Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

"Ransakelse" av søppel uten samtykke.


kha

Anbefalte innlegg

Quote

3. og 4. desember ble restavfallet og metall- og glassavfallet hos 39 husstander i Fredrikstad gjenstand for en nøyaktig kontroll. Ansatte i Fredrikstad kommune og Sirkel Glass jobbet seg gjennom hele 920 liter restavfall, samt metall- og glassavfallet fra alle abonnentene. For å sikre en reell sjekk, ble ikke husstandene varslet om kontrollen.

Har de lov til å nøye finkjemme min søppel uten min viten og samtykke? Det kan jo ligge mye der som er sensitivt når det isoleres til en husstand, men som ikke er sensitivt når det blandes med søppel fra alle andre.

Jeg har ingen planer om å gjøre noe med det, jeg vet heller ikke om min søppel er blant de 39 utvalgte, men det er bare en generell undring rundt lovligheten til dette.

Endret av kha
Feil i koding
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er vell i utgangspunktet slik at det du har valgt å kaste har du også valgt å avgi eigarskapet til.

Samtidig ser eg problematikken ved at fallet blir gjennomgått, særlig restavfallet har ein tidlegare hatt rimeleg forventning om at det ikkje blir manuelt sortert. Plast og papir må ein rekne med blir sortert med ei viss grad av manuelt arbeid slik at ein der ikkje bør kaste identifiserbare gjenstandar med personleg informasjon som til dømes private brev.

Eg forstår også behovet til reinhaldsverket til å samle inn data for å finne ut abonnentane har nødvendig kunnskap og motiviasjon til å sortere avfallet sitt.

Reint juridisk har nok reinhaldsverket sitt på det tørre ved at det nok kan argumenterast med at abonnenten har gitt avkall på eigarskapet til avfallet og ved å kaste det i reinhaldsverket sine søppeldunkar har ein overført eigarskapet til avfallet til reinhaldsverket.
Denne praksisen er nok mest eit brudd på tillit og etiske retningslinjer.

 

Den store faren slik som eg ser det er at dersom folk flest ikkje har tillit til at reinhaldsverket handterer avfallet på ein slik måte at private opplysningar ikkje kjem på avveie så vil enkelte starte med å bli kreative for å verne om sine personopplysningar.
Enkelte kan nok då finne på å finne alternative måtar å kvitte seg med søppel som dei ikkje vil andre skal sjå.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Darkbill skrev (På 14.2.2020 den 17.45):

Det står i kommunale forskrifter her i Vestfold ihvertfall, og regner med de fleste andre kommuner, at avfallet er kommunens eiendom så fort det ligger i søppeldunkene. Som forøvrig også er kommunal eiendom på utlån til kundene. 

 

Hilsen renovatør :)

Betyr dét at de har rett til å søke gjennom det i den hensikt i å lete etter sensitiv informasjon angående eierne? Det finnes vel lover og regler for overvåkning og spionvirksomhet?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 2/14/2020 at 5:45 PM, Darkbill said:

Det står i kommunale forskrifter her i Vestfold ihvertfall, og regner med de fleste andre kommuner, at avfallet er kommunens eiendom så fort det ligger i søppeldunkene. Som forøvrig også er kommunal eiendom på utlån til kundene. 

 

Hilsen renovatør :)

Ja, det står det sikkert. Noe annet ville vært rart, for kommunene destruerer jo dette her og da er det viktig at eierskapet er udiskutabelt.

Det igjen betyr vel ikke at kommunen står fritt til å gjøre hva de vil med det? Det er jo en helt klar forventning fra forbrukernes ståsted at dette destruerer og behandles som "sensitivt". I annet næringsliv så er det klare regler på at man må levere i henhold til de forventningen man skaper når man selger inn en tjeneste. Et badeland har ikke lov til å selge bilder av damer i badedrakt, eller selge "morsomme" videoer av folk som tabber seg ut på stupebrett, selv om de skilter at de filmer på området.

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+234981
Taurean skrev (2 minutter siden):

Tenkte ikke direkte på papirer, men alt mulig. Hva skal myndigheten forske på folks søppelvaner for? Kan la folk være i fred. Har man ingen rett til et privatliv?

Ansatte i Fredrikstad kommune og Sirkel Glass er vel ikke å anse som "myndighetene". De sjekker nok bare om folk er flinke til å sortere. For eksempel så skal aluminiumsfoliehatten i glass og metall. 

Lenke til kommentar

Man kunne latt folk i fred hvis alle hadde klart en så enkel oppgave som å kaste riktig avfall i riktig dunk. Jeg vil tippe at en slik inspeksjon har noe med nettopp dette å gjøre. Hvis ikke alle hadde vært så udugelige så hadde det ikke vært behov for kontroll. 

På den andre siden, når man designer et produkt eller en løsning som skal benyttes av hele befolkningen så kan man ikke regne med at brukeren klarer å gjøre noe som helst riktig. Sånn er det i alt fra IT til søppel. Det må tydeligvis utvikles systemer der slike kontroller ikke er nødvendige.

Og nei, du har egentlig ingen rett til privatliv. Man har ingen rett til noe som helst. Det er enkelte verdier vi har valgt å legge til grunn i samfunnet, men det er tydelig at samfunnet ikke styres av prinsipper i det daglige.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kommunen har plikt til å sørge for innsamling av husholdningsavfall, og kan gi forskrifter om sortering av avfall, jf. forurensningsloven § 30 første og annet ledd. 

Kontroll av at slike forskrifter følges er lovlig, jf. for så vidt forurensningsloven §§ 48 jf. 81 som etablerer at kommunen som forurensningsmyndighet har plikt til å føre tilsyn med håndteringen av avfall og se til at reglene i loven blir fulgt. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...