Gå til innhold

Corona-virus - Bør man selge fond eller aksje?


bo1e

Anbefalte innlegg

Ca 30% nedgang i usd på s&p 500. 20% nedgang på s&p 500 i NOK

 

20% er en fin nedgang, men syns det er fortsatt litt dyrt, gitt at de fleste butikker stenger og massepermitteringer kommer.

Tenker bunnen blir når tallene kommer inn. Vi venter på å se hvor mye økonomien kommer til å sammentrekke seg. Og det blir stygt. Tiltakene som ble annonsert av trump nå stenger ikke puber og frisører som i Norge. De kjører samme strategi som Norge med en 14 dagers kur som passer med inkubasjonstiden for viruset, men de innfører mildere tiltak enn til og med Norge. Det som gjorde at sør korea vant over viruset var at de testet ALLE som ville, inkludert 20åringer og andre som ikke viser symptomer. De bærer viruset og smitter det veldig effektivt fordi de viser ikke symptomer. Det er her usa, norge og italia har noe å lære. Men spesielt USA som tester ekstremt få.

Verktøykassen begynner å bli tom, men det som jeg tenker kommer snart er

1. Lån til utsatte bedrifter

2. Mer QE ved kjøp av corporate bonds

3. Tax rebates

Men jokeren er selvfølgelig hvordan viruset oppfører i møte med isolasjonsstrategier og varmere vær. I 4Q kan vi nok se at vaksineresultater kommer inn, selv om det selvfølgelig ikke vil være klart til masseproduksjon da.

Så oppsummert tror jeg på større fall, men jeg anbefaler å kjøpe jevnt fra nå og frem til slutten av 3Q.

Problemet er jo saudi arabia og russland. For når de blir enig vil kronen styrke seg og da blir det en har i S&P redusert. Men samtidig vil en opec+ enighet føre til generell oppgang også på S&P så derfor ser jeg mer på det som bakgrunnsstøy.

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
pappkake skrev (39 minutter siden):

Jeg har sagt det samme hele veien, men jeg tror vi står overfor en lang og tung periode...

Jeg tør ikke uttale meg om dette, men ser ikke bort i fra at du har rett. Mye tyder på det. 

Kanskje ikke så rart etter 10 eventyrlige år, men det virker som om altfor mange fortsatt kun evner å tenke 'buy the f**king dip' og ikke engang vurderer at vi kan stå ovenfor andre scenario fremover. 

 

Lenke til kommentar

Det var raude tal i dag over heile linja, spesielt i USA. No må alvoret snart ha sunke inn i folket der borte og eg trur heller ikkje dette er over på ei stund. Verken COVID-19 eller nedgangen i marknaden. Det tok litt tid ned til - 20%, men så gjekk det raskt ned til -30%.

Eg er glad eg solgte. Det er berre halve "jobben", men det er vel nesten umogeleg å ikkje kome betre ut av det no enn om eg hadde blitt sitjande med fondet. Trur ikkje eg blir alt for ivrig med å kjøpe inn igjen. Kanskje eg skal betale ned litt på bustadlån samtidig. 

DukeRichelieu skrev (24 minutter siden):

Jeg tør ikke uttale meg om dette, men ser ikke bort i fra at du har rett. Mye tyder på det. 

Kanskje ikke så rart etter 10 eventyrlige år, men det virker som om altfor mange fortsatt kun evner å tenke 'buy the f**king dip' og ikke engang vurderer at vi kan stå ovenfor andre scenario fremover. 

Det kan gå lang tid før me ser tider som dei siste åra igjen. Eg var ikkje inni finansverda i 2008, men der tok det to år før botn var nådd. I tilleg var ikkje dotcom mange år før, så i perioden 1999 til 2009 var det veldig magert. 

Det blir interessant å følgje med framover. Det er gode tider for dårleg nytt, som DumDumBoys sa. 

Det er anbefalt å ha globale fond for å ha risiko utanfor Norge, men akkurat dette viruset er nesten umogleg å verne seg mot. Du har jobb i Norge, bustad i Norge, aksjar i heile verda. Alt blir påverka av viruset.

