannen og jeg må selv innrømme at jeg aldri har hørt om vedkommende, og det er det neppe så mange andre som har heller.

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Willoughby,_3rd_Baron_Willoughby_of_Parham

17th-century-xvii-1600s-english-aristocr
Ilustrasjon av engelske adelsmenn på 1600-tallet.

Lenke til kommentar

September 1617

Polen-Litauen er dritt lei at tatarer fra det ottomanske riket plyndrer deres områder og det osmanske riket er dritt lei at kosakker fra Polen-Litauen plyndrer deres områder. Hærstyrker fra begge rikene har møttes ved  Bushanka elven i dagens Ukraina klar til kamp. Men istedenfor at de kjemper så bestemmer de seg for å skrive en fredstraktat. Traktaten ble skrevet i den lille landsbyen Buza. I traktaten måtte unionsriket love å få slutt på kosakk plyndring, gi byen Khotyn til osmanerne og ikke blande seg politisk inn i de rumenske prinsedømmene;  Transylvania, Moldavia og Wallachia. Ottomanene måtte bare love å få slutt på at tatarene plyndret i Polen-Litauen. Fredstraktaten vil snart bli brutt fordi både kosakker og tatarer vil fortsette sine plyndringer, og en krig vil bryte ut mellom Polen-Litauen og det ottomanske riket i 1620.

Stanisław Żółkiewski 11.PNG  

Stanisław Żółkiewski ledet forhandlingene for Polen-Litauen. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_of_Busza

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1617:

Fredstraktater er i vinden denne høsten; og det er jo forsåvidt bra; alle ønsker jo krig fremfor fred; men om slike er rettferdige og likeverdige er jo selvfølgelig et annet spørsmål. Den 9.oktober undertegnes Paviatraktaten mellom Spania og hertugdømmet Savoie som i all hovedsak handler om å fikse opp i noe krangling i noen av de ekstremt mange småstatene som er med å utgjøre det tysk-romerske riket. Ut i fra traktaten må Savoie tilbakelevere hertugdømmet Monferrato i nordvest-Italia til hertugdømmet Mantova.

https://books.google.no/books?id=D8vOCwAAQBAJ&pg=PA179&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Map_of_the_Holy_Roman_Empire_(1618)_-_DE
Kart over det tysk-romerske riket i 1618 ved inngangen til trettiårskrigen. Dette løst sammensatte "riket" var i realitetetn et helt vanvittig lappeteppe av veldig små og mellomstore stater.

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

November 1617

Den unge sultan Ahmed I av det omanske riket dør i Konstantinopel av flekktyfus og øvre gastrointestinal blødning (en ganske brutal måte å dø på), 22.november. Han ble bare 27 år gammel. Hans rundt 14 år lange styre var preget av krig med nabostatene, med blandet suksess (som fortalt om tidligere i tråden). Han ble etterfulgt av sin yngre bror Mustafa som sultan (første gang i rikets historie at en bror arvet tronen i det osmanske riket), men Mustafas første forsøk som sultan vil ikke vare lenge,  men dette kommer vi nok tilbake til senere i tråden.

Sultan_Ahmed_I.jpg

Sultan Ahmad I

https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmed_I#Death

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1617:

Magdalena Sibylla av Sachsen, datteren til kurfyrsten av Sachsen ble født i Dresden på lille julaften 1617. I 1634 blir hun gift med den danske tronarvingen kronprins Christian, men siden han aldri lever lenge nok til å bli konge blir heller hun aldri dronning men kun kronprinsesse av Danmark-Norge.

http://runeberg.org/dbl/11/0043.html

Magdalena_Sibylle_von_Sachsen.jpg
Magdalena Sibylla av Sachsen.

Lenke til kommentar

Januar 1618

Chile er en på denne tiden en spansk koloni, men de lokale Mapuchene kjemper mot spansk overherredømme. Lederen for kolonien var guvenøren av Chile, og denne måneden blir Lope de Ulloa y Lemos koloniens nye guvernør. Hans tid som guvernør vil vare i nesten tre år, men han dør 8.desember 1620, muligens var grunnen til hans død at han ble forgiftet av sine fiender. 

Lope de Ulloa.jpg

Lope de Ulloa y Lemos, den nye guvenøren som senere vil dø i sin post.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lope_de_Ulloa_y_Lemos

Lenke til kommentar

Februar 1618:

Som nevnt blir den osmanske sultan Mustafa den førstes regime kortvarig. Den 26.februar blir han nemlig avsatt i et statskupp og erstattet av sin 13 år gamle nevø Osman den andre. Til tross for sin unge alder kommer han til å vise seg som en langt sterkere leder for det osmanske riket enn sin antatt tilbakestående onkel og vil senere lede en invasjon av Polen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Osman_II

Osman_2.jpg
Sultan Osman den andre.

Lenke til kommentar

Mars 1618

På denne tiden forsker Johannes Kepler, i Linz i Østerrike, på hvordan planeter går i bane rundt solen. Dette definerer han inn i tre matematiske "lover". 1. Planetenes baner er ellipser med sola i det ene brennpunktet. 2.Baneradiene sveiper over like store flater på like lange tider. Den 8.mars oppdager han den tredje og siste "loven" som er forholdet mellom kvadratet av omløpstiden og middelavstanden fra Solen i tredje potens er det samme for alle planeter. Han aviser først loven som feil, men finner ut 15.mai at "loven" er riktig.

