Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvem har ansvar ved skade eller død ved narkotika-overdose: Den som kjøper/bruker det, eller selger/pusher?


Alv V

Er det kriminellt å legge fra seg en pose uidentifiserbar narkotika, etter å ha spandert narkotika med nærmest et identisk utseende, som kombinert med andre rusmidler man har tatt kan være dødelig?  

9 stemmer

  1. 1. Er det kriminellt å legge fra seg en pose uidentifiserbar narkotika, etter å ha spandert narkotika med nærmest et identisk utseende, som kombinert med andre rusmidler man har tatt kan være dødelig?

    • Jeg har juss-utdannelse. Svaret er JA, etter hva jeg har lært..
      2
    • Jeg har ikke juss-utdannelse. Tror svaret er JA, sånn som jeg oppfatter det.
      1
    • Jeg har juss-utdannelse. Svaret er nei, siden den som bruker stoffet burde vite at det er farlig og til og med dædeøog- Samt en tyv! Gjesten er narkoman or antageligvis narkotika-kriminelll.
      1
    • Jeg har ikke juss-utdannelse, og jeg mener nei, samt at du må være en komplett idiot som gjør noe sånt. Gjesten din kan neppe bevses å
      3
    • Er usikker/Vet ikke.
      2


Anbefalte innlegg

Jeg hadde nettop en debatt med en venn der jeg var forbannet på en idiot som la igjen en tykk klipspose med Ketamin hos meg på nyttårsaften, uten å fortelle at det var Ketamin, men som jeg antok var Kokain og antok han la igjen her siden han hadde så mye av stoffet, og ønsket å være kul mot meg. (Antageligvis noe jeg overbeviste meg selv om når jeg ble fristet av å oppdage en pose med moro som lå på bordet rett fremfor meg). Jeg er ærlig og stjeler aldri, men om noen skulle legge igjen narkotika her hvis jeg er syk eller sugen, er det nesten umulig å stå imot, særlig i dette tilfellet der det gjalt en person jeg ikke hadde tilbrakt tid med før. Jeg bare lot han sitte her oppe fordi dealeren i nabolaget var ute  da.

Poenget mitt var hvertfall at dette var en kriminell handling, og kunne ha blitt mord, dog uaktsomt, men også uaktsomt fordi han var så ruset at han glemte jeg vet ikke hvor enorme summer dette pulveret koster. Vennen min mente at det helt og holdent var min feil, at han ikke hadde sagt jeg kunne ta av det, siden det ikke var mitt, at det er lite lurt å putte em substans i en sprøyte og injisere det uten at man vet helt sikkert hva det er.

Selv stod jeg på mitt. At hvis jeg f.eks. hadde hatt en brennevinsflaske fylt med metanol, som jeg tenkte bruke til løsemiddel, men som jeg så glemte igjen hos en alkoholiker, så ville det juridisk sett vært min feil om alkoholikeren hadde mistet selvkontrollen og drukket flasken, sellv om han visste det ikke var hans. Eller om en heroin-pusher hadde liggende kilovis med junk hver dag som han solgte på, og hadde en kjæreste som hadde blitt hektet og stadig vekk kjørte i seg store doser. Så mente jeg at det ikke var hennes feil i henhold til loven. og i begge tilfeller kunne det endt i fengsel for mord.

Dette for å understreke at JURIDISK SETT  (om ikke helt logisk) så var det gjesten min sin feil som ikke sa fra hva det var han la igjen på stuebordet mitt, eller hvorfor. Jeg hadde tatt heroin, benzodiazepiner (typen angst-dempene som Valium er en del av), samt alkohol. Og ifølge https://rusopplysningen.no/ketamin, så kan dette være dødelig. Dagen etterpå våknet jeg på gulvet, og det ramt fra nesen og svei som om jeg hadde sniffet en boks med natron. Jeg var i mildt sagt dårlig form, og skjønte at jeg enda en gang i livet, mot all sannsynlighet hadde overlevd. Jeg skjønte fremdeles ikke hva det var jeg hadde blitt så dårlig av. Husket bare at den intense svien i nesen kvelden før, og tenkte at det muligens var veldig kraftig kokain (har ikke prøvd det mange ganger, og som tidligere rusmisbruker så tar jeg bare av på helt spesielle anledninger, og da er ikke kokain, et stoff som varer en kort stund, men koster en formue, noe jeg investerer i) Etter å ha undersøkt internet (etter å ha tenkt på Pulp Ficction, så husker jeg GIGA-sprøyten som ble satt i hjertet på hun som blandet sammen heroin og kokain) så injiserte jeg resten av det, og det klumpet seg i sprøytem. noe jeg reagerte på, men tenkte ikke særlig på det. Jeg merket ikke noe på smaken, da jeg altså ikke har brukt det mye, men jeg var HELT SIKKER på at det var kokain når jeg så på klipsposen. Noe dere kan forstå når dere ser de to bildene under:

