Gå til innhold

Corona-virus - Bør man selge fond eller aksje?


bo1e

Anbefalte innlegg

tigerdyr skrev (1 minutt siden):

33.114 avsluttede saker der 30.344 ble friske og 2.700 døde gir en aktuell dødsrate på 2700/33114 = litt over 8% 

Nå vet vi ikke hvor gode tallene fra Kina er og antallet corano-smittede kan være både høyere og lavere (ikke minst etter de gikk over fra en reell test for viruset til en mer generell "du har kanskje viruset" test; dette er forklaringen på den spike du ser i grafen for antall smittede feb 11-13.)  Så antallet smittet i Kina kan altså inkludere en hel del som bare har "vanlig" sesonginfeksjon som peker på at dødsraten for corona i virkeligheten kan være en del høyere enn de 8% den ligger på nå.  På den annen side vet vi ikke hvor mye vi skal stole på tall fra Kina i det hele tatt. 

FHI meldte i dag ut noe ang. nordmannen som er smittet i Italia hvor der som en sidebemerkning nevnes at de tror dødsraten er under 1%, hvilket er en meget besynderlig påstand siden absolutt ingen offentlig tilgjengelig tall støtter opp under en så optimistisk påstand, så det spørs om det mest er for å berolige folk. 

 

Den metoden som du baserer deg på er tatt i bruk akkurat på grunn av å unngå panikk, og nevnes i hoved artikkelen om formelen. Og er basert på paralellisering med SARS statistikk. Jeg sier ikke at estimatet kan ende på 10%.
Jeg sier bare at det er feil å ikke ta utgangspunkt i alle som faktisk blir smittet. Leser du litt lengre ned så nevner de dette.

Det er sykt stor forksjell mellom 10% og 6%.

Forøvrig nevner de at over 50 tusen blir smittet hver dag. De som dør er i hovedsak 70+ år.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

S&P 500 ved dags slutt i kveld kl 10 norsk tid (-0,37 %):

image.thumb.png.7f923c788c087e16d64c7906c3cd22c9.png

Sist gang vi var ned mer enn - 3,0 % to dager på rad og videre ned også tredje dag var 25. august 2015:

image.thumb.png.005fda93f8703ecd37813b24396563e3.png

Så gjenstår det å se om historien gjentar seg selv. :)

Volatiliteten og volumet i markedet er i hvert fall helt hinsides om dagen, så det er fine tider for kortsiktig spekulasjon.

Endret av DukeRichelieu
Lenke til kommentar
DukeRichelieu skrev (1 time siden):

Sist gang vi var ned mer enn - 3,0 % to dager på rad og videre ned også tredje dag var 25. august 2015.

Så gjenstår det å se om historien gjentar seg selv. :)

Kan oppdatere denne siden jeg gjorde en ny analyse for eget behov nå nettopp. August 2015 prediksjonen gir en stor oppgang i morgen (dag 4) og i det minste en kortsiktig bunn her. Det viser grafen. 

Sist gang før dette skjedde var imidlertid i oktober 2008. Den gang endte dag 4 ned 6,03 %.

Kast en mynt? :) 

Det er i hvert fall ingen tvil om at en så rask og stor suksessiv nedgang er relativt sjelden. Skal man gå etter oddsene burde man tenke at vi har en bunn her. Samtidig synes jeg salget vi har sett de siste dagene har vært såpass kraftig at jeg ikke blir overrasket om fallet fortsetter enda lavere og det tidligere enn senere. Les: alt i morgen.

Lenke til kommentar

Så må ein kanskje ha ein terning i staden for mynt, for det er ikkje noko garanti at marknaden følgjer ein tidlegare trend, sjølv om det ofte blir sånn. Problemet med dei fleste analyser er at dei baserer seg på historien. Ingen veit kva dagen bringer. Spesielt når det er eit stort usikkerheitsmoment i dagens situasjon.

Det vil nok i stor grad avhenge av korleis virussituasjonen utviklar seg. Trump prøvde å roe ned situasjonen og investorane, men det gav ikkje så mykje utslag. Samtidig hadde USA første registrerte tilfelle, så det vart ein litt tentativ dag i påvente av meir informasjon.

Lenke til kommentar
Zeph skrev (3 timer siden):

Så må ein kanskje ha ein terning i staden for mynt, for det er ikkje noko garanti at marknaden følgjer ein tidlegare trend, sjølv om det ofte blir sånn. Problemet med dei fleste analyser er at dei baserer seg på historien. Ingen veit kva dagen bringer. Spesielt når det er eit stort usikkerheitsmoment i dagens situasjon.

