Gå til innhold

Soverommene holder opptil 30 grader. Nå er de rådgivende ingeniørene dømt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er vel ikke bare ingeniørene som bør ta seg sammen her. Er en håndfull svartruss som burde jekke opp arbeidsmoral og yrkesstolthet et par hakk også.

 

Norsk arbeidskultur i et nøtteskall:

"De sakkyndige vitnene forklarte alle at varmerør skal isoleres, men også at det er bransjepraksis ikke å gjøre det"

  • Liker 7
Lenke til kommentar
44 minutes ago, Dr. Bombay said:

Er vel ikke bare ingeniørene som bør ta seg sammen her. Er en håndfull svartruss som burde jekke opp arbeidsmoral og yrkesstolthet et par hakk også.

 

Norsk arbeidskultur i et nøtteskall:

"De sakkyndige vitnene forklarte alle at varmerør skal isoleres, men også at det er bransjepraksis ikke å gjøre det"

Dette handler såvidt jeg kan se om hva som står på tegningen. 

Her kan det virke som at det ikke har vært beskrevet på tegningen at rørene skal isoleres, dermed har de ikke blitt isolert. 

Da er man over i en diskusjon om hva man kan forvente av de som utfører oppgaven. Her har man dømt at utførende ikke kan forventes å ha kunnskap om TEK10 og bransjenormer, og dersom disse brytes så slipper man unna med det. 

Det er jo interessant. 

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Byggetiden har vært kortet inn år etter år i flere tiår nå. Det gikk nok litt fort i svingene her for ingeniørene, men fortsatt skal byggherrer ha dramatiske kutt i tiden fra investeringsbeslutning til overtakelse. Blant annet ved å kutte i tidsbruken til rådgivende ingeniører og byggeledelse, og de tror det ikke får konsekvenser for sluttresultatet. Hastverk blir ofte lastverk. Sparer man på planlegginga så må man også regne med at det dukker opp mer grums i ettertid. Kollisjoner i 3D-modellen tyder ikke på latskap, men dårlig tid. Man får som regel det man betaler for.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
21 minutes ago, molna said:

Vann til oppvarming har alltid vært en dårlig ide fremmet av rørleggerforbund. Direkte strøm er både billigere og ikke minst krever det langt mindre vedlikehold.

Helt feil. Jeg antar at "direkte strøm" betyr varmekabel og panelovn. Dette er energisløseri. Bruker man strømmen til en varmepumpe kan man få 3-5 ganger mer varme per kWt. Vann er en effektiv metode for å fordele varmen til rommene. Dessuten kan man lett legge om til andre varmekilder hvis de blir billigere. En varmekabel kan kun bruke strøm. I tillegg kan vannbåren varme aldri medføre brann. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar

@Per Østensen Molna snakker kanskje om installasjonskostnad og der har han nok rett. Panelovner er vesentlig billigere å montere enn vannbåren varme i gulv. Det samme gjelder f.eks baderomsgulv med varmekabler.

Ja, det bruker mer energi, men når man bygger nye bygg i dag så utgjør det en forskjell på noen få titalls kWh/m2*år, altså noen få tikroninger per m2 per år. Ordet sløsing forbinder jeg med gamle bygg, bygget før energikravene kom, ikke nye bygg uansett oppvarmingsmetode.

Hvis molna mente livsløpskostnader så regner jeg med han snakker om varmepumper. Altså litt annen bruk av uttrykket "direkte strøm" enn det jeg er vant til, og ingen grunn til å karakterisere det som helt feil.

Lenke til kommentar
Cleanupordie skrev (21 minutter siden):

En liten endring av vegger og annet i leiligheten, så kunne man kanskje hatt soverommet et annet sted og hatt gratis oppvarming av resten av leiligheten?

Det er veldig mange hensyn som skal taes ved flytting av rom, så det lar seg neppe gjøre. (Dagslysinnslipp, rømningsveier, rullestolsirkler, retning på luftstrøm, lydkrav i ulike vegger, elektrisk system med lysstyring, antall stikkontakter, takhøyder, omlegging av varmesløyfer i gulv, tekniske sjakter som må matche med etasjene over og under, vegger og søyler som bidrar til byggets stabilitet vs lengde på huldekkeelementer osv.) Det er langt i fra tilfeldig hvordan leilighetene ble utformet i prosjekteringsfasen.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
1 hour ago, JØI said:

Rørleggerne er vel ikke norske og kommer fra en kultur der en ikke skal stille spørsmål oppover i systemet.

Det er det ingen grunn til å tro. Rørleggere har lenge vært nederst på "rangstigen" og ofte vært utdanningen man havner på dersom man ikke har karakterer til noe annet. Det gjør at kvaliteten og kunnskapen hos norske rørleggere varierer voldsomt. Det finnes helt klart gode rørleggere som vet hva de holder på med og som kan stille slike spørsmål, men det finnes også mange rørlegger som kan akkurat det de må (og knapt nok det) og har null interesser av å gjøre mer enn absolutt nødvendig.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (17 minutter siden):

... Det er langt i fra tilfeldig hvordan leilighetene ble utformet i prosjekteringsfasen.

Jeg er enig i alt det andre du skriver, men denne artikkelen antyder jo langt på vei at det nettopp har vært mye tilfeldigheter ute og gått i prosjekteringsfasen, hvordan fikk de ellers 16 uisolerte varmtvannsrør med 80 og 60 graders vann gjennom betongveggen mot soverommene?

Lenke til kommentar

Eg kjenner ikkje til eksakt korleis røra blir lagt, men er det ikkje litt problematisk uansett med 80 grader varmt vatn i taket på soverom? 

https://www.dagbladet.no/nyheter/hotellrom-oversvomt-med-kokende-vann---fem-dode/72047036

Det er sikkert ikkje same typen installasjon ettersom dette gjeld rør i betongen, men eg tenker likevel at det å føre nesten kokande vatn så langt frå oppholdsrom som mogleg vil være eit godt prinsipp av sikkerheitshensyn. 

Lenke til kommentar

I mitt hus er det varmepumpe som tar varme fra grunn. Den står på grunnplan og går mer eller midre direkte rundt der den skal, men gjennom vaskerom som jeg liker å ha luftig. Det går nok en del varme tapt der, men alt i alt er jeg fornøyd. Soverom er i øvre etasje der det kun går rør til bad.

Jeg tror ikke strøm hadde fungert like bra her.

 

Lenke til kommentar

Dette er feil å gi konsulenten all skyld, i dette tilfellet er mesteparten feil fra rørlegger.

Har det vært erfarne rørleggere og ikke minst arbeidsleder(bas) så vet alle at det ikke legges uisolerte varmerør til radiatorer, uansett om rørene går gjennom soverom eller andre rom. Dette er ikke et gulvarmeanlegg. De fleste kan vel tenke seg hvordan styringen av romtempratur blir!

Om konsulent har prosjektert slik burde rørlegger ha våknet og reagert, og fått omprosjektert dette. Har jobbet snart 50 år i rørleggerfaget og det har vært mange ganger man har diskutert med konsulent for bedre løsninger. Jeg tror det er mange her som har vært mer opptatt av å trykke på mobiltelefoner.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...