KOKAIN:
powder.jpg?fit=532,385&ssl=1

KETAMIN:
 Buy-ketamine-powder-online.jpg

Så hva sier dere til denne debatten jeg og vennen min har? Jeg spør ikke om jeg er særlig glup, det har jeg forstått at jeg ikke er, men i forhold til LOV OG ORDEN, NORGES LOV og JUSS. Om denne saken hadde havnet i retten, hadde vedkommende fått noe straff da?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
debattklovn skrev (1 time siden):

Han har jo verken oppfordret deg, gitt opplysninger om eller gitt deg tillatelse til å bruke stoffet. 
Kan ikke se hvorfor han skulle holdes juridisk ansvarlig for hva andre voskne personer bruker stoffet til. 

Han hadde et ulovlig stoff. Ikke at det er noe JEG anklager noen for. Men kan jeg anklages for at han var så ruset at han ikke visste at han la igjen en pose pulver, som jeg antar nå var tilfelle? En pose pulver som så identisk ut som det vi hadde bruikt den kvelden? Og altså la den hos en som ikke har mye kontroll.

Om vi var i USA og jeg la igjen en pistol, etter å ha skutt på blikkbokser i hagen, hos en suicidal bekjent som snakket om å ende livet sitt, kan det sies at det var den bekjente sin feil om han brukte den til å skyte seg i hodet? Filosofisk sett kan det sies at det var han som brukte dette våpenet til å skyte seg i hodet?

Jeg mener: Hvor går grensen? Om jeg - igjen - hadde en pistol, bare at denne gangen var det et barn som ikke visste den var farlig som drepte seg selv med våpenet?

Om noen ble psykisk terrorisert, fysisk skadet, seksuellt misbrukt av en annen i et livsløp, før det så skjedde et mord for å få torturen til å stanse,, i desperasjon for å slippe mer mishandling. Var det da virkelig et drap?`Eller var det en naturlig mennesklig reaksjon på at man til slutt ikke klarer mer? Selv om drap er drap.

Ser dere gråsoner her? Det er også mitt eget poeng. Forventer i kke mye forståelse for å ha vært nær å miste livet, etter flere venner har mistet livet. Dere mener sikkert at det er deres feil at de døde, og ikke de som forsynte dem med stoff og ikke hadde peiling på at det var fpr sterkt? Når det gjelder overdoser er det selvmord, en ulykke, eller et mord utført av en pusher som solgte stoffet?

Mener heller ikke at gjesten min skal fordømmes fordi jeg åpenbart tok feil når jeg trodde han hadde så mye at han lot det ligge igjen noe til meg.

Synes ikke denne saken er så svart hvitt som de korte svarene deres gir uttrykk for... Men skjønner at det er vanlig å forakte de som sliter med livet, hvis det er grunnen til svar som egentlig ikke er svar, men bare påstander uten begrunning.

Hvis jeg f.eks. hadde sagt at det stod en rusbrus igjen, og at han hadde en bærepose og jeg var tom, så hadde jeg kanskje blitt trodd om jeg tenkte at en som så ut til å sette pris på meg ikke skulle sitte uten resten av kvelden, eller hva?

Ellers har jeg ALDRI feildiagnostisert et rusmiddel før. Så det var ikke at jeg var helt idiot, men tillit til egen erfaring.

