Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Sør Bolig millionkrav


Taurean

Anbefalte innlegg

https://e24.no/naeringsliv/i/VbBro6/boligkjoepere-krever-millioner-fra-utskjelt-selskap-vi-var-i-praksis-hjemloese-i-to-aar?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3epku3aYC2LfJQ_1ZDXoQR8EDhkGFPSQptDDZOYAVqINNk9Yve7u_pztw#Echobox=1582459083

 

1) Hvordan er det mulig å sikre seg mot slike tilfeller før man går i avtale med et større byggselskap? Altså, for eksempel være medlem i et forbund, og bare la det forbundet ordne opp med hele saksgangen i etterkant, hvor man for eksempel får mellomfinansiering til å starte ny boligprosess et annet sted, sånn at man kan leve livet sitt som vanlig, uten å bruke år av livet sitt på å krangle med boligselskapet?

Jeg tror ikke jeg hadde hatt energi til å gå gjennom med en så stor sak som varte i så mange år.

2) I kommentarfeltet nederst står det noe om at selv om det er et A/S, så kan driverne holdes personlig ansvarlig, så lenge de har drevet uansvarlig. Stemmer dette?

3) I tillegg med at det finnes et morselskap (Sør Bolig Gruppen), blir det da ekstra vanskelig å stille noen til ansvar?

Endret av Taurean
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg ville undersøkt entrepenøren på forhånd, vært kynisk og ikke forholdt meg til forholdsvis "nykommere". Dessverre som med mye annet i livet må en ta en del ansvar selv for å få ting gjort. Det kommer også frem at det er for dårlig beskyttelse/lovverk av forbrukere i denne sammenhengen så det kan godt tenkes det kommer tydeligere føringer på dette fremover.

Lenke til kommentar

Svaret som Dubious viser til er heilt klart korrekt, utfordringa er å få det til i praksis.
Typisk vil delvis forskuddsbetaling gi ein langt lavare pris for heile prosjektet utan at det nødvendigvis er tydeleg at risikoen då blir delvis flytta over på huseigaren. Ein kan sjølvsagt også nekte å forskuttere, men då er det vanskeleg å finne eit utbygger som vil inngå avtale med deg. 
Ein bustad som utbygger bærer alle kostnadar og risiko for fram til den er innflyttingsklar vil typisk koste meir totaltsett ettersom utbygger må kalkulere inn risiko og kapitalkostnadar med å forskuttere bustaden.

Tilsvarande er det med å ikkje selge før bustaden er ferdig, dei færraste har råd til å eige to bustadar samtidig over lengre tid. Så for mange er det heilt nødvendig å selge bustaden for å finansiere nybygget, det er også alltid ein risiko for at ein ikkje får solgt (til den prisen ein vil ha) og dermed ender opp med å måtte betale på to bustadar lengre enn berekna.

 

Ein anna ting som eg ser utifrå artikkelen er viktigheita av å få bistand av fagfolk og ikkje berre stole på utbyggers fagkompetanse. Det er utbygger som har det faglege ansvaret, men det er lettare å få rydda opp i ting dersom ein påpeiker feil og svakheiter tidleg i prosessen. 

I eksempelet med paret som ikkje er fornøgd med vindauga så er ikkje konsekvensane vurdert og kommunisert godt nok. Dersom det er krav om brannsikre vindauger så må det monterast vindauger som verken kan opnast eller som har lufteventil då dei ikkje vil være brannsikre om det kan kome inn røyk inn eller ut av vindauget.

 

Det viktigaste ein som kunde kan gjere er som nacario seier å sjekke opp om andre har erfaringar med entrepenøren, være oppmerksom på dersom det er ein nykommar, og ved å sjekke om entrepenøren har god økonomi.
Igjen er det sjølvsagt ei utfordring at den store profesjonelle entrepenøren med gode referansar er dyrare enn Johnny/Ronny frå livets harde skule som har nokre kompisar som kan bygge.

Når det gjeld bistand så er det fleire stadar der ein kan få slike tilbod, enten gjennom å melde seg inn i interesseorganisasjonar for huseigarar eller liknande der advokatbistand ofte er inkludert. Å hyre inn ein uavhengig byggteknisk rådgiver til å sjå over byggeteikningane før bygginga starat kan også være fornuftig, og tilsvarande med å ha med seg fagfolk på befaringa før overtakinga.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...