Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Februar 1496:

Kong Henry den syvende av England undertegner den 24.februar handelsvatalen Intercursus Magnus med Venezia, Firenze og med byene i Hansaforbundet og Nederlandene. Avtalen gir gunstige handelsprivilegier til engelskmenn og flamlendere og gir store inntekter til den engelske kongens skattekammer. Avtalen innebærer også at de øvrige statene ikke skal blande seg inn i indre engelske politiske anligender i en tid da yorksistene fortsatt har prøvd å ta tilbake den engelske tronen med utenlandsk støtte.

https://en.wikipedia.org/wiki/Intercursus_Magnus

Enrique_VII_de_Inglaterra,_por_un_artist

Endret av Morromann
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

April 1496:

Den portugisiske adelsmannen hertug Fernando de Almada den andre av Avranches dør den 29.april.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fernando_de_Almada,_2nd_Count_of_Avranches

340?cb=20171126045920
Vet ikke hvor bildet er fra men jeg har skjønt at det er et fotografi av en skuespiller eller modell som skal forestille den portugisiske adelsmannen fra 1400-tallet som jeg egentlig ikke vet noe som helst om.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1496:

Joanna av Castilla, den andre datteren til Ferdinand og Isabella gifter seg den 20.oktober med erkehertug Filip av Burgund, sønn av keiser Maximilian den første og som er arving til De burgundiske Nederlandene via sin mor og til det tysk-romerske riket via sin far. Joanna er rammet av sinnsykdom, men hennes ekteskap med Filip(som senere blir konge av Castilla) kommer til å etablere den habsburgiske regjeringstiden i Spania og dermed også en spansk-østerrisk dynastisk union som vil prege europeisk politikk de neste århundrene.

https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_I_of_Castile

Juan_de_Flandes_003.jpg
Joanna av Castilla.

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Desember 1496:

Kong Manuel den femte utsteder den 5.desember en resolusjon som beordrer utvisning av alle "kjettere" fra Portugal. I praksis er dette et ultimatum rettet mot det jødiske samfunnet i Portugal hvor de får valget mellom å konvertere til kristendommen eller bli deportert.

https://en.wikipedia.org/wiki/1496

historical-porto.jpg
Illustrasjonen viser protugisiske jøder som blir utsatt for inkvisisjonens vrede og intoleranse.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Februar 1497


Presteskapet i Firenze (Italia) arrangerer et stort bål og beordrer brenning av tusenvis av objekter som frister til synder mot Guds hellighet. Bakgrunnen for hendelsen kan trolig forklares med polariseringen mellom den tidlige humanismen og starten på reformasjonen. Kunstverk, litteraturverk, kosmetikkmidler, kjoler, speil og instrumenter utgjorde mesteparten av det blir kastet på bålet. Spesielt litterature verk fra den italienske forfatteren Boccaccio, som blant annet skrev Decameronen (rammefortelling som handler om en ungdomsgjeng som isolerer seg fra pesten - svært aktuell i dag) ble uthengt som umoralske, sansynligvis pga. deres erotiske karakter.

Unknown_painter_-_Ordeal_of_Girolamo_Sav

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1497

Ingen nevneverdig hendelse skjer, men den franske okkupasjonen av Italia pågå fortsatt til stor misnøye fra den italienske befolkningen. I denne perioden bryter det ut en ny sykdom som på dagligtale får navnet "franskesyken" av folket i Napoli (merk likheten til "chinese virus"), da det var påstått at det var de franske troppene som medbragte sykdommen. Sykdommen ville i senere tid få navnet Syfilis.

Shoutout til:

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1497

Giovanni Caboto (født 1450 formodentlig i Genova, død 1499; også kalt John Cabot) var en italienskfødt sjøfarer og oppdagelsesreisende.

Giovanni Caboto var omkring 1490 borger i Venezia da han med sine sønner dro til England. Der fant han tilslutning til å lete etter en vestlig sjøvei til India. Han seilte ut fra Bristol i mai 1497 med bare ett skip og nådde Cape Breton Island i Newfoundland den 24. juni samme år. Han kalte det oppdagende land «Terra de prima vista». Selv trodde han at han hadde nådd det nordøstlige Asia.

JohnCabotPainting.jpg

https://no.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Caboto

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Juli 1497

Vasco de Gama seiler ut på oppdrag av kongen i Portugal for å oppdage sjøveien til India. Kongen ønsket seg inn i svært lønnsome kryddermarkedet, men republikken Venetzia hadde i praksis monopol på handelsrutene. Etter at en portugesisk kaptein hadde oppdaget at Sør-Afrikas østkyst krommet nordøstover, ble neste steg å utforske resten av ruten.

1024px-Gama_route_1.svg.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Vasco_da_Gama#First_voyage

  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1497

Slaget ved Rotebro finner sted 28.september. Kongen av både Norge og Danmark, kong Hans slår Sten Sture den eldre og hans bondehær i dette slaget  i Rotebro, som i dag er en del av Stockholm. Kong Hans blir etter slaget også konge av Sverige til han blir avsatt igjen i 1501.  Under er seglet til kong Hans

220px-KongHans_segl_b-028.jpg

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...