MVH

Lenke til kommentar
2 minutes ago, Alv V said:

Men kan jeg anklages for at han var så ruset at han ikke visste at han la igjen en pose pulver, som jeg antar nå var tilfelle? En pose pulver som så identisk ut som det vi hadde bruikt den kvelden? Og altså la den hos en som ikke har mye kontroll.

Du kan ikke anklages for at han ikke visste at han la igjen en pose pulver. 
Men det hender at folk glemmer sine eiendeler på besøk hos andre, ulovlige eller ei.

Du hadde ikke fått tillatelse av ham til å bruke stoffet.
Og du visste ikke hva stoffet var for noe. 
Hva du putter i din egen kropp er ditt ansvar, ene og alene. Såfremt selvfølgelig ikke du blir aktivt misinformert om hva stoffet er, som du ikke ble i dette tilfellet. 

Det er vel heller ikke lovlig fra hans side å legge igjen ulovlige, potensielt giftige stoffer på andres eiendom. Men det er vel så langt jeg kan se hans ansvar rekker. 

 

Lenke til kommentar
Gadden skrev (4 minutter siden):

Ser du på deg selv som et offer?

Nei, absolutt ikke. Startet denne, siden jeg og en venn diskuterte det før i dag. Er bare provosert over at noen er så tankeløse at de slenger fra seg potensiellt dødelige stoffer. Og jeg ble sint over at denne tankeløsheten nesten kostet meg livet. Hva om det hadde vært barn på besøk, jeg ikke hadde hatt anelse om denne klipsposen og de hadde fått dette i seg?

Når det gjelder meg så er jeg ekstremt påpasselig etter å rydde opp etter meg i sånne situasjoner, og om jeg er hos andre så hadde jeg ikke gått før jeg hadde ryddet opp etter meg.

Har hatt en annen idiot på besøk tidligere som lå en brukt sprøyte i sofaen og han hadde hepatitt C (noe sånt har ikke jeg, for jeg er forsiktig og er hygienisk, så langt det lar seg gjøre). Jeg kjeftet han huden full, og noen timer etter skjedde det igjen.

Men innser nå at tanken på at han la igjen klipsposen nok var en ønskedrøm. Men OM det hadde vært rett sort oppi, så hadde jeg ikke hatt problem med å tro at han hadde vært kul. Om han skulle skryte av at han gjorde det, så hadde det vært baktanker, tenker jeg. Har selv gitt folk mer enn de skal ha, og ikke nevnt det, har lagt igjen ting til folk som ikke har noe. Men må innrømme at jeg nok hadde sagt fra at "forsyn deg, det der var ditt" e.l.

Lenke til kommentar
debattklovn skrev (23 minutter siden):

Det er vel heller ikke lovlig fra hans side å legge igjen ulovlige, potensielt giftige stoffer på andres eiendom. Men det er vel så langt jeg kan se hans ansvar rekker. 

Det er jo det jeg mener. OM jeg hadde mistet livet, så hadde det ikke vært MIN skyld, men helt og holdent hans. :( Derfor er jeg forbannet på han for at han var så lite oppmerksom. Har hørt i ettertid at ketamin er noe han bruker mye av, så regner med at det var viktig, og da skjønner jeg ikke hvorfor han legger det igjen  her. Ikke om han hadde lagt igjen kokain heller, det er noe jeg aldri hadde gjort om jeg ikke ønsket å dele på det. Derfor antar jeg at jeg misforstod kraftig, for at jeg tok meg selv som eksempel på han. Det er hele poenget. Om jeg ikke hadde hatt tillatelse, så hadde jeg beklaget og betalt tilbake. Har aldri stjålet noe fra en i samme situasjon, selv når jeg var hektet på heroin. Ikke et støvfnugg. Edit: Men husker jeg blandet vann i flaskene til min far når jeg var tenåring... HATER folk som oppfører seg som DYR når de er på heroin, for sannheten er at de bruker rusen som unnskyldning til å være en jævel uten moral. Samme med "Jeg blir agressiv av brennevin", da er de voldsmenn, brennevin eller ikke brennevin. Er det f.eks. noen som tar voldtektsmenn seriøst hvis de klager på at de er "avhengig av sex?" Har ikke tall på hvor mange som har valgt å gi faen  i en venn som aldri hadde sviktet dem, på grunn av en pengelapp. :(

 

Endret av Alv V
Ekstra-forklaring.
Lenke til kommentar
Quote

Om jeg ikke hadde hatt tillatelse, så hadde jeg beklaget og betalt tilbake. 

