Gå til innhold

Corona-virus - Bør man selge fond eller aksje?


bo1e

Anbefalte innlegg

Dette minner meg om ordtaket som sier noe sånt som: Its easy to be declared a genious in a bull marked.

 

Jeg tenker å spytte inn 100k i markedet nå. Grunnen er at stimuluspakken fra Trump ikke er kommet enda, men nedstengingen av institusjoner og reiseban er kommet. I tillegg... En reduksjon av s&p på nesten 20% i NOK gjør at jeg har lovet meg selv å kjøpe på det nivået selv om jeg tror det vil synke mer.

Å lage kjøpsregler ved gitte nedgangsintervaller gjør at frykt og følelser ikke styrer beslutningene, for da hadde jeg jo bare kjøpt på topp og solgt på bunn pga menneskelig psykologi. Jeg har også plenty mer krutt å bruke, i tråd med kjøpsreglene mine, skulle markedet fortsette å falle som jeg tror det gjør.

Likevel, selv om vi åpenlyst har en corona bombe som venter i usa, så er det ikke sikkert det korrelerer med nedgang i aksjemarkedet. En annen ting å tenke på er hvor i økonomien dette kommer til å treffe. Min hunch er discretionary spending og SME.

S&p 500 er alt annet enn SME. Og discretionary spending og transport er godt under 20% totalt an indeksen.

 

Nå får vi se hvor god jeg er til å ta imot fallende kniver

Endret av Havm
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
bo1e skrev (1 time siden):

Jeg trenger ikke pengene på kort sikt men solgte da det ble tydelig hvor dette bar hen. Jeg skjønner ikke helt at det skal være galt, selv om det er aksjefond det er snakk om. Det handler vel om å maksimere profitt og unngå store nedturer uansett hvilket tidsperspektiv man har. Merkelig å påstå at det eneste riktige når man har fond er å være fullstendig passiv. Selv i en global krise.

Ja, er vel slik mine tanker om dette er også. Men kun fordi denne krisen er helt unik, påvirkning på samfunnet er noe vi aldri har hatt i fredstid.

Ved "normale" opp og nedturer er følger man "boka".

Lenke til kommentar
henrikwl skrev (9 timer siden):

Jeg tror det kommer an på hva som er formålet ens med fondssparingen. Hvis en prøver å maksimere profitt på kort tid så gir det mening å tenke sånn. Men da er jo fond feil investeringsobjekt i utgangspunktet, da ville det vel vært mye bedre med enkeltaksjer?

Hvis man bruker fondssparingen som pengeplassering (hvor alternativet er å ha pengene på konto eller i madrassen) så tjener man over tid (10, 20, 30+ år) på å bare ha dem stående og kjøpe seg inn med småbeløp jevnlig.

Det er langtidssparing ja, men om eg trur verdien er på vei ganske langt sør så har eg ikkje noko behov for å bli med heile veien om eg kan unngå det. Har aldri solgte ein andel før no, men dette er òg ein ekstraordinær situasjon som kan gå inn i bøkene i same kapittel som finanskrisa og dot com bobla.

Det er ingen regel om at du berre skal la pengane stå der sjølv om det er fond. Eg prøver å maksimere profitt på lang sikt.

Lenke til kommentar

Det her er jo blitt den ultimate testen for om du faktisk er klar for å spare i fond. Fond sparing er ment for deg som skal spare litt og litt over laaang periode. Du MÅ være klar over at verdien kan halveres på veien, men klarer du å holde deg til planen og stå i mot vil du komme godt ut av det. I tillegg må du ha en fornuftig foventning til avkasting. Et globalt indeks fond vil ikke gi deg 25-30% avkastning i året sånn vi har hatt de siste årene. Se for et snitt på 6-8%. Da vil du ikke bli skuffet. Hvis du begynner å prøve å time markedet er det størst sannsynlighet at du vil tape på det enn om du bare fortsetter med planen.

