Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Styreskinne til Bosh PKS55A sirkelsag


Anbefalte innlegg

Hei,

jeg har en sirkelsag av typen Bosch PKS 55A, som jeg er temmelig fornøyd med. Bruker den stort sett med et DeWalt "fintannet" blad, som gir veldig pene og jevne kutt. Jeg har da stort sett brukt en "speed square" til å styre etter. Av oppussingsgrunner tenkte jeg å dele en kjøkkenbenkplate jeg har stående i to, noe som krever et snorrett kutt på ca. 2 meter. Dette tenker jeg å gjøre med den nevnte sagen.

Men: Er den kompatibel med Bosh sitt FSN styreskinne-system? Eller må man ha en "GKS" sag (blå Bosch) for at dette skal passe sammen? Hvilke styreskinner funker i så fall sammen med denne sagen?

Og: Dersom styreskinne ikke er å få tak i (selv om det står at den skal være kompatibel...), hva kan man bruke istedet? Jeg tenkte å spenne fast en 2"x4" til platen, og styre etter den... Kan det være et greit alternativ? Hadde jo uansett vært praktisk å slippe å kjøpe en dyr skinne som man bruker en gang hvert n'te år...

Endret av kyrsjo
Splelling
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
NoBo skrev (På 18.2.2020 den 8.19):

Treverk er sjelden 100% rett, så et ‘dødt’ materiale som en rettholt kan være en god investering. Finn varianten med libell så kan du bruke rettholten senere ved eks. vatring av gulv.

Ikke sikkert veggen er rett heller
Jeg bruker treverk

Men en lang vater/rettholt er kjekt å ha, og koster ikke allverden 

Endret av Dubious
Lenke til kommentar

Kan jo bruke et rettholdtet til å sjekke veggen også. Jeg tenkte å kjøpe et 2.5 meter langt ett i kveld, det burde holde til "alle fremtidige prosjekter". Har sjekket at jeg får det inn i boden :)

Ellers takk til ilpostino for tips om Grønnvold; av en eller annen grunn så forestilte jeg meg at de stort sett holdt på med maskiner i vektklasse > 1 tonn :P. Ser dog de utelukkende har proffverktøy, og selv om en grønn Bosh-sag er flott for en amatør som meg, så ser det ikke ut til at det er i sortimentet deres. Jeg fant også en skinne som står at skal passe til den sagen, den har en helt annerledes profil (en diger hump, ikke to smale spor) enn FSN.

Jeg regner med at jeg bør legge en fuge eller noe sånt mellom vegg og benkeplate? Det er ikke noen fliser eller noe sånt der, kun en malt gipsvegg. Benken skal uansett ikke brukes til særlig våte ting, kun kaffemaskin etc. samt ekstra oppbevaring i skap under.

En annen ting når vi først diskuterer: I ene enden av benken er det et vindu med lister rundt, som gjør at kortenden av benken vil være lengre enn veggen. Vi lurer på å skjære til hjørnet på benken slik at den får et lite hakk for å gjøre plass til listen, og så en avrunding (se vedlegg). Det kan i så fall ikke stå noe skap under der, men det kan være en kjekk plass å parkere robot-støvsuger'n :) Enden av benken må da hvile på en list som vi skrur på veggen. Men, jeg undrer: Hva er rett verktøy for å få til den avrundingen? Jeg tenker stikksag, men er det noen triks for å skjære "perfekte" kvart-sirkler med den, annet enn en tydelig strek og en stødig hånd? Tenker særlig at det å entre eller gå ut av sirkelen (i tangent til en eksisterende side) kan bli vanskelig å få helt pent...

benk_notToScale_v1.pdf

Lenke til kommentar
kyrsjo skrev (Akkurat nå):

Ellers takk til ilpostino for tips om Grønnvold; av en eller annen grunn så forestilte jeg meg at de stort sett holdt på med maskiner i vektklasse > 1 tonn :P. Ser dog de utelukkende har proffverktøy, og selv om en grønn Bosh-sag er flott for en amatør som meg, så ser det ikke ut til at det er i sortimentet deres. Jeg fant også en skinne som står at skal passe til den sagen, den har en helt annerledes profil (en diger hump, ikke to smale spor) enn FSN.

