Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Desember 1573:

Den italienske forfatteren, filosofen og retorikeren Giovanni Battista Giraldi dør den 30.desember, 69 år gammel. Giraldi skrev flere skuespill og noveller og hans arbeider var sterkt inspirert av den katolske motreformasjonen. Hans skuepill kom også til å få innflytelse på det engelske renessanseteateret og teatertrsadisjoner i barokken hvor både psykologisk vold og horror ble brukt som littterære virkemidler.

https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Battista_Giraldi

A-7074509-1554044767-5874.jpeg.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Januar 1754

Nå skal vi tilbake til den nederlandske frigjøringskrigen. 29.januar foregår det et sjøslag mellom Nederland/England på den en siden, og Spania på den andre siden. I slaget ved Scheldt møtes to flåtestyrker. De allierte har 64 skip, mens Spania har 75 skip. Som vist tidligere i tråden så er ikke størrelsen på flåten det som avgjør hvem som vinner. Det er også tilfellet her, og Spania taper. 1200 spanke soldater blir drept i slaget, og 15 av deres skip blir sunket. De allierte til sammenligning mister bare rundt 300 menn og bare 2 skip blir sunket. 

Sea Battle Bergen op Zoom 1574.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Scheldt_(1574)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

februar 1574

Beleiringen av Middelburg var en beleiring som fant sted i årene mellom (4 November 1572 – 18 February 1574)
under åttiårskrigen og den anglo-spanske krigen (1585–1604). 

En nederlandsk opprørshær med støtte fra engelskmenn beleiret Middelburg 
som ble holdt av spanske styrker under Cristóbal de Mondragón. 

Spanjolene holdt stand og kapitulerte først da nyheten om hjelpearbeidet for å redde Middelburg ble beseiret ved Rimmerswiel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Middelburg_(1572–1574)

Siege_of_Middelburg_-_Beleg_van_Middelburg_in_1574_(Frans_Hogenberg).jpg.29c45bff1380dfe83af48d62a68b41e2.jpg

Map of the Siege of Middelburg by Frans Hogenberg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1574

Fra en langvarig krig i Vest-Europa, skal vi til en langvarig krig i Øst-Europa. Livlandskrigen holder enda på. Svenskene som nå har avsluttet en sju års lang krig med Danmark-Norge er nå klar til å flytte fokuset østover. Siden januar har svensken prøvd å innta Wesenberg slottet, som er okkupert av russerne. Denne måneden blir beleiringen avsluttet av svenskene. Grunnen til dette var uro i egne rekker. Svenskene hadde flere tyske og skotske leietropper i sin hær, og 17.mars bryter det ut kamp mellom leiesoldatene. 30 tyske soldater ble drept, mens hele 1500 skotter ble drept. 70 skotter deserterte faktisk sine svenske arbeidsgivere, og defekte  til russerne. Hendelsen førte til at kong John III av Sverige ble veldig skeptisk til leiesoldater.

Rakvere, hrad.jpg

Wesenberg slott i dagens Estland.

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Wesenberg_(1574)

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

april 1574

I slaget ved Mookerheyde beseiret spanske styrker nederlandske styrker sammensatt av tyske leiesoldater 14. april 1574 
under åttiårskrigen nær landsbyen Mook og elven Meuse ikke langt fra Nijmegen i Gelderland. 

To ledere for de nederlandske styrkene, brødre til Vilhelm den Tause, Ludvig av Nassau og Henrik av Nassau-Dillenburg ble drept i slaget. 

450px-Slag_op_de_Moockerheijde.jpg.5308b5be36abe2d7f38961545c6b92fa.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mookerheyde

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1574

30.mai dør kong Karl IX av Frankrike av tuberkulose, Han ble bare 23 år gammel, og hans regjeringstid har stort sett bestått av de franske religionskrigene.  Han ble etterfulgt av sin bror, kong Henry av Polen-Litauen, som abdiserte fra tronene som unionsmonark, og ble kong Henry III av Frankrike.

