Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Februar 1504

Eberhard II av Württemberg dør 17.februar.  Han hadde vært hertug av Württemberg fra 1496 til 1498, men ble avsatt av lokale adelsmenn og måtte flykte i eksil til byen Lindenfels i Hesse, der er her han også dør den overnevte datoen. (Jeg vurderte å skrive om Christoffer Columbus og hans solformørkelse men Wikipedia gav meg to datoer for hendelsen, så neste person kan ta den :) )

 

52Eberhard II.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Eberhard_II,_Duke_of_Württemberg

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mars 1504

Den første mars denne måneden er Christoffer Columbus en liten luring. Columbus og hans menn vil ha provianter på Jamaica, men de lokale innfødte vil ikke gi ham dette ( CC og hans menn hadde forsynt seg grovt i halvt år allerede så nå var nok de innfødte lei). Dette liker ikke CC, men han vet at en måneformørkelse snart vil dukke opp. Han lurer da de innfødte med å si at med å nekte han provianter så vil Gud straffe dem med  å gjøre månen blodrød. Da måneformørkelsen oppstår blir de innfødte så redd at de gav Columbus alle proviantene  han ville ha. 

https://en.wikipedia.org/wiki/March_1504_lunar_eclipse

 

Eclipse Christophe Colomb.jpg

Tegning fra 1879 som viser Columbus som lurer de innfødte. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1504:

Den 7.november returnerer Christofer Columbus til Spania fra sin fjerde og aller siste ekspedisjon til den nye verden hvor han sammen med sin sønn Hernando har utforsket den sentral-amerikanske kysten fra Belize til Panama. Han rekker så vidt å komme hjem før dronning Isabella som han trofast har tjent i alle år dør den 26.november.

https://archive.org/details/selectlettersch00colugoog/mode/2up

https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclopædia_Britannica/Columbus,_Christopher

https://archive.org/stream/christophercolum00winsrich#mode/2up

250px-Hernando_Col%C3%B3n.jpg
Hernando Colon.

Lenke til kommentar

Desember 1504

På Julaften blir Knut Alvsons opprør til sist slått ned. Dette skjedde på Olsborg, et slott som i dag er en ruin i Bohuslen. Mannen som opprøret er oppkalt etter hadde vært død siden 1502. Lederen som overtok etter Alvson var Nils Ragvaldsson. 

Kong Hans sendte sin mann Otto Rud til å angripe slottet, mens Nils og hans menn spiste julemiddag (og drakk store mengder alkohol), men selv om angrepet kom brått på mennene i borgen så kjempet de tappert i flere timer. Men Rud klarte å beseire mennene til slutt og de fleste av Ragvaldsons menn ble drept i angrepet. Nils Ragvaldson klarte å overleve og flykte fra angrepet etter at han hoppet fra toppen av borgtårnet og ned i en snøhaug.

Kilde: http://wadbring.com/historia/undersidor/olsborg.htm

IOlsborgs_borgruin_01.jpg

I dag er det veldig lite av borgen bevart. Området som borgen lå på er i dag overgrodd, men man kan se konjunkturer av kjellerne enda. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1505:

Kurfyrste Joachim den andre av Brandenburg ble født den 13.januar 1505 i Cölln i nåtidens Berlin. Som kurfyrste fra 1535-1571 kom Joachim til å slutte seg til reformasjonen men stod i motsetning til mange andre av de andre fyrstene som brøt med paven for en mer moderat lutheransk linje. Joachim hadde også et overdådig hoff og gjennom aktiv byggevirksomhet påførte han sitt fyrstedømme stor gjeld.

https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclopædia_Britannica/Joachim_II

1200px-Joachim_II_of_Brandenburg_by_Luca

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Februar 1505

Joan av Frankriker dør 4 februar. Hun er kjent for å ha i en kort periode vært dronning av Frankrike (som kona til Louis XII) og som grunlegger av nonneorderen: Order of the Annunciation of the Blessed Virgin Mary (engelsk navn på orderen siden jeg ikke fant det norske navnet). 

St._Jeanne_de_Valois.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1505:

Den tyske biskopen Philipp von Kleve dør den 5.mars, bare 38 år gammel.

http://genealogy.euweb.cz/cleves/cleves5.html

Fant ingen bilder av denne veldig ukjente tyske biskopen så legger heller til et humoristisk klipp fra den første Blackadder-serien(1983)hvor prins Edmund blir utnevnt til erkebiskop av Canterbury på slutten av 1400-tallet.
 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

April 1505

23.april dør Muhammad Jaunpuri, en indisk-muslimsk religiøs leder.  Han er kjent for å ha reist rundt å sagt at han var Mahdi. En Mahdi er ifølge mange muslimer den siste profeten som kommer til jorden før dommedag. En slags Jesus tilbakekomst for muslimer.

The Holy Tomb of Imam Mahdi AS at Farah,Afghanistan.jpg

Dette er er et bilde av hans gravkammer, og siden verden enda eksisterer så er det mye mulig at han ikke var Mahdi.

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1505

6.juni forekommer Lo Mustang jordskjelvet i Nepal. Jordskjelvet hadde en styrke på mellom 8.2 og 8.8 på Richter-skala. Jordskjelvet drepte rundt 30% av Nepals befolkning, og er et av de største jordskjelvene landet noen gang har hatt.

blob.png.e10ddc62cc7158205dd0bff9c3d5e66c.png

Dette kartet viser hvor episenteret for jordskjelvet var i henhold til de moderne grensene til Nepal. 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1505:

Elisabeth av Habsburg dør 30. august. Hun var gift med  Kasimir IV av Polen som også var Storhertug av Litauen (Dette var bare en personal union og ikke en så tett union som Polen-Litauen senere ble). Flere av hennes sønner var konger og storehertuger i flere land. Den ene av hennes sønner;  Casimir er skytshelgenen til Litauen

Elżbieta Rakuszanka.JPG

https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_of_Austria_(1436–1505)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1505:

Maria av Østerrike, dronningen til Ludvig den andre av Ungarn og senere guvernør for de habsburgerske Nederlandene(nåtidens Belgia)på vegne av den tysk-romerske keiseren ble født den 15.september 1505 i Brussel som datter av kong Filip den første og dronning Johanna av Castilla.

https://archive.org/details/maryofhungarysec006543mbp/mode/2up

https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_of_Hungary_(governor_of_the_Netherlands)

Mary_(1505%E2%80%931558),_Queen_of_Hunga
Maria av Østerrike med velkjent habsburgerkjeve. Det er noe "creepy" med disse habsburgerne og de deformerte ansiktsformene deres. De var veldig like hverandre som maleriene viser av medlemmene i det mest innavlede kongehuset i europeisk historie.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...