Gå til innhold

Rapport: For å få ned klimaavtrykket til oppdrettslaks må fiskens spisevaner endres


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"– Vi kjøper bare sertifisert soya. Soyaen som brukes i norsk havbruk, kommer fra gårder som ikke har drevet med avskoging siden 2008, men dette blir ikke tatt hensyn til i vitenskapelige kalkuleringer, sier han."

"Follow the money" er nok regelen her også.

Dersom en gård som er godkjent kjøper fra en som ikke er godkjent, for på den måten å tjene mer penger når de selger til Norge, gjøres det ganske sikkert.

Når norske oppdrettere tjener mest penger på å tro på bonden som sier han dyrker selv, er det mest å tjene på å godta papirene og ikke undersøke nærmere.

Slik er verden!

Jeg har sett artikler om algetilsetning i foret, men hvor mye algerelaterte produkter tilsettes lakseforet for tiden?

Skulle tro det var mer naturlig å bruke alger i stedet for soya, men hvorfor er soya best? 

Lenke til kommentar

Laks er vesentlig mindre klimabelastende enn rødt kjøtt med dagens produksjonsmetoder. Hvert måltid som byttes fra rødt kjøtt til laks sparer klimaet litt. Dette perspektivet vil være gjeldende helt til vi enten blir vegetarianere og insektspisere eller til produksjonsmetodene blir fullstendig endret.

Laks er ikke uproblematisk, men vi må se det i perspektiv til alternativene.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Elefanten i rommet er en forstokket GMO-motstand. Vi kunne hentet soya fra mer bærekraftig produksjon nærmere Norge uten GMO-forbudet. Vi kunne vært kommet ulike mye lengre i utviklingen av algebasert fór uten GMO-forbudet. Vi kunne ha importert og kanskje til og med dyrket vegetabilsk olje med marine fettsyrer uten GMO-forbudet. Vi kunne hatt laks i merdene med mer effektivt fóropptak, som var steril og dermed langt mindre problematisk ved rømninger og kanskje til og med laks som var immun mot lakselus innen kort tid.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Mye protein i soya som er bra for vekst, men flere nyere studier peker i retning av at soya(olje) er en helseværsting i tillegg til klimaavtrykk. Mus som spiste laks som hadde blitt foret med soya utviklet fedme, mens musene som hadde fått laks foret med annen type olje utviklet seg normalt. Så jeg ville brukt føre var prinsippet og gått nøye igjennom fett og oljeforbruk i margariner, majones o.l og byttet til f.eks raps, smør, kokos, oliven baserte varianter.

https://forskning.no/overvekt-fisk-mat/laks-bor-unnga-for-mye-soyaolje/570230

https://www.rt.com/news/479111-soybean-oil-change-mice-brain/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26200659

https://academic.oup.com/endo/advance-article/doi/10.1210/endocr/bqz044/5698148?searchresult=1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4229689/

https://news.ucr.edu/articles/2020/01/17/americas-most-widely-consumed-oil-causes-genetic-changes-brain

https://www.theweek.in/news/health/2020/01/18/Soybean-oil-linked-to-genetic-changes-in-brain-claims-study.html

«En stor industri med sterke interesser internasjonalt er resultatet av myndighetenes anbefaling om å redusere mettet fett i kosten. 80 prosent av alt spiselig fett i verden er raffinert soyaolje og margariner basert på denne oljen, fordi anbefalingen har vært å fremme flerumettet fett, som det er mye av i bl.a. soyaolje.»

https://fedon.no/innlegg/smor-eller-margarin/

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (8 timer siden):

Laks er vesentlig mindre klimabelastende enn rødt kjøtt med dagens produksjonsmetoder. Hvert måltid som byttes fra rødt kjøtt til laks sparer klimaet litt. Dette perspektivet vil være gjeldende helt til vi enten blir vegetarianere og insektspisere eller til produksjonsmetodene blir fullstendig endret.

Laks er ikke uproblematisk, men vi må se det i perspektiv til alternativene.

Har du noen form for dokumentasjon på de klimabelastende forskjeller på laks/rødt kjøtt her i Norge, eller synser du bare ?

Og hva med økologisk dyrket mat, skal vi forby det også ?

 

Du kan foreksempel lese hva forskning.no mener om EAT-dietten vil gjøre med matsituasjonen her i Norge.

Endret av Nautica
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Klimatdårarna fortsätter sitt fullständiga svammel ser jag. Inget av det här har nån som helst påverkan på jordens klimat. Ni kan ju på fullt allvar inte vara så j----a dumma att ni på fullt allvar tror på det själva?

Den här sekten börjar bli helt bisarr..

Fisken ska f.ö. äta det den är skapad för att äta. Inget annat. Annars blir det oönskade konsekvenser på ett eller annat sätt. Låt jordens ekosystem sköta sig självt så blir saker mkt enklare. Jag lovar.

Vi ska inte göra om saker på artificiella sätt. Det kommer alltid rubba balansen. Vi kommer aldrig nånsin slå miljoner år av evolution... det är bara att acceptera!

Antingen så accepterar vi detta.. eller så kommer vi få acceptera det den hårda vägen.

Och såna som svamlar om att vi ska använda manipulerad mat som GMO tex. Gör det. För egen del. O se hur det kommer sluta. Vi har sett det om o om o om igen vid det här laget och vi kommer säkert få se det fler gånger. Likförbannat så lär sig tydligen aldrig folk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Mye protein i soya som er bra for vekst, men flere nyere studier peker i retning av at soya(olje) er en helseværsting i tillegg til klimaavtrykk. Mus som spiste laks som hadde blitt foret med soya utviklet fedme, mens musene som hadde fått laks foret med annen type olje utviklet seg normalt. Så jeg ville brukt føre var prinsippet og gått nøye igjennom fett og oljeforbruk i margariner, majones o.l og byttet til f.eks raps, smør, kokos, oliven baserte varianter.