Bor du i Oslo-området bør du ta turen til butikken. De har masse vegger med diverse proffutstyr. De reparerer flere merker, også grønn Bosch, så de er absolutt greie å ha i bakhodet. Som du er inne på så har de siktet seg inn på proffsegmentet men det er mulig for andre å handle der (og sikle litt før kjøp). Etersom de er proffe fær man veldig gode råd der av folk som faktisk har peiling.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Sant det, mulig at 250cm blir langt for de fleste jobber også, og 200 skal strengt tatt være nok...

Forøvrig, tror jeg fant det som skal til for å lage pene sirkler med stikksaga :):
https://www.staypro.no/maskintilbehor-forbruk/sage/anslag/parallellforskyver/bosch-parallellanlegg-med-sirkelskjarer-til-stikksag

Jeg skal ta meg en tur innom Grønnvold neste gang jeg trenger noe elverktøy!

Lenke til kommentar

Pass på å velge blad med en smal profil når du skal skjære kurver. 
Dvs.

D30F320B-030C-4ADE-8ADF-EA1F0BD6F354.thumb.jpeg.2d15556fd1589d1ec26b067fac83d6c5.jpegog ikke 

4F952D24-320A-40C0-BC46-92AAB39A6758.thumb.jpeg.d4ffd5aba20e7c4fb4d563a4558383db.jpeg
da får du enklere til avrundinger.

Se f.eks. Bosch’ PDF for kutteutstyr, s.20/21

Når du skal kjøpe deg en rettholt kan du i butikken legge to stykker med langsiden mot hverandre og så sjekke om den/de er rette eller ‘bananformet’; blir glippe mellom de. Test så ved å snu den ene 180 grader så får du sjekket at de to ikke er speilbilder som passer, buemessig, ene men ikke andre veien. Er begge rette, blir de liggende plant inntil hverandre hele veien.

Dubious skrev (6 timer siden):

Jeg bruker treverk

Blir smak og behag, foretrekker et så dødt materiale som mulig som mal, så vet jeg at resultatet blir likt hver gang.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Takk for tipset om Biltema sine rettholdt! Det funka flott for å lede sirkelsagen. For kjøkkenbenken så endte vi med å kjøpe en ny og smalere plate, da monsterplaten vi fant i kjelleren for tiden gjør tjeneste som skrivebord #2 i disse coronatider (vi er begge to hjemskremt).

Kurveskjæringen fungerte perfekt, på både andre og tredje forsøk :) På første forsøk glemte jeg meg og brukte et for bredt blad, så da skar den med økende radius, så mye at jeg ble redd hele bladet skulle brekke...

Jeg endte med å bruke et smalt "basic for wood" blad, det gav mer enn god nok finish. Bladet skeiet overhodet ikke ut hverken over eller under; styredingsen holdt både vinkel og posisjon på sagen helt perfekt igjennom hele svingen. Neste trinn var uansett å angripe med pussemaskinen :) Til sagingen brukte jeg en batteridreven PKS18 Li med pendlingen slått av, som fikset det flott. Eneste var at den sirkelskjæredingsen var litt fiklete å montere, men det funka til slutt.

Tabber:

  • For bredt blad i første runde (her advarte dere meg, men jeg var glemsk. Oops). Heldigvis var det ikke noe problem å flytte sentrum 1 cm lenger ned.
  • Bruk av sirkelsag for å skjære de rette linjene etterpå. Den har jo selvfølgelig ikke en vertikal kapping forran... Jeg kunne kanskje satt dybden på kuttet dypere enn normalt, men stikksag med bredt blad og noe å styre etter hadde nok vært bedre. Uansett så ble det fint og flott etter en runde med pussemaskinen.
  • Platen burde vært bedre inspisert før kjøp - den viste seg å ha et stort sår på oversiden ca midt på, i tillegg til en underside som ser ut som et månelandskap. Jeg endte med å slipe hele greia et par mm tynnere i det området, håper det ikke blir alt for merkbart at den er litt humpete. Den forrige platen vi kjøpte av samme type (28 brukt til skrivebord som tilfeldigvis var ferdig et par dager før vi ble jaget hjem) var tilnærmet perfekt.

P4280166.JPG

P4280170.JPG

P4280176.JPG

P4290202.JPG

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...