Ser folk sier at det også er gambling å la pengene stå. Nei det er ikke det. Det er ikke gambling når vi snakker om små innskudd fordelt over 20-30 år. Det er en sikker og lur investering. Det er folk som har jobbet med aksjer i 30-40 år og de klarer ikke å slå indekser over 30-40 år. Hva får deg til å tro at du skal klare det? Ja du kan være heldig nå og gjøre det bra, men det er like sannsynlig om ikke mer at du ikke gjør det bra sett opp imot jevn spredning av sparing over land tid.

Vi har levd med alt for gode fordeler over lang tid og helt glemt at det er nedgangstider. Boligmarkedet og børser har gått bare en vei og når det først snur får folk panikk. De har aldri opplevd at det går ned i hele sitt liv og blir livredd. Dette er helt normalt. Ingenting kan gå i pluss i all evighet slik den økningen vi har sett frem til nå.

Har selv spart i fond nå i 10 år og har sett store blå tall gå i rødt og tilbake til blått. Har blindt fortsatt sparingen med is i magen vel vitende at om 30 år vil jeg se tilbake og være glad jeg hadde nettopp det. Dette gjelder som sagt kun oss som har et mål 10-20-30 år frem i tid.

Endret av Mr. Spaceworld
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som sagt, det er ingen reglar eller fasit for sparing i aksjar eller fond. Og det er heller ikkje snakk om å stoppe all fast sparing for å satse på timing i staden for.

Når det er snakk om timing så kjem alle med eksempel der nokon kjøper meir på topp, selger på botn og kjøper inn igjen etter det har gått opp 30%. Det er openbart ikkje spesielt lurt. Om du derimot solgte då denne situasjonen starta og kjøper inn litt og litt etter at det har falt 30%, så får du eit heilt anna utfall.

Eg veit om statistikken og alt det der. Kva den baserer seg på veit eg ikkje, men det fallet som potensielt kan inntreffe no skjer svært sjeldan og modellar for dei fleste dagar fungerer ikkje heilt. 

At nokon kjem til å bomme katastrofalt på timinga er nok sikkert, men det betyr ikkje at alle gjer det.

Eit anna poeng er at risikoen er veldig liten. Om du var uheldig og traff veldig feil så kanskje det utgjorde eit tap på 5%, som i alle fall ikkje blir synleg om 30 år.

Eg er på ingen måte bekymra for pengane på lang sikt og har som utgangspunkt forventa rundt 6% avkastning, men eg har ikkje noko behov for å sitje og sjå at verdien blir halvert i ein situasjon som dette. Eg har ikkje rekna på det, men du kan få ein del prosentpoeng meir igjen om 30 år om du klarar unngå krakkene på 40-60%. Og det er ikkje snakk om ubetydelege beløp heller. Så får det bli opp til den enkelte om dei er villige til å prøve eller dei.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Jeg er overrasket over hvor sjokkert jeg blir av denne tråden. Det er visst fortsatt sånn at 5-10 års horisont bare glemmes når krisen inntreffer. Selv om ALL forskning viser at vi amatører bommer, så blir folk livredde og tror de klarer å slå markedet. De som sitter stille i båten er de som over tid gjør det godt. Punktum. Det har vært sagt før denne situasjonen oppstod og det kommer til å bli sagt neste gang dette skjer.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

I USA annonserte Fed i går at dei vil dele ut $1.5 trillion, og børsane fortsatte å stupe...

Futures er litt opp så langt, men eg tvilar på det blir grønt når det stenger. No skjer ting så fort at å sitje på aksjar over helga kan vere ein stor risiko.

Lenke til kommentar
Nimrad skrev (1 minutt siden):

Jeg er overrasket over hvor sjokkert jeg blir av denne tråden. Det er visst fortsatt sånn at 5-10 års horisont bare glemmes når krisen inntreffer. Selv om ALL forskning viser at vi amatører bommer, så blir folk livredde og tror de klarer å slå markedet. De som sitter stille i båten er de som over tid gjør det godt. Punktum. Det har vært sagt før denne situasjonen oppstod og det kommer til å bli sagt neste gang dette skjer.

