Gå til innhold

Trenger råd til om jeg skal selge leiligheten eller leie den ut


Anbefalte innlegg

Hei godtfolk,

Jeg greier ikke å bestemme meg for om jeg skal selge min 3-roms på 70m² jeg har eied i Lillestrøm i 15 år snart eller om jeg skal leie den ut. En ting er i hvert fall sikkert -- jeg skal flytte ut av den fordi den er for stor for meg i dag, det føles som sløseri selv om min økonomi tillater meg å nedbetale fint på lånet på den samt fellesutgifter for totale månedlige utgift på 9K. Kjøpte denne leiligheten for 1,35 millioner i 2006 og nå kan den stilles ut for kanskje 3,75 millioner, give or take. Huslånet utgjør per i dag ca 1 million (av 1,35 jeg lånte -- 100% av kjøpesummen den gang som første gangs boligkjøper).

Primært lurer jeg veldig på om det er bedre å selge den og kjøpe noe annet som jeg skal leie ut, eller leie ut denne. Jeg antar at utleieverdien er den samme i begge tilfellene.

Grunnen til at jeg spør er fordi jeg greier ikke å se hva som er bedre rent økonomisk, men jeg mistenker at det er forskjell.

Noen som kan gi litt råd rundt dette? Takker på forhånd.

Endret av leafmaybe
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis du leier ut i ett år eller mer og så selger, så må du skatte av fortjenesten (3,75-1,35). Dersom du selger nå er fortjenesten skattefri, men du får omkostninger ifm kjøp og salg. Skatten blir evt på 528.000 gitt de prisene du antyder.

Spørsmålet blir antagelig om du kunne tenke deg å flytte inn der senere en gang. Hvis ikke er det nok økonomisk lønnsomt å selge.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har du lyst til å jobbe litt med eventuelle nye kjøp, så ville jeg solgt med fortjenesten og kjøpt to eller tre mindre leiligheter, pussa dem opp litt og tilbudt dem til en litt lavere pris, enn å ha en svinedyr leilighet som har større skadepotensiale. Mindre og praktisk er lettere å vedlikeholde og ha oversikt over, og hvis det blir noe krøll med leietagere eller det bygningsmessige, så taper du ikke så mye penger. Det er klart, hvis du fortsetter å betale på og leie ut den du har, så vil den -kanskje- stige mer i pris enn tre mindre, og du kan -kanskje- tjene litt mer i å leie ut den. Men risikoen er større. Samtidig gjør du mer for samfunnet ved å leie ut flere mindre til svakerestilte som er ute etter noe praktisk og solid til en billigere penge.

Lenke til kommentar

Hvorfor leie ut til mindre enn markedspris? Greit nok at staten driver litt veldedighet, men som privatperson med begrenset økonomi bør man ikke vurdere slike filantropiske idéer... 

Dyrt å selge og kjøpe noe nytt for en midlertidig periode. Megler ved salg, dokumentavgift ved kjøp, og får du en kjæreste engang i fremtiden må du gjennom samme regla enda en gang og dra på deg enda mer utgifter. Har du økonomi til å holde på den ville jeg gjort det. Det er nok begrenset hvor mye du sparer på å nedgradere 

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Takk for alt råd. Jeg bør nevne at denne leiligheten er ikke ideel for meg personlig -- synes jeg bor litt for nærme bilveien og lydisoleringen synes jeg er dårlig. Bygget er fra 1948 så det er nok derfor. Mulig at en familie vil finne leiligheten mer attraktiv pga beliggenhet (noe sentralt i Lillestrøm) men støyet forstyrrer meg mest. Det at leiligheten er for stor for meg er bare enda en grunn, men støyet var det som fikk meg til å bestemme meg å flytte ut.

Så valget står mellom salg eller utleie. Jeg kommer ikke til å flytte tilbake. Å leie ut er vel da ikke helt aktuelt? Kan det være finansielt gunstig allikevel, frem til jeg selger? Eller selge med en gang? Jeg stiller meg tvilende til at prisen vil vokse på akkurat denne leiligheten, pga byggalder og standard i forhold til mye annet som er nyere i Lillestrøm. Husk at den er allerede verdt nesten tre ganger det jeg betalte for den i 2006.

Endret av leafmaybe
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Selg og kjøp noe nytt..Jo mindre gjeld du har jo bedre ( sett i øyne av noen som ikke har behov eller ønske om å bli spesielt rik i fremtiden ) 

 

Har du lyst å bli en eiendomsmogul er utleie starten og absolutt veien å gå.  Men den veien er lang :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...