Kepler_Statue_Linz.jpg

Statue av Johannes Kepler i byen Linz, Østerrike. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Kepler's_laws_of_planetary_motion#Third_law

https://en.wikipedia.org/wiki/1618#January–March_2

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1618

Som nevnt tidligere i tråden så har valget av kong Ferdinand til kongen av Bøhmen skapt uro i landet. 23.mai møtes adelige i kongedømmet til et møte på Praha borgen. Diskusjonen  blir opphetet og 2 av kongs stattholdere og en skriver blir kastet ut av et vindu. Dette har blitt kalt den andre defenestrasjonen i Praha (den første var i 1419 og var relatert til husitt opprøret). De tre overlevde å bli kastet ut av vinduet. Katolikker sa at de tre mennene ble reddet av engler, mens protestantene sa at de overlevde fordi de falt i en haug med bæsj. Uansett grunn så førte denne hendelsen til det bøhmiske opprøret og igjen til den mer omfattende tredveårskrigen. 

1024px-Prager.Fenstersturz.1618.jpg

https://no.wikipedia.org/wiki/Defenestrasjonene_i_Praha#Den_andre_defenestrasjonen

Lenke til kommentar

Juni 1618

Nederlands første avis blir utgitt. Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. (Aktuelle hendelser i Italia, Tyskland, Etc.).

Det var den første avisen i verden som så ut slik som dagens aviser. Sidene ble mye større, og man bladde i dem som i en bok. Før dette var aviser som oftest pamfletter brettet på midten flere ganger.

Det eneste overlevende eksemplaret av førsteutgaven, som vi vet om, befinner seg på Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Oudste_krant_Nederland_1618.jpg

Endret av Skurupu
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1618

Nederlenderne holder enda på  å utforsk det "nye" kontinentet sør for Asia.  Willem Janszoon og hans mannskap oppdager 31.juli det de tror er en øy ved Australias vestkyst. Man kan nesten si at de hadde hadde halvveis rett fordi det de oppdaget var en halvøy på det Australske fastlandet. Nærmere bestemt oppdaget de halvøya som i dag heter North West Cape.

Gerritsz_Nueva_Guinea_1622.JPG

Et samtidskart av Australia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Willem_Janszoon#Second_voyage_to_Australia

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1618:

 Også denne måneden handler det om Nederland og nederlendere og i den nederlandske uavhengighetskrigen er det som også i andre langvarige konflikter uunngåelig at det er indre stridigheter og ikke bare en ytre kamp mot fienden. Den 29.august blir diplomaten Johan van Oldenbarnevelt og hans politiske rådgiver, den humanistiske juristen Hugo Grotius, kjent for sitt pionerarbeide innen naturrett arrestert på ordre fra statholder Maurits av Nassau. Van Oldenbarnevelt og Grotius har kommet på kant med statsholderen grunnet politiske uenigheter som forslag om å skille kirke og stat samt å foreslå at politiske myndigheter skal kunne rekruttere tropper, noe Maurits har betraktet som en trussel mot sin posisjon og han har benyttet anledningen til å kvitte seg med det han betrakter som brysomme rivaler ved å sikte dem for høyforræderi.

https://docplayer.net/63895714-Maiestas-in-the-dutch-republic.html

https://www.dbnl.org/tekst/tex_003joha01_01/tex_003joha01_01_0015.php

detail-Oldenbarnevelt-painting-MJ-van-Mi
Johan van Oldenbarnenvelt.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Oktober 1618

Vi har hørt mye om spanjolenes skrekk, sir Walter Raleigh, men denne måneden er det slutt for denne mannen. Spanjolene og engelskmennene hadde blitt enig om å ikke angripe hverandres skip. Dette brydde Raleigh lite om og i 1616 angrep han spanske utposter i "den nye verden". For dette ble han arrestert for av sine landsmenn, og 29. oktober dette året blir han henrettet ved halshugget utenfor Westminster i London. 

Execution_of_Sir_Walter_Raleigh.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Walter_Raleigh#Execution_and_aftermath

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1618:

De indre stridighetene i Nederland som har blitt nevnt her handler ikke bare om rent politisk-militære spørsmål, men også om. En protestantisk gruppe kaltarminianistene er på fremmarsj. Ariminianismen hevder at frelse er noe som kun kan bli gitt på Guds nåde og ikke noe som kan oppnås i egen kraft. Arminianistene mistenkes også fra flere hold å være hemmelige agenter for spanjolene. Den 13.november avholdes den første synoden i Dordrecht hvor representanter for den nederlandske reformerte kirken og andre protestantiske kirkesamfunn møtes for å drøfte den fremvoksende religiøse doktrinen.

https://archive.org/details/articlessynoddo00publgoog/mode/2up

https://en.wikipedia.org/wiki/Synod_of_Dort

Synode_van_Dordrecht.jpg

Lenke til kommentar

Desember 1618

Fra Nederland og deres problemer skal vi til Russland og Polen-Litauen. Disse to landene har vært i krig siden 1609 (eller 1605 etter hvordan man ser på det). Denne måneden er det slutt og partene signerer Deulino-traktaten, ikke langt fra Moskva 11.desember. Polen-Litauen får store områder av Russland, blant annet Smolensk. Det skulle også være våpenhvile mellom partene i 14,5 år. Det vil forbli fred mellom rikene helt frem til 1632 da en ny krig bryter ut mellom partene. 

1024px-Truce_of_Deulino_1618-1619.PNG

Området i oransje på kartet er områder som russerne måtte gi fra seg til unionsriket. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Truce_of_Deulino

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...