Slik som jeg oppfattet førsteposten din så hadde du ikke tillatelse til å bruke stoffet. Du sa bare at han la det igjen hos deg. 
Det innebærer at han kan ha glemt det.
Og du skriver ingenting om at han eksplisitt ga deg tillatelse til å bruke det.

Jeg kan ikke se at det hadde vært helt og holdent hans skyld, verken etisk eller juridisk. 
Snarere faller omtrent hele ansvaret på deg. 
 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
17 minutes ago, Alv V said:

Nei, absolutt ikke. Startet denne, siden jeg og en venn diskuterte det før i dag. Er bare provosert over at noen er så tankeløse at de slenger fra seg potensiellt dødelige stoffer. Og jeg ble sint over at denne tankeløsheten nesten kostet meg livet. Hva om det hadde vært barn på besøk, jeg ikke hadde hatt anelse om denne klipsposen og de hadde fått dette i seg?

Ja, det kunne ha vært barn der som kunne ha brukt dopet. Det er veldig tankeløst av ham. 
Når det gjelder at hans tankeløshet kunne kostet deg livet, så er du en voksen person(antar jeg?). 

Voksne personer har ansvar for sine egne handlinger, og når det gjelder inntak det man tror er illegale, ukjente stoffer så er det tankeløst å bare innta stoffet i seg uten å vite hva det er for noe. 

 

Lenke til kommentar
debattklovn skrev (4 minutter siden):

Slik som jeg oppfattet førsteposten din så hadde du ikke tillatelse til å bruke stoffet. Du sa bare at han la det igjen hos deg. 
Det innebærer at han kan ha glemt det.
Og du skriver ingenting om at han eksplisitt ga deg tillatelse til å bruke det.

Jeg kan ikke se at det hadde vært helt og holdent hans skyld, verken etisk eller juridisk. 
Snarere faller omtrent hele ansvaret på deg. 
 

Om du hadde vært alkoholiker, hadde du glemt igjen posen din med øl og flasken med vodka? Hvis du ikke vet svaret, så er det "NEI".

Så hvis du mener at "omtrent" hele ansvaret faller på meg, så har du jo gitt psykopater en fin måte å bli kvitt undermennesker de ikke liker. Bare til å legge noe 100% heroin hos narkomane, og så mye 96% brennevin at alkoholikere hadde drukket seg ihjel hele gjengen.

Så sant jeg husker så satt vi ikke og gav formelle tillatelser halve kvelden, men delte på det vi hadde. Før i dag kjøpte jeg en halvliter boks med øl til en alkoholiker venn av meg, men jeg gav han ikke noe eksplisitt tillatelse til å drikke den. Jeg bare holdt den i hånden og smilte og strakk hånden mot han, for jeg vet hvor mye det betyr for han, og forventet ikke at han skulle spøre om lov til å drikke den.

Mulig jeg kvervulerer, men uansett hva du sier, så kommer jeg til å si at han er så jævlig surrete i hodet at han nesten drepte meg, når jeg ser Mr.Ketamin igjen.

Hvis jeg hadde vært hos han og lagt fra meg noe han ikke tålte, og han hadde gått i overdose, så hadde jeg tatt det ille opp. Samme med den skitne, infiserte sprøytene jeg nevnte ovenfor. Hadde ikke sagt det var hans feil, men bønnfalt om de ikke kunne tilgi meg.

Lenke til kommentar
5 minutes ago, Alv V said:

Om du hadde vært alkoholiker, hadde du glemt igjen posen din med øl og flasken med vodka? Hvis du ikke vet svaret, så er det "NEI".

Hvis jeg ikke misforstår så sier du selv her at han glemte det. 