Det er fascinerande kor fort det har gått. Viruset sin spredning og marknaden. I diskusjonen om kva som er prisa inn så kan ein òg lure på ved kva kurs det er prisa inn. Etter dagen det går ned 12% eller dagen det går opp 10%? Eller midt på? 

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar
logaritmemannen skrev (3 timer siden):

Hele samfunnet er nede enn så lenge, ja. MEN, etter hvert innser kanskje flere og flere at kostnaden ved å stenge ned samfunnet er mye større enn å lette på restriksjonene og heller la eldre og andre utsatte bli smittet. Da kan aksjemarkedet "plutselig" endre retning. 

Idiotisk utsagn, horror på lasarettet og zombie apocalypse future er ikke bra for børsen....

Med så mange smittede en drøy verden så øker sjansen for flere mutasjoner også.

Endret av Gouldfan
Lenke til kommentar

Fair strategi det, men hvis det feks snur på -40%, så er det ikke sikkert du ser en stigende trend før tidligst dagens nivå, kanskje høyere,  nå som børsen svinger 10% hver dag. Er det ikke bedre å gradvis kjøpe seg inn? Siden vi ikke vet når det snur?

Lenke til kommentar
magb skrev (30 minutter siden):

Fair strategi det, men hvis det feks snur på -40%, så er det ikke sikkert du ser en stigende trend før tidligst dagens nivå, kanskje høyere,  nå som børsen svinger 10% hver dag. Er det ikke bedre å gradvis kjøpe seg inn? Siden vi ikke vet når det snur?

De som har en meget lang tidshorisont vil muligens tjene på å kjøpe seg inn nå, men ifølge dagens situasjon og utsikten for et konkursras verden over så er det overveiende sannsynlig for at det optimale tidspunktet ikke er nå. Børsen gjenspeiler jo den totale verdien av de børsnoterte selskapene og der ser det ikke akkurat lyst ut for tiden. I følge Donald Trump så ser det faktisk ut som om det først er nå den store krisen kommer vedr. dette konkursscenariet.

Lenke til kommentar

En ting å ha i bakhodet mens man venter på denne oppgangen, er at det er umulig å skille reell oppgang fra dead cat bounce. Børsen kan sprette opp 30%, og vipps, så har du tapt store deler av oppgangen, eller så kan børsen sprette opp 30%, du setter inn alle penga dine (på en topp ?), også var det visst bare en død katt som spratt. 

Det er lett å være etterpåklok og si at denne krisa var noe alle så komme, eller å treffe en oppgang og si at det var åpenbart at markedet nå var klart for å hente seg inn igjen. Det som da er fort å glemme, var de som tok ut pengene sine før en oppgang (høsten 18), eller de som satt inn motivert av en dead cat bounce. Sistnevnte er lette å glemme, for de snakker, av forståelige grunner, ikke like høyt om egne bragder som de som hadde flaks med innskuddene/uttakene sine. 

Endret av Bjarnemann
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Popper bare innom her for å minne de som er usikre på å ikke fylle hodet med for mye hysteri fra medier og kommentarfelt. For de aller aller fleste som har en langsiktig plan så er det super viktig å holde seg til planen. IKKE begynn å selg deg ut eller stopp å kjøpe. Dette har blitt gjort gang på gang og det er de samme som taper igjen og igjen. Hold deg til din spareplan. Ikke uro deg. Dette går over og på langsikt vil du tjene på dette. INGEN her inne klarer å slå de som bruker tiden til hjelp. Si hva du vil, men all statistikk og forskning taler imot deg. "Ja men, ja men..." NEI! Ikke sjekk fondet daglig. La spareavtalen surre å gå. Selv med denne nedgang er de aller fleste fortsatt i godt med pluss.