De fleste norske produsenter av majones har vel forlengst gått over til 100% raps. Blant margariner derimot er det mye rart blandet sammen. Det er vel bare Bremykt som kjører rent smør og 100% raps.

 

Lenke til kommentar

Låner noe jeg har skrevet et annet sted.

"Gresset vokser og binder CO2, og visner til høsten og slipper ut CO2 det har bundet, om ikke f.eks. kua spiser det, da blir deler av CO2 bundet i kua, og når vi spiser kjøtt blir CO2 bundet i oss. Det er bare drøvtyggere og noen andre gressetere som klarer å fordøye gress, og gresset ville vært uutnyttet resurs uten de, en resurs som er lett tilgjengelig nesten overalt, og som via kjøtt gir mat til milliarder av mennesker.

Kjøtt er viktig næringsemne overalt på kloden, uten den ville mange flere sulte og få alvorlige mangelsykdommer.

Å påstå at det er bare å dyrke noe annet enn gress er bare tull, gress er som regel planten som tåler mest av alle planter som kan gi næring for folk, og dyr, også ville dyr. Å ta i bruk gressland til å dyrke noe annet vil automatisk redusere biodiversiteten.

Når det gjelder kua og for, det er ikke nødvendig med soya, i Finland har de gått over å fore melkekyr med gress, lokale kornsorter, ryps og raps. Alt kan dyrkes i Finland.

Lenke til kommentar
Pirkko Rygh skrev (14 timer siden):

Låner noe jeg har skrevet et annet sted.

"Gresset vokser og binder CO2, og visner til høsten og slipper ut CO2 det har bundet, om ikke f.eks. kua spiser det, da blir deler av CO2 bundet i kua, og når vi spiser kjøtt blir CO2 bundet i oss. Det er bare drøvtyggere og noen andre gressetere som klarer å fordøye gress, og gresset ville vært uutnyttet resurs uten de, en resurs som er lett tilgjengelig nesten overalt, og som via kjøtt gir mat til milliarder av mennesker.

Kjøtt er viktig næringsemne overalt på kloden, uten den ville mange flere sulte og få alvorlige mangelsykdommer.

Å påstå at det er bare å dyrke noe annet enn gress er bare tull, gress er som regel planten som tåler mest av alle planter som kan gi næring for folk, og dyr, også ville dyr. Å ta i bruk gressland til å dyrke noe annet vil automatisk redusere biodiversiteten.

Når det gjelder kua og for, det er ikke nødvendig med soya, i Finland har de gått over å fore melkekyr med gress, lokale kornsorter, ryps og raps. Alt kan dyrkes i Finland.

Her er så mye fake news og propaganda at det bare må dementeres:

1. Gress slipper ikke ut CO2 om høsten. Det visner og blir brunt. Vannet fordamper, men karbonet forblir i gresset, som gradvis blir til karbonrik moldjord.

2. Kua spiser gress og omdanner det til blant annet CO2 via utpusten. Noe blir også omgjort til den potente klimagassen metan som har 25 ganger sterkere klimaeffekt enn CO2. Kyr er en klimabombe.

3. Gress er en viktig del av den naturlige landbaserte CCS-prosessen. Denne avbrytes av at mennesker avler fram unaturlige dyr og introduserer disse i økosystemer som ikke hadde kyr fra før.

4. Avl er en form for genetisk manipulasjon med lang historie. Hverken rødt fe, de vanligste ku-rasene, sauerasene, geiterasene, hønserasene eller hunderasene fantes naturlig før mennesket avlet disse fram for å optimalisere egenskaper vi så industriell nytteverdi i.

5. Kjøtt er en forholdsvis liten del av kostholdet på verdensbasis, først og fremst fordi jorda ikke har nok ressurser til å dyrke kjøtt på denne måten i noe særlig større skala enn det vi allerede har skvise ut av planeten til nå.

6. Kjøtt er et viktig næringstilskudd som i ekstreme tilfeller kan gi mangelsykdommer om det ikke kompanseres på andre måter. (Vegetarianere klarer seg helt fint om de har et bevisst kosthold)

7. Kjøtt metter veldig få mager i forhold til de ressursene som settes inn for å produsere det. Hadde hele menneskeheten blitt vegetarer så hadde vi uten å øke arealbruken, klart å mette betydelig flere mennesker enn det vi gjør i dag. Færre ville sultet.

8. Gressland til kyr er praktisk talt monokultur, altså kun én eneste plantevekst = minste nivå av biodiversitet før Mars-nivå. Å dyrke andre ting på det samme arealet kan ikke gi dårligere biodiversitet enn gress.

9. Ja, det kan gjøres som i Finland, men i praksis gjøres ikke det. Årsaken er at det norske landbruket og landbrukspolitikken er mer opptatt av penger i kassa enn av etiske hensyn, miljøhensyn og forsyningssikkerhet. Derfor gjør de seg heller avhengig av Soya.

10. Det du "lånte" stammer mest sannsynlig fra noen med økonomiske interesser i Norsk landbruk, med det bakenforliggende motivet "mer penger - koste hva det koste vil for det norske folk, klima og miljø". Det sies bare ikke høyt...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...