Det vil vise seg når situasjonen er over. Eg skal i alle fall oppdatere med korleis det gjekk når den tid kjem, så får me sjå. Om statistikken seier at fleirtalet tapar så betyr ikkje det at alle gjer det. Statistikken har kanskje millionar av tilfelle, og av dei vil det òg vere veldig mange som kjem betre ut av det enn om dei hadde latt alt stå.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Zeph skrev (2 minutter siden):

Om statistikken seier at fleirtalet tapar så betyr ikkje det at alle gjer det

Sånn er det alltid, og det er alltid "vinnerne" som skriker høyest så klart.

 

Zeph skrev (5 minutter siden):

Statistikken har kanskje millionar av tilfelle, og av dei vil det òg vere veldig mange som kjem betre ut av det enn om dei hadde latt alt stå.

Nettopp derfor er rådet å beskytte massen som består av millioner mot de feilene som disse millionene gjør. Du kan få lov å svare på ett spørsmål. Det sitter millioner av mennesker der ute i verden som har utdannelse og tusenvis av timer med erfaring med dette. Det er disse folkene som kjøper aksjene du selger. Hvorfor tror du at du vet mer enn de?

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det trur eg ikkje, men ein har forskjellige strategiar og investeringsplanar.

Ja, det finnes millionar som har meir peiling, men det er samtidig folk som gjerne har dette som jobb og er villig til å ta langt større risiko. Day tradere kjøper og selger kvar dag, og kven dei kjøper av er ikkje så viktig. Og så har du alle millionane som ikkje har peiling. Dei kjøper til feil tidspunkt og selger til feil tidspunkt. Det er med andre ord alltid nokon som går feil vei, så at det heile tida finnes kjøparar og seglarar betyr ikkje at du gjer det på feil tidspunkt.

Det finnes millionar der ute som har mindre peiling enn meg òg. At dei pregar statistikken bekymrar meg lite. I tillegg er nok mange av dei som selger på botn folk som er redd for å miste pengane eller eigentleg vil ha bruk for dei på kort sikt. Eg er ikkje redd for dei og har ikkje bruk for dei.

Eg er heilt einig i rådet for folk flest å ikkje gjere noko som helst i ein sånn situasjon, men det hindrar ikkje meg i å selge. Eg er langt frå noko ekspert, men vil påstå at eg veit meir enn fleirtalet av småspararane. 

Edit: Sparehorisonten min har for øvrig ikkje endra seg av dette. 

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jaja, så får eg heller vere naiv. Det er mine pengar så eg gjer som eg vil med dei. Så får alle andre gjere som dei vil med sine.

Om me ikkje kan sånne diskusjonar utan at dei same poenga blir repetert i det uendelege så ser eg ikkje noko hensikt i å fortsetje. Alle trådar om fond kan reduserast til: Kjøp fast i globale indeksfond og ikkje rør dei på 10-40+ år.

Det finnes tydelegvis ikkje rom for nyansar og detaljar i sånne diskusjonar.

Endret av Zeph
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Zeph skrev (6 minutter siden):

Om me ikkje kan sånne diskusjonar utan at dei same poenga blir repetert i det uendelege så ser eg ikkje noko hensikt i å fortsetje.

Du må gjerne diskutere, men det at disse prinsippene for amatører i aksjemarkedet holder stand i det uendelige er et godt tegn. Det er ikke et tegn på at en bør tenke annerledes.

Endret av Nimrad
Lenke til kommentar

Eg er heilt einig i prinsippene, men det er ikkje noko diskusjon når det eine sida har den same talen på repeat heile tida, så eg skal la vere å argumentere vidare. Dette er kanskje feil forum for det, som eit lite økonomisk underforum i eit forum for alt mogleg.

Tl:dr for tråden: Kjøp globale indeksfond fast kvar månad og la dei stå. Ikkje selg i nedgangstider og du vil forhåpentlegvis få 6% årleg avkastning på lang sikt.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
Mr. Spaceworld skrev (6 minutter siden):

Kan vel sies om den andre motparten også. Ja men ja men ja men, jeg klarer å time dette. Jeg slår alle andre og kommer best ut av det ?

Igjen manglar eit hav av detaljar, men okey. Skal la det ligge. 

Det hadde for øvrig vore interessant å sjå datagrunnlaget for statistikken. Ikkje fordi eg trur den er feil, men for å sjå på detaljane i den og kunne forstå kvifor det er som det er. 

Endret av Zeph
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...