Gå til innhold

Power solgte varmepumper uten å informere om påbud – nå stopper de salget umiddelbart [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Når det gjelder produsenter og leverandører av varmepumper finnes det endel kritiske punkter som er verdt å få med seg. Blant annet funksjonssikkerheten av slikt utstyr. Når vi vet at luft/luft varmepumper dominerer det skandinaviske markedet er svakhetene også lettere å øyne i slikt utstyr,mens få tar til ordet å melder fra om dårlige produkter. Lekkasjer av gass skyldes ofte lekke shrader ventiler og stuss for tilkobling av serviceventil(sykkelventil). Hele denne patenten er for dårlig og lekker ofte etter noen års bruk pga. pakninger svikter. I tillegg er det ingen rangering av levetid på systemets hovedkomponent, nemlig kompressor. Denne er avgjørende for kundens kost/nytte verdi når systemet feiler. Altfor ofte blir anlegg som er 6-7 år skrotet pga. dårlig kompressor. Enten lekker den ut gass eller så svikter den av andre årsaker. Dette kan ofte være en hel serie fra en produsent, der gassen er lekket ut i friluft lenge før tekniker ankommer . Det burde være krav om funksjonssikkerhet fra produsent både angående kompressors anslått levetid i timer og at ventilløsningene på anleggets utedel burde vært langt sikrere mot lekkasjer/svikt. Dette er noe huseier ikke kan garantere seg mot, men utleder i store kostnader og dårlig økonomisk gevinst ved å eie varmepumpen. Klart er det at leverandører ikke nevner dette siden det gir mer klingende mynt i kassen ved salg av et nytt anlegg. Klima og omgivelser er nesten underordnet utifra produsent og leverandørside. Typisk er det at pris/kvalitet henger sammen, der billigpumper er overrepresentert i overfornevnte kommentarer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er ganske mye pant på gassen som sendes til gjenvinning/destruksjon. Det kunne hjulpet å opplyse eierne ved montasje om plikt til forsvarlig panting, samt et stort varselklistremerke på utedelen som forteller det samme.

Kanskje montører kunne tilbudt gratis tømming (som vist i videoen) finansiert av panten, og fått gode innsalgsmuligheter:

- Nedmontering av tomt anlegg

- Salg av ny pumpe, befaring når man først er på stedet

Jeg er bare delvis enig med Langøen at det bør lages en slags offentlig havaristatstikk pr merke, modell og komponent. Det hadde vært bra om man satt med den kunnskapen om aktuelle pumper man vurderer å kjøpe, men jeg er redd det bare fører til at produsentene gjør mindre endinger og døper om produktene årlig så man ikke får mulighet til å se langsiktig statistikk på pumper som er i salg nå. Jeg tror ikke statistikken ville hjulpet mye. Da tror jeg heller man bør gjøre som mot bilindustrien og kreve bøter om ikke store svakheter på eksisterende monterte pumper utbedres. Og gjerne bøter til uprofesjonelle som bare lar gassen fyke til værs når de demonterer. Selv om det skal utrolig mye til for å bli fersket så kan det virke avskrekkende.

Lenke til kommentar

Langøen, du har noen gode poenger...

Det burde helt klart være noen med utdanning som seriøst tok for seg luft-luft varmepumper, utførte en skikkelig brukertest med støy nivå, kjøle effekt og varmeeffekt, og som kunne gi sin ærlige oppfatning av hva de synes om varmepumpen.

Her kommer første review... Jeg er Kuldemontør, og i 2002 så installerte jeg hjemme hos meg selv en Panasonic CU-E9DKE (utedel), innedelen er klint såpass oppe i et hjørne at det ville trengs personell fra kirurgisk avdeling fra st.olavs hospitalet med spesial kamera for å lese av type skiltet. Denne Panasonic modellen var veldig populær rundt 2002, og ble importert til norge fra Citcop... Etterhvert så fikk den også rykte på seg for å være den værste Panasonic modellen fordi Viftemotor på innedelen sviktet/Begynte å støye etter noen timers drift.

For min del, så gikk det greit helt til jeg hadde en kollega på besøk og han spurte meg "hvordan klarer du å tenke med den støyen fra varmepumpen?"

Jeg kunne sagt "Hæ!? jeg hører deg ikke over støyen fra varmepumpen" og vært artig, men jeg sa "hva mener du?" og han sa at viftelyden hørtes ut som om innedelen sang på siste verset... jeg hadde selvfølgelig blitt vant til det over tid.

Men jeg sendte en claim til Citcop og fikk en ny viftemotor i posten, skiftet den selv, og den varmepumpen har gått traustig siden 2002 uten ett feilslag.

Det heter ikke shrader, men "Schrader" ventil, dette er en ventil type som har vært brukt på kuldeanlegg i ihvertfall 40 år, dette er ventiler med en god design.

Alle Luft-luft varmepumper med schrader tilkoblinger er levert med spesielle hetter, messing hetter med kobber ringer for tettning, som skal festes på service tilkoblingen på varmepumpen etter at den har blitt satt i gang av en sertifisert kuldemontør.

Utifra det jeg leser, så er jeg usikker på om du noensinne har montert en luft luft-varmepumpe.

Det er mulig du er kuldemontør, for du nevner at det er pakninger som svikter på schrader ventiler, noe som er typisk på kjøle og fryseanlegg, der hettene til schraderventiler kommer med gummi/o-ring tetninger, mens på luft luft varmepumper så kommer de med kobber tettningsringer som strammes til med messing hetter...

 

Lenke til kommentar

Tja, for en privat person så ser de ikke nyttigheten i å bestille inn en spesialist for å demontere en varmepumpe... de klipper rørene og lar det stå til.

Men som du sier statlig avgift på R-410a er ca 1100 kroner.

Da må det være miljøvennlig å informere folk at dersom de hyrer inn godkjente montører til å demontere, så er den prisen dekket av refusjonen av gass... og for firma so gjør det på denne måten så får de spørsmål om flere installasjoner, fordi de var så behjelpelige med fjerningen av det gamle, eller?

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...