Lenke til kommentar
pappkake skrev (11 timer siden):

Slik jeg ser det så er ikke slik at ting plutselig vil gå bra dersom man plutselig letter på restriksjonene og "lar folk bli smittet". Dette vil ganske åpenbart få hele helsevesenet til å knele og vi står mellom to helt forferdelige valg nå, og det er ikke åpenbart at noen av dem vil føre til økonomisk bedring. Det er også en krise som er langt større enn selve viruset, slik den har blitt nå. Selv om folk ikke skulle dø som fluer, så vil verdensøkonomien gå i stampe...

Vi får vente og se, men jeg er ikke like positiv... nå har vi jo England og Sverige som prøver med den strategien, så vi får data snart. USA vil nok i stor grad også ha denne, og det går jo strake veien der...det eneste som styrker seg er dollar.

Jeg har sagt det samme hele veien, men jeg tror vi står overfor en lang og tung periode....

Jeg er selv veldig usikker på hvordan aksjemarkedet vil gå hvis restriksjonene skulle delvis forsvinne. Det får tiden vise. 

Poenget mitt er, som flere og flere kommer til å innse, er at konsekvensene av å stenge ned land kan bli katastrofale, og at det å la viruset gå sin gang, med noen fortsatte restriksjoner, vil totalt sett være bedre. Nå skal staten bruke 100 mrd. etter at tre personer i Norge har dødd og ca. 15-20 er i respirator. Samtidig står store selskaper i fare for å gå konkurs, og det er ikke gitt at man kan gjenopplive disse på en enkel måte hvis de først skulle gå dukken. Levestandarden vil bli redusert, boligprisene kan stupe, mange kan gå personlig konkurs. Helsevesenet vil bli dårligere og folk vil dø av andre sykdommer. Alt dette fordi man ikke ønsker at kanskje 10 000 eldre, som uansett hadde dødd om 5-10 år, dør (yngre, men sårbare kan også dø, ja).

Det er også usikkert hva effekten er av at sentralbankene pumper inn mange milliarder når økonomien synker mye. Blir resultatet hyperinflasjon? Kan ikke så mye om akkurat dette, så fint om noen andre kommenterer. Jeg er uansett veldig spent på hvordan dette vil påvirke aksjemarkedet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Szeth skrev (20 minutter siden):

Tenker å kjøpe jeg nå. Er det noen gode der ute?

For langsiktig sparing kan jeg anbefale et globalt indeksfond(f.eks. KLP AksjeGlobal V eller IV). Er du ute etter rask profitt, så har jeg ikke noe annet tips enn å ta det som kommer fra et diskusjonsforum med en del klyper salt.

Endret av Nimrad
Lenke til kommentar

Tiltaka er ikkje fordi tre person har døydd. Tiltaka er for å unngå ein situasjon som Italia opplev, som Kina har hatt og fleire andre land snart er i. Du hadde kanskje hatt ein anna innstilling om du sjølv eller dine nære vart dødssjuke.

Spørsmålet då er kva eit liv er verdt. Skal du la viruset herje fritt og akseptere mange dødsfall for å ta vare på økonomien? Er det verdt det å ta tap, både personleg, i bedrifter og stat, mot at konsekvensane blir forsøkt redusert så mykje som mogleg? Så langt meiner dei fleste land at dei vil akseptere den kostnaden.

Lenke til kommentar
logaritmemannen skrev (14 minutter siden):

Nå skal staten bruke 100 mrd. etter at tre personer i Norge har dødd og ca. 15-20 er i respirator.

Du må huske at ikke alle disse problemene er som følge av de strenge reglene som har kommet. Selv om vi hadde kjørt ren linje på å fortsette som før så ville det hatt katastrofale følger som ville krevd tiltak i økonomien.

Lenke til kommentar

Tiltaka er òg for å få ting tilbake i normal stand fortast mogleg. Å la heile verda bli smitta er i alle fall ikkje noko vitamininnsprøyting på økonomien. I tillegg er det andre element som påverkar økonomien i desse dagar. Mange har venta i fleire år på eit krakk. 

Forhåpentlegvis vil tiltaka som er satt i gang fungere og vaksine bli klar før ev. neste runde. 

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...