Det er ingen garantier her i verden, men min erfaring er at historien gjentar seg selv og det eneste vi har som et pekepinn for fremtiden er hva som har skjedd tidligere. Men, jo lenger tidshorisont, jo mer vanskelig blir det å predikere.

Jeg ser ikke at denne krisen skal være noe verre enn lignende kriser vi har hatt tidligere. Derfor tror jeg fortsatt det er nyttig å se hva markedet har gjort i lignende scenariorer. Selvsagt kan det være generelle og spesifikke forhold i dag som er annerledes enn hva de var den gang. 

Men skal man allikevel gjette, må eller bør man ha noe data å basere seg på. Bare det å vite at markedet faktisk har gått ned 10 % i løpet av fire dager minst én gang tidligere i historien gjør at man slipper å være gjøken som tror at markedet nå MÅ gå opp. :)

Endret av DukeRichelieu
Lenke til kommentar

Det blir kun spekulasjon, så eg har ikkje noko grunnlag for å tru om dette virusutbrotet blir verre enn dei føregåande, og sidan det er den saken som påverkar marknaden så er det høgst uvisst kva som skjer vidare. Det kan ha nådd ein topp og gå i riktig retning, eller det kan spre seg fortare og bli ein verre situasjon enn me har sett før. Sjølv om marknaden ikkje hadde gått ned 10% i løpet av fire dagar så betyr ikkje det at det aldri kan skje. Ein gong må bli den første for alt.

Så langt er fleire av dei europeiske børsane ned 2% frå start.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er vel likt for både kjøp og salg då. Det er ein god forklaring på kvifor dei fleste ikkje bør prøve å time marknaden. Det går nedover, du legg inn salg, salget blir gjennomført to dagar etterpå og i mellomtida har verdien gått ned 6%. Det ser ut som botn er nådd og det er moderate endringar dei neste to dagane før du vel å kjøpe inn igjen. Dei neste to dagane går det opp 6% igjen, og når kjøpet blir gjennomført er det tilbake på topp. Då har du tapt 6%.

Nokon som har forslag til den beste sida å få opp live kurs på norske fond? Eg fann dei ikkje på Tradingview, med mindre eg leitte for dårleg.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
Zeph skrev (2 timer siden):

Sjølv om marknaden ikkje hadde gått ned 10% i løpet av fire dagar så betyr ikkje det at det aldri kan skje. Ein gong må bli den første for alt.

Nå er hele poenget mitt nettopp det at det har skjedd før, men jeg påpeker at det er sjeldent.

Spesifikt, så er det sjeldne her at markedet går så kraftig ned på kort tid med flere røde dager på rad uten noen pauser. Normalt når markedet går ned eller korrigerer skjer dette med i det minste noen pausedager eller oppturer.

Men det er selvsagt helt rett det du sier at noen ting også kan skje for første gang.

Spennende dager i hvert fall. :)

Også en fin påminnelse for folk om at det faktisk er risiko i markedet. 

 

 

Lenke til kommentar

Jeg har solgt ut alt jeg hadde i teknologifond. Er glad for ordningen med aksjesparekonto nå. Gikk selv inn i helse. Må vel være en sikker vinner akkurat nå, tenker jeg. Valgte DNB Health Care N, da den også har lave forvaltningskostnader. Min strategi er å gå hardt inn i teknologi igjen når viruset tilsynelatende har nådd sin topp.

Lenke til kommentar
bo1e skrev (46 minutter siden):

Det har en god oppdragende effekt når sånt skjer. Folk (som meg) som bare har opplevd flere år med eventyrlig oppgang får en reality check midt i fleisen.

Det er mange som snakker om risiko som noe de har et enkelt og uproblematisk forhold til, men det er som regel en annen ting når man faktisk får kjenne det på kroppen selv og det ikke bare er teori. :)

Og ja - tror mange har sett seg blinde etter den eventyrlige oppgangen vi har hatt de siste årene. Mange ser ut til å se kun oppsiden, men ikke nedsiden. Det er ikke lenger siden enn i forrige uke at en bekjent av meg skrøt av hvor mye han hadde tjent på indeksfondet sitt bare hittil i år. Har ikke hørt noe fra han nå. :)

Endret av DukeRichelieu
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...