220px-Fran%C3%A7ois_Clouet_004.jpg

Karl IX

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_IX_of_France

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Juli 1574

13.juli blir latinskolen "Evangelisches Gymnasium zum Grauen Kloster" grunnlagt i Berlin. Dette var den første latin-skolen i Brandenburg og den første humanetiske utdanningsinstitusjonen i Berlin. Skolen som institusjon eksisterer den dag i dag, men skolens første bygning, Grauen klosteret er i dag en ruin. Grunnleggeren av skolen var valgfyrste John Georg av Brandenburg.

 Graues Kloster Berlin Logo.jpg

Skolens logo

Berlin klosterkirche2.jpg

Skolens opprinnelige bygning.

https://en.wikipedia.org/wiki/Evangelisches_Gymnasium_zum_Grauen_Kloster#History

https://en.wikipedia.org/wiki/John_George,_Elector_of_Brandenburg

  • Liker 2
Lenke til kommentar

September 1574

Denne måneden blir et drapsplot mot kong John III av Sverige oppdaget. Plottets leder Charles de Mornay ble henrettet 4.september. Planen bak plottet var at kongen skulle bli drept mens en gruppe skotske leiesoldater skulle fremføre en sverddans for kongen. Den eneste som ble dømt for plottforsøket var de Mornay, men det har blitt spekulert i om at flere høytstående adelsmenn var involvert, inkludert kongens søster, Cecilia. 

05_Bel_002_crop.jpg

En ung gutt utfører en skotsk sverddans.

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Mornay

https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Mornay

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 2
Lenke til kommentar

November 1574

Tiden for nye oppdagelser er ikke over enda. Den spanske oppdageren Juan Fernández vil finne en raskere seilerrute mellom byene Callao (i dagens Peru) til Valparaíso (i dagens Chile). Før seilte man langs kysten,  men pga kraftige havstrømminger ved Perus kyst så var et slikt seilas tungvint. Juan Fernández bestemmer seg dermed for å seile lengre ut i havet. På grunn av dette finner han en ny øygruppe i Stillehavet 22.november. Denne lille øygruppen bestående av tre øyer bærer i dag hans navn.  Juan Fernández øyene er i dag en del av Chile. Øygruppa har bare rundt 900 innbyggere, men er en egen kommune. På 1700-tallet kommer en skotsk sjømann, ved navet Alexander Selkirk til å bli satt av på øya som straff. Selkirk vil senere bli inspirasjonen til den fiktive karakteren, Robinson Crusoe.

Flag of Juan Fernández Islands

Øygruppens flagg.

https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Fernández_Islands#History

https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Fernández_(explorer)#Juan_Fernández_Islands

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Januar 1575

Henry VIII er kjent for å hatt mange koner, en annen beryktet monark på 1500-tallet, som hadde mange koner var Ivan den grusomme. Historikere er ikke sikre hvor mange koner han hadde. Det er sikkert at han hadde seks, men kan ha hatt åtte koner. Denne måneden gifter han seg med sin femte kone, Anna Vasilchikova. Som Henrys VIII femte kone var ikke giftemålet mellom Ivan og Anna langvarig. Istedenfor å møte øksen eller sverdet, ble Anna sendt i kloster etter å vært gift i enten ett eller to år.  De fikk ingen barn sammen.

Marfa Sobakina.JPG

Byste av Marfa Sobakina. Ivans tredje kone (fant ingen bilde av Anna).

https://en.wikipedia.org/wiki/Anna_Vasilchikova

https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_the_Terrible#Marriages_and_children

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Februar 1575:

Under den nederlandske frigjøringskrigen har opprørerne tatt kontroll over store deler av landet. Den 8.februar blir universitet i Leiden grunnlagt av opprørslederen Vilhelm av Oranien. Universitetet kommer til å knytte til seg fremstående forskere og får et rykte på seg som et av de fremste lærestedene i Europa. Blant annet blir det her Rene Descartes sine teorier først kommer til å få sitt gjennombrudd på 1600-tallet.

