Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Juni 1494:

Spania og Portugal deler nyoppdaget land mellom seg i Tordesillastraktaten den 7.juni. Avtalen fastsetter de grenselinjene som ble beskrevet i et pavelig skriv året før og bereder grunnen for den spanske og portugisiske koloniseringen av den nye verden. Prinsippene i traktaten blir gjeldende frem til 1750.

https://archive.org/details/europeantreatie00paulgoog/page/n4/mode/2up

Traktatens tekst på engelsk: https://avalon.law.yale.edu/15th_century/mod001.asp

https://archive.org/details/diplomatichisto01harrgoog/page/n11/mode/2up

https://www.thoughtco.com/the-treaty-of-tordesillas-4090126

wp90d5cc90_1a.png

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juli 1494:

Måtte gjøre et google-søk om nok en obskur juli-måned, men jeg finner her at pave Alexander den sjette sender en av sine sekretærer til den osmanske sultanen Bayezid den andre for å innformere at Frankrike planlegger å innvadere Italia. Paven frykter at kong Karl den åttende skal avsette ham og går derfor til det uvanlige skritt å søke støtte hos en muslimsk leder. Pavens utsending hevder også ovenfor sultanen at franskmennene selv ønsker å støtte en tyrkisk motstander av sistnevnte som gjør krav på sultanembetet.

Sultan_II._Bayezit.JPG
Sultan Bayezid den andre.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1494:

Den italienske humanisten og dikteren Angelo Poliziano dør i Firenze den 24.september, kun 40 år gammel. Poliziano var en av de mest innflytelsesrike intellektuelle i den italienske renessansen. Han var også en nær venn av den florentinske statsmannen Lorenzo de Medici fra den mektige Medici-familien.

https://en.wikisource.org/wiki/1911_Encyclopædia_Britannica/Politian

https://openlibrary.org/authors/OL200411A/Poliziano

Angelo_Poliziano_-_Angel_Appearing_to_Za

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Oktober 1494

1_2aw9452tX_RTr8Uq5wqQvw.thumb.jpeg.a5d15461015b67ba239cd4a0511ba13d.jpeg

Ludovico Sforza blir hertug av Milan,  og inviterer Karl VIII  av Frankrike til å komme. 

Dette er sett på som starten av de italienske krigene,  en serie med kriger som vil involvere alle de store europeiske spillerne de neste 60ish årene. Italia vil bli et herjet land,  som vil lide av hærer som marsjerer over landskapet og skal ha mat,  verdier og losji.  Allerde i starten var krigen sjokkerende brutal,  hvor franske kongen beordret massakrering av byer og slott som viste motstand. 

Krigen ville se den største militære utviklingen i Europa frem til WW1 med sine effektiv mitraliøser, indirekte artilleri,  stridsvogner og fly.

Når krigen begynte i 1494 var hovedvåpene, lanser, spyd, armbrøst og buer. Innen 10 år ville arkebusen ta over for armbrøst og buer for de flesre land.  

Artilleriet med sine jern kuler i stedet for stein ville kunne rive ned murer til byer og slott på timer i stede for uker. 

Riddere, gendarmes og våpenknekter startet krigen i full rustning og lanser, innen krigens slutt besto det tunge kavaleriet av ryttere med 3/4 rustning og deres hoved våpen var pistolen (nok en ting som ble oppfunnet under krigen. 

I starten hadde du enorme spyd blokker på opp til 6000 mann, men noen få armbrøst eller arkebusere til støtte. Innen krigen slutt ville man ha formasjoner med organisk skudd støtte. Og "pike and shot" perioden startet. 

Store renessanse kunstere og tenkere levde gjennom dette, med Leonardo da Vinci og Machiavelli kanskje det mest kjente. Når Leonardo ikke kunne gjøre ferdig sin okse statue fordi bronsen skulle brukes til kanoner . Var det til denne krigen kanonene trengtes. 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Mars 1495

I følge noen forskere så dukket syphillis opp for første gang i Europa. (noen arkeologer mener at det dukket opp så tidlig som på 1300-tallet)

De første utbruddene var hos franske soldater som "beleiret" Napoli. Da de kom til bymuren, slapp innbyggerne dem inn, uten at franskmennene trengte å gjøre noe, men tydeligvis var det grei feiring etterpå (med tanke på all syphillisen). Sykdommen er enda utbredt i store deler av verden i dag. 

edit: En liten kommentar av Jared Diamond"[W]hen syphilis was first definitely recorded in Europe in 1495, its pustules often covered the body from the head to the knees, caused flesh to fall from people's faces, and led to death within a few months." The disease then was much more lethal than it is today".

400Behandlung_der_Syphilis.thumb.jpg.3f4a1e07158d783f0541c502f2a5d3a9.jpg

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Juli 1495:

Svindleren Perkin Warbeck som påstår han er den rettmessige arvingen til den engelske tronen har blitt nevnt tidligere i tronen. Han har på dette tidspunktet i samarbeide med Margaret av York, heruginnen av Burgund, søsteren til de tidligere og nå avdøde engelske kongene Edvard den fjerde og Richard den tredje samlet sammen en hær som han håper skal styrte kong Henry den syvende og dermed gjeninnsette den gamle kongefamilien(dersom Perkin skulle vise seg å være av den ætten da, noe han ikke var). Den 3.juli lander Warbecks tropper i Kent i det som skal bli kjent som slaget ved Deal. Men før hæren hans gå i land  blir de raskt omringet av Tudor-styrkene. Warbeck flykter deretter til Irland etter et meget mislykket innvasjonsforsøk av England.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Deal

Margaret_of_York.jpg
Margareth av York.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1495:

Den nederlandske renessansemaleren Jan van Scorel ble født 1.august 1495. Van Scorel blir den føste nederlandske maleren som studerer i Italia og kommer dermed til å bringe med seg impulser fra den italienske renessansekunsten med seg tilbake til Nederland. Kunsten hans er sterkt påvirket av Michelangelo og Rafael.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Scorel

Jan_van_Scorel_by_Anthonis_Mor_van_Dasho

Jan_van_Scorel_-_Maria_Magdalena_(Rijksm
Maria Magdalena(1530), et av Van Scorels mest kjente malerier.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1495:

Kong Johan den andre av Portugal dør den 25.oktober bare 40 år gammel uten noen direkte arvinger. Tronen blir da tatt over av hans fetter og svoger Manuel den første. Manuels regjeringstid kommer til å bli preget av ekstreme forfølgelser av jødene i Portugal, men også starten på den portugisiske koloniseringen av Amerika og India.

https://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_I_of_Portugal

860aab88db833a8fb374fc6cd89ec243.jpg
Kong Manuel den første av Porrtugal.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1495:

Russland og Sverige befinner seg for tiden i krig mot hverandre og russerne har invadert Finland via Karelen. Den 30.november prøver de å innta Viborg slott men blir skremt og løper sin vei etter en mystisk eksplosjon som ikke hjar blitt oppklart. Eksplosjonen kommer til å redde de svenske forsvarerne av slottet som var i ferd med å overgi seg. Historikerne stiller i dag spørsmål om hendelsen virkelig fant sted

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sturarnas_ryska_krig

Viipurin_pamaus.jpg

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...