3 hours ago, Alv V said:

Poenget mitt var hvertfall at dette var en kriminell handling, og kunne ha blitt mord, dog uaktsomt, men også uaktsomt fordi han var så ruset at han glemte jeg vet ikke hvor enorme summer dette pulveret koster. 

Hvis du kjøper en øl til din kompis og gir den til ham så er jo det en tillatelse. En ikke-verbal tillatelse. 

Uansett, jeg mener vennen din har rett, ansvaret faller på deg. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
debattklovn skrev (16 minutter siden):

Ja, det kunne ha vært barn der som kunne ha brukt dopet. Det er veldig tankeløst av ham. 
Når det gjelder at hans tankeløshet kunne kostet deg livet, så er du en voksen person(antar jeg?). 

Voksne personer har ansvar for sine egne handlinger, og når det gjelder inntak det man tror er illegale, ukjente stoffer så er det tankeløst å bare innta stoffet i seg uten å vite hva det er for noe. 

Nei, jeg gir meg. Du protesterer for å ha noe å gjøre på, ikke fordi du er ærlig. Så du bildene ovenfor? Det er helt identisk, og jeg hadde ikke peiling på at han hadde noe stoff jeg aldri har sett før.

Jeg gir meg for nå. Mener det jeg mener, og er slett ikke fornøyd av folk som legger igjen ting de absolutt skulle hatt i den dypeste lommen sin, og ikke lagt på bordet mitt, fult synlig. Helt umulig å ikke se det. Derfor tenkte jeg som jeg tenkte.

Hvis det hadde vært du som hadde lagt igjen noe her jeg kunne dødd av å bruke, så kunne du sagt hva du ville, "voksen, bla bla bla", hadde gitt blaffen i det og blitt mektig provosert.

GOD KVELD! Takk for debatt. selv om ingen ble klokere. Trodde virkelig det var et juridisk svar på dettte, og var så og si sikker på at en dommer ikke hadde sett med forståelse på noen som slenger rundt seg med farlige narkotiske ulovlige stoffer, men sagt det som det var at han var heldig som ikke tok livet av meg.

 

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+234981
Gadden skrev (1 time siden):

Ser du på deg selv som et offer?

 

Alv V skrev (44 minutter siden):

Nei, absolutt ikke. 

Hva ønsker du da å oppnå med denne tråden? 

Lenke til kommentar

For at eigaren av stoffet skal kunne straffast for forsøk på å forårsake skade så må det bevisast at eigaren forstod eller måtte ha forstått kva som kunne skje. 

Om eg legg igjen ei snusboks hos deg så kan ikkje eg klandrast dersom du et innholdet og blir nikotinforgifta, men eg kan klandrast for det dersom eg legg igjen snusboksa hos ein 2 åring fordi eg burde forstått at ein 2 åring kunne funne på å svelge tobakken. 

Om vennen din viste eller måtte ha vist at du ville tru det var kokain så kan det være grunnlag for straffeforfølging, men det er ei konkret vurdering som må gjerast. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
debattklovn skrev (2 minutter siden):

Hvis jeg ikke misforstår så sier du selv her at han glemte det. 

Hvis du kjøper en øl til din kompis og gir den til ham så er jo det en tillatelse. En ikke-verbal tillatelse.

Uansett, jeg mener vennen din har rett, ansvaret faller på deg. 

Hva er det du fabulerer om? Jeg snakket om alkoholikere og brennevin. Et EKSEMPEL for å hentyde til at en som er avhengig av substanser IKKE, og jeg gjentar IKKE glemmer det de trenger for å  ikke bli syk. Det var jo det motsatte jeg sa - at han hadde vært bunnsolid at det lå i lommen hans før han gikk.

Jaja, da blir vennen min glad.

GOD KVELD. Denne debatten er over for min del. Og jeg er altså av samme mening ennå. Rimelig forbannet for den oppvåkningen. Har mistet nok venner. Jeg vet hvor lite det skal til. Folk får ikke lov å komme hit og surre så jævlig at de setter livet mitt i fare.

Men jeg skal hilse og si at folk var enig med han i den diskusjonen vi hadde før i dag..  (Y)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...