https://historiek.net/de-tachtigjarige-oorlog-en-het-ontstaan-van-universiteiten-in-de-noordelijke-nederlanden/69044/

leiden-university-founded-in-1575-mary-e

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1575

Akbar den store er fortsatt på erobringstokt i India. Siden 1572 har han vært i krig med Bengal Sultanatet. 3.mars står slaget ved Tukaroi. Dette slaget vinner Akbar. Tapstallene på begge sider er store på begge sider. Akbar sin hær på 800.000 menn mister 270.000 menn i slaget (i kontekst er dette hele Bergen by sin befolkning). Sultanatet sin hær var bare på 220.000 menn, men rundt halvparten mister livet i slaget, altså 110 000 omkomne. Slaget fører til at Akbar overtar store deler av territoriet til Bengal Sultanatet, bortsett fra området Odisha.

Attributed to Hiranand - Illustration from a Dictionary (unidentified)- Da'ud Receives a Robe of Honor from Mun'im Khan - Google Art Project.jpg

Bildet skal forestille et møte mellom sultanen av Bengal, og en av Akbars generaler. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tukaroi

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Mai 1575

Den ungarske adelskvinnen Elizabeth Báthory gifter seg 8.mai med adelsmannen Ferenc Nádasdy. Som bryllupsgave gir Nádasdy en stor bryllupsgave til sin nye hustru. Hun får Čachtice slott i dagens Slovakia. De som vet noe om Elizabeth Báthory og dette slottet vet også at hun senere i livet vil bruke slottet som sitt personlige tortur og draps lekehus, der hun og en liten gruppe sadister bedrev grufulle handlinger mot lokalbefolkningen som bodde rundt slottet.

220px-N%C3%A1dasdy_Ferenc_%C3%A9s_Ecsedi_B%C3%A1thori_Erzs%C3%A9bet_portr%C3%A9ja_Csejte_m%C3%BAzeum.jpg

Ferenc Nádasdy og Elizabeth Báthory

https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Báthory#Married_life

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 2
Lenke til kommentar

juni 1675

Slaget ved Nagashino (japansk: 長篠の戦い; Nagashino no Tatakai) var et slag som fant sted 28. juni 1575 ved Nagashinoborgen i Mikawa-provinsen i Japan. Borgen hadde vært under beleiring av Takeda Katsuyoris styrker siden 17. juni. Okudaira Sadamasa, en Tokugawa-vasall, kommanderte den beleirede styrken. Borgen var under beleiring fordi den truet Takeda-klanens forsyningslinjer.

https://no.wikipedia.org/wiki/Slaget_ved_Nagashino

 

 

Estampe-p1000685.jpg.c220ca625d02ad060855fbeddc6bdd9e.jpg

Bilde av en general som setter troppene sine til å angripe Nagashinoborgen under slaget av Tsukioka Yoshitoshi

Endret av Billie_bad_boy
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1575

7.juli møtes en skotsk adelsmann en engelsk adelsmann til samtale på grensen mellom de to landene.  Begge har med seg flere menn. Saken de diskuterer er at en engelskmann har stjålet noe av en skotte, og den skotske adelsmannen vil at engelskmennene skal gi tyven til dem. Dette nekter engelskmennene (fordi de vet ikke hvor han er). Det blir en opphetet diskusjon blant de fremmøtte som fører til at to skotter blir drept. Skottene flykter fra møtet, men når de flykter møter de en gruppe skotter som var forsene til møtet. De bestemmer seg for å angripe engelskmennene igjen, og 25 engelskmenn blir drept. Blant de drepte var den engelske adelsmannen. Denne trefningen regnes av flere som det siste slaget mellom Scotland og England. Det kan diskuteres i om dette kan regnes som et et ekte slag. Det siste slaget mellom landene før dette var slaget ved Pinkie i 1547.

The_Redeswire_Stone_-_geograph.org.uk_-_370322.jpg

Minnestein på slagstedet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Raid_of